Espanjan kauniit kylät: Albarracín

Artikkelikuva - Albarracín

Espanjan sisämaassa Aragonian itsehallintoalueella sijaitseva pikkuinen Albarracín on listattu yhdeksi Espanjan kauneimmista kylistä – eikä suotta. Oranssinsävyisen kylän kaduilla ja aukioilla kulkiessa pääsee melkein kuin aikamatkalle, sillä keskiaikaiseen tunnelmaan solahtamiseen ei täällä vaadita kuin ripaus mielikuvitusta. Kylä on itsessään aivan ihastuttava, ja koko komeuden kruunaa sen yllä kohoava vaikuttava muurirakennelma, joka on peräisin maurien aikakaudelta noin 1100-luvulta.

Albarracín sijaitsee Espanjan itäosissa karulla, kumpuilevalla seudulla. Suhteellisen lähellä on Serranía de Cuencan luonnonpuisto, mutta lähimmät suuret kaupungit ovat noin 180 kilometrin päässä kylän pohjoispuolella sijaitseva Zaragoza ja suunnilleen yhtä kaukana rannikolla sijaitseva Valencia. Madridiin on vajaat 300 kilometriä.

Tien varrella näkyvät kukkulat vaihtuvat välillä huikeiksi pystysuoriksi seinämiksi, kun lähestymme Albarracínia autolla. Olemme matkaamassa autolla Espanjasta kohti Suomea ja viivymme Albarracínissa matkan varrella yhden yön. Perille päästyämme ja hotelliin kirjauduttuamme suuntaamme välittömästi kiertelemään kylän houkuttelevia kujia.

Albarracinin kylää ja muuria kirkon viereiseltä näköalapaikalta
Katu jonka kaiteella istuu nainen selin
Albarracin näköalapaikalta

Tunnelmallinen ja kaunis Albarracínin keskusta

Albarracín on yksi Espanjan kauneimpia kyliä kokoavan Los pueblos más bonitos de España -listauksen kohteista. Olemme aiemmin vierailleet kauneimpien kylien listalta muun muassa Alcalá del Júcarissa, El Castell de Guadalestissä, Frigilianassa ja Setenil de las Bodegasissa. Kaikki ovat erittäin viehättäviä paikkoja, joten odotukset myös Albarracínin suhteen ovat suht korkealla.

Heti kapeille kujille päästyämme käy selväksi, että oranssin, keltaisen ja punaisen sävyissä kylpevä kylä on kaikkien kehujen arvoinen: hyvin kaunis ja kaikin tavoin historiaa henkivä. Pettyä ei siis todellakaan tarvitse! Edes ajoittainen sade ei latista tunnelmaa. Ihastun Albarracínin historialliseen tunnelmaan ja ulkoasuun heti.

Kapea talo
Viiniköynnöstä seinällä kapealla kadulla
Aukio

Kuljemme jykevien kiviseinien lomassa ja välillä läpi kapeista porteista, välillä taas päädymme aukioille ja näemme avaria maisemia alempana sijaitseville kapeille kujille ja ympäröiville kukkuloille. Katselemme rapistuvaa maalia, värikkäin kaakelein koristeltuja torneja ja viehättäviä viiniköynnöksiä, joita kiipeilee muutamien talojen seinillä. Niin kaunista! Osa kaduista on niin kapeita, että vastakkaisia seiniä voi koskettaa.

Alempana kylän kupeessa virtaa kapea Guadalaviar-joki. Sen varressa on kävelyreitti, jonka moni Albarracínissa vieraileva käy katsastamassa. Meiltä se jää nyt väliin, sillä haluamme ennemmin keskittyä itse kylän tutkimiseen ja katsella maisemia ylempää.

Tavernan kyltti
Jenni kapealla kävelykadulla
Kapea katu
Jenni näköalapaikalla

Hienot näkymät Albarracínin muurin luota

Haluamme kiivetä kylän yläpuolelle katsomaan historiallista muuria ja ylhäältä avautuvia maisemia, joten kuljeskelumme ei ole aivan päämäärätöntä, vaikka ajaudummekin jatkuvasti sivupoluille kiinnostavien yksityiskohtien perässä. Eksymisestä ei voi puhua, sillä Albarracín on sen verran pieni, että sen eri kulmat ja maamerkit tulevat nopeasti tutuiksi.

Lopulta päädymme kiviseinämässä olevalle aukolle, jonka läpi kuljettuamme näemme reitin ylös muurille. Nousemme ylöspäin muurin suuntaisesti kulkevaa soratietä. Sen varrelta on jo lyhyen kävelymatkan jälkeen erinomaiset näkymät alas kylään. Jatkamme kuitenkin eteenpäin, sillä haluamme päästä korkeimpaan kohtaan kylän yläpuolelle.

Näkymä alemmas kylään kiviseinämän vierestä
Reikä muurissa
Muuria
Jenni katsomassa näkymää Albarraciniin

Kävelyreitti kaartaa lähelle muuria ja lopulta sen viereen. Ylhäällä huomaamme, että kiipeily muurin päällä on kielletty, mutta siitä huolimatta näemme muutamien sankareiden kapuavan muurille. Jos emme olisi huomanneet kieltoa, olisimme itsekin nousseet muurille katsomaan näkymiä, mutta nyt jätämme tietenkin kiipeilyn väliin. Vaikka emme lopulta pääse tutustumaan muuriin kuin sen vierestä, ylös kukkulalle käveleminen ei todellakaan harmita, sillä näkymät ympäristöön ja kylään ovat hyvät.

Palaamme takaisin kylään ja illansuussa suuntaamme syömään El Rincón del Chorro -nimiseen ravintolaan. Menemme paikalle ajoissa, joten onnistumme saamaan pöydän, vaikka ravintola on ilmeisen suosittu. Se tulee pian lähes täyteen. Herkullisen illallisen jälkeen käymme vielä kiertelemässä uudestaan keskustan kaduilla nähdäksemme, millainen tunnelma siellä on pimeällä. Lamppujen loisteessa Albarracín on kenties vieläkin tunnelmallisempi kuin päivänvalossa. Ihastuttava pieni paikka!

Pöytä avoimen ikkunan edessä El Chorrossa
Albarracinia pimeällä
Ihmisiä terasseilla kapealla kadulla

Oletko käynyt Espanjassa sisämaan näteissä kylissä? Onko joku tietty paikka ehdoton suosikkisi?


Lue myös nämä jutut Espanjan kiinnostavista matkakohteista:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Espanjan kauniit kylät: Albarracín”

  1. Voi vitsit, näitä kauniita kyliä Espanjassa kyllä riittää. Pitäisi joskus varata vähintään kuukausi, mieluummin enemmän, ja lähteä tutustumaan niihin tarkemmin. Tämäkin oli itselleni täysin tuntematon, mutta kuulostaa oikein miellyttävältä paikalta.

    1. Joo, nättejä kyliä kierrellessä saisi kulutettua aikaa vaikka kuinka pitkään! Albarracín on tosiaan varsin ihastuttava paikka, ja muutenkin tuolla mainitsemallani kauneimpien kylien listalla on tosi hyviä vaihtoehtoja. Listan avulla pääsee mukavasti liikkeelle, jos suunnittelee kauniiden kylien kierrosta Espanjassa.

  2. Näyttää kyllä todella hurmaavalta! Espanjassa näitä viehkeitä kyliä on ihan hurjan paljon, ja kuten Mikkokin tuossa totesi, ihan lyhyt aika ei riitä niiden kiertelyyn. Mekin ollaan aika paljon ajeltu sisämaassa, ja ihastuttu moniin kyliin ja pikkukaupunkeihin muun muassa Extremaduran alueella. Erityisen hyvin on jäänyt mieleen myös Kastilia ja Leonin alueella sijaitseva Pedraza, jonne suunnattiin fiilistelemään katsottuamme osin siellä kuvattua 30 Monedas sarjaa, ja pieni kylähän oli söpö kuin mikä.

    1. Pedraza vaikuttaa hyvältä tärpiltä, kiitos vinkistä! 🙂 Koko ajan tuntuu löytyvän vain lisää ja lisää paikkoja, joihin olisi kiva päästä käymään. Eli vaikka kuinka kiertelee, niin ämpärilista ei ainakaan lyhene vaan päinvastoin kasvaa kasvamistaan. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *