Autolla Euroopassa: upea ristikkotalojen Colmar

Artikkelikuva - Colmar, Ranska

Saksan ristikkotaloihin tottuneen täytyy Colmarissa hieraista silmiään ja pohtia tarkasti, missä maassa nyt ollaankaan. Jos Ranskan lippuja ei liehuisi siellä täällä, lomapäissään liikuskeleva matkailija saattaisi hyvinkin sijoittaa itsensä johonkin söpöön saksalaiseen kaupunkiin. Ristikkotaloja löytyy kuitenkin myös Ranskasta, ja Colmar on tästä malliesimerkki.

Alsacessa lähellä Saksan rajaa sijaitseva Colmar on harvinaisen kiitollinen kohde romanttisesta, koristeellisesta ja historiallisesta kaupunkiympäristöstä viehättyvälle vierailijalle, sillä vanhasta keskustasta on ilmeisesti mahdotonta löytää rumaa nurkkausta. Rohkenen todeta näin, vaikka kauneus on toki aina katsojan silmässä ja kukin tykkää mistä tykkää. Pastellisävyisten, ajan saatossa vienosti vinoutuneiden ristikkotalojen rivistöt koristeellisine kyltteineen ja kukkatelineineen ovat kuin jostain lavastetusta maailmasta. Jälleen kerran mietin: asuapa näin kauniisti laitetussa ja historiaa huokuvassa paikassa!

20180701-Unelmatrippi-Colmar-DSC0117

Vanhassakaupungissa on ristikkotaloja keskiajalta ja renessanssin ajalta, joten historian läsnäolosta viehättyvälle matkaporukallemme Colmar on loistava paikka. Kaupungin saksalaista ulkoasua selittää paitsi rajan läheisyys, myös se, että Colmar on kuulunut Saksaan muun muassa vuosina 1871–1918.

Kaupunki sijaitsee Alsacen viinitiellä ja se on alsacelaisten viinien pääkaupunki, joten myös juomapuoli on Colmarissa harvinaisen hyvällä mallilla. Emme tällä reissulla ehdi viinitiloille, joten turvaudumme viinikauppojen valikoimiin ja ostamme kotiin viemisiksi muutaman pullon maisteltavaa.

Bistro Colmarissa
Kaunis katu Colmarissa

Colmarin suosioon on syynsä

Vierailumme aikaan on toukokuun alku ja terassit ovat täynnä, onhan hellettä. Colmarin miinuspuoliin voidaankin laskea matkailijoiden määrä: pelkästään kaupungissa elokuussa pidettävillä Alsacen viinimessuilla vierailee vuosittain noin 300 000 ihmistä. Colmar on viime vuosina valittu kärkisijoille esimerkiksi Euroopan parhaiden joulumarkkinakaupunkien, Euroopan parhaiden keskiaikaisten kaupunkien ja Euroopan parhaiden matkakohteiden listoilla. Kuten yleensä, suosioon on kuitenkin syynsä. Colmar on kertakaikkisen valloittava paikka!

Jotta muiden matkailijoiden määrä ei kävisi hermoille, suosittelen kuitenkin miettimään matkustusajankohtaa niin Colmarin kuin tietysti kaikkien muidenkin kaupunkien kohdalla. Esimerkiksi toukokuun alussa meidän reissumme aikaan tungos oli vielä varsin siedettävällä tasolla kauniista säästä huolimatta, ja kuten tavallista, sivukaduilla ei ollut lainkaan ruuhkaa.

20180701-Unelmatrippi-Colmar-DSC0136
20180701-Unelmatrippi-Colmar-DSC0139
Ravintola Colmarissa

Colmarissa on nähtävää joka nurkalla

Kanavaristeilyt houkuttelevat matkailijoita, ja vanhan keskustan pikku-Venetsiana tunnetulta alueelta lähteekin turistivene toisensa jälkeen. Kanavaa reunustavat monin paikoin kauniit kukkaistutukset. Tunnelma on varsin idyllinen. Me jätämme risteilyn tällä kertaa väliin, vaikka se varmasti olisikin mukava lepotuokio kävelystä ryytyneille jaloille. Lounas viihtyisällä terassilla tarjoaa kuitenkin saman helpotuksen ja sen jälkeen jaksamme taas kierrellä kauniita katuja. Toki aikaa voisi viettää ihan vain terasseilla notkuen, sillä Colmarissa niitä riittää ja miljöö on joka kulmalla paitsi viihtyisä, myös kaunis kuin karkki.

20180701-Unelmatrippi-Colmar-DSC0244
20180701-Unelmatrippi-Colmar-DSC0162
20180701-Unelmatrippi-Colmar-DSC0224
20180701-Unelmatrippi-Colmar-DSC0273

Moni ristikkotalojen täyttämä kaunis kaupunki tai kylä on lopulta hyvin pieni, mutta Colmar kuuluu omassa sarjassaan vähän isompien kaupunkien kastiin. Siellä on vajaat 70 000 asukasta ja vanha keskusta on melko laaja. Niinpä kierreltävät kadut eivät rajoitu vain muutamaan hassuun pätkään. Kirkkoja, museoita ja muita historiallisia rakennuksia sekä monumentteja ja suihkulähteitä riittää. Kierrellessä on hauska tutkia rakennuksista niiden rakennusvuosia, ja koristeellisista kylteistä tykkääville Colmar on kiva bongauspaikka.

20180701-Unelmatrippi-Colmar-DSC0123
20180701-Unelmatrippi-Colmar-DSC0170
20180701-Unelmatrippi-Colmar-DSC0213
Hotel Saint-Martinin kyltti Colmarissa

Pari yötä Colmarissa vierähti hujauksessa ja olisimme viihtyneet pidempäänkin. Jos Colmar ei vielä ole käytyjen kohteiden listallasi, suosittelen lämpimästi lisäämään sen matkasuunnitelmiin!

Tämä postaus liittyy automatkaamme Euroopan halki: katso aiemmasta kirjoituksesta koko reitti kartalla ja yöpymispaikat.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Autolla Euroopassa: upea ristikkotalojen Colmar”

  1. Tää on niiiin pitkään ollut jo mun listalla, enkä ole vieläkään päässyt näkemään kaupungin ihanuutta. Ens joulutorireissun kohde olis kyllä vielä päättämättä..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *