Välillä niihin törmää. Paikkoihin, jotka hämmästyttävät olemuksellaan ihan täysin. Miten tällainen mesta voi olla olemassa, tänä aikana? Elävätkö nämä ihmiset oikeasti tässä ympäristössä, kävelevät näitä katuja joka päivä, pitävät ehkä tottumuksesta niitä jopa tavanomaisina? Besalún kylä Espanjassa Ranskan rajan lähettyvillä on tällainen hämmästyttävä paikka.
Epäuskoinen fiilis iski jo siinä vaiheessa, kun näimme jykevän, 1100-luvulla rakennetun sillan, jota pitkin Besalúun kävellään. Näky oli kuin suoraan fantasiaelokuvasta, ja mielikuvitus pistikin heti kehiin muutamat ritarit hevosineen sillalla olevaa porttia kolkuttelemaan.
Kengät ratisivat hankautuessaan vasten pieniä, sileiksi hioutuneita kiviä, kun seisoimme kylän alapuolella virtaavan Fluvià-joen rannalla sillan kupeessa ja tuijotimme ihmeellisen näköistä keskiaikaista kylää. Tuli ikävä öljyvärejä ja puhdasta pinkopohjaa, mutta maalaamisen sijaan valokuvasin. Otin niitä kuvia, jotka sittemmin katosivat. Muistot onneksi jäivät, ja pari kännykkäkuvaa.
Kylän kivisillä kaduilla oli paikoin liukasta. Oli juuri ripsauttanut vettä ja vanhat kadut olivat jo aikaa sitten menettäneet terävät särmänsä, jotka estäisivät matkailijaa luistelemasta tennareillaan. Keskiaikainen synagoga ja vuonna 1003 valmistunut katedraali tervehtivät meitä – nykyaikaisissa tamineissamme ympäristöön heikosti sopivia vierailijoita – ikiaikaisella, hillityllä arvokkuudellaan. Aukioilla oli sateen jäljiltä melko tyhjää, mutta terassit täyttyivät varmasti viimeistä pöytää myöten heti pilvien väistyttyä.
Kivitalojen välissä kapeilla kujilla oli viileää ja varjoisaa. Nätisti laitetut kukat kukkivat silti ikkunalaudoilla. Eräällä kujalla rakennuksen seinille oli kiinnitetty vaakatasoon tuoleja usean metrin korkeuteen. Se toi modernia kosketusta historialliseen miljööseen juuri oikealla tavalla: ei liian räikeästi, huutomerkkinä, vaan niin, että monelta varmasti jäävät koko tuolit huomaamatta.
Besalún kylä on melko äkkiä kierretty, joten se on hyvä vaihtoehto lyhyeksi pysähdyspaikaksi tai päiväretken kohteeksi rannikolta käsin. Kylän upeasti säilytetty ja kunnostettu ulkoasu jättää taatusti pitkäaikaisen muistijäljen. Besalú on yksi Katalonian parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kylistä. Alkoi heti kiinnostaa, millaisia ne muut ovat! Toukokuun alku oli hyvä aika vierailulle, sillä tunnelmaan vaikuttaa väistämättä, jos kujilla on ruuhkaa matkailijoista. Nyt ei ollut. Nyt oli täydellistä.
Millaisia ihania pikkupaikkoja olet kohdannut omilla matkoillasi?
Tämä postaus liittyy automatkaamme Euroopan halki: katso aiemmasta kirjoituksesta koko reitti kartalla ja yöpymispaikat.
Lue myös:
- Rotkon reunalla Rondassa
- Huima Caminito del Rey
- Autolla Euroopassa: Espanjan Torreviejasta Tarragonaan
- Torrevieja, leppoisa tukikohta Costa Blancalla
- Linnareitillä Espanjassa
Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:
Besalú oli ihana, ja toinen ihanuus oli lähistöllä sijaitseva Rupit. Hullaannuin näihin Katalonian kyliin ihan täysin muutaman viikon takaisella roadtripilläni.
Kiitos vinkistä, Rupit sitten listalle seuraavan noille seuduille suuntautuvan reissun varalta! Besalú pääsi jotenkin yllättämään, vaikka tietysti sinänsä tiesin, minne olemme menossa. Jotenkin en vain odottanut sen näköistä paikkaa Espanjassa, vaikka paljon kaikkea onkin tullut siinä maassa nähtyä. Hieno mesta, onneksi tuli käytyä.
Tuo on hieno kohde. Olen yöpynyt siellä vain yhden yön (Hotel 3 Arcs) muutamia vuosia sitten heinäkuussa – ja tällöin oli suhteellisen hiljaista. Illalla oli kiva kävellä pimentyvillä kujilla eikä ketään missään, paitsi muutamia kissoja seurasi kävelyä. Niin, ja autolla tuonne kaupunkiin on ihan turha yrittää ajaa. Pysäköi ulkopuolella – siellä on paljon tilaa.
Ihana kuulla, että heinäkuussakaan ei ollut kamala ryysis! Yöpyjiä tuskin kauheasti on muutenkaan, näin pienessä paikassa ei edes hotelleja ole niin älyttömästi.
Auto kannattaa tosiaan jättää ulkopuolelle. Meillä ei käynyt edes mielessä yrittää ajaa vanhaankaupunkiin autolla. Sillan kupeesta löysimme hyvän, selkein kyltein merkatun parkkiksen vierailijoille.