Road trip: linnareitillä Espanjassa

Artikkelikuva - Cueva de San Pascual

Kun lähdimme aamulla Espanjan Torreviejasta kohti pohjoista, katselimme alkuun tuttuja seutuja, sillä täällä olimme ajelleet ennenkin. Maasto oli karua, kuivaa ja mäkistä. Kirkkaan sään ansiosta korkeusvaihtelut erottuivat horisontissa terävinä. Joskus aiemmin ne olivat näyttäneet siltä, kuin niitä ympyröisi sankka sumu. Olimme matkalla parin päivän linnakierrokselle sisämaahan. Katso postauksen lopusta kartta ajoreitistämme ja nappaa vinkit vierailukohteista omille matkoillesi.

Navigaattori ohjaili meidät ensimmäiseksi katsomaan Castillo del Ríoa, Aspen kupeessa sijaitsevaa linnaa. Olimme ehkä vähän väärässä paikassa, koska erotimme mäennyppylän päällä vain jonkin kivikasan – tai todennäköisemmin linnasta ei vain ole enää muuta jäljellä kuin juuri ja juuri tunnistettavissa olevat rauniot. Niin tai näin, jatkoimme nopeasti eteenpäin nähdäksemme ihan kunnollisia linnoja ja muita hienoja kohteita.

DSC_0248-m
Monforte del Cid

Santuario de Santa María Magdalena ja Castillo de la Mola

Espanjan viralliselta turismisivustolta löytämämme linnareitti sisälsi onneksi myös hyviä vinkkejä näkemisen arvoisista kohteista matkamme varrella. Ensimmäinen niistä oli Noveldassa sijaitseva Santuario de Santa María Magdalenan pyhäkkö.

Pyhäkön esikuvana toimi Antoni Gaudín suunnittelema La Sagrada Família, jota on käynyt ihailemassa varmaan jokainen Barcelonassa vieraillut. Jotain samaa rakennuksessa todella onkin, vaikka se ei niin iso olekaan kuin esikuvansa. Santa María Magdalenan pyhäkön rakentaminen aloitettiin 1918 ja rakennus valmistui 1946.

DSC_0305-m
Santuario de Santa María Magdalena
Santuario de Santa María Magdalena sisätiloista
Santuario de Santa María Magdalena
Maisemakuva Santuario de Santa María Magdalenan pihalta

Aivan pyhäkön vieressä sijaitsee Castillo de la Mola, joka on muslimien 1100-luvulla rakentama linna. Ulkoasultaan se on kovin vaatimattoman näköinen laatikko, mitä vielä korostaa vieressä seisova koristeellinen Santa Marían pyhäkkö. Lähemmällä tarkastelulla se on kuitenkin mielenkiintoinen, ja myös ympäröivä maisema on komea.

Castillo de la Mola
DSC_0293-m

Almansan linna ja Chinchilla de Montearagón

Reittimme varrelle osui seuraavaksi Almansan linna, joka näytti upealta. Harmi vain, että se oli juuri suljettu, kun ehdimme sen luokse. Leppoisana alkanut päivä oli tässä vaiheessa muutenkin saanut vähän ikävän käänteen: tuuli oli yltynyt niin kovaksi, että pysyimme hädin tuskin pystyssä Almansan kaduilla linnaan pyrkiessämme.

Oksia tipahteli puista, kun pakenimme takaisin autoon. Autotielle kieri tämän tästä lännenelokuvista tuttuja pensaita. Se oli hauskaa niin kauan, kunnes yksi valtavan kokoinen pensas lähestyi kovaa vauhtia autoamme moottoritiellä. Jarruttaminen ja pieni väistöliike auttoivat hieman, mutta pensas rysähti silti auton etukulmaan. Onneksi vahinkoja ei kuitenkaan tullut.

Chinchilla de Montearagón

Maisemat olivat joka tapauksessa hienot, kuin suoraan spagettiwesternistä. Chinchilla de Montearagónissa saimme testata, miten kapeista raoista Mersu Citan vielä taittuu ilman naarmuja. Kadut olivat äärimmäisen kapeita ja mutkat jyrkkiä. Näimme kuitenkin edempänä muita autoja, mistä pystyimme tietenkin päättelemään tien olevan tarpeeksi leveä ajamista varten. Loppu oli kiinni kuljettajasta, ja Hemmo käänteli rattia tottuneesti.

Chinchilla de Montearagónin linnan vallihauta oli syvä ja leveä. Uhmasimme hetken kovaa ja kylmää tuulta linnan luona, mutta luovutimme pian, sillä jo pystyssä pysyminen tuotti vaikeuksia. Matkaa jatkaessamme näimme linnan edustalla pieniä viitteitä siitä, mitä seuraavan päivän reitillämme oli tiedossa: kallioon oli kaivettu jonkinlainen alkeellinen asumus.

Road trip Espanjassa: kartta reitistä

Suuntasimme yöksi Albaceten kaupunkiin, mistä teimme seuraavana päivänä piston yhteen Espanjan kauneimmista kylistä, Alcalá del Júcariin. Sieltä huristelimme toiseksi yöksi yli 400 000 asukkaan Murciaan ennen kuin palasimme takaisin rannikolle Torreviejaan. Reittivalinta oli kaikkieen erittäin onnistunut, ja voisin mielelläni ajella tämän reitin uudestaankin!


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

60 vastausta artikkeliin “Road trip: linnareitillä Espanjassa”

 1. Kiva tietää, että Espanjan matkailusivustolta löytyy valmiita roadtripejä. Suunnittelemme tässä parhaillaan muutaman viikon reissua Espanjaan. Mitään sen kummempaa roadtripiä emme pian 1-vuotiaan ei autossa viihtyvän neidin kanssa voi tehdä, mutta hieman voidaan toki autoillakin.

  1. Eipä sitä aina niin pitkiä matkoja tarvitse ajaa, pienelläkin etäisyydellä voi olla kaikkea kiinnostavaa. Tuo sivusto ei ole kovin kummoinen ainakaan käytettävyydeltään, mutta kyllä sieltä jotain löytyy!

 2. Me ollaan näitä Espanjan road trippejä tehty joka vuosi. Yleensä homma menee niin, että ensin katsotaan reittejä ja ollaan innoissaan. Sitten lähdetään tien päälle ja parin kohteen jälkeen (jos niitä edes löytää) innostus lässähtää, ja ruvetaan ajelemaan vaan tyyliin, mennään tonne-periaatteella.

  Noita linnoituksia kunnostettuja tai paikoilleen sortuneita tuntuu olevan erityisesti Andalusiassa enemmän kuin oliivipeltoja, joita niitäkin on siellä aika paljon : )

  1. Ehkä automatkailu ei sovi teille? 😀 No ei, itsellekin on joskus käynyt noin, että lopulta on vain ajeltu suunnilleen tuurilla jonnekin suuntaan, kun ei ole jaksettu enää keskittyä. Mutta yleensä meillä on kyllä ennemminkin niin, että on se alkuperäinen suunnitelma jota seurataan, ja sen lisäksi löydetään matkalla kaikkea muutakin kivaa, jolloin käytäviä paikkoja tulee päivää kohti paljon. Siinä voi loppupäivästä vähän hyydyttää, kun vielä pitäisi pystytellä telttaa ja sen sellaista.

   Sain samanlaisen käsityksen tuolla ajellessa, että linnoituksia (raunioituneita tai ei) löytyy ihan hemmetisti. Välillä jostain motarilta vain huomattiin, että linnoja näkyy vasemmalla ja oikealla, eikä me tiedetty niistä mitään etukäteen eikä sitten tajuttu tai ehditty poiketakaan. Nyt oli kuitenkin varattu yöpaikka valmiiksi, toisin kuin yleensä Euroopassa ajellessa on tehty, eli oli vähän pakko päästä sinne määränpäähän illaksi. 🙂

 3. Tällaisia reissuja haluaisin itsekin tehdä enemmän! Olenkin viime aikoina haaveillut paljon siitä, että kiertelisi Euroopan linnoja ja/tai goottilaisia kirkkoja. Se on kyllä jännä, miten pullollaan linnoja Eurooppa on. Niitä ei varmasti (muutamia lukuunottamatta) markkinoida kunnolla. Ei varmasti ole se trendikkäin matkailujuttu tällä hetkellä… Tuosta Santuario de Santa María Magdalenasta tuli kyllä heti mieleen La Sagrada Família, jo ennen kuin luin tekstistä esikuvana toimimisen. Matkamessuilta tarttui mukaan joku esite Tsekin linnoista, pitääkin ottaa se akuutissa linnakuumeessa heti selailuun 🙂

  1. Mä olen toisaalta ihan tyytyväinen, että kaikkia linnoja ei markkinoida! On saatu olla monessa paikassa lähes kahdestaan Hemmon kanssa, kun on kierrelty Eurooppaa.

   Tsekeissä on varmasti kanssa makeita linnoja!

 4. Nuo pienet, kapeat tiet on kyllä aina jännittäviä – samoin hilitttömän jyrkät kadut!
  Onko reissut aina suunniteltu tarkalleen, vai ajeletteko välillä ihan ex tempore reittejä?

  1. Harvoin me Hemmon kanssa suunnitellaan kovin tarkkaan sitä, missä pysähdytään – matkalla kun aina tulee vastaan kaikkea kiinnostavaa. Ajoreitti on usein päätetty noin suunnilleen just ennen lähtöä, ja matkalla on sitten sovellettu sen mukaan mitä on tullut vastaan. Mutta tämä kyseinen road trip Espanjassa suunniteltiin aika tarkkaan etukäteen. Meitä oli Hemmon ja mun lisäksi mun vanhemmat kruisailemassa, ja oltiin varattu yöpyminen etukäteen hotellista, joten haluttiin suunnitella siksi tällä kertaa tarkemmin että varmasti ehditään.

   Kapeat kadut ja tiet ovat hienoja, mutta välillä tosiaan vähän jännittäviä. 🙂

 5. Road tripit on parhaita! Joskus ehdottomasti täytyy Espanjaankin lähteä kruisailemaan! Me yövyttiin Italian reissulla vanhassa linnassa, ja tuli mieleen, pääseeköhän noissa joissakin linnoissa yöpymään?

  1. Samaa mieltä, road tripit on parhaita! Ja hei joo, vähänkö olisi mahtavaa yöpyä linnassa. Ei ole tullut sellaista mahdollisuutta toistaiseksi vastaan, mutta kiinnostaisi kovasti!

 6. Euroopan roadtrip on nyt ollut meillä puheissa useampaankin otteeseen, joten saapa nähdä jos joskus tarpeeksi aikaa olisi, pääsiskö sitä ihan Epsanjaan asti. 🙂 Nähtäväksi jää!

  1. Suosittelen ehdottomasti automatkaa Euroopassa! Itse en välttämättä lähtisi Suomesta saakka omalla autolla Espanjaan ajelemaan, paitsi jos on aikaa ihan tosi paljon. 🙂 Mutta lennot perille ja vuokra-auto alle niin sitten onkin toinen juttu, tätä on tullut testattua näillä Espanjan-reissuilla jonkin kerran. Tällä kertaa oltiin tosin liikkeellä porukoiden omalla autolla. Keski-Eurooppaan on ajeltu kesälomilla Suomesta kerran Ruotsin kautta, kerran Via Balticaa ja loput kerrat on menty Saksaan lautalla. Kun on monta viikkoa aikaa, niin ehtii hyvin Etelä-Eurooppaankin asti ajelemaan, mutta ihan lyhyellä reissulla ei minusta kannata tähdätä kovin kauas. Menee muuten aikamoiseksi suorittamiseksi ja jää paljon näkemättä. 🙂 Jos söpöt ristikkotalot ja pienet kylät kiinnostavat, niin Saksan Romantische Strasse on yksi tosi suositeltava reitti!

  1. Minustakin se on kaunis rakennus. Ja hyvä pointti, että se on sentään saatu valmiiksi. 😀 Siellä oli myöskin todella paljon vähemmän väkeä kuin Sagrada Familian luona…

 7. Joo, maisemat ovat tosiaan kuin western-elokuvasta. Muutenkin ihan erilaista Espanjaa, kiva katsella muutakin kuin aurinkorantoja. 😀

 8. Western-elokuva tuli itsellekin mieleen. Ajatuksen tasolla roadtrip Espanjassa kuulostaa hyvältä, mutta jokin siinä maassa ei vain innosta. San Sebastian tosin on jostain syystä sellainen kohde, mihin haluaisin.

  1. Voi että, Espanja on ihana ja erittäin monipuolinen! Kaikesta ei tietty voi pitää, mutta suosittelen antamaan Espanjalle mahdollisuuden. 🙂 Ainakin Barcelona tuntuu uppoavan monelle, kun siellä voi viettää ranta-, ruoka-, kulttuuri-, yöelämä- ja kaupunkilomaa kaikkia samalla kertaa. Itse tykkäsin tosi paljon, ja sehän oli täysin erilainen paikka kuin vaikka Alicante tai nuo pienet kylät, joita tällä automatkalla tuli ohiteltua.

 9. Heti hyppäsi tuo Santuario de Santa Maria Magdalena! Upean näköinen rakennus. Mutta siis onko se myös Gaudín suunnittelema, vai jonkun muun, joka on pitänyt La Sagrada Familiaa esikuvana? Espanjassa olen käynyt vain Barcelonassa ja Madridissa. Ensinmainittuun lähtisin milloin vaan uudestaan, ja näköjään eteläisemmätkin alueet ovat käymisen arvoisia! Autoillen pääsee ainakin pois isojen kaupunkien ruuhkista.

  1. Ei ole Gaudín vaan José Sala Salan toteuttama rakennus, mutta Sala tosiaan inspiroitui Gaudísta. Mulla on vieläkin Madrid näkemättä, mutta Barcelonassa olen kyllä käynyt näiden muiden reissujen lisäksi. Espanjassa on minusta paljon kiinnostavia paikkoja. Mulla on maasta vielä paljon tutkimatta.

 10. Hurjan kuuloinen tuo kohtaamisenne pensaan kanssa :0
  Onneksi selvisitte naarmuitta!

  Jään mielenkiinnolla odottelemaan seuraavaa postaustanne!

  Titta

  1. Joo, ajattelin, että ainakin auto naarmuuntuu, jos ei muuta. Mutta ei siinä sitten mitään käynyt, onneksi. Pensas oli yllättävän jykevä noin niin kuin pensaaksi, ja kolahti autoon ihan kunnolla.

   Kiitos – palaan vielä ainakin seuraavassa postauksessa tähän samaiseen road trip -aiheeseen. 🙂

 11. Linnat kiinnostaa aina! Jotenkin hämmentävä tuo Sagrada Famílian kopio. Sisäkuva auttaa hyvin ymmärtämään, minkä kokoinen pyhäkkö on.

  Westerneistä tuli mieleen, että Tabernasista Almerían läheltä löytyy Fort Bravo West Village, jos haluaa oikein kunnolla Villiin Länteen Espanjassa. Itse haluaisin siellä käydä, jos joskus tuonne päin matkustan.

  1. Niin muakin! Tuo pyhäkkö ei tosiaan ole loppujen lopuksi kovinkaan suuri, ainakaan esikuvaansa verrattuna.

   Tuo mainitsemasi länkkärikylä tuli vastaan noita seutuja googlaillessa ja ajattelin heti, että siellä olisi joskus tosi kiva käydä. Ehkä tulee lähdettyä siis seuraavalla kerralla road tripille siihen suuntaan!

 12. Tosi kivan näköisiä maisemia ja upeita linnoja! Mulle Espanja on vielä ihan tuntematon, mutta tänä vuonna on suunnitelmissa mennä käymään Barcelonassa 🙂

 13. Upean näköinen tuo Santa María Magdalenan pyhäkkö! En ole käynyt Barcelonassa, enkä siis nähnyt sitä kuuluisaa esikuvaa, mutta kuvien perusteella kyllä kovin samanlaisilta näyttävät. Mitä nyt tämä on valmistunut ja sitä toista varmaankin puurretaan lopun ikuisuutta 😀

  1. Niinpä! 😀 Tuo oli myös siksi mukava paikka, että siellä ei ainakaan näin talvella ollut mitään turistiryysistä. Kesällä voi tietty olla eri juttu, mutta jotenkin epäilen, että tuolla silloinkaan mitään aivan älytöntä tungosta olisi…

  1. Mun mielestä tuo kirkko on sisältä itse asiassa aika tylsän näköinen, tosi tavanomainen. Ulkokuoren perusteella olisi voinut odottaa jotain ihan muuta. Mutta tosiaan ulkoa kirkko on hieno, ja matkalla sinne sekä sieltä eteenpäin Albaceteen oli kivoja maisemia.

 14. Oho, onpas karun ja kuivan näköistä. Ja kyllähän tuo yksi kirkko aivan siltä Sagrada Familialta näyttää! Espanja on mulle yksi suuri ja tuntematon Madridin ja Barcelonan ulkopuolelta. Autolla en lähtisi omilla taidoilla pikkukujille ajelemaan. 😀

  1. Aika kuivaa tosiaan olikin noilla seuduilla, mutta tykkäsin! Mäkään en välttämättä olisi halunnut olla ratissa siinä kylässä, mutta toisaalta siellä ei todellakaan ollut ruuhkaa, joten autoa olisi saanut pyöritellä ihan rauhassa. Ehkä jollain Minillä olisi suht ok ajella siellä kujilla, mahtuisi paremmin. 🙂 Noin muuten tiet olivat kyllä tosi jees.

 15. Gaudin innoitus näkyy hyvin tuossa Santuario de Santa María Magdalenassa, ja se on saatu ihmeen ripeästi rakennettua, jopa valmiiksi asti, mikä ei ole Espanjassa ihan taattu juttu.
  Palma de Mallorcan La Seun katedraalia rakennettiin pitkään ja hartaasti, muistaakseni 400 vuotta; saapa nähdä kauanko menee Sagrada Familian valmiiksi saattamiseen?

  1. Näinhän se on. Sagrada Familia on toki myös aika paljon kookkaampi kuin tuo María Magdalena, mutta eipä se taitaisi valmistua vaikka olisi pienempikin.

 16. Onpa tosiaan hyvä tietää että Espanjan turistiviranomaiset on tehneet valmiita autoreittiehdotuksia! Me tykätään road tripeistä, tää oli oikein varteenotettava vaihtoehto.

 17. Espanja on niitä Euroopan maita, joihin meillä on vielä suunnitelmia useammalle alueelle. Ja roadtrippejähän niistä tulee, kun mennään suurimpien kaupunkien ulkopuolelle. Mutta nehän ovat Espanjassa ihan ok!

  1. Sama täällä, kiinnostaa reissata Espanjaan tulevaisuudessakin. Etenkin kun mm. Madrid on vielä näkemättä. Suurten kaupunkien ulkopuolella on monesti kivoja paikkoja. 🙂

 18. Tosiaan hyvä, kun valmiita turistireittejä löytyy valmiina. Norjassa on sama juttu ja ne on oiva apu suunnitellessa ensi kesän reissua sinne.

  Espanja tarjoaa paljon mielenkiintoista nähtävää eli erinomainen paikka auton kanssa lomailuun!

 19. Roadtrippailu on kyllä ehdottomasti yksi parhaista matkailumuodoista! Espanjassa on tullut ajeltua lähinnä Sanabria-vuorilla, mutta tulevaisuudessa toivottavasti lisää. Nuo maurien linnat ovat kaikki niin samanlaisia, että kun yhden on nähnyt niin on nähnyt melkeinpä ne kaikki, joten näköalat linnoista ovatkin sitä niiden parasta antia. Mutta niiden takia niissä haluaa kyllä aina käydä. 😀

  1. Olen ihan samaa mieltä automatkailusta, huippua hommaa! Linnoitukset eivät mielestäni olleet samanlaisia, mutta näköalat olivat joka tapauksessa hienot monessa paikassa. Ja muutenkin maisemat olivat kivat.

 20. Otan kaikki sanani takaisin halustani roadtrippailla Espanjassa. Olen juuri palaamassa kotiin Barclonasta, ja nyt taitaa olla niin, että Espanja on nounou pitkän aikaa. Sitten kun joskus pääsen tunteesta yli, tulen lukemaan vinkkejä täältä.

  1. Oho, mikäs siellä Barcelonassa niin mätti? Barcelona on kyllä vähän erilainen paikka kuin nämä pienet kylät, joissa mekin tällä reissulla kävimme.

 21. Euroopan maista Espanja kiinnostelee juurikin ilmastonsa, edullisuutensa, maisemien, kulttuurin ja tuon roadtrippailun vuoksi valtavasti. Kiva nähdä selontekoa siitä, miten sillä autolla pääseekään Espanjassa näppärästi. Siellä olisi kiva viettää vaikka vähän pidempikin ajanjakso aina uuteen paikkaan edeten! Onneksi länkkäripuskan kanssa ei käynyt huonommin! 😀

  1. Totta tuo kaikki: Espanjassa on aika optimaaliset olosuhteet moneen hommaan! Voisin itsekin viipyä Espanjassa mielelläni pidempään ja kierrellä eri paikoissa, siinä saisi mukavasti kielikylpyäkin. Espanja kun tuppaa ruostumaan.

   Länkkäripuska näytti ikävältä tullessaan autoa kohti ja kuulosti vielä ikävämmältä napsahtaessaan etukulmaan, mutta onneksi tosiaan ei käynyt mitään. 🙂

 22. Tuollaiset autiot ylätasangot kiinnostavat minua, sieltä voi löytyä kivikkotöyhtökiuruja, jotka ovat hämäävästi tämän meille tutumman töyhtökiurun näköisiä, sekä muita eksoottisia kiuruja. Kirkkoarkkitehtuurin epäonnistumisia on ilmeisesti muuallakin kuin Suomessa.

  1. Hauskaa, miten erilaisia näkökulmia matkakohteisiin löytyy. Itse en valitettavasti tunnistaisi kiurua, en eksoottista enkä muutakaan. Kirkko- ja muunkin arkkitehtuurin onnistuneisuus taitaapi olla katsojan silmässä. Kuka tykkää mistäkin. 🙂

 23. Mulla on selvästikin ollut aukko sivistyksessä, en tiennyt että tuollaisia valmiita reittejä löytyy euroopastakin. No kaikkea oppii ku vanhaksi elää.

  Manner-Espanjaan on tarkoitus lähteä ensi kertaa vuoden päästä keväällä, lähden kaverin kanssa kävelemään Santiago de Compostelaan, saas nähdä millaisia linnoja sen reitin varrella on.

  1. Toivottavasti tulee hieno kävelyreissu! Oma kokemukseni noista nettisaiteista on, että Saksan matkailusivuilla on todella hyvät tiedot reiteistä ja kaikesta muustakin. Espanjan sivut ovat kökömmät, mutta kyllä sieltäkin löytyy tietoa.

 24. Kiva lukea Espanjasta ja varsinkin muista alueista kuin noista rannikon turisirysistä. Espanjan manner on valloittamatta muttanenpä usko, että kauaa.

  1. Espanjasta tosiaan löytyy paljon muutakin kuin rannikon turistikohteet. Mä kyllä saatan viihtyä niissäkin, mutta nämä muut seudut kiinnostavat myös.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *