Autolla Euroopassa: Nîmes, kaunis historiallinen kaupunki

Artikkelikuva - Jardins de la Fontaine, Nîmes, Ranska

Nîmesin valttikortteja ovat merkittävät ja hyvin säilyneet roomalaisajan jäänteet, keskiaikainen vanhakaupunki ja keskusta kapeine katuineen ja nätteine bulevardeineen sekä yksi Ranskan vanhimmista ja varmasti kauneimmista puistoista. Varmaan jo arvasitkin, että kaupunki teki vaikutuksen!

Nîmes sijaitsee Espanjasta Italiaan vievän roomalaisen Via Domitia -tien varrella, ja kaupungissa sekä lähiseuduilla on huomattavia jäänteitä Rooman valtakunnan ajalta. Näihin kuuluvat muun muassa roomalainen akvedukti Pont du Gard reilun kymmenen kilometrin päässä Nîmesistä. Se on yksi parhaiten säilyneistä roomalaisista vesijärjestelmistä.

Itse kaupungissa kannattaa tsekata massiivinen roomalainen amfiteatteri. Upealta näyttävät myös keisari Augustuksen aikainen temppeli Maison Carrée ja uudempaa tekoa oleva Jardins de la Fontain -puisto sekä tietenkin Nîmesin historiallinen keskusta.

Nîmesin vanhakaupunki houkuttelee kuljeskeluun

Tavaamme Nîmesin vanhankaupungin reunalla hienon toisen maailmansodan muistomerkin tekstejä. Siinä suuren puistoaukion laidalla taustallamme seisoo maailman parhaiten säilynyt roomalainen amfiteatteri ja vieressä solisee näyttävä suihkulähde. Kaikki on siistiä ja nätisti laitettua. Tällaisissa paikoissa on todellinen ilo kierrellä ja ihmetellä.

20180606-Unelmatrippi-Nimes-183129
20180606-Unelmatrippi-Nimes-183204
Suihkulähde-patsas Nîmesin keskustassa

Vanhassakaupungissa kiiltäväksi hioutuneet vaaleat katukivet tuovat mieleeni Dubrovnikin vanhan keskustan, mutta ilman tungosta. Kujat mutkittelevat kiinnostavasti. Vanhakaupunki on rakennettu keskiaikaisen asemakaavan mukaan eli kadut lähtevät keskellä olevalta areenalta ulospäin.

Houkuttelevia putiikkeja on Nîmesin vanhassa keskustassa joka lähtöön, mutta olemme paikalla voitonpäivänä, joten juuri mikään ei ole auki. No, säästyypähän rahaa. En ole yleisesti kummoinen shoppailija, mutta reissussa tekee ajoittain mieli tutkia tarjontaa, koska tyrkyllä on usein erikoisempia tuotteita kuin mihin Suomessa olen tottunut.

Matkamuistokaupat ovat sentään auki. Eräässä sellaisessa pohdimme matkamuistojen hämmentävää espanjalaisuutta, koska hyllyiltä löytyy muun muassa flamencotanssijapatsaita ja monenlaisia härkäkoristeita. Härkäjutut saavat kuitenkin pian selityksen.

Nîmesin areena ei ole museoitunut

Nîmesin areenaa ei voi olla huomaamatta. Suureen amfiteatteriin on mahtunut lähes 25 000 katsojaa. Näemme areenan edessä pitkän jonon ihmisiä ja luulemme aluksi, että jono on jollekin turistikierrokselle. Lähempi tarkastelu paljastaa, että ihmiset jonottavat härkätaisteluun. “Laji” on mielestäni suorastaan sairas, mutta onneksi jälkikäteen sentään selviää, että Nîmesin versiossa härkää ei tapeta. Ehkä laiha lohtu, mutta lohtu kuitenkin. Areenalla järjestetään kaikenlaisia muitakin tapahtumia, kuten keikkoja.

20180606-Unelmatrippi-Nimes-183655

Areenarakennus on hiukan nuorempi kuin vuonna 80 valmistunut Rooman Colosseum, jonka epäillään olleen Nîmesin areenan esikuva. Areenaa käytettiin keskiajalla linnoituksena, minkä vuoksi osa sen rakenteista on peräisin noilta ajoilta.

Maison Carrée hohtaa kultaisena auringonlaskussa

Maison Carrée on erinomaisesti säilynyt roomalaisajan temppeli Nîmesin vanhassakaupungissa. Kun saavumme paikalle, päivä alkaa taittua illaksi ja valo osuu temppeliin kauniisti. Paikalliset nuoret notkuvat temppelin lähistöllä, ja onpa muutama kavunnut istuskelemaan viileinä temppelin reunukselle korinttilaispylväiden juurelle. Kyllä tällainen illanviettopaikka pieksää aika kevyesti esimerkiksi omat nuoruuden maisemani Imatran Inkerinaukiolla, jota myös Inkerintunkioksi kutsuttiin.

Maison Carrée on valmistunut keisari Augustuksen aikana. Se tuntuu jotenkin käsittämättömältä. On vaikea kuvitella yhdenkään meidän aikoinamme rakennetun pytingin pysyvän pystyssä yhtä kauan. Ei voi kuin ihailla roomalaisten perintöä.

20180606-Unelmatrippi-Nimes-190314

Kauniissa Jardins de la Fontaine -puistossa on hyvät puitteet ulkoilulle

Menemme tutustumaan Jardins de la Fontaine -puistoon aamulla ennen kuin jatkamme Nîmesistä eteenpäin. Aurinko porottaa kirkkaalta taivaalta, mutta ilma on vielä aamulla mukavan vilpoisa. Se on hyvä, sillä puistossa kohtaamme heti ensimmäisenä suuren vesialtaiden ja patsaiden reunustaman alueen, jolta ei juuri varjoa löydy.

20180606-Unelmatrippi-Nimes-095538
20180606-Unelmatrippi-Nimes-094934
20180606-Unelmatrippi-Nimes-094656
20180606-Unelmatrippi-Nimes-094404

1700-luvun puolivälissä tehty puisto on erittäin kaunis. Se oli aikanaan Euroopan ensimmäinen julkinen puutarha. Klassisen puutarhan patsaat, suihkulähteet, vesialtaat ja istutukset miellyttävät silmää ja luovat seesteisen tunnelman, vaikka paikalla on melko paljon ihmisiä muun muassa aamulenkillä.

20180606-Unelmatrippi-Nimes-100105
20180606-Unelmatrippi-Nimes-100023

Käymme Hemmon kanssa tekemässä pienen polkukierroksen vehreän kasvuston suojissa vesialtaiden ja patsaiden täyttämän puutarha-alueen yläpuolella. Vielä ylempänä olisi La Tour Magne eli suuri torni, joka on Augustuksen ajan linnoituksen ainoa jäljellä oleva osa. Emme kiipeä ylös asti, joten ylhäältä avautuva maisema Nîmesin kaupungista jää meiltä näkemättä. Palaamme sen sijaan alas tutkimaan roomalaisaikaista Dianen temppeliä eli Temple de Dianea, joka on osin murentunut. Kuin tilauksesta temppelin viereisessä vesialtaassa on pari joutsenta – ne sopivat maisemaan kuin arvoituksellinen hymy Mona Lisalle.

Onko Nîmes sinulle tuttu paikka?

Tämä postaus liittyy automatkaamme Euroopan halki: katso aiemmasta kirjoituksesta koko reitti kartalla ja yöpymispaikat.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Autolla Euroopassa: Nîmes, kaunis historiallinen kaupunki”

  1. Hieno ja mielenkiintoinen kohde. Härkätaistelu nykyaikana on kyllä tosi ikävää, paitsi härkien myös taistelijoiden kannalta taistelijoitakin loukkaantuu ja kuolee jatkuvasti. Kataloniassa härkätaistelut on kielletty ja muistaakseni yhdelle entiselle areenalle on avattu ostoskeskus

    1. Nîmes on upea! Ja joo, olen samaa mieltä härkätaisteluista – ei mielestäni mitenkään ylevä ”laji” kenenkään kannalta. Ovat onneksi vähenemään päin tänä päivänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *