Maisemareitti Verdonin rotkolta Cuneoon

Artikkelikuva Col de la Lombarde -maisemareitti

Maisemateiden ystävä viihtyy Ranskasta Verdonin rotkolta Italian Cuneoon kulkevalla reitillä, jossa saa nautiskella postikorttimaisemien jatkuvassa vyörytyksessä. Reittiin sisältyy Ranskan ja Italian rajalla Col de la Lombarden alppitie. Pieniä teitä kulkevan reitin ajamiseen kannattaa varata kokonainen päivä – tai kenties yöpyä matkalla pari yötä, jotta maisemista ja paikallisesta tunnelmasta ehtii nauttia täysin siemauksin. Laita tämä maisemareitti muistiin tulevia Euroopan-automatkoja varten!

Oli keskikesän kuuma ja aurinkoinen päivä. Pakkasimme auton Verdonin rotkon tuntumassa leirintäalueella ja lähdimme ajamaan rotkon pohjoispuolen reittiä kohti Castellanea. Huristelimme siis päivän alkajaisiksi Verdonin rotkon tunnetun maisematien, joka on henkeäsalpaavan upea.

20190803-Unelmatrippi-Verdonin-rotko-DSC0673
20210313-Unelmatrippi-Gorges-du-Verdon-DSC0736
20190803-Unelmatrippi-Verdonin-rotko-DSC0730

Verdonin rotkon harvinaisen hienojen kanjonimaisemien jälkeen pysähdyimme Castellanen kaupunkiin lounaalle. Pienen ja nätin keskustan tunnelma tuntui jotenkin italialaiselta, vaikka olimme vielä Ranskan puolella. Ehkä se johtui houkuttelevasta pizzan tuoksusta, joka leijaili torille ravintoloista. Katselimme lounaan jälkeen matkamuistomyymälän jääkaappimagneetteja ennen kuin nousimme takaisin autoon ja jatkoimme maisemareittiä kohti Italian rajaa.

Huristellessamme Castellanesta eteenpäin saimme edelleen nauttia kauniista näkymistä, vaikka huimat rotkomaisemat jäivätkin tällä erää taakse. Reitillä oli sen sijaan hulppeaa vuoristomaisemaa, pieniä tunneleita ja tien vieressä kiemurtelevia vuoristojokia lähes koko koko matkan Castellanesta Cuneoon saakka. Näimme lumihuippuja ja muutamia idyllisellä paikalla olevia pikkukyliä. Erittäin nautinnollista ja ihanan rauhallista!

20210313-Unelmatrippi-Maisemareitti-Verdon-Cuneo-DSC0744
20210313-Unelmatrippi-Col-de-la-Lombarde-DSC0746
20210313-Unelmatrippi-Colle-della-Lombarda-DSC0747

Isolan jälkeen tie vaihtui serpentiiniksi ja aloimme kohota ylöspäin. Hemmo käänteli rattia tottuneesti serpentiinitiellä ja matka eteni sulavasti mutkatiestä huolimatta, sillä ruuhkia ei ollut. Tienvarsikyltti kertoi edessä olevan Col de la Lombarden (italiaksi Colle della Lombarda) vuoristotien olevan auki. Alpit ylittävä vuoristosolareitti on noin 40 kilometriä pitkä ja tarjoili Verdonin rotkon lisäksi päivän komeimpia maisemia, vaikka reitin varrella oli erittäin kaunista jo muutenkin.

Tien vieressä virtasi tämän tästä pieni joki, ja välillä oli myös pieniä putouksia. Peileistä näkyi lumihuippuinen vuori. Tien korkeimpaan kohtaan kaarreltuamme olimme 2350 metrissä ja pysähdyimme näköalapaikalle ihastelemaan ympäröiviä maisemia. Paikalla oli meidän lisäksemme jonkin verran motoristeja ja pari muuta autoa, mutta muuten oli aivan hiljaista.

20210313-Unelmatrippi-Colle-della-Lombarda-DSC0751
20210313-Unelmatrippi-Col-de-la-Lombarde-DSC0752
20210313-Unelmatrippi-Maisemareitti-Italia-DSC0754
20210313-Unelmatrippi-Maisemareitti-Italia-DSC0763
20210313-Unelmatrippi-Col-de-la-Lombarde-DSC0762
20210313-Unelmatrippi-Maisemareitti-Verdon-Cuneo-DSC0770
20210313-Unelmatrippi-Maisemareitti-Italia-Ranska-DSC0774

Rinteillä näkyi jonkin verran lumikasoja siellä täällä, vaikka oli keskikesä. Maisemat olivat kertakaikkisen upeat ja ylimmissä kohdissa myös hyvin karut, sillä olimme niin korkealla. Murmelit viihtyivät tien varressa, ja juoksipa yksi myös tien yli automme edestä. Kauriista varoiteltiin, mutta niitä emme nähneet.

Eteenpäin jatkettuamme tie kapeni yksikaistaiseksi. Kaiteita ei ollut, ja paikoin aivan tien reunasta lähti pystysuora rinne, joka vietti alas rotkoon. Ei huvittanut ajaa ihan reunalla. Onneksi vastaantulijoita ei ollut riesaksi asti. Alaspäin kiemurrellessamme tien varressa kohosi pian havumetsää, ja asutustakin alkoi näkyä.

Saavuimme Cuneoon vasta iltakahdeksan aikaan eli vietimme kokonaisen päivän tätä upeaa maisemareittiä kurvaillen. Reitin varrella olisi kyllä kelvannut yöpyä parikin yötä maisemista nauttimassa. Tämän reitin pariin palaamme varmasti vielä joskus!

Maisemareitti Verdonin rotkolta Cuneoon kartalla


Lue myös nämä jutut maisemareiteistä:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

8 vastausta artikkeliin “Maisemareitti Verdonin rotkolta Cuneoon”

  1. Hienot on kyllä maisemat, tämä olikin nyt itselleni täysin vieras kohde. Saa tosiaan nähdä, että mihin matkustaminen tulee ensimmäisenä mahdolliseksi, mutta Alpit ei välttämättä ihan mahdottomalta kuulosta. Laitan kyllä muistiin!

    1. Me on joskus aikanaan yövytty Cuneon lähettyvillä vuoristossa leirintäalueella, mutta nyt oltiin ekaa kertaa itse kaupungissa. Siellä olisi voinut olla parikin yötä kiertelemässä, nätti paikka. Tämä ajoreitti oli tosi nautinnollinen. Suosittelen toki ajamaan ihan erikseen Verdonin rotkon maisamatiet, sillä siellä saa tuhrattua tuntitolkulla aikaa pysähtelyyn ja kuvaamiseen (ja siellä on myös mm. mahtavia patikointimahdollisuuksia). Mekin oltiin ensin rotkon kupeessa yötä ja ehdittiin kierrellä siellä jo ennen tässä jutussa kuvaamaani ajorykäisyä rotkolta Cuneoon. Vuoristotiet ja -maisemat ovat ihan parasta Eurooppaa! <3

  2. On kyllä aivan huikeat maisemat ja jyrkät rotkot kuulostavat juuri sopivan adrenaliinipitoisilta minun makuuni 😀 Eikä Sveitsistä matka ole kovin pitkä joten seuraavalle roadtripille tämä voisikin olla täysin mahdollinen kohde!

    1. Mahtavaa! Kuten tuossa aiemmassa kommentissa jo kirjoitinkin, niin suosittelen kyllä ajamaan myös ihan erikseen Verdonin rotkon maisemareitit, sillä siellä saa tapettua aikaa tuntitolkulla. Maisemat ovat huimat, ja on myös kaikenlaisia harrastusmahdollisuuksia patikoinnista melontaan (linkki erilliseen postaukseen Verdonin rotkosta löytyykin tuosta jutustani). Mutta kuten sanottu, maisemat ovat tosi hienot koko tällä reitillä! Vuoristoisimmat ja karuimmat kohdat ovat tietenkin Col de la Lombarden varrella.

  3. Kaunis reitti! Itsekin on tullut tehtyä muutamia reissuja autolla ympäri Euroopan, esimerkiksi juuri Ranskassa. Viime kesä meni lähinnä kotimaassa ja pisin minne pääsin oli Kajaani. Nyt pitäisi saada auton vesipumput huollettua, jotta tulevana kesänä voisi tehdä enemmän autoreissuja. Toki jos korona sen sallii.

  4. Nämä ovat aivan ihania maisemia. Verdonin rotko oli kerran meidänkin reittimme varrella ja pari päivää kului siellä mainiosti. Ja nämä reitit tulla sinne ja lähteä sieltä ovat hienoja nekin. Tuo teidän ajamanne reitti olikin uutta meille. Kiitos! Aila

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *