Euroopan pikkukaupungit – 10 suosikkia

Artikkelikuva - Euroopan pikkukaupungit - Rovinj Kroatia

Pienet, tunnelmalliset kylät ja pienet kaupungit ovat ihaninta Eurooppaa. Mukulakivillä päällystetyt kadut, vinoon kallistuneet vanhat talot, ahtaat pikkukujat, leppoisat torit ja kiireetön ilmapiiri saavat matkailijan rauhoittumaan ja uppoutumaan lomatunnelmaan. Listasin kymmenen hurmaavaa pikkupaikkaa Euroopassa. Poimi tästä haavekohteet tuleviin matkasuunnitelmiisi!

Euroopan pikkukaupungit ovat aina isossa roolissa automatkoillamme, ja kaikki listani ihanat paikat ovat jättäneet vierailulla syvän muistijäljen. Jokaisessa olen käynyt vain kerran: osassa olen yöpynyt silloin useamman yön, osassa yhden, ja osassa olen käynyt vain päiväseltään. Jokaiseen paikkaan palaisin innolla takaisin. Listan kohteet eivät ole minkäänlaisessa suosikkijärjestyksessä. Asukasluku on kaikilla listan paikkakunnilla alle 40 000, ja osassa asukkaita on vain muutama tuhat.

1. Besalú, Espanja

Besalún pikkuruinen kylä on kuin toisesta maailmasta. Tavallaan niin onkin, sillä esimerkiksi kylän katedraali on noin vuodelta 1000. Siitä on vierähtänyt jo sen verran kauan, että maailmassa tapahtunut kaikenlaista – mutta ei Besalún ulkoasussa. Se on yksi Katalonian parhaiten säilyneistä kylistä ja henkii ikiaikaista arvokkuutta. Täällä historia on seisahtunut.

Kujat ovat kapeita, vinoja ja kivillä päällystettyjä, ja joka kulman takaa paljastuu aina vain lisää hienoja historiallisia yksityiskohtia. Besalússa matkailijasta tuntuu helposti siltä kuin hän olisi lennähtänyt aikakoneella menneisyyteen. Kaiken kruununa on kylään vievä suuri, kivinen kävelysilta, joka on seissyt paikoillaan jo lähes tuhat vuotta.

Lue lisää postauksesta Besalú, kylä toiselta aikakaudelta.

Besalú, Espanja

2. Giethoorn, Alankomaat

Giethoorn on yksi erikoisimmista ja viehättävimmistä paikoista, joissa olen käynyt missään päin maailmaa. Alankomaissa hieman syrjäisessä kolkassa sijaitseva kylä on kenties koko Euroopan söpöin! Giethoornin erikoisuuksiin kuuluu se, että siellä ei ole lainkaan autoja. Siellä liikutaan kävellen tai pyörällä – tai kanavia pitkin hiljaisilla veneillä tai kanooteilla.

Kapeat kanavat halkovat kylää joka suuntaan, ja niiden penkereillä on kapeita kävely- ja pyöräilyreittejä. Kanavien rauhallisesti lipuvaa liikennettä on mukava seurailla ja kuljeskella samalla pieniä siltoja pitkin kanavien puolelta toiselle. Paikallisten asukkaiden pihat ja talot on laitettu toinen toistaan nätimmin. Kanavien varrella saa kulutettua tuntikausia kyllästymättä, sillä koko Giethoorn on kuin sadusta.

Lue lisää postauksesta Alankomaiden Giethoorn – kun etsit vähän erikoisempaa matkakohdetta.

Giethoorn, Alankomaat

3. Kotor, Montenegro

Viehättävä Kotor on saanut lempinimen Adrianmeren helmi, ja sellainen tämä Kotorinlahden pohjukassa sijaitseva historiallinen kaupunki todella on. Kaunis luonnonsatama oli keskiajalla merkittävä kaupan ja taiteen keskus, ja tänä päivänä Kotor ympäristöineen on Unescon maailmanperintökohde.

Unesco-status vetää paikalle paljon väkeä etenkin kesäkuukausina, ja pienellä lahdella liikkuu jopa risteilyaluksia, joista purkautuu tuhansia ihmisiä pällistelemään Kotorin kompaktia vanhaakaupunkia.

Illan tullen Kotorin kaupunki kuitenkin hiljenee risteilymatkailijoiden poistuttua paikalta. Vanhankaupungin röpelöisillä kaduilla onkin nautinnollisinta kierrellä hiljaisempina aikoina eli joko aamulla tai illalla. Silloin tavoittaa helposti sen upean historian havinan, joka Kotorissa leijailee.

Lue myös: Kaunis Kotor – mitä siellä voi tehdä?

Kotor, Montenegro

4. Dinkelsbühl, Saksa

Dinkelsbühl on Saksan tunnetuimman matkailureitin, Romantische Straβen eli romanttisen tien varrella. Dinkelsbühl on yksi reitin komeimmista pikkukaupungeista – joskin käytännössä jokainen kylä reitin varrella on vierailun arvoinen.

Baijerin osavaltiossa sijaitsevaa Dinkelsbühliä ympäröivät edelleen hienot keskiaikaiset muurit ja tornit. Niiden sisältä paljastuu tiivis rypäs kauniita vanhoja asuinrakennuksia, mukulakivikatuja ja komeita kirkkoja. Kaupunkikuva on eheä, kaunis ja elävä, vaikka Dinkelsbühlissä on vain 11 000 asukasta.

Lue myös: Automatkalle Saksaan: missä kannattaa käydä?

Dinkelsbühl
Kuva: Rictor Norton & David Allen, CC BY 2.0

5. Rovinj, Kroatia

Istrian niemimaalla Kroatiassa näkyvät vahvasti historian peruja olevat italialaiset vaikutteet. Venetsialaiset hallitsivat aluetta 1200-luvulta 1700-luvulle. Ihanien ravintoloiden listoilta löytyy poikkeuksetta herkullisia pasta-annoksia, maistuva viini virtaa ja raikkaat pyykit riippuvat jokaisen talon ikkunoiden ulkopuolella.

Rovinjin kaduilla ja kujilla myydään taidetta joka kulmalla ja gallerioita riittää, mutta kaupunki on jo itsessään kuin maalauksesta. Kaduilla kierrellessä hurmaava tunnelma vie mennessään, ja rannassa Rovinjin pastellinväriset talot nousevat rykelmänä merestä. Adrianmeri kimmeltää turkoosina. Pienessä satamassa on vilkasta, ja siellä on mukava istua alas tarkkailemaan ihmisiä ja nauttimaan viilentävästä merituulesta.

Lue lisää postauksesta Istrian pikkukaupungit: viehättävä Rovinj.

Rovinj, Kroatia

6. Ronda, Espanja

Ronda on tunnettu ennen kaikkea kaupungin keskellä olevasta noin 120 metriä syvästä rotkosta ja sen ylittävästä vaikuttavasta Puente Nuevon sillasta. Rotko on huikea näky! Kaupunki on kuitenkin hieno myös muutoin, eikä vähiten pitkän historiansa ansiosta.

Rondalla on ollut kaupungin ”titteli” jo Julius Caesarin ajoista lähtien. Kaupunki on yksi Andalusian valkoisista kylistä (pueblos blancos), ja siellä sijaitsee yksi Espanjan vanhimmista härkätaisteluareenoista. Se valmistui vuonna 1785. Rondan vanhakaupunki rotkon eteläpuolella on maurien rakentama ja siis peräisin Rondan islamilaiselta valtakaudelta, joka kesti 700-luvulta 1400-luvun lopulle. Kapeilla kujilla on tunnelmallista ja tapasravintoloiden herkut vetävät väkisin puoleensa. Ronda on ihana kattaus Espanjan parhaita puolia!

Lue lisää postauksista Upea Ronda: vinkit kävelykierrokselle ja Rotkon reunalla Rondassa.

Ronda, Espanja

7. Hann. Münden, Saksa

Hann. Mündenin vanha keskusta on pieni, mutta sitäkin viehättävämpi. Kaupunki on ihastuttavien ristikkotalojen faneille loistava kohde: ristikkotaloja löytyy kaupungista noin 700 kappaletta. Sinne tänne vinossa olevat ristikkotalot ovat syötävän söpöjä, ja niiden koristeluissa riittää ihasteltavaa.

Hann. Mündenin nimi on lyhenne kaupungin historiallisesta nimestä Hannoversch Münden. Kaupunki tunnetaan myös kolmen joen kaupunkina, sillä Fulda ja Werra yhdistyvät Hann. Mündenin keskustassa Weseriksi.

Hann. Münden, Saksa

8. Bellagio, Italia

Bellagio tunnetaan yhtenä Lombardian kauneimmista paikoista, joten sitä voi hyvällä syyllä sanoa Comojärven helmeksi. Mäkisessä kylässä käveleminen on kesäisin paahtavan kuumaa hommaa, joten viilentävä gelato on paikallaan. Sen voi nauttia värikkäiden talojen välissä risteilevien pienten kujien varjossa ja katsella samalla viehättävälle Comojärvelle.

Comojärvellä pääsee liikkumaan julkisen liikenteen veneillä, joten samalla kertaa voi katsastaa kätevästi monia muitakin pikkukaupunkeja. Veneestä käsin näkee myös Bellagion kuuluisat villat, jotka on ripoteltu vedenrajaan.

Bellagio, Italia

9. Ribeauvillé, Ranska

Ranskan Alsacen alueella sijaitseva pittoreski Ribeauvillé ihastuttaa värikkäillä ristikkotaloillaan, kukkulaisella maisemallaan, ympäröivillä linnoillaan sekä tietenkin herkullisella ruuallaan ja viinillään. Ribeauvillé on Alsacen kuuluisan viinireitin varrella.

Söpössä Ribeauvilléssä on vain noin 5000 asukasta. Iso osa taloista on säästynyt näihin päiviin asti 1400–1700-luvuilta, ja kujilla kierrellessä tuntuukin siltä kuin olisi hypännyt ajassa taaksepäin. Kaikki on niin nätistä laitettua, että koko paikka on kuin sadusta.

Lue lisää postauksesta Ribeauvillé: kaunis viinikylä Ranskan maaseudulla.

Ribeauvillé, Ranska

10. Bled, Slovenia

Bledissä ei niinkään ole hienoa itse kaupunki vaan se, että Bled on satumaisen kauniilla paikalla ja siellä on pikkupaikaksi huomattavan paljon tekemistä ja näkemistä. On muun muassa komea linna, smaragdinvihreän järven keskellä kohoava luostarisaari ja mielettömän kaunista luontoa.

Slovenia on muutenkin luonnonystävälle yksi Euroopan parhaista matkakohteista, kiinnosti matkaajaa sitten patikointi, melonta, kalastus, laskettelu, soutelu, riippuliito tai vaikkapa suppailu. Bled on erinomainen kohde kertakaikkisen upeiden postikorttimaisemiensa ansiosta, ja kaupungissa sekä sen lähistöllä voi tehdä kaikkea edellä mainittua – ja paljon muuta.

Lue myös postaus Satumainen Bledin linna.

Bled, Slovenia

***

Mitkä Euroopan pikkukaupungit ovat sinun suosikkilistallasi?

Sain idean tämän jutun kirjoittamiseen Lähtöportti-blogin postauksesta Pienet kaupungit – 10 suosikkia. Kiitos inspiraatiosta!


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

10 vastausta artikkeliin “Euroopan pikkukaupungit – 10 suosikkia”

 1. Ennen kuin aloin lukemaan, olin varma etten ole käynyt ainoassakaan. Mutta yhdessä olin käynyt, nimittäin listan viimeisessä Bledissä. Ja olen kyllä samaa mieltä Sloveniasta, se on mainio kohde luonnonystävälle ja me tykästyttiin maahan todella. Kotor on sellainen kohde, joka on ollut mielessä jonkin aikaa, siellä olisi mukavaa käydä. Ehkä tulevaisuudessa voisi tällaisiakin kohteita pyrkiä sisällyttämään matkaan enemmän.

  1. Olen vähän yllättynyt, että osui vain yksi käyty paikka listalle! Mutta pieniä paikkoja on niin paljon. Vaikka näistä kaikki eivät ihan tuppukyliä ole, niin pieniä kuitenkin.

   Tämän listan tekeminen oli tosi vaikeaa, koska esimerkiksi Espanjasta ja Saksasta keksisin helposti kummastakin yli kymmenen tai vaikka kuinka monta ihanaa pikkupaikkaa. Mutta yritin nyt saada tähän ihastuttavia paikkoja vähän eri puolilta Eurooppaa eikä vain yhdestä maasta. Pienet kaupungit ovat tosi sympaattisia ja niitä tulee etenkin automatkoilla aina nuohottua. <3

 2. Mainiota, että teit oman pikkukaupunkilistasi! Teidän reissuilla on varmasti tullut vastaan monta upeaa paikkaa, joten tälle listalle ei ole päässyt ihan helposti. Itse olen käynyt näistä viidessä (Kotor, Rovinj, Ronda, Bellagio ja Bled), ja loputkin viisi kiinnostaisi tietysti nähdä. Besalú kiinnostaisi jo siksi, etten ole nähnyt Kataloniaa Barcelonan ulkopuolella. Samoin Hollanin pikkupaikkoja kiinnostaisi joskus kierrellä, joten lisätään Giethoorn listalle. Ajatuksen Ribeauvilléstä olet myynyt mulle jo aiemmin ja Saksan kohteiden suhteen kysyn sulta varmasti lisää vinkkejä, kun aihe tulee ajankohtaiseksi 🙂

  1. Postaus roikkui todo-listalla yli vuoden, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan, eikö!

   Kuten tuossa jo Mikolle kommentoinkin, tämä oli aika vaikea rasti, kun tietyistä yksittäisistä maista olisi helposti mielessä yli kymmenen kivaa pikkupaikkaa. Mutta tässä nyt yritin listata paikkoja vähän eri puolilta.

   Giethoorn kannattaa ehdottomasti laittaa listalle, se on ihan mahdottoman söpö paikka. Ja Besalú!

 3. Neljä tuttua paikkaa: Rovinj, Ronda, Bled ja Bellagio. Muissa oon ollu päivän, mutta Rovinjissa kaks kertaa lomalla. Ihanan näköisiä paikkoja nuo muutkin, Saksan ristikkotalot mulla haaveissa.

  1. Ai että, pääsisipä Saksaan! Siellä on niin paljon söpöjä ristikkotalokaupunkeja. Tässä jutussa mainitsemani Hann. Mündenin lisäksi kannattaa laittaa korvan taakse mm. Wernigerode, Celle, Goslar ja Hameln. Ihania paikkoja kaikki!

 4. Hyvä lista, laitanpa talteen niin voi käydä noissa mikäli sattuu lähiseudulle. Kiitos hyvästä koosteesta!
  Mulla oli myös vain yksi käyty paikka tuossa listalla, joten siinäkin mielessä käyttökelpoinen:)

  1. Sehän sattui kivasti! Euroopassa on kyllä niin paljon ihania pikkupaikkoja, että voisi tehdä vaikka sadan kohteen listan. Kukaan ei tosin ehkä jaksaisi sellaista lukea. 😀

 5. Kuudessa olen käynyt ja viettänyt aikaa yhdestä yöstä aina viikkoon: Besalu, Kotor, Dinkelsbühl, Hann. Mündenin, Rovinj, Bled. Romattisen reitin varrella tuo Dinkelsbuhl on upea – kolmesti ainakin käynyt, kuten myös Rothenburg ob der Tauber – jossa olen käynyt 6-7 kertaa yöpyen muistaakseni viidesti kaupungissa. Tämä on ehdoton suosikkini Saksassa. Myös Nördlingen on upea – erityisesti se että kaupunki on täysin pyöreä, upea muuri jotka pitkin kävellä ja keskellä kaupunkia oleva kirkon torni, josta on huimat näkymät. Itäisessä Saksassa taasen Quedlinburg satoine vanhoine taloineen on myös sen verran mielenkiintoinen kohde, että kolmesti on tullut sielläkin käytyä. Tsekistä löytyy myös kivoja pieniä kaupunkeja, kuten Olomouc tai Cesky Krumlov. No nyt voisi olla kiinnostavaa jopa käydä Tallinnassa – joka sekin on ihan kiva paikka kun porolaumat ovat lähteneet pois iltalaivalla.

  1. Kyllä Tallinna on oikein kaunis ja siellä on aina kiva käydä! Saa nyt sitten nähdä, milloin seuraavan kerran pääsee.

   Quedlinburgista onkin ollut joskus aiemminkin meillä puhetta. Itselläni se on vielä todo-listalla. Ehdottomasti täytyy käydä seuraavan kerran, kun siellä suunnilla tulee ajeltua. Ja Rothenburg ob der Tauber on todellakin ihana paikka, siellä olen käynyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *