Autolla Euroopassa: silmiä hivelevän kaunis Moselin jokilaakso

Artikkelikuva - Maisema Thurantin linnasta, Saksa

Moselin jokilaakso Saksan länsirajan tuntumassa on upeaa seutua. Joki mutkittelee viehättävässä kukkulaisessa maisemassa, jonka rinteet verhoutuvat kesäaikaan herkullisen vihreisiin viiniköynnöksiin. Osa viiniviljelmistä on niin jyrkissä rinteissä, että kulkija miettii väkisinkin, miten ihmeessä sato saadaan korjattua. Maisemien ja viinin ohella seudulle vetävät kauniit ristikkotalokylät ja linnat.

20180708-Unelmatrippi-Viinikoynnoksia-Mosel-20100619
Vehreät viiniköynnökset kaunistavat Moselin jokilaakson maisemaa.

Moselin varren pienet kylät ovat historiallisia ja ristikkotaloineen erittäin viehättäviä. Automatkailijan on kätevä piipahtaa houkuttelevalta näyttäviin kyliin sen enempää suunnittelematta. Myös pyöräily on hyvä vaihtoehto: esimerkiksi matkailulehti Mondossa oli taannoin houkutteleva juttu pyöräily- ja viinireissusta Moselin laaksossa.

Maisemien ja maistuvan viinin lisäksi Moselin jokilaaksosta löytyy linnoja. Niitä voi ihastella kaukaa, mutta moniin niistä pääsee halutessaan myös vierailulle. Olemme Hemmon kanssa ajelleet Moselin ja Reinin varsilla useaan kertaan ja joka reissulla löytäneet uusia linnoja tutkittaviksi. Keväisellä automatkalla Espanjasta Suomeen vierailimme Thurantin linnassa matkalla Koblenziin.

Thurantin linnasta avautuu upea maisema Moselin jokilaaksoon

Vain parinkymmenen kilometrin päässä Koblenzista sijaitseva Thurantin linna (Burg Thurant) ei välttämättä näytä kauempaa kovin vaikuttavalta, sillä tummassa kivilinnassa ei ole yhtä näyttäviä torneja kuin esimerkiksi Cochemin tai Eltzin linnoissa, joista lyhyesti tuonnempana. Ei kuitenkaan kannata antaa ulkokuoren hämätä, sillä linnassa kannattaa vierailla vähintään sieltä aukeavan upean maiseman vuoksi.

20180708-Unelmatrippi-Burg-Thurant-DSC0309
Burg Thurant sijaitsee Moselin varrella Alkenin kylässä Saksassa.
20180708-Unelmatrippi-Burg-Thurant-DSC0312
Moselin jokilaakson maisemaa Thurantin linnasta käsin.
Thurantin linnan sisäpihalla on patsaita ja istutuksia.
20180708-Unelmatrippi-Burg-Thurant-DSC0321
Thurantin linnassa on pieni kahvila-ravintola.
20180708-Unelmatrippi-Burg-Thurant-DSC0334
Hemmo ihastelemassa Thurantin linnasta aukeavia maisemia.
20180708-Unelmatrippi-Burg-Thurant-DSC0325
Thurantin linnassa on panostettu istutuksiin.

Noin vuonna 1200 rakennetussa Thurantin linnassa on myös sellainen hieno puoli, että siellä saa kierrellä täysin omaan tahtiin. Kierrosta ei siis ole pakko tehdä ryhmän mukana, kuten monissa muissa linnoissa. Thurantin linna on mielestäni myös ulkoasultaan hieman poikkeava: runsaat kasvit ja istutukset tekevät linnasta sympaattisen ja helposti lähestyttävän. Vierailulla tuntuu välillä siltä kuin olisi kuljeskelemassa jonkun kotipihalla (siis hyvässä mielessä). Linna on itse asiassa kaksoislinna ja osin raunioina eli tässäkin mielessä linna on aika erikoinen vierailukohde.

20180708-Unelmatrippi-Burg-Thurant-DSC0336
Terassimaisema Thurantin linnasta aukeaa Moselille.
Thurantin linnaa saa kierrellä omin päin ilman opasta
20180708-Unelmatrippi-Burg-Thurant-DSC0337
Thurantin linnassa on vehreää.

Plussaa Thurant saa myös siitä, että tunnetumpiin linnoihin verrattuna siellä ei ole jonoja ja sisäänpääsy on varsin edullinen. On aina mukavampaa, jos ei tarvitse kulkea peräkanaa sadan muun turistin kanssa, vaikka toki suosioon on yleensä syynsä. Thurantia ei silti mielestäni pidä väheksyä: linna on kaunis ja seudulla kierrellessä ilman muuta vierailun arvoinen. Ja muuten: jos pikainen vierailu ei tunnu riittävän, linnassa voi myös yöpyä!

Sisäänpääsy: 4 euroa (heinäkuu 2018)
Lisätietoa Thurantin linnasta: thurant.de

Cochemin linna on torneineen vaikuttavan näköinen

Alun perin suunnittelimme käyvämme kevään reissulla myös Cochemin linnassa (Reichsburg Cochem), jossa olen käynyt kakarana 80- ja 90-lukujen taitteessa, mutta lopulta linna jäi keväällä kuitenkin käymättä. Cochemin kaupungissa kyllä pysähdyimme ja myös sitä voin suositella, sillä kaupunki on oikein kaunis. Parkkipaikan saaminen keskustasta voi tosin olla haastavaa.

Kun parkkipaikka löytyy ja jos on aikaa käydä linnassa, noin vuonna 1000 pystytetty Cochemin linna on ilman muuta hyvä vierailukohde. Myös sieltä aukeaa upea maisema Moselin jokilaaksoon. Kaupungin yläpuolella komeileva linna on jo kaukaakin ihasteltuna todella upea, kuten kuvista näkyy.

Cochemin linnan sisätiloissa ja sisäpihalla voi vierailla vain opastetulla kierroksella, joka kestää noin 40 minuuttia.

Sisäänpääsy: 6 euroa (heinäkuu 2018)
Lisätietoja Cochemin linnasta: reichsburg-cochem.de

20180708-Unelmatrippi-Cochem-DSC0293
Cochemin linna on vaikuttavan näköinen.
Cochemin kaupungissa on viehättäviä ristikkotaloja
Cochemin linna sijaitsee suoraan kaupungin yläpuolella

Eltzin linna on suosittu vierailukohde

Eltzin linnassa kävimme Hemmon kanssa kesällä 2010 (jestas, että siitäkin on jo niin kauan aikaa!). Linnaa kunnostettiin tuolloin, mutta vierailulle pääsi silti. Linna sijaitsee hauskasti vähän ympäristöään alempana, joten hyvien kuvien saaminen linnasta on harvinaisen helppoa, mutta omat arkistokuvani ovat tietysti tuon meneillään olleen remontin takia täynnä rakennustelineitä. Instagramista bongasin, että linnaa remontoitiin myös tänä kesänä, mutta ei ilmeisesti yhtä reippaasti kuin vuonna 2010.

Osa Eltzin linnan kiviseinistä on maalattu valkoiseksi, mikä tekee yli 850-vuotiaan linnan ilmeestä raikkaan näköisen. Kauniissa linnassa voi kiertää opastetulla kierroksella, mutta aarrekammioon pääsee myös ilman opasta. Eltzin linna on todella suosittu, joten kannattaa varautua ruuhkiin.

Sisäänpääsy: 10 euroa (heinäkuu 2018)
Lisätietoja Eltzin linnasta: burg-eltz.de

20180708-Unelmatrippi-Eltzin-linna-20100619-044
Eltzin linnassa on paljon kiinnostavia yksityiskohtia.
Eltzin linna
Eltzin linna

Mites linnat ja Moselin jokilaakson maisemat sinua viehättävät, hot or not?

Tämä postaus liittyy automatkaamme Euroopan halki: katso aiemmasta kirjoituksesta koko reitti kartalla ja yöpymispaikat.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

8 vastausta artikkeliin “Autolla Euroopassa: silmiä hivelevän kaunis Moselin jokilaakso”

  1. Kerrassaan upeaa! Luin itse myös tuon Mondo lehden artikkelin Moselin varren polkupyöräreitistä. Melkein jo varasin lennot. Nyt tämän jutun perusteella tiedän, että sinne on ehdottomasti matkustettava. Listalle ja melko kärkipäähän vielä menee tämä. Ja vielä ehkäpä juuri fillarilla ajellen!

    1. Tuolla seudulla on tosi nättiä, suosittelen! Viinitiloilla en ole tuolla vielä kierrellyt, mutta joskus tulevaisuudessa teen vielä senkin. Eikä se pyöräilykään hassummalta idealta tuntuisi!

  2. Voi mikä ikävä Moselille tulee tätä lukiessa ja erittäin kiva lukea jonkun muunkin pitäneen Thurantin linnasta 😊. Vähemmän tunnettu mutta todellakin suositeltava linnakohde Saksassa.

  3. Moselin (ja Reinin) linnoja on tullut koluttua useampaankin kertaan, viinitilojen majataloissa on tullut sekä maisteltua ja yövyttyä – rakastan näitä seutuja 🙂 Jos ei jaksa autoilla/fillaroida, voi kylästä kylään seilata laivalla tai vaihtaa välillä junaan. Viime elokuussa seilasimme Köln – Mainz – Köln välin myös Moselilla poiketen omatoimisella risteilymatkalla NickoToursin laivalla (ja voin todella suositella, hinta-laatusuhde verraton!), sen päälle muutaman päivän autoilut taas tuolla mutkitellen. Ihanaa!

    1. Varmasti oli ihanaa! Ai vitsi, kiitos vinkistä! Tuota laivahommaa olen nimittäin miettinyt, että voisi joskus testata. Olisihan noita maisemia varmasti kiva katsella myös niin, että laiva lipuisi hiljaa joella. Viinitilamajoituksen haluaisin myös jonain päivänä kokea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *