Autolla Euroopassa: ristikkotalojen Hameln

Artikkelikuva - Ristokkotaloja, Hameln, Saksa

Olet ehkä kuullut Hamelnin pillipiiparista?  Tarinan mukaan pillipiipari karkotti Hamelnin kaupungista rotat 1200-luvulla. Saksalainen kansansatu tuli laajasti tunnetuksi Grimmin veljesten kautta 1800-luvulla. Hamelnissa ei todellakaan näkynyt rottia, kun kävimme siellä keväällä, mutta sadusta on otettu upeiden ristikkotalojen täyttämässä kaupunkikuvassa kaikki irti.

Sää oli itkuisen näköinen lähtiessämme iltapäivällä Hamelniin saavuttuamme kaupunkikierrokselle bongaamaan ristikkotaloja. Emme saaneet niistä vielä tarpeeksemme Ranskan puolella rajaa, eikä kiintiössä muutenkaan näy täyttymisen merkkejä. En tiedä teistä lukijoista, mutta minä en ainakaan ymmärrä yhtään niitä ihmisiä, jotka sanovat Saksaa rumien rakennusten täyttämäksi – katsokaa nyt näitäkin kuviani! Rumuus on toki katsojan silmässä, mutta silti. Jopa harmaalla säällä tämäkin saksalainen kaupunki näyttää erittäin viehättävältä.

20180729-Unelmatrippi-Hameln-DSC0486

Hamelnin ristikkotalot kertovat aiempien asukkaiden tarinaa

Hamelnissa voi halutessaan etsiä nähtävyyksiä seuraamalla rottaviittoja, mutta se vaatii, että muistaa katsoa jalkoihinsa. Mukulakiviin on kiinnitetty metallisia rottakylttejä tai koristeita, jotka viittovat kohti näkemisen arvoisia kohteita. Kävellessä tosin tuntuu, että melkein jokainen rakennus on näkemisen arvoinen – niin hienoja vanhan hansakaupungin upeasti pidetyt ja restauroidut talot ovat.

20180729-Unelmatrippi-Hameln-DSC0471
20180729-Unelmatrippi-Hameln-DSC0490
20180729-Unelmatrippi-Hameln-DSC0483
Ristikkotalon koristeita
20180729-Unelmatrippi-Hameln-DSC0481

Itseäni kiinnosti varsinaisten nähtävyyksien etsimistä enemmän kuljeskella päämäärättömästi, ihailla näitä taloja ja lukea talojen parruissa olevia tekstejä. Joidenkin kohdalla lukeminen tai ymmärtäminen jäi tosin yritykseksi, sillä aina niistä ei ottanut selvää joko kirjasinten tai kielen puolesta. Oli kuitenkin herttaista lukea talon julkisivusta esimerkiksi tieto siitä, minkä niminen pariskunta talon on joskus 1500-luvulla rakentanut. Jos asuu 1500-luvulta peräisin olevassa kodissa, ei varmaan pidetä turhasta brassailijana, jos erehtyy mainitsemaan, että talolla on pitkä historia.

20180729-Unelmatrippi-Hameln-DSC0459
Kasviköynnös ristikkotalon edustalla
20180729-Unelmatrippi-Hameln-DSC0454
Vino ristikkotalo Hamelnissa
20180729-Unelmatrippi-Hameln-DSC0447
Ristikkotalossa on iso puuovi
20180729-Unelmatrippi-Hameln-DSC0432

Ei muuten tähänkään kaupunkiin olisi tullut eksyttyä, jos emme Hemmon kanssa harrastaisi automatkailua. Olimme Hamelnissa yötä, koska se oli sopivasti reitin varrella, mutta kaupunki sopii hyvin myös päivävierailulle esimerkiksi Hannoverista tai mukavaksi taukopaikaksi automatkalla. Toiseen upeaan ristikkokaupunkiin Celleen on matkaa noin 90 kilometriä, ja samoilta kulmilta löytyy myös esimerkiksi Hannoversch Münden (Hann. Münden), joka sekin on mielettömän kaunis paikka.

Eurooppa on täynnä ihania, pieniä kohteita, joihin harva lentomatkustaja päätyy. Autolla matkustaessa näkee valtavasti enemmän ja voi tutustua paikkoihin helposti omaan tahtiin myös niiden suosittujen pariisien, barcelonien, roomien ja berliinienkin ulkopuolella. Vähemmän suosiota niittäneet paikat voivat yllättää. Kuten vaikka tämä Hameln.

Tämä postaus liittyy automatkaamme Euroopan halki: katso aiemmasta kirjoituksesta koko reitti kartalla ja yöpymispaikat.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Autolla Euroopassa: ristikkotalojen Hameln”

  1. Niin samaa mieltä kanssasi automatkailun iloista ja myös kauniista saksalaiskaupungeista. Hamelnissa ja Cellessä on pariin kertaan poikettu myös. Ihan vain fillistelemässä. Hauskaa tosiaan bongailla niitä rottia niin katukivetyksistä, näyteikkunoista kuin seinäkoristeistakin.

    1. Kiva kuulla! Fiilistely on just parasta tällaisissa kaupungeissa. Ei ole ”pakko” suorittaa mitään vaan voi vain haahuilla ja fiilistellä menemään. Ihania paikkoja sekä Hameln että Celle!

  2. Hameln on juuri tuosta sadusta tuttu paikka, mutta enpä osannut aavistaa, että se on noin soma! Suuntaan Saksaan taas syyskuussa, mutta harmittavasti sen verran eri suunnalle, että tuonne menosta ei tällä kertaa kannata haaveilla. Ristikkotaloineen paikka on kyllä sen verran kutsuva, että jollekin reissulle tämä on pakko mahduttaa 🙂

    1. Kyllä, soma on! Laita muistiin Hamelnin lisäksi myös nuo mainitsemani Celle ja Hann. Münden, ovat meinaan upeita paikkoja ristikkotalojen ystävälle!

      Saksasta löytyy hienoja paikkoja vähän joka puolelta, joten varmaan kiva reissu tulossa sitten syksymmällä, vaikka ei juuri näille seuduille tällä kertaa osukaan. Mäkin kaipaan jo takaisin Saksaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *