Marienburgin linna rakennettiin vuosina 1858–1867 ja linnassa totta vie riittää tornia, koristetta ja uloketta. Vaikka linna on harmaa, se ei todellakaan ole harmaan tylsä. Kaunis Hannoverin liepeillä Saksassa sijaitseva linna viehättää varmasti romantiikan ystäviä, mutta myös kaltaiselleni suoraviivaiselle tyypille se näyttäytyi upeana. Linnan arkkitehtuuri on uusgoottilaista tyyliä ja rakentamisen taustalla on romanttinen tarina: linna oli Hannoverin kuningaskunnan hallitsijan Yrjö V:n lahja puolisolleen kuningatar Marielle. Melko suurieleistä!
Valitettavasti Marie ei koskaan päässyt nauttimaan linnasta haluamallaan tavalla. Vuosi ennen linnan lopullista valmistumista ja käyttöönottoa, vuonna 1866, syttyi Preussin–Itävallan sota, joka katkaisi rakennustyöt ja jonka johdosta Hannoverin kuningaskunta liitettiin Preussiin. Yrjö V ja myöhemmin myös Marie pakenivat Itävaltaan. Linnaa ei siksi koskaan otettu kunnolla käyttöön vaan sitä asutti lähes sata vuotta ainoastaan talonmies.
Kuten moneen muuhun linnaan, myös Marienburgiin päädyimme automatkalla. Automatkailun parhaita puolia on, että voi pysähdellä itseä kiinnostavissa paikoissa reitin varrella ihan oman maun ja menohalujen mukaan. Ei tarvitse miettiä, miten pääsee perille tai huolehtia aikatauluista tai ryhmän mukana pysymisestä.
Marienburgin linnaan pääsee kuitenkin myös julkisilla kulkupeleillä esimerkiksi Hannoverista, joten tämän komean rakennuksen nähdäkseen ei ole välttämätöntä liikkua autolla, mikä on tietysti hieno juttu. Kävelyä bussi- ja junapysäkeiltä jää pari kilometriä eli se on vielä ihan kestettävissä. Ja ainahan voi tietysti ottaa taksin perille, jos ei jaksa kävellä.
Marienburgin linna on siitä harvinainen, että sinne päästäkseen ei tarvitse enää parkkipaikan jälkeen kavuta pitkiä rappusia mäen päälle linnan luo. Linna näyttäytyy metsän siimeksestä heti parkkipaikan lähettyvillä. Ihanan helppoa! Linna on kyllä mäen päällä, mutta mäki ei ole mikään valtava, jyrkkä vuori, vaan aika maltillinen nyppylä.
Ihailimme Marienburgin linnaa tällä kertaa vain ulkopuolelta, mikä oli ilmaista. Paikalla on myös mahdollisuus osallistua opastetulle kierrokselle. Niitä on erilaisia, ja lisäksi on erillinen lippu vain torniin nousemista varten. Tätä tornilippua emme paikan päällä huomanneet – olisimme kyllä Hemmon kanssa muuten käyneet tornissa! Lippujen hinnat ja muuta tärkeää vierailutietoa löytyy linnan verkkosivuilta (englanniksi), joihin kannattaa tutustua ennen vierailua.
Miltäs Marienburgin linna näyttää?
Tämä postaus liittyy automatkaamme Euroopan halki: katso aiemmasta kirjoituksesta koko reitti kartalla ja yöpymispaikat.
Lue myös:
- Ludwisglustin linna ja puutarha
- München: kauniit Schleissheimin palatsit
- Autolla Euroopassa: silmiä hivelevän kaunis Moselin jokilaakso
- Autolla Euroopassa: kolme tärppiä Düsseldorfin seudulle
Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:
Upea linna! on tullut nähtyä mm. Würzburgin kukkula jossa näkyi linna (tosin oli remontissa) ja Dresdenin residenzschlossissa olen käynyt jalokivimuseossa. Haluaisin nähdä myös lisää linnoja, eikä vain junasta ohimennen
Kiitos kommentista! Noita remontteja on valitettavasti itselläkin osunut linnoja katsastaessa kohdalle. Ehkä eniten harmitti Disney-linnanakin tunnettu upea Neuschwansteinin linna, joka oli toiselta puolelta rakennustelineiden peitossa, kun kävimme katsomassa sitä yhdellä reissulla jokunen vuosi sitten. Samoin Eltzin upea linna oli osittain telineiden peitossa vuonna 2010, kun kävimme siellä. Linnat näyttävät toki myös junasta ja autosta hienoilta, mutta onhan se tosiaan upeampi kokemus päästä ihan oikeasti niihin vierailulle. 🙂