Surffiparatiisi Tarifa – Manner-Euroopan eteläisin paikka

Artikkelikuva - Tarifan rantaa

Tarifa on Manner-Euroopan eteläisin kaupunki, joka on tunnettu tuulisena leijasurffaajien ja muiden vesiurheilijoiden mekkana. Kaupungissa ja sen lähistöllä on upeita hiekkarantoja ja valtavia hiekkadyynejä. Rantaelämästä nauttimisen lisäksi Tarifassa voi muun muassa vierailla Manner-Euroopan eteläisimmässä pisteessä, kierrellä nätissä vanhassa keskustassa, tutustua yli tuhat vuotta vanhaan Tarifan linnoitukseen ja tehdä päiväretken Marokon puolelle.

Tarifa sijaitsee Andalusian itsehallintoalueella noin sadan kilometrin päässä Atlantin rannikolla sijaitsevasta Cádizista ja noin 130 kilometrin päässä Välimeren puolella sijaitsevasta Fuengirolasta. Marokon rannikolle on Tarifasta vain noin 15 kilometriä. Afrikka on siis niin lähellä, että sinne näkee eri puolilta Tarifaa helposti.

Tarifan rannat ovat täynnä vesiurheilijoita

Gibraltarinsalmi yhdistää Tarifan edustalla Välimeren ja Atlantin toisiinsa ja tekee Tarifasta varsin tuulisen paikan. Saimme tuntea tämän nahoissamme helmikuisella vierailullamme, kun hiekka pöllysi viileän tuulen mukana niin, että tuntui vähän kuin naama olisi ollut hiekkapuhalluksen kohteena. Toisina päivinä oli kuitenkin ihanan kesäistä ja lämmintä, mistä otimme ilon irti ja nautimme auringosta boheemeilla rantaterasseilla ja rannalla lenkkeillen.

Atlantin valtameren kyltti ja Tarifan rantaa
Tarifan rantaa ja vesiurheilijoita

Tuulisuuden vuoksi Tarifa on todella suosittu leijasurffaajien ja purjelautailijoiden parissa, ja sopivalla säällä kaupungin edustalla oleva Playa de Los Lances ja lähirannat täyttyvät tuulen mukana temppuilevista leijasurffaajista värikkäine vetoleijoineen. Tarifassa rannan läheisyydessä aika kuluukin mukavasti vesiurheilijoita seuraten ja hienoja merimaisemia katsellen.

Tarifan pieni vanhakaupunki on tunnelmallinen

Tarifassa on vain noin 18 000 asukasta, joten siellä on miellyttävää pikkukaupungin tunnelmaa. Keskustassa on moderni puoli lidleineen, burger kingeineen ja surffikauppoineen, ja lisäksi on historiallinen puoli, jonne voi kävellä vanhan kaupunginportin läpi.

20240413-Unelmatrippi-Tarifa-154901
Valkoinen rakennus
Kiva kahvila Tarifassa

Vanhan keskustan talot ovat Andalusialle tyypilliseen tapaan valkoisia, ja kapeilla kaduilla ja pienillä aukioilla on paljon ravintoloita ja putiikkeja. Monet niistä ovat aika hipsterin ja boheemin näköisiä, mikä sopii hyvin yhteen Tarifan surffimeiningin kanssa.

Talviaikaan Tarifassa on melko uinuva tunnelma, mutta ei sentään täysin kuollutta. Tuulisimmat kuukaudet osuvat nimenomaan talveen, joten surffaajia ja muita vesiurheilijoita riittää, mutta muita matkalaisia on vähemmän.

Osa ravintoloista ja palveluista on talvikuukausina jonkin aikaa kiinni. Avoinna olevan ravintolan löytäminen ei kuitenkaan ollut helmikuussa mikään ongelma, ja muutenkin viihdyimme Tarifassa hyvin, vaikka kieltämättä tuuli oli välillä turhankin kova.

Juhlintaa Tarifassa
Kaivo ja katu Tarifassa
Valkoisia taloja ja rappusia Tarifassa

Vierailu Manner-Euroopan eteläisimmässä pisteessä Tarifassa

Manner-Euroopan eteläisin piste Punta de Tarifa tunnetaan myös nimellä Punta Marroquí. Se sijaitsee aivan Tarifan keskustan tuntumassa olevan niemen kärjessä. Maaläntin nimi on Isla de Tarifa (tunnetaan myös nimellä Isla de las Palomas), mutta saareen viittaavasta nimestään huolimatta se on yhdistetty mantereeseen kapealla kannaksella.

Isla de Tarifan kulma ja sileää hiekkarantaa ja merta

Eteläisimmässä pisteessä vierailu vaatii hieman suunnittelua, sillä sinne ei voi noin vain kävellä: kannaksen päässä vastassa ovat kivimuurit ja lukittu portti. Eteläisin piste sijaitsee vanhalla sotilasalueella, joka avattiin vierailijoille vuonna 2022. Vierailu onnistuu ainakin tällä hetkellä vain opastetulla kierroksella, joka täytyy varata Tarifan turismitoimistosta. Me kävimme varaamassa kierroksen paikan päällä, mutta varauksen voi tehdä myös sähköpostitse tai puhelimitse.

Kierroksella pääsee tutustumaan sotilasalueen raunioihin, tykkeihin ja rakennelmiin, vierailukeskukseen ja majakkaan, ja tietysti myös käymään siellä Manner-Euroopan kaikkein eteläisimmässä pisteessä. Eteläisimmässä pisteessä vierailusta saa halutessaan jälkikäteen todistuksen sähköpostitse.

Tarifan majakka
20240413-Unelmatrippi-Tarifa-162944
Marokon rannikkoa Tarifan eteläisimmästä pisteestä nähtynä

Tarifan linnoitus Castillo de Guzmán el Bueno

Tarifan linnoitus tunnetaan sekin kahdella eri nimellä: Castillo de Tarifa ja Castillo de Guzmán el Bueno. Kyseessä on suurehko ja jykevä linnoitusrakennelma aivan meren äärellä Tarifan keskustassa. Linnoituksen rakentamisen laittoi alulle Córdoban kalifi Abd al-Raḥmān III vuonna 960.

Tarifan linnoitusta ja kaupunkia
Jenni Tarifan linnoituksessa kävelemässä rappusia alas

Linnoituksessa sijaitsee museo, jossa voi vierailla muutaman euron pääsymaksua vastaan. Näyttelyissä pääsee tutustumaan Tarifan ja Andalusian historiaan monenlaisten infotaulujen ja esineiden myötä.

Linnoitusta on vuosien varrella muunneltu ja kunnostettu monin tavoin. Tätä nykyä se on hyvässä kuosissa ja vaikuttava näky. Muureilta ja torneista on hienot näkymät merelle ja kaupunkiin, joten siinäkin mielessä linnoitus on oiva vierailukohde.

Jenni linnoituksen ja muurin välissä
Hemmo Tarifan linnoituksessa
Jenni Tarifan linnoituksessa

Bolonia-dyyni ja Valdevaqueros-dyyni

Tarifan Atlantin puoleisella edustalla sekä pitkälle Cádizin suuntaan on hienohiekkaisia, leveitä rantoja toinen toisensa perään. Rantojen ohella näkemisen arvoisia ovat seudun suuret hiekkadyynit. Niistä Tarifaa lähempänä sijaitsee Valdevaqueros (Duna de Valdevaqueros), jonne on Tarifasta matkaa noin 12 kilometriä.

Valdevaquerosin ranta on Tarifan suosituimpia leijasurffausrantoja. Ranta kohoaa sisämaata kohti suureksi dyyniksi. Sinne ajaessa hiekkaa on usein tiellä, sillä dyyni elää jatkuvasti. Pitkä, hienohiekkainen ranta ja suuri dyyni ovat kaunis ja suomalaisittain tarkastellen erikoinenkin näky.

Valdevaquerosille vievää tietä puoliksi hiekan peitossa
20240413-Unelmatrippi-Tarifa-DSC07758

Valdevaquerosiakin suurempi dyyni löytyy Bolonian rannalta. Estrechon luonnonpuistoon lukeutuva Bolonian dyyni (Duna de Bolonia) on yksi Euroopan suurimmista. Hiekalla kävellessä se tuntuukin siltä: välillä voi melkein kuvitella olevansa Saharassa. Bolonian dyyni on yli 30 metriä korkea ja noin 200 metriä leveä. Vierailulle kannattaa ottaa mukaan huivi tai jokin vastaava suoja kasvoille siltä varalta, että tuuli alkaa pyörittää hiekkaa vähän turhankin vauhdikkaasti.

Bolonian dyyni sijaitsee noin 25 kilometrin päässä Tarifasta. Hiekalla kävelyn lisäksi Bolonian rantaa ja dyyniä voi katsella rannan suuntaisesti kulkevalta puiselta kävelyreitiltä, mutta dyyniin saa paljon lähemmin ja paremmin tuntumaa astelemalla hiekkaa pitkin. Kävelyreitti ei jatku ylös asti dyynin korkeimpaan kohtaan.

20240413-Unelmatrippi-Tarifa-DSC07777
Kuivuneita puita Bolonian dyynillä
Näkymä dyyniltä alas merelle päin
Hemmo kävelemässä ylös Bolonian dyyniä
Jenni Bolonian dyynillä

Bolonian dyynillä vieraillessa kannattaa harkita samalla käyntiä Baelo Claudian arkeologisella alueella, joka on paljastunut hiekan alta. Se on yksi Espanjan parhaiten säilyneistä roomalaisaikaisista rakennelmista. Vierailu on EU-kansalaisille ilmainen. Baelo Claudista löytyy lisää tietoa Andalusian turismitoimiston sivuilta.

Päiväretki Tarifasta Marokkoon onnistuu helposti

Tarifan sijainti lähellä Afrikkaa tarjoaa kätevän mahdollisuuden tehdä reissu Marokon puolelle. Lauttamatka Tarifasta Tangeriin kestää vain noin tunnin, ja lauttoja kulkee Gibraltarinsalmen yli lukuisia päivässä. Sää voi tosin aiheuttaa viivästyksiä ja muutoksia lauttaliikenteeseen.

Tangeriin voi lähteä päiväretkelle valmiilla laivayhtiön paketilla, kuten me teimme. Retkeemme kuuluivat niin laivamatkat kuin lounas ja opastus päivän aikana Tangerissa. Valmiista päiväretkestä löydät tarkemman kuvauksen postauksesta Päiväretki Tangeriin – ensimmäistä kertaa Marokossa. Tietenkin Tangeriin voi lähteä myös omatoimiselle matkalle ja viipyä pidempäänkin.

FRS-lautta

***

Onko Tarifa tai jokin muu kaikkein eteläisimmän Espanjan kohde sinulle tuttu?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Surffiparatiisi Tarifa – Manner-Euroopan eteläisin paikka”

  1. Surffaus ei toistaiseksi ole ollut oma juttu, vaikka lumilautailua ja skeittausta olenkin harrastanut. Mutta hauskaltahan noita molempia olsisi itsekin kokeilla. Ja niin ikään vanhakaupunki näyttää varsin viihtyisältä. Myös linnoitukset ovat usein hienoja kohteita, niin tämäkin. Vaikka näkymät ovatkin varmasti vaikuttavat, niin itse olisin vielä innoissampana itsestään linnoituksesta.

    1. Olen samoilla linjoilla linnoituksesta. Mutta Tarifassa ei ole kauheasti korkeita rakennuksia noin ylipäätään, joten linnoitus on siitä hyvä, että sieltä näkee maisemia sentään vähän korkeammalta. En suosittelisi lähtemään sinne pelkästään maisemien takia (eivät ne sentään niin ihmeelliset ole) vaan nimenomaan linnoituksen itsensä vuoksi. Yli tuhatvuotinen kivirakennelma on hieno.

      Meistä kumpikaan Hemmon kanssa ei ole surffaaja, mutta oli hauska seurailla leijasurffaajien temppuilua. Itse en ole edes kiinnostunut kokeilemaan lajia vaan pysyttelen ennemmin uimisessa ja snorklaamisessa. Suppailusta tykkään kyllä, mutta sen rankempaa laudan päällä keikkumista en kaipaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *