Autolla Euroopassa: Euroopan halki Espanjasta Suomeen

Artikkelikuva - Le Palais de l’Isle, Annecy, Ranska

Tämän kesän reissut menevät meillä sikäli normaalista poikkeavalla tavalla, että teemme työkuvioiden takia kaksi lyhyempää automatkaa yhden pitkän sijaan. Välillä näinkin! Ensimmäinen reissu on automatka Euroopan halki Espanjasta Suomeen. Aikaa on kymmenen päivää ja matkalla on paljon upeaa nähtävää muun muassa Rooman valtakunnan ajalta ja keskiajalta, ja totta kai myös reitin varrella olevassa luonnossa riittää yllin kyllin ihasteltavaa. Tätä automatkaa on odotettu! Reittimme kulkee melkein suorinta tietä Costa Blancalta Saksan rannikolle, joten jos suunnittelet autoreissua Espanjaan, nappaa tästä valmis reitti ja tärpit matkan varrelle.

Tavallisesta poikkeavaa ekan reissun osalta on myös se, että emme matkaa Euroopan halki Hemmon kanssa kahdestaan enkä ole suunnitellut reittiä itse. Reittisuunnittelusta vastasi äitini, jolla onkin aiheesta runsaasti kokemusta useammalta vuosikymmeneltä (kyllä, reissujalan vipatus on ainakin osittain periytyvää sorttia). Reitti onkin sen mukainen eli täynnä taatusti upeita kohteita! Matkaseuranamme ovat siis vanhempani, joiden kulkupelillä huristelemme Espanjan Torreviejasta Saksan Travemündeen Finnlinesin lautalle.

Kaikista hienoista matkan varrella olevista vaihtoehdoista valikoimme yöpymispaikoiksi kaupungit, jotka sijaitsevat ajamisen näkökulmasta sopivien päivämatkojen päässä toisistaan. Tietysti pysähtelemme matkalla katsomaan muutakin.

Kymmenen päivää ei ole pitkä aika, mutta aika paljon siinä kuitenkin ehtii. Tässä pikapalat reitiltä!

Postausta on päivitetty jälkikäteen lisäämällä linkit kohdepostauksiin.

Tarragona, Espanja

Matkamme alkaa Torreviejasta Espanjan Costa Blancalta. Ensimmäinen yöpaikkamme on Tarragona, jonka historia ulottuu Rooman vallan ajalle. Tarragona oli tuolloin yksi Rooman valtakunnan tärkeimpiä kaupunkeja, ja rikkaasta historiasta muistuttavat katukuvassa muun muassa amfiteatterin rauniot.

20180508-Unelmatrippi-Tarragona-Espanja-175651
Tarragona, Espanja

Matkalla Tarragonaan piipahdamme Peñíscolassa (kenenköhän mielestä tämä nimi on ollut hyvä idea?), jossa hienohiekkainen, kilometrien mittainen upea ranta yhdistyy nättiin kukkulan päällä olevaan vanhaankaupunkiin. Mukava alku matkalle!

20180508-Unelmatrippi-Peniscola-Espanja-140115
Peñiscola, Espanja

Ajomatka ja reitti: Torrevieja – Peñiscola – Tarragona 480 km
Yöpaikka: Hotel Lauria (Rambla Nova 20, Tarragona, Espanja)

Lue postaukseni Tarragonasta ja Peñíscolasta!

Nîmes, Ranska

Tarragonan jälkeen suuntaamme Ranskan puolelle Nîmesin kaupunkiin, mutta ennen rajan ylittämistä Espanjasta Ranskan puolelle käymme katsastamassa historiallisen Besalún kylän. Varhaiskeskiajalla rakennetussa parintuhannen asukkaan kylässä kivitalot huokuvat jo itsessään historiaa, mutta kylän varsinaisia nähtävyyksiä ovat muun muassa Fluvià-joen ylittävä romaanista tyyliä edustava silta ja keskiaikainen synagoga.

20180508-Unelmatrippi-Besalu-Espanja-121116
Besalú, Espanja

Yöpaikkamme Nîmesin nähtävyyksiin puolestaan kuuluvat esimerkiksi täydellisesti säilynyt keisari Augustuksen aikainen temppeli Maison Carrée, mahdollisesti maailman parhaiten säilynyt roomalainen amfiteatteri, upea vanhakaupunki ja Jardins de la Fontain -puisto.

Ajomatka ja reitti: Tarragona – Besalú – Nîmes 500 km
Yöpaikka: Empire Hôtel (1 Boulevard Etienne Saintenac, Nîmes, Ranska)

Lue postaukseni historiallisesta Bésalusta ja upeasta Nîmesistä!

20180508-Unelmatrippi-Nimes-Ranska-094416
Nîmes, Ranska

Annecy, Ranska

Nîmesistä matkamme jatkuu Annecyyn, jonka historia ulottuu niin ikään Rooman valtakunnan aikaan. Kaupungin tunnetuin nähtävyys on keskellä kanaalia olevalle saarelle rakennettu linnake Le Palais de l’Isle. Se on kaupungin symboli ja yksi Ranskan kuvatuimmista nähtävyyksistä. Muita nähtävyyksiä ovat kaupungin yllä sijaitseva Annecyn linna ja vanhaa kaupunkia halkovat kauniit kanaalit ja kävelykadut.

20180508-Unelmatrippi-Annecy-Ranska-195551
Annecy, Ranska

Matkalla Annecyyn piipahdamme kävelyllä huikeassa Gorges du Fierin rotkossa. Saa nähdä, miltä paikka vaikuttaa viimevuotiseen Caminito del Rey -kokemukseen verrattuna.

Ajomatka ja reitti: Nîmes – Gorges du Fier – Annecy 360 km
Yöpaikka: Hôtel du Nord (24 rue Sommeiller, Annecy, Ranska)

Lue postaukseni jalat spagetiksi vetäneestä Gorges du Fieristä ja romanttisesta Annecystä!

Colmar, Ranska

Annecyn jälkeen koukkaamme ajomatkalla Sveitsin puolelle Alppimaisemien perässä. Päivän kohteemme on kuitenkin jälleen Ranskan puolella: majoitumme ihastuttavaan Colmarin kaupunkiin. Lähellä Saksan rajaa sijaitseva kaupunki on tunnettu upeista keskiajalta ja renessanssiajalta peräisin olevista ristikkotaloistaan ja tietysti alueen viineistä, sijaitseehan Colmar keskellä Alsacen viinitietä.

Ajomatka ja reitti: Annecy – Colmar 360 km
Yöpaikka: Au nid de Colmar (11 rue du Nord, Colmar, Ranska)

Lue postaukseni upeasta ristikkotalojen Colmarista!

20180508-Unelmatrippi-Colmar-Ranska-190519

Koblenz, Saksa

Reinin ja Moselin liittymäkohdassa sijaitseva Koblenz on reitin paikoista ainoa, jossa olemme Hemmon kanssa olleet aikaisemmin. Siitä on kuitenkin jo useampi vuosi, joten uusintakierros ei ole pahitteeksi.

Koblenzin nähtävyyksiä ovat muun muassa Stolzenfelsin linna ja Ehrenbreitsteinin linnoitus. Lähellä sijaitsevat myös Thurantin linna sekä upea Cochemin linna, jossa olen käynyt ihan lapsena 80-luvun lopulla. Ainakin Cochemissa aiomme vierailla tällä matkalla verestämässä muistoja (ja Hemmo ensimmäistä kertaa).

Ajomatka ja reitti: Colmar – Cochem – Koblenz 410 km
Yöpaikka: B&B Hotel Koblenz (Bardelebenstrasse 6, Koblenz, Saksa)

Lue postaukseni Moselin jokilaakson linnoista ja Koblenzista!

20180716-Unelmatrippi-Koblenz-DSC0397
Koblenz, Saksa

Hameln, Saksa

Hameln on tunnettu pillipiiparisadusta, joka tuli maailmankuuluksi Grimmin veljesten tekemän version ansiosta. Pieni ja nätti saksalaiskaupunki on hyvä stoppi ristikkotaloista ja pikkukaupungin tunnelmasta nauttimiseen. Hameln on sijainniltaan sopivasti Koblenzin ja Travemünden välillä, ja sen läheisyydessä riittää valinnanvaraa linnojen suhteen. Piipahdamme mahdollisesti ainakin Marienburgin linnassa Hamelnista lähdettyämme.

Ajomatka ja reitti: Koblenz – Hameln 360 km
Yöpaikka: Hotel Garni Forum (Sandstraße 3A, Hameln, Saksa)

Lue postaukseni ristikkotalojen ja pillipiiparisadun Hamelnista ja Marienburgin linnasta!

20180729-Unelmatrippi-Hameln-DSC0486
Hameln, Saksa

Hamelnin jälkeen hurautamme Travemündeen (280 km) ja nousemme autolauttaan kohti Suomea.

Espanjasta autolla Suomeen: reitti kartalla

Miltäs reitti vaikuttaa – lähtisitkö vastaavalle reissulle?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

10 vastausta artikkeliin “Autolla Euroopassa: Euroopan halki Espanjasta Suomeen”

 1. Onpa kivan reitti! Meillä on syksymmällä tarkoitus ajaa jälleen Suomesta Espanjaan, koukaten Zürichin kautta, joten näitä paikkoja voisi ripotella meidänkin reitille. Ootteko aiemmin Finnlinesilla menneet? Me mietittiin, et se voisi nyt vauvan kanssa olla ihan hyvä vaihtoehto, viimeeksi ajettiin Ruotsin läpi ja hitto se oli puuduttavaa. Mielummin senkin ajan istuisi laivassa 🙂

  1. Kuulostaa huipulta tuo syksyn suunnitelma! Aivan loistavia paikkoja tällä meidän reitillä. Suosittelen tsekkaamaan etenkin Ranskan mestat, joita reitillä on, jos vain sopivat suunnitelmiin. Todella kauniita kaupunkeja.

   On menty Finnlinesilla monta kertaa. Mieluummin valmistellaan menomatkalla laivalla reissua ja tehdään tietokoneella hommia kuin kykitään autossa Ruotsin läpi (jos ei olla Ruotsissa pysähtymässä minnekään, ja usein sellaisia intressejä ei ole meillä ollut, kun Keski-Eurooppa kiinnostaa rajallisilla vapaapäivillä enemmän). Jos kiinnostaa lukea, olen kirjoittanutkin Finnlinesilla menosta, ks. https://www.unelmatrippi.fi/autolautalla-saksaan-abc/. Laivat on käsittääkseni tuon jälkeen remontoitu, joten ovat vielä siistimpiä. Mitään rymyristeilyjähän nuo ylitykset eivät ole, mikä sopii meille vallan mainiosti, koska ei kiinnostakaan sellainen. Voisi olla teillekin passeli vaihtoehto! Nyt tällä kertaahan me tullaan lautalla vain Suomeen päin, mutta ihan samalla tavalla mieluummin myös siihen suuntaan istun laivassa kuin ajan Ruotsin läpi. 🙂

 2. Mahtava reitti, ja ainakin Tarragona, Nimes ja Annecy ovat kivoja paikkoja :). Meillä on kesäsuunnitelmissa roadtrip Alpeilla: Italia, Liechtenstein, Sveitsi ja sitten Ranskan läpi takaisin Barcelonaan. En malta odottaa :D.

  1. Mahtavaa, teille tulee varmasti hieno kierros! Kaikki paikat tällä meidän reitillämme ovat varmasti kivoja, mutta ehkä eniten ovat tähän mennessä ihastuttaneet Ranskan kohteet Annecy, Colmar ja Nîmes. Tosin tätä kirjoittaessani ei ole tosiaan reissu vielä kokonaisuudessaan takana. 🙂

 3. Hyvä reitti. Besalússa olen ollut aikoinaan yhden yön, kun olin parin viikon matkalla Kataloniassa. Se on erittäin viehättävä kaupunki ja aika rauhallinen. Colmar on myös oiva valinta – upeat talot, kuten myös Hameln. Saksassa riittää upeita pikku-kaupunkeja, ja kannattaa ajaa B-numeroituja tietä (eikä autobaanaa).

  1. Saksa on tosiaan täynnä toinen toistaan hienompia pikkupaikkoja, maata on tullut vuosien saatossa kierreltyä ristiin rastiin ja koluttua vaikka mitä tuppukyliä ja pikkuteitä. Tällä reissulla tulee ajettua aika paljon motaria ajan säästämiseksi, toisin kuin yleensä, kun olemme Hemmon kanssa kahdestaan liikkeellä ja pidempään reissussa. Mutta välillä näinkin. Vierailupaikat ovat olleet tähän mennessä järjestään upeita!

 4. Kiva reitti ! Monet paikat myös meidän suosikkeja matkoillamme Suomesta Aurinkorannikolle ja toisin päin. Minimissään vko varataan aina aikaa ja laivaa Hki-Travemunde -Hki myös käytetty, yhtä kertaa lukuunottamatta. Parikymmentä kertaa ajeltu tuo väli. Laivalla mukava suunnitella tulevaa reittiä ja toisinpäin mennessä mukava vain rentoutua ajomatkojen jälkeen. Meillä myös koira mukana ja tällainen yhdistelmä sopii meille. Ruotsin läpiajo on mielestäni puuduttavan tylsää, mieluummin tosiaan ne kilometrit laivalla. Koukkaamme myös aina Sveitsin Zurichin kautta ja yövymme poikani luona.

  1. Reitti oli tosi kiva, aivan upeita paikkoja matkan varrella! Minäkin tykkään eniten suorasta laivamatkasta Saksaan. Olemme kokeilleet muitakin reittivaihtoehtoja, mutta tuo suoraan Saksaan on minusta miellyttävin.

 5. Mainioita nuo molemmat reitit Saksasta Espanjaan. Me olemme lähdössä marraskuun alkupuolella ajelemaan Costa Blancalle ja tässä pähkäilen kumpi reitti pitäisi valita. Kiinnostaa kovasti tuo Baskimaa ja myös kaikki Ranskan etapit. Vaikea valita. Tosi kiva, että olet kirjannut näitä juttuja ja jaat ne muille, ei tarvitse ihan tyhjästä aloittaa. Noita yöpymispaikkojakin täytyy tarkemmin katsella, tarkoituksena olisi uhrata niihin mahdollisimman vähän rahaa kun vain yksi yö nukutaan niin ei tarvi olla mitään luksusta.

  1. Kiitos! Kiva kuulla, että pidät blogiani hyödyllisenä.

   Tunnistan tuon valinnanvaikeuden! Toisaalta ainahan Euroopassa autoilu on hienoa, joten kovin paljon vikaan ei voi mennä. 🙂 Yhden yön majoitusten ei minustakaan tarvitse olla kummoisia, kunhan nyt on siistiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *