Italian kauniit kylät: Bobbio

Artikkelikuva - Bobbio, Ponte Gobbo

Pohjoisitalialainen Bobbio on listattu yhdeksi Italian viehättävimmistä kylistä. Pienen Bobbion talot on kunnostettu hienosti ja sieltä löytyy modernia otetta, mutta samalla rutkasti viihtyisää historiallista tunnelmaa. Kylän ykkösvetonaula on Ponte Gobbon silta: vanhalta kivisillalta katsottuna Bobbio on kuvauksellisimmillaan. Kävimme tutustumassa kylään automatkalla Euroopassa.

Bobbio sijaitsee kauniilla seudulla

Bobbio sijaitsee Pohjois-Italiassa Emilia-Romagnan alueella. Rannikolle Genovaan on Bobbiosta noin 90 kilometriä, pohjoispuolelle Milanoon puolestaan noin 120 kilometriä. Me yövyimme Bobbiossa yhden yön, kun olimme automatkalla Espanjasta Suomeen. Ajelimme kylään Välimeren rannalta Cannesista Monacon kautta.

Taloja vehreässä maisemassa Bobbion sillan kupeessa

Rannikolta Genovan kupeesta sisämaahan kaartaessamme ja Bobbiota lähestyessämme maisemat olivat varsin kauniit ja nostivat odotuksia myös Bobbion suhteen. Ajelimme mäkisessä ja vehreässä maisemassa mutkittelevaa tietä, jonka vieressä kiemurteli Trebbia-joki. Oli niin nättiä, että ennen kylää oli pakko pysähtyä hetkeksi levikkeelle katselemaan kaukana alhaalla virtaavaa turkoosia jokea.

Bobbion kuuluisa Ponte Gobbo -silta

Trebbia virtaa myös aivan Bobbion kylän kupeessa. Kuuluisa Ponte Gobbon epäsymmetrinen kivisilta ylittää Trebbian ja mahdollistaa paitsi kylän ihastelun hienosta kulmasta, myös kauniiden jokimaisemien katselun.

Joki toimii kesäkuukausina vilpoisana uintipaikkana kyläläisille ja mahdollistaa muunlaisiakin urheiluharrastuksia. Kylään päästyämme näimme heti joella melojan, jonka touhuja katselimme aikamme kuluksi kauniilta sillalta.

Bobbion silta
Ponte Gobbo -silta
Meloja joella
Näkymä Ponte Gobbolta Bobbioon

Ponte Gobbo on Bobbion symboli ja esiintyy itseoikeutetusti varmaan lähes kaikissa kylästä kertovissa artikkeleissa – myös tässä minun jutussani pääkuva on otettu sillalta kohti Bobbiota.

Monesti vanhoilla rakennelmilla on monta nimeä, ja niin on Ponte Gobbollakin. Se tunnetaan myös Ponte Vecchiona eli Vanhana siltana ja Ponte del Diavolona eli Paholaisen siltana. Jykevän kivisillan tarkka rakennusajankohta ei ole tiedossa, mutta sen oletetaan olevan Rooman valtakunnan ajoilta.

Bobbiolla on pitkä historia

Historiallisesti Bobbio on ollut keskiajalta saakka tunnettu tärkeänä kulttuurikeskuksena. Asiaan vaikutti irlantilaisen munkin vuonna 614 perustama Columbanuksen luostari, joka oli yksi Italian merkittävimmistä uskonnollisista keskuksista.

Luostarin käyttöön vuosina 883–893 rakennetut tilat ovat edelleen olemassa ja niihin pääsee vierailemaankin. Tutustumiskierroksella voi käydä muun muassa basilikassa, luostarimuseossa, kaupunginmuseossa sekä kellaritiloissa.

Kirkon koristeluja
Katettua ulkokäytävää
Kirkkorakennusta

Luostarin kanssa lähes yhtä vanhaa tekoa on niin ikään Bobbion keskustassa sijaitseva Santa Marian katedraali, joka on vuodelta 1075. Jotkut sen osat ovat tosin hieman uudempaa tekoa 1400–1500-luvuilta.

Keskiaikaista tunnelmaa on kylässä tarjolla tänäkin päivänä. Kujat ovat kapeita ja talot jykevää kiveä. Pääosin talot on kuitenkin kunnostettu viimeisen päälle, joten Bobbio ei ole kaikkein rosoisimpia pikkukyliä vaan viihtyisä tai jopa tyylikäs yhdistelmä vanhaa modernilla twistillä.

Katu Bobbiossa
Kapea katu Bobbiossa
Metallinen kyltti
Vanhoja taloja Bobbiossa

Miinuspuolena edullisen majoituksen niukka tarjonta

Meillä oli Bobbiossa rauhallinen yhden yön pysähdys. Yhden iltapäivän ja illan aikana ehti hyvin saada kiinni kylän tunnelmasta, kierrellä kapeilla kujilla, kurkkia puoteihin, viipyillä Ponte Gobbon sillalla ja nauttia aidot italialaiset pizzat pienen torin laidalla. Jos olisimme olleet kylässä pidempään, olisimme kenties viettäneet osan ajasta joella vilvoitellen, sillä sää oli vierailumme aikaan ihanan helteinen.

Jos Bobbiosta pitäisi keksiä joku miinuspuoli, niin se olisi varmasti edullisten majoitusvaihtoehtojen puute. Se ei tosin tullut meille yllätyksenä, sillä Pohjois-Italiassa ei tyypillisesti ole erityisen edullista.

Puinen ikkunaluukku
Bobbion katukuvaa

Vaikka olimme liikkeellä alkukesästä eli selvästi suosituimman matkailusesongin ulkopuolella, niin löytämämme 81 euroa maksanut yksinkertainen majatalo taisi olla tuolloin koko kylän halvin vaihtoehto. Majoitus sijaitsi kilometrin kävelymatkan päässä kylän ulkopuolella ja se oli pelkistetty, mutta siisti. Aamiainen ei kuulunut hintaan.

Meille yksinkertaiset majapaikat, kuten budjettihotellit ja majatalot, ovat ihan tyypillinen valinta – ja juuri siksi tiedänkin, että usein vastaavia irtoaa eri puolilla Eurooppaa merkittävästi edullisemmin.

Me olimme joka tapauksessa ihan tyytyväisiä, sillä hintataso ei tullut meille puskista ja pysähdys Bobbiossa oli rentouttava. Pohjois-Italian hintataso on kuitenkin hyvä tiedostaa, jos haluaa matkailla edullisesti, joten sen takia halusin mainita asiasta. Jos tämän reissun majoitukset kiinnostavat tarkemmin, kerroin niistä kaikista lyhyesti postauksessa Automatka: Via Balticaa Espanjasta Suomeen.

Ruusu kiviseinän edustalla

Jos haluaisit lukea italialaisista kylistä enemmänkin, tutustu Heli Pekkarisen Kylässä Italiassa -kirjaan. Me päädyimme Bobbioon nimenomaan Helin vinkin ansiosta – kiitos siitä!


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Italian kauniit kylät: Bobbio”

  1. Tästä kohteesta en ollut kuullutkaan! Todella hieno tuo kivisilta. Olen juuri miettinyt meidän tulevan Balkanille kohdistuvan matkan yksityiskohtia, ja havainnnut, että silläkin alueella on useita varsin hienoja kivisiltoja. Viehättävän näköinen kylä muutenkin, ja enpä minäkään sijainti huomioon ottaen ihmettele lainkaan sitä, että järin edullista majoitusta ei ole tarjolla.

    1. Balkanilla esimerkiksi Mostarin kivisilta on ihan klassikko, joka kannattaa käydä katsomassa, jos siellä suunnalla liikkuu!

      Bobbio on varsin viehättävä kylä. Italiasta niitä löytyy pilvin pimein. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *