Huima Caminito del Rey

Artikkelikuva - Caminito del Rey, Espanja

Espanjan Andalusiassa sijaitseva Caminito del Rey tunnettiin vielä muutama vuosi sitten lisänimellä maailman vaarallisin vaellusreitti. Vuonna 2015 reitti kuitenkin uudistettiin kauttaaltaan, joten enää siellä ei tarvitse aidosti pelätä henkensä edestä. Maisemat ovat edelleen ne samat eli henkeäsalpaavat, ja pystysuorien jyrkänteiden reunoille kiinnitetyillä kävelysilloilla tyhjyys jalkojen alla tekee meiningistä niin sanotusti ilmavan. 

Sekään ei ole remontin myötä muuttunut, että pahasta korkeiden paikkojen kammosta kärsivällä edelleen tutisee reitillä puntti. Se kannattaa kuitenkin muistaa, että jos kauhun tunne ei ole aivan ylitsepääsemätön, ei kannata turhaan lietsoa pelkoa etukäteen. Voin luvata, että normaalin rajoissa pysyvä korkeiden paikkojen hirvitys ei estä suoriutumasta reitistä hengissä – olen itse tästä elävä esimerkki.

Päiväreissu Caminito del Reylle onnistuu helposti Málagasta

Lähdimme hotellin maittavan aamiaisen turvin ajelemaan Málagasta El Chorron kylän suuntaan päästäksemme reitin alkupäähän. Málagasta on El Chorroon matkaa noin 60 kilometriä, mutta meillä meni jostain syystä matkaan yli tunti. Ehkä vain ajelimme niin hiljaa hienoja maisemia ihastellen?

Opasteet veivät hienosti perille saakka eli eksymisestä ei ollut kyse. Vuokra-autommekin saimme suoraan parkkiin parilla eurolla tien varrella olevalle parkkipaikalle Conde de Guadalhorcen tekojärven tuntumaan, lähelle reitin pohjoista sisäänkäyntiä. Reittiä voi nykyisin kulkea vain yhteen suuntaan: pohjoisesta Ardalesista kohti etelää Áloraan.

Caminito del Reyn vaellusreitin kyltti
Kukkulainen maisema vaellusreitin varrella

Autolla ei pääse itse Caminito del Reyn reitin alkupäähän, vaan sinne on mentävä tieltä kävellen. Tekojärveltä lähtiessä on kaksi vaihtoehtoa: kävellä pimeän ja matalan tunnelin kautta, jolloin matkaa on 1,5 kilometriä ennen varsinaisen Caminito del Reyn sisäänkäynnin ja tarkastuspisteen saavuttamista, tai 2,7 kilometrin mittaista luontopolkua pitkin.

Me valitsimme luontopolun, mikä oli jälkikäteenkin ajatellen mielestäni fiksua, sillä näimme jo tuolla 2,7 kilometrin matkalla upeita maisemia kumpuilevassa ja metsäisessä maastossa kulkiessamme.

Itse Caminito del Reyn kanjonireitille mennään lipuntarkastuspisteen kautta, jossa kaikille annetaan kypärät hiusverkkoineen. Liput on tässä vaiheessa oltava hommattuina. Ne saa ostettua netistä etukäteen Caminito del Reyn sivuilta.

Reitti on äärimmäisen suosittu, joten lippujen kanssa kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä. Reitille pääsee aina tietty määrä ihmisiä kerrallaan, ja lipussa määritellään tietty lähtöaika. Paikalla on oltava jo aiemmin. Me olimme niin ajoissa, että pääsimme mukaan puoli tuntia aiempaan lähtöön kuin mihin meillä oli liput – ilmeisesti edeltävä lähtö ei ollut loppuunmyyty tai sitten joku porukka oli myöhässä omasta lähdöstään.

Ihmisiä vaelluspolulla
Vaellusreitille vievä portti

Lähdimme Caminito del Reyn tarkastuspisteeltä reitille puoliltapäivin ja olimme kävelleet sen loppuun kaksi tuntia myöhemmin. Olimme ostaneet liput, joihin kuului bussikuljetus takaisin reitin alkupäähän, ja tähän paluumatkaan odotteluineen kului 45 minuuttia. Kun mukaan lasketaan vielä ennen tarkastuspistettä kulunut kävelyaika polulla, meillä meni koko hommaan nelisen tuntia.

Rotkomaisema

Caminito del Reyn reitti kulkee häikäisevissä maisemissa

Jos olin jo muutenkin vaikuttunut Andalusian maisemista edellisenä päivänä tekemämme Rondan-keikan myötä, Caminito del Rey heitti Andalusian kurssin vielä kovempaan kiitoon. Aloin jo ennen tarkastuspisteelle pääsyä suunnitella innoissani seuraavaa matkaa espanjalaisille vaellusreiteille – saa nähdä, minne tulevaisuudessa päädymme.

Kallioon hakattua vaellusreittiä
Vettä rotkon pohjalla
Jokimaisema Caminito del Reyn varrella
Kanjoni, jossa vaellusreitti kulkee
Syvä rotko ja ylhäällä kulkeva vaellusreitti

Pian tarkastuspisteen jälkeen reitillä päästään suoraan tositoimiin eli niille kuuluisille kävelysilloille, joita on kokonaispituudeltaan 7,7 kilometrin reitistä 2,9 kilometrin verran. Muu on metsäistä tai vähemmän metsäistä polkua, jonka varrella on niin ikään kaunista, mutta ei tarvitse kävellä ikään kuin tyhjän päällä.

Kävelysilloilla eteneminen ei ollut yhtään niin pelottavaa kuin olin etukäteen kuvitellut. Sillat ovat erittäin tukevia ja vahvarakenteisia, joten reitillä ei tule sellaista fiilistä, että ne sortuisivat alta. Sitä en tiennyt etukäteen, että matkalla on aika paljon myös rappusia.

Vaellusreitti ja sen vieressä junatunneli
Kumpuileva ja metsäinen jokimaisema
Kypäräpäinen vaeltaja katselee kallionseinämällä kulkevaa vaellusreittiä
Hiekkainen vaelluspolku rinteessä

Caminito del Reyn varrella kaiteet on rakennettu vaijereista ja verkoista näköalojen turvaamiseksi, ja kävelysillat ovat joissain kohdin melko kapeita, joten jyrkänteen seinämän vieressä pysyminen ei paljoa lämmitä korkeiden paikkojen kammosta tosissaan kärsivää. Mutta kuten aiemmin jo kirjoitin, reitti ei todellakaan tunnu niin pahalta kuin voisi kuvitella.

Pahin paikka on aivan loppupäässä oleva riippusilta, jonka ylittämistä itse epäröin etukäteen. Siltakaan ei kuitenkaan ollut niin kammottava kuin etukäteiskuvitelmissani ennen reitille menoa häröilin sen olevan. Suoriuduin kunnialla, vaikka vähän siinä sillalla jännittikin.

Syvän rotkon ylittävä kaarirakennelma
Patikointireittiä kapean rotkon molemmin puolin
Korkealla rotkon yllä kulkeva riippusilta
Pystysuora rotkoseinämä

Reitin varrella on myös lasinen näköalatasanne, mutta sen päällä seisomisen jätin muiden huviksi – sen verran hirvitti ajatus seistä lasitasanteella satojen metrien syvyisen rotkon yllä, vaikka tiesinkin lasin kestävän aivan taatusti. Aina näitä juttuja ei saa järkeilemällä ratkaistua.

Reitiltä tuli otettua aivan järjetön määrä kuvia ja myös videota. Niinpä voit halutessasi klikkailla alta katsottavaksi myös elävää kuvaa matkan varrelta.

Caminito del Reyn käveleminen on hienoimpia yksittäisiä kokemuksia, joista olen päässyt Euroopassa nauttimaan. Meille osui vielä aivan täydellinen, aurinkoinen sää, joten fiilis oli katossa senkin ansiosta. Maisemat ovat reitin varrella käsittämättömän hienot. Kuin elokuvalavasteissa tallustelisi! Ennen kaikkea on kuitenkin upea tunne päästä kävelemään pystysuoriin seinämiin kiinnitettyjä kävelysiltoja pitkin – tällaisia paikkoja ei ole maailmassa monia. Ihastuin ikihyviksi sekä reittiin että Andalusiaan.

Miltä Caminito del Rey vaikuttaa? Oletko käynyt kävelemässä reitin?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

16 vastausta artikkeliin “Huima Caminito del Rey”

 1. Tästä on nyt viime aikoina ollut niin paljon hehkutusta eri blogeissa, että tulevana matkakohteena se on kiilannut mun listan kärkeen! 😀 Aivan upeita maisemia!

  1. Joo, sattumalta tosi moni bloggaaja on käynyt täällä viimeisen (noin) vuoden aikana! Itsellä reitti oli listalla vuosia, mutta nyt vasta saatiin toteutettua – ja kyllä kannatti vihdoin käydä. Maisemat ovat tosiaan aivan upeat ja muutenkin reitti on kokemisen arvoinen. (Suosittelen muuten myös reissua Rondaan, jos matkaat Málagaan kävelläksesi Caminito del Reyn. 🙂 Kirjoittelin Rondastakin vastikään.)

 2. Tuo kiinnostais ihan älyttömästi! Eniten harmittaa se, että viikon päästä olen Malagassa, mutta työreissulla, joten ei ole mitään mahdollisuuksia päästä tuolla käymään. :s Enkä tiedä, tulenko Malagaan välttämättä ihan hetkeen palaamaan. No, ihastelen näitä kuvia sitten kateellisena!

  1. Aina ei voi voittaa! Toivottavasti sulle kuitenkin joskus tulee tilaisuus käydä, kun kerran kiinnostaa. Työreissuilla ei varmaan usein ole kamalasti mahdollisuuksia, mutta ehkä sitten jossain muussa yhteydessä. 🙂

 3. Kuuden viikonpäähän olis liput varattuna! Viimevuonna en päässyt kun ei ollut vapaita paikkoja😊

  1. Mahtavaa, että nyt sait liput! Mekään emme saaneet ihan niitä lippuja, jotka oli aluksi tarkoitus varata, koska tilaa ei enää ollut. Onneksi oli muille päiville ja kellonajoille. Kannattaa tosiaan olla ajoissa liikkeellä, kun reitille ei oteta (onneksi) rajatonta määrää porukkaa. Mukavaa matkaa!

 4. Kiitos Jenni kivasta kertomuksesta ja mahtavista kuvista! Kaiken kruunasi huima ja hyvin tehty video! Olisi aivan järisyttävä kokemus käydä tuolla mutta korkeanpaikankammo estää sen. Mutta kuvasi ja videosi oli tosi hyviä että tuntuu niinkuin olisin siellä ollut!

  1. Voi kiitos – ja kiitos sinulle, että luit ja katsoit videon! 🙂 Mä kammoksun korkeita paikkoja varmaan hieman keskimääräistä enemmän, mutta kuitenkin siedettävissä rajoissa. Tämä reitti onnistui kammosta huolimatta ilman ongelmia, mutta olen kuullut, että jotkut ovat joutuneet jättämään reitin kesken heti alussa. Meidän vierailumme aikaan en kuitenkaan tällaista nähnyt. Todella vakavasti korkeita paikkoja pelkäävälle en tätä reittiä suosittele.

 5. Toimiko sulla noi nettisivut hyvin. Mä oon nyt 3-4 kertaa varata/maksaa lippuja ja en onnistu pääsemään pidemmälle maksukortti tiedoista 😣.

 6. Mukava lukea teidän hyvistä kokemuksista, kun muistan että etukäteen taisi vähän jännittää 🙂 Toivottavasti pääsette muillekin espanjalaisille vaellusreiteille, ja muistutan nyt vielä tähänkin väliin myös Madeiran olemassaolosta 😉

  Erinomainen video, tuli omat kokemukset hyvin elävästi mieleen! Tuo Lemmings-vertaus oli muuten harvinaisen osuva. Olin unohtanut koko pelin, mutta nyt silmissä näkyy vain jonossa jyrkänteeltä putoavia sopuleita…

  1. Kiitos! Jostain mielen sopukoista tuli elävästi mieleen se peli, kun katselin jonossa etenevää jengiä. 😀 Mahtavaa, että sentään joku katsojista ymmärsi sen jutun!

   Ihan oikein muistat, että epäilytti etukäteen aika paljonkin tuo reitti, mutta olit ihan oikeassa sanoessasi, että ei se ole yhtään niin paha. Menisin uudestaan vaikka heti.

   Olisi ihan huippua käydä katsastamassa jokunen muukin vaellusteitti Espanjassa. Ja Madeira ei kuule unohdu ihan heti niiden sun hienojen postaustesi ansiosta!

 7. Mahtavat maisemat kiinnostavat minua ja tämä oli yksi niistä monista tavoitteista.
  Nyt keväällä 2017 kuljettiin vaimoni kanssa tämän mahtavan vaelluksen viimeksi ja filmattiin koko reitti eli lähes 2.5 tuntia tuli videota, josta sitten sain kasaan reilut 6min.
  Yritin saada viseon siihen malliin jottei katselijat nukahtaisi sen pituuteen. Se on nyt kuukausi sitten leikattu valmiiksi. Oman taustamusiikin kanssa jouduin odottelemaan sitten viime maaliskuusta asti, musiikin osallistuttua yhteen musakilpailuun. Vastaus viipyi ja koska biisi ei nyt voittanut, sain sen käyttää mihin tarkoitukseen tahdoin. Se oli itsestään selvä että valitsin sen tähän mahtavaan maisemaan antamaan lisätunnelmaa.
  Videota ei ole vielä julkaistu, mutta lupaus on ollut ennen tämän vuoden Jouluun.
  Sitä jo kuuleman mukaan odotellaan innolla.

  1. Caminito del Rey on tosiaan upea! Itsekin odotin kauan, että vihdoin pääsimme sen kävelemään. Kiva, että jaksoit leikata vaelluksesta videon – niistä saa aina kivat muistot!

 8. Hei!
  Meillä on klo13 aikaan lähtevä vaellus kyseiselle reitille ensi tiistaina. Jännittää kovin.
  Rondassa autolla mennään. Kuinkahan paljon aikaisemmin täytyy lähtöalueen parkilla olla ehtiäkseen kierrokselle? Pääseekö tuuli helposti reitille? Niin ja pitääkö olla tulostettu lippu vai riittääkö jos puhelimesta näyttää?
  Kiitos etukäteen vastauksista.

  1. Oi, mahtavaa! Hyvin se menee, maisemat ovat upeat!

   Jos lähdette parkkikselta tekojärven luota kuten me teimme, lähtiessä oli kaksi vaihtoehtoa kävellä itse lähtöpaikalle: tunnelin kautta (matkaa 1,5 km) tai luontopolkua pitkin (2,7 km). Me menimme luontopolkua, ja meillä kesti valokuvaillessa ja muuten vain pällistellessä siinä ehkä kolme varttia. Luontopolku ei ole mitenkään hankalakulkuinen. Itse Caminito del Reyn lähtöpaikalla piti muistaakseeni olla varttia tai puolta tuntia ennen omaa lähtöaikaa – en valitettavasti enää tätä muista tarkkaan. Lukisiko se lipussa?

   Kyllä reitillä saattaa tuulla, ja kovan tuulen aikana saattavat ymmärtääkseni laittaa reitin kiinni, mm. jotta kenenkään päälle ei tippuisi tuulen tuomana mitään. Reitillä kyllä ollaan kypärät päässä joka tapauksessa.

   Minusta lipuissa luki ainakin vuosi sitten, että ne pitää olla printteinä ja meillä tästä syystä oli. Varmuuden vuoksi suosittelen ottamaan tulostettuina.

   Ihanaa matkaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *