Nähtävää ja tekemistä Dresdenissä

Artikkelikuva - Fürstenzug-muraali ja Dresdenin rakennuksia

Kulttuurikaupunkina tunnettu Dresden on kuin eräänlainen tuhkasta noussut Ikaros. Itäisessä Saksassa sijaitseva Dresden tuhoutui pahoin toisen maailmansodan pommituksissa, mutta kaupunkia on sittemmin uudelleenrakennettu sitkeästi, jotta se palautuisi vanhaan loistoonsa. Reilun puolen miljoonan asukkaan Dresdenissä yhdistyvät mukavasti suuren kaupungin vilkkaus, komeat monumentit, jokielämä Elben varrella, viihtyisät viheralueet ja ripaus rosoisuutta. Tästä postauksesta löydät vinkkejä Dresdeniin.

Dresdenin vanhankaupungin monumentit ja muut nähtävyydet

Dresdenin vanhan keskustan (Altstadt) rakennukset antavat kaupungista pramean kuvan. Koristeellisuus tuo vähän mieleen Itävallan Wienin. Dresdenillä on kuitenkin myös rosoinen puolensa – siitä hieman lisää tuonnempana. Käydään ensin läpi vanhankaupungin monumentit, aukiot ja muut nähtävyydet, jotka on helppo kiertää kävellen, sillä ne sijaitsevat niin lähekkäin.

Dresdenin rakennusten kattoja
Näkymä Dresdenin vanhassa keskustassa

Valtava Fürstenzug-posliinitaideteos

Valtava Fürstenzug-muraali on Dresdenin keskustan nähtävyyksistä mielestäni vaikuttavin. Peräti 101 metriä pitkä seinäkuva esittelee Saksin hallitsijasuku Wettinsien historiaa. Maalauksen hevoskulkueen yksityiskohtia niska vääränä tarkastellessa saa helposti kulutettua pitkän ajan.

Seinäkuva tehtiin alun perin maalauksena vuosina 1872–1876, mutta sään armoilla se alkoi nopeasti haalistua. Niinpä se muutettiin vuosina 1904–1907 posliiniteokseksi. Työ vaati noin 60 ihmisen työpanoksen ja yli 24 000 kaakelia. Lopputulos on todella upea!

Lähikuva Dresdenin kuuluisasta muraalista
Pystykuva Dresdenin posliinimuraalista

Kaariholvien Stallhof

Fürstenzugin vieressä on vanha tallipiha Stallhof, jolla pidettiin keskiajalla turnajaisia ja järjestettiin muita ritarien pelejä. Viehättävien kaariholvien reunustama aukio on kauniin näköinen. Nykyään siellä järjestetään kulttuuritapahtumia, ja talvella siellä pidetään tunnelmalliset joulumarkkinat. Stallhof on nätti piipahduspaikka keskustassa kävellessä.

20240420-Unelmatrippi-Dresden-DSC00266

Koristeellinen Zwingerin palatsi

Zwingerin palatsi rakennettiin vuosina 1710–1728 alun perin appelsiinitarhaksi ja hovijuhlien pitämistä varten, mutta barokkipalatsin tiloja käytettiin myöhemmin näyttelyjä varten. Nykyään palatsissa sijaitsevat vanhojen mestareiden taidegalleria, posliinikokoelma ja matematiikan ja fysiikan museo.

Meidän vierailumme aikaan (kesäkuu 2023) Zwingerin palatsin alue oli osin täydellisen kaaoksen vallassa remontin vuoksi, mutta näimme sentään palatsin aluetta sen ulkopuolelta. Kuljeskelimme myös palatsin vieressä olevalla puistoalueella, josta löytyy pieni vesiallas.

Zwingerin palatsi seinustaa ja torni
Zwingerin remontissa olevaa sisäpihaa ja patsas

Kuuluisa Semper-oopperatalo

Semper-oopperatalo on Saksan tunnetuin oopperatalo, sillä siellä toimii Dresdenin valtionorkesteri, yksi maailman vanhimmista ja tunnetuimmista orkestereista. Gottfried Semperin suunnittelema Semper-oopperatalo rakennettiin vuosina 1838–1841 ja suljettiin toisen maailmansodan takia elokuussa 1944. Puoli vuotta myöhemmin se tuhoutui liittoutuneiden ilmaiskuissa. Oopperatalon uudelleenrakennus valmistui 40 vuotta rakennuksen tuhoutumisen jälkeen, vuonna 1985.

Pastellisävyinen Frauenkirche

Vaaleasävyinen, kaunis Frauenkirche on Dresdenin kuuluisimpia kirkkoja. Sen uudelleenrakennus valmistui vuonna 2005. Sitä ennen kirkon rauniot ja sitä ympäröivä pommituksissa tuhoutunut alue toimivat noin puolen vuosisadan ajan muistomerkkinä. Uudelleenrakennuksen jälkeen Frauenkirchenissä on vieraillut miljoonia ihmisiä. Ainakaan meidän vierailumme aikaan sisälle ei silti onneksi tarvinnut jonottaa eikä siellä muutenkaan ollut erityisen paljon ihmisiä, vaikka kirkko ei tyhjä ollutkaan.

Jos kirkot ja katedraalit kiinnostavat, myös Dresdenin katedraali kannattaa käydä kurkkaamassa. Katedraali on Saksin osavaltion suurin kirkko. Sekin on ehtinyt jo kypsään ikään: katedraali rakennettiin vuosina 1739–1755.

Frauenkirche ulkoa
Frauenkirchen sisätiloja

Avara Neumarkt-aukio

Frauenkirche sijaitsee Neumarkt-aukion laidalla, joka on Dresdenin keskustan tunnetuimpia paikkoja. Neumarktia ja sen ympäristöä on rakennettu vähitellen uudelleen vanhaa kunnioittaen. Tavoitteena on luoda historiallinen aukio ja ympäristö kokonaan takaisin loistoonsa.

Jos ei tietäisi, aukion uudelleenrakennusta ei välttämättä edes tajuaisi, sillä kunnostusta on tehty pieteetillä ja rakennukset ovat historiallisen näköisiä. Aukiota reunustavat lukuisat tyylikkäät kahvilat ja terassit, ja siellä onkin kiva istahtaa alas ja katsella aukion elämää.

Ihmisiä täynnä olevia terasseja Neumarktilla Dresdenissä
Lähikuva koristeellisesta kadunkulmasta Neumarktilla
Neumarktin rakennuksia ja terassi

Rantakatu Brühlsche Terrasse

Brühlschen terassi tai parveke on 1800-luvun alussa kaupunkilaisten käyttöön avattu kävelykatu ja eräänlainen näköalapaikka, sillä se sijaitsee hieman Elben yläpuolella. Kävelykadulta on hyvät näkymät joelle, joten sieltä voi tiirailla jokiveneitä ja katsella myös Elben toiselle rannalle kohti asteen rosoisempaa Neustadtin kaupunginosaa. Rantakadulla on jonkin verran joelle suunnattuja penkkejä istuskelua varten. Kadulta löytyy myös Dresdenin ainoa alkuperäinen säilynyt kaupunginportti, joka on 400 vuotta vanha.

Neustadt, Dresdenin rosoisempi puoli

Elben toisella rannalla vastapäätä vanhaakaupunkia sijaitsee Neustadt, joka on tyyliltään hieman vanhaakaupunkia rosoisempi ja boheemimpi alue. Tyylin muuttumisen huomaa aika nopeasti syvemmälle Neustadtiin edetessä.

Jykevä Augustus-silta ja kultainen ratsastaja

Neustadtiin voi kävellä kätevästi vanhaa, mutta moneen kertaan uudelleen rakennettua Augustus-siltaa pitkin. Sillan päädyssä Neustadtin puolella seisoo lehtikullalla päällystetty ratsastajapatsas, joka kimmeltää auringossa. Se esittää August II Väkevää, joka oli 1600-luvun lopulla ja 1700-luvun alussa Saksin vaaliruhtinas ja Puolan kuningas.

Kultainen ratsastajapatsas
20240420-Unelmatrippi-Dresden-164042
Neutstadtin Hauptstraβella kävellessä voi bongata esimerkiksi tämän pienen patsaan.

Kauppahalli Neustädter Markthalle

Ratsastajapatsaalta on miellyttävä puiden reunustama kävelytie Hauptstraβe syvemmälle Neustadtiin. Noin puolivälissä katua on hyvä poiketa Neustadtin kauppahalliin tutkailemaan tarjontaa. Kauppahalli rakennettiin alun perin vuonna 1899 ja restauroinnin jälkeen avattiin uudelleen käyttöön vuonna 2000. Tuoretuotteiden myynnin lisäksi siellä on monenlaisia putiikkeja sekä ravintoloita.

Värikäs Kunsthofpassage-taidekortteli

Hauptstraβe päättyy suihkulähteiden reunustamalle pienelle aukiolle, mistä on enää lyhyt matka Kunsthofpassagen taidepihalle, joka on yksi Dresdenin nähtävyyksistä. Lyhyen kävelymatkan saatossa huomaa, että miljöö alkaa saada hieman rosoa: ympärillä näkyy esimerkiksi graffiteja.

Kunsthofpassage on pieni ja suojaisa sisäpihojen ja katujen rykelmä, jossa talojen seinät on koristeltu mielikuvituksellisesti ja joka puolella ympärillä on pieniä taideyllätyksiä. Kunsthofpassagella on kahviloita ja pieniä putiikkeja, mutta siellä voi kierrellä myös ihan muuten vain.

Kunsthofpassagen kyltti kadulla ja terassituoleja
Sininen rakennus Kunsthofpassagella
Keltainen rakennus Kunsthofpassagella

Näyttävä sotahistorian museo

Dresdenin Neustadtista löytyy myös vähemmän taiteellista ja boheemia nähtävää, nimittäin sotahistorian museo Militärhistorisches Museum der Bundeswehr. Saksalaiseen tyyliin ytimekäs nimi, eikö?

Sotahistorian museo on Dresdenin suurin museo. Ulkoa näyttävän näköinen rakennus koostuu vanhasta 1870-luvulla rakennetusta osasta sekä vuonna 2011 valmistuneesta modernista laajennuksesta. Monipuolisen museon näyttelyt ulottuvat keskiajalta nykypäivään.

Muita nähtävyyksiä Dresdenissä ja lähistöllä

Dresdenissä ja sen lähettyvillä on hienoja puistoalueita ja linnoja. Niihin on helppo tutustua kaupungin sisällä, ja hieman kauemmaskin pääsee kätevästi julkisella liikenteellä.

Suuri puutarha Großer Garten

Lyhyen matkan päässä Dresdenin vanhasta keskustasta sijaitsee iso puistoalue Großer Garten. Hyvin hoidettu viheralue on mukava ajanviettopaikka, jossa on viihtyisää hengähtää ja kävellä istutuksia ja myös muutamia rakennuksia ihaillen. Massiivista kukkaloistoa puistosta ei löydy, mutta kivasti leikattuja pensaita ja jonkin verran niitä kukkiakin.

Großer Garten on Dresdenin suurin puisto ja suosittu hengailupaikka, ja siellä järjestetään esimerkiksi konsertteja. Puisto on barokkityyliin rakennettu ja peräisin 1680-luvulta. Sen yhdellä laidalla on kasvitieteellinen puutarha ja Dresdenin eläintarha. Keskellä puolestaan sijaitsee komean näköinen palatsirakennus (Palais Großer Garten). Jos ei jaksa kävellä, puistossa voi tehdä kierroksen myös 1950-luvulta peräisin olevan pikkujunan kyydissä.

Palatsi Grosser Gartenissa
Istutuksia
Kapeat raiteet puistossa
Jenni palatsin edustalla Grosser Gartenissa
Istutuksia

Pillnitzin linna ja puisto

Elben varrella Dresdenistä kaakkoon sijaitsee Pillnitzin linna ja puisto (Schloss & Park Pillnitz), jotka ovat hieno vierailukohde, jos sattuu meidän tapaamme tykkäämään linnoista ja puistoista. Perille pääsee Dresdenin keskustasta julkisilla alle tunnissa. Matkan voi halutessaan taittaa myös jokiveneen kyydissä noin puolessatoista tunnissa. Laivoja operoi Sächsische Dampfschifffahrt.

Pillnitzin palatsi- ja puistoalueella on kolme päärakennusta, joista löytyy taidemuseo ja linnamuseo. Lisäksi alueella on pari kesäaikaan avoinna olevaa kasvihuonetta sekä suuri yleisölle avoin puisto. Rakennusten aukioloajat ja lippujen hinnat voi tarkistaa Pillnitzin linnan omilta sivuilta.

Saksin Sveitsin luonnonnähtävyydet

Dresdenistä voi tehdä helposti päiväretken noin 40 kilometrin päähän Saksin Sveitsin (Sächsische Schweiz) kansallispuistoon. Nimestään huolimatta alueella ei ole mitään tekemistä Sveitsin kanssa, ollaanhan itäisessä Saksassa.

Saksin Sveitsin kansallispuisto on tunnettu erityisesti korkeista kalliomuodostelmista, jotka ovat varsin erikoinen näky. Puistosta löytyy myös paljon esimerkiksi patikointireittejä. Päiväretkellä kannattaa suunnata ainakin Bastein sillalle ja kivimuodostelmille.

Bastein silta ja kivimuodostelmia

***

Onko Dresden sinulle tuttu kaupunki?

Kävimme Dresdenissä, kun olimme automatkalla Espanjasta Suomeen.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Nähtävää ja tekemistä Dresdenissä”

  1. En ole ikinä käynyt entisen Itä-Saksan alueella. Eniten sieltä kiinnostaisivat Leipzig ja juurikin Dresden. Enpä ollut kuitenkaan tajunnut, että keskusta on noinkin pramea ja koristeellinen. Olen oikeastaan hämmästynyt kun kuvia katsoo, rakennuksethan ovat toinen toistaan upeampia. Mukavaa kuitenkin myös se, että rosoisuuttakin löytyy.

    Tuo Saksin Sveitsin kansallispuisto vaikuttaa todella upealta kohteelta!

    1. Hyvä pointti, mielikuvat entisestä Itä-Saksasta eivät välttämättä ihan ekana tuo mieleen mitään noin koristeellista. Dresdenin kaupunkikuva on hieno.

      Saksin Sveitsi on upeaa seutua. Olen varma, että teille löytyisi sieltä paljon tekemistä ja nähtävää, kun tekin tykkäätte liikkua luonnossa. Saksin Sveitsiin voi muuten mennä Dresdenistä myös jokiveneellä, kun ottaa etukäteen selvää yhteyksistä ja aikatauluista. Tämä olisi varmaan ollut kiva kokemus, mutta ei päädytty testaamaan, kun oli kuitenkin auto käytössä ja käytiin puistossa vain päiväretkellä. Venematkaan olisi kulunut pidempään aikaa kuin mitä autolla meni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *