Autolla Euroopassa: kolme tärppiä Düsseldorfin seudulle

Artikkelikuva - Schloss Burg, Solingen, Saksa

Vuokra-autolla on kätevää kierrellä Düsseldorfin tuntumassa linnojen ja maisemien perässä. Düsseldorfin ja Kölnin lähiseudut ovat viinialuetta, joten myöhemmin kesäaikaan seudulla on ihanan vehreät maisemat, mutta myös paljaiden puiden aikaan auton ikkunasta avautuvat Reinin varren maisemat kestävät katsetta erinomaisesti.

Olimme Hemmon kanssa pääsiäisen Saksan Düsseldorfissa ja käytimme minilomasta yhden päivän autoretkeen lähiseudulla. Retkipäiväksi osui valitettavasti hieman kalsea keli, mutta emme me sentään kaatosateessa joutuneet ajamaan. Itse asiassa sumuinen maisema loi paikoin hienon fiiliksen! Tässä kolme kaunista vierailukohdetta Kölnin ja Düsseldorfin seudulta.

Schloss Burg

Solingenin tuntumassa sijaitsevaan Schloss Burgiin on Düsseldorfista matkaa vain noin 50 kilometriä. Hienoinen vesisade saatteli matkaamme parkkipaikalta jykevän kivilinnan pihalle. Nappasimme toimistorakennuksesta sisäänpääsyliput kouraan (5 euroa per naama) ja lähdimme omatoimiselle linnakierrokselle – täysin kahdestaan. Meidän lisäksemme paikalle oli kyllä eksynyt pari muutakin matkailijaa, mutta karistimme heidät kannoiltamme jo lipunmyynnissä.

20180429-Unelmatrippi-Schloss-Burg-DSC0357
20180429-Unelmatrippi-Schloss-Burg-2105333

Aikamme kierreltyämme päädyimme halliin, jossa oli henkilökuntaa paikalla. Tämä tuntui harvinaiselta ja mietimme, että se johtui ehkä pääsiäisestä. Henkilökunta oli nimittäin pukeutunut keskiaikavarustukseen, ja tiedossa olisi ollut ehkä enemmänkin läpänheittoa ja vaatteista päätellen myös jotain esitystä, mutta oppaalle taisi tulla vähän yllätyksenä, että kyselimme asioista englanniksi. Jutustelimme hetken verojen keräämisestä (kuulemma Suomi ei kuulunut herran veroalueeseen, joten meidän ei tarvinnut maksaa) ja jatkoimme kierrostamme.

20180429-Unelmatrippi-Schloss-Burg-DSC0344

Minusta linnat ovat upeita ihan sellaisenaan, joten en mitään show’ta kaivannutkaan. Opastuksissa on toki puolensa, mutta tykkään pällistellä elämää nähneitä jyhkeitä kiviseiniä myös ihan itsekseni ja miettiä, millaista linnassa on ollut asua ja elää kylmän talven keskellä. Se tulee nimittäin aina mieleen, kun seikkailee keskiaikaisten linnojen käytävillä. Schloss Burgin rakentaminen aloitettiin jo 1130, joten kyseessä ei tässäkään tapauksessa ole mikään eilispäivän kivikasa. Linna oli jo tuhoutumassa, mutta kunnostettiin 1900-luvun alussa – onneksi. Linnassa on esillä muun muassa aseita ja erilaisia museoinstallaatioita. Kierroksen lomassa kurkimme linnan torneista ja ikkunoista. Sumu kietoi maiseman sisäänsä. Tänne kannatti tulla!

20180429-Unelmatrippi-Schloss-Burg-DSC0356
Schloss Burgin sisäpihaa ja torneja
20180429-Unelmatrippi-Schloss-Burg-DSC0334
20180429-Unelmatrippi-Schloss-Burg-112538
20180429-Unelmatrippi-Schloss-Burg-DSC0361

Linnan etupihalla oli joitakin kojuja, joihin puuhattiin vierailumme aikaan ilmeisesti makkaranpaistoa, ja sisäpihalla näkyi useampia myyntipöydän näköisiä viritelmiä, jotka kuitenkaan eivät olleet käytössä pääsiäisenä. Päättelimme, että kesällä ja/tai erilaisten tapahtumien aikaan linnan luona mahtaa olla aikamoiset kekkerit. Myös linnan lähettyvillä oli puoteja, kotiviinikauppaa sun muuta paikallista, joten veikkaisin, että kesäaikaan väkeä voi olla reippaastikin. Jälkikäteen katsoin linnan verkkosivuja ja huomasin, että erilaisia tapahtumia on runsaasti myös talvisaikaan. Mahtavaa, että tällainen paikka saadaan pidettyä elävänä!

Lisätietoa: Schloss Burg

Linz am Rhein

800-luvun loppupuolella perustetun kaupungin voi olettaa huokuvan historiaa, eikä oletus mene lainkaan metsään Linz am Rheinissa. Kaupunki on, kuten äitini sanoisi, nätti kuin sika pienenä. Ristikkotalot sen tekevät!

Kujia ei ole riesaksi asti, joten vanhakaupunki on suht nopeasti kierretty, mikä on päiväretkellä ihan hyvä asia. Me kävimme Linz am Rheinissa pienellä kahvitauolla ja muun ajan tutkimme vanhojen, upeiden talojen rivistöjä. Harmillisesti sateen uhka leijui ilmassa koko ajan, ja kuvistakin tuli sen mukaisia eli varsin harmaita. Joka tapauksessa Linz am Rhein oli ehdottomasti pysähdyksen arvoinen paikka. Nättiin kylään on Schloss Burgilta matkaa noin 80 kilometriä.

20180429-Unelmatrippi-Linz-am-Rhein-DSC0395
20180429-Unelmatrippi-Linz-am-Rhein-DSC0381
20180429-Unelmatrippi-Linz-am-Rhein-DSC0378
20180429-Unelmatrippi-Linz-am-Rhein-DSC0374
20180429-Unelmatrippi-Linz-am-Rhein-DSC0400
20180429-Unelmatrippi-Linz-am-Rhein-DSC0401

Linz am Rheinin jälkeen ajelimme vielä etelää kohti Neuwiediin asti, missä ylitimme Reinin siltaa pitkin. Matkalla rinteessä oli viiniköynnöksiä ja mieleen muistui elävästi vuoden 2010 kesäreissumme, kun ajelimme lainatulla retkeilyautolla vehreää Reinin vartta. Nyt köynnökset eivät vielä olleet vihreinä, mutta nättiä oli silti. Matkalla näytti olevan muutama houkuttelevan näköinen kylä, mutta emme tajunneet poiketa minnekään – ja toisaalta päivän loppupäästä olisi tullut kiireinen, jos olisimme jääneet kupeksimaan liikaa matkan varrelle. Linnarintamallakin olisi ollut nähtävää: Neuwiedistä on vain lyhyt pyrähdys upeaan Burg Eltziin, mutta siellä olemme jo aikanaan käyneet. Jos sinä et ole, voin suositella!

Näillä seuduin kulkee muuten myös Saksan matkailureiteistä Deutsche Limes-Straβe, Rooman valtakunnan vanha raja ja Unesco-kohde. Vanhalla rajaseudulla on muun muassa vaellusreittejä.

Lisätietoja: Burg Eltz ja Limestrasse

Zons

Koska vaihdoimme Neuwiedin kohdilla toiselle puolelle Reiniä, saimme ajella takaisin pohjoiseen eri reittiä kuin tullessa. Teimme pienen kahvipysähdyksen leipomoon Bonnin tuntumassa ja hurautimme Kölnin lävitse päivän viimeiseen kohteeseemme, Zonsin kylään. Linz am Rheinista kertyi matkaa Zonsiin noin 150 kilometriä. Zons on vain 20 kilometrin päässä Düsseldorfista, joten sieltä ei enää ollut matka eikä mikään autoa palauttamaan.

20180429-Unelmatrippi-Zons-180231
Katu Zonsissa
20180429-Unelmatrippi-Zons-DSC0415

Myös Zons on perustettu jo keskiajalla, virallisesti ilmeisesti 1300-luvulla. Muurien suojassa oleva kaupunki on viehättävän pieni – ja jotenkin yllättävän särmä. Monesti ikivanhat kaupungit ovat vähän sinne päin, koska sekä talot että tiet ovat kallellaan vähän joka suuntaan. Zonsin kadut eivät siis varmasti ole 1300-luvulta, mutta viehättävä tämä pieni kylä on joka tapauksessa! Zonsissa kiertelimme kortteleita ja kävimme syömässä flammkuchenia, mutta sitten alkoikin sataa, joten päätimme pistää päivän pakettiin.

Lisätietoa: Zons

***

Kokonaisuudessaan päivän aikana tuli ajoa noin 310 kilometriä, mikä ei kaikkien stoppien kanssa tuntunut missään. En napsinut autosta kuvia, koska siitä harvoin tulee mitään, mutta kuten aina automatkoilla, maisemat piirtyivät kyllä hyvin mieleen. Reinin varrella on kaunista, ja Düsseldorfin seudulla on vaikka mitä nähtävää. Melko samoja seutuja katselemme muuten ihan pian uudelleen, kun ajamme Euroopan halki Espanjasta Suomeen – tästä kirjoitan tarkemmin seuraavassa postauksessa. Nyt alkaa varmasti olla jo vihreämpääkin, joten maisema on hivenen erilainen kuin pääsiäisenä.

Düsseldorfin seudun päiväretken kustannuksia:

  • Auton vuokraus päiväksi lentokentältä 113 € (sis. täyden vakuutuksen)
  • Schloss Burgin sisäänpääsymaksu 5 € / hlö
  • Kahvi ja täytetty sämpylä 7,5 €, Lohners Kaffeehaus, Linz am Rhein
  • Flammkuchen, 2 kahvia ja vesi 15 €, Schloss Cafe, Zons

Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *