Rotkon reunalla Rondassa

Artikkelikuva - Puente Nuevo, Ronda, Espanja

Andalusian talvi-ilma tuntui ihanan raikkaalta, mutta ei sillä tavalla kuin Suomen talvinen pakkasilma, joka kipristelee ikävästi kasvoilla. Viileä, hieno tuulenvire ja kuulas päivä loivat täydellisen miellyttävän sään kuljeskella ulkona. Aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta. Ei ollut liian kylmä eikä liian lämmin. Kaiken sen pohjolan talven pimeyden jälkeen Rondan tarjoama valo näytti upealta. 

Sillalta aukesi molempiin suuntiin avara näkymä vuoristoiseen ympäristöön. Ajattelin, että maisema oli kuin maalaus. Kaiteen äärellä itsesuojeluvaisto nosti päätään, mutta pian alapuolella näkyvään yli sadan metrin pudotukseen tottui. Ronda vakuutti upeudellaan välittömästi. 

Näkymä Rondan sillalle
Sillan kaide Rondassa
Rondan rotko
Näkymä rotkon yli vuorille Rondassa

Olimme ajelleet Rondaan Málagasta, jonne puolestaan saavuimme edellisenä iltapäivänä Lissabonista. Myöhästyneen lähdön lisäksi lennolla oli pientä dramatiikkaa, kun kapteeni vetäisi koneen laskeutumisvaiheessa yhtäkkiä takaisin ylös. Arvelin jo, että olisimme pian surullinen läikkä lentotilastoissa (ikään kuin kaappaustilanne olisi todennäköisin syy äkilliselle laskeutumissuunnitelman muutokselle…), mutta kapteeni kuulutti onneksi pian jotakin siansaksaa selitykseksi tapahtuneelle ja pääsimme pienen kiertelyn jälkeen laskeutumaan normaalisti.

Málagasta olimme jo etukäteen varanneet vuokra-auton, jonka haimme aamutuimaan María Zambranon asemalla olevasta Hertzistä. Pieni kökkänäauto ensin vähän nauratti, mutta auto osoittautui ihan päteväksi peliksi ja pienestä koosta oli oikeastaan vain iloa pysäköintiä ajatellen. Matka Málagasta Rondaan kesti noin puolitoista tuntia.

Talo rotkon reunalla Rondassa
Valkoisten talojen reunustama katu Rondassa
Kävelykatu Rondassa

Rondassa vapaan parkkitilan löytäminen kadulta oli täysin toivotonta, joten vaihtoehdoksi jäi parkkihalli. Vitsailimme halliin ajaessamme, että löysimme varmaan kylän kalleimman parkkihallin. Läppä syntyi ihan vain hallin superkeskeisestä sijainnista, ei todellisesta hintavertailusta. Kolmen tunnin pysäköinti Parking Plaza del Socorron suojissa aivan kaupungin ytimessä maksoi nimittäin viitisen euroa, joten oikeasti kustannus ei ollut mitenkään merkittävä.

Tuosta kolmen tunnin pysäköintiajasta onkin sitten sanottava, että jos jotain tekisin toisin näin jälkikäteen, niin varaisin Rondalle enemmän aikaa. Kaupunki on nimittäin todella viehättävä! Me ajoimme vielä saman päivän aikana Gibraltarille ja palasimme sieltä illan pimeydessä Málagaan, joten emme ehtineet viipyä Rondassa tuon pidempään. Jos olisimme tienneet, miten turha paikka Gibraltar lopulta on, emme olisi varmaan menneet sinne ollenkaan. Toisaalta saimmehan me siitä sentään yhden TCC-aluepisteen, jos nyt niitä haluaa laskea.

Valkoisia taloja Rondassa rotkon reunalla
Rotkomaisema Rondassa
Ihmisiä kaiteen luona katselemassa Rondan rotkoon
Rondan sillalla

Rondasta on olennaisinta tajuta, että siellä on muutakin kuin ne kuuluisat rotko ja silta. Toki yli sata metriä syvän rotkon ylittävä mahtava Puente Nuevon silta on hyvin vaikuttava ja hallitsee Rondan maisemaa merkittävästi, mutta kaupungissa kannattaa kierrellä myös muualla kuin rotkon äärellä. Kujilta löytää mukavia yllätyksiä: me olimme ihan pähkinöinä euron maksavista ihanista tapaksista, joita maistelimme välipalaksi piskuisessa Bodeguita El Coto -kuppilassa. Paikka ei ollut kummoisen näköinen, mutta tapakset olivat hyviä. Hämmästyimme myös kauppojen edullisia hintoja – eipä ole koskaan tullut vastaan niin edullisia vaelluskenkiä kuin Rondan pienissä liikkeissä näytti olevan.

Oli sääli jättää Ronda taakse jo kolmen tunnin jälkeen. Jos joskus palaamme, olemme Rondassa yötä. Tällaisia sisämaan ihania kaupunkeja riittää Espanjassa aivan älyttömät määrät. Vaikka viihtyisitkin rantakohteissa, suosittelen ottamaan auton alle ja tekemään pientä tutkimusmatkailua toisenlaiseen Espanjaan – maalla on monet kasvot. Oletko sinä käynyt Rondassa?

Väsäsin päiväretkestämme ja Rondan rotkomaisemista myös videon, jonka voit halutessasi katsoa alta.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

8 vastausta artikkeliin “Rotkon reunalla Rondassa”

 1. Wau! Tuo rotko on kyllä tosi vaikuttavan näköinen jo pelkästään kuvista. Ja ihan mahtavaa, jos kaupungissa on muutakin kuin pelkkä rotko. Tämä kohde täytyy pistää korvan taakse.

  1. Ronda on hieno paikka! Kannattaa käydä, jos tulee tilaisuus! Kyseessähän on siis noin 35 000 asukkaan kaupunki eli mikään ihan tuppukylä se ei edes ole.

 2. Tulipa ikävä Rondaan. Mä olin ennen siellä käyntiä kuvitellut sen pieneksi kyläksi. Sitähän se ei ollutkaan, vaan ihan oikea tunnelmallinen pikkukaupunki. Tykkäsin kanssa tosi paljon. Jossain vaiheessa juttuakin tulossa siitä blogiin.

  1. Joo, ihan sama oli mulla: luulin Rondaa ihan pieneksi, kunnes aloin ennen matkaa selvitellä tarkemmin. Ei se ihan niin pieni olekaan. Muistin, että säkin kävit vastikään siellä – postausta odotellessa! 🙂 Mä menisin kyllä tosi mielelläni Rondaan uudelleen ja tutkisin kaupunkia enemmän. Ihana paikka.

 3. Rondaan(kin) haluaisin tämän kevään aikana käymään, sillä pari vuotta sitten Andalucian reissulla jostain syystä jätettiin se ajan puutteessa pois. Näyttää todella kauniilta.

  1. Ronda on tosi nätti paikka, kannattaa käydä. Nyt vain matkaa buukkaamaan! 😉 Itse haluaisin mennä sinne vielä uudelleen, kun tuntuu, että jäi niin paljon näkemättä ja olisimme viihtyneet paljon pidempäänkin.

 4. on se mukavaa kun muillakin on kokemuksia rondasta.ite läksin rapiat 3 v.sitten sinne ajatuksella että tutustuisin paikallisiin immeisiin.myönnettävä on,ronda on kuin karjalalainen kaupunki espanjassa.
  ihmiset on avoimia,iloisia,ystävällisiä ja uteliaita.olin siellä paikallisen talven aikana 4,5kk.tutustuin melkoiseen joukkoon paikallisia,huono espanjan taitoni kohentui melkoisesti.ja mikä parasta sain jonkusen ihan aidon ystävyys suhteen aikaiseksi.asunnon löysin paikallisen välittäjän avulla ja kaikki toimi kuin sveitsiläinen kello.paikkahan on varsinainen monikansallinen turistirysä,hyvässä mielessä
  itse tein tuttavuutta yli 10 eri kansallisuuden kanssa.tammikuussa on kylmä ja elokuussa sietämättömän kuuma.eli kannattaa valita reissuun joku muu ajankohta…

  1. Kuulostaa oikein hyvältä tavalta viettää talvea, kelpaisi minullekin! Ronda on kaunis paikka. Ja varmasti tosiaan espanjan taito kohenee siellä asuessa, 4,5 kuukautta on kuitenkin jo suht pitkä aika olla kielikylvyssä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *