Autolla Euroopassa: Wernigerode on ristikkotalofanin paratiisi

Artikkelikuva - Wernigeroden ristikkotaloja

Matkoilla on hienoa, jos on tutustunut etukäteen matkakohteeseen ja tietää, mitä kaikkea sieltä löytyy ja mitä haluaa siellä nähdä. Vielä hienompaa on kuitenkin päätyä aivan sattumalta johonkin mielettömän upeaan paikkaan vailla mitään etukäteisaavistusta paikan viehätysvoimasta. Meille kävi tämä jälkimmäinen kesän autoreissulla, kun pysähdyimme evästauolle Wernigerode-nimiseen saksalaiseen kaupunkiin. Päätimme hetken mielijohteesta käydä vähän kävelemässä kaupungin kujilla, ”kun nyt kerran täällä jo ollaan ja saatiin autokin niin kivasti ilmaiseksi parkkiin”. Tämä oli kuin kohtalon johdatusta ristikkotaloparatiisiin.

Olimme Saksassa niin sanotusti paluumatkalla kuukauden Euroopan-kierrokseltamme eli matkalla kohti pohjoista ja koti-Suomea. Olimme juuri viettäneet pari päivää historiallisessa Erfurtissa ja ajelimme sieltä Harzvuoriston kautta Goslariin. Valikoimme usein tällaisia maisemareittejä nopeimman reitin (usein moottoritien) sijaan, ja tälläkin kertaa se kannatti, sillä matkalla oli varsin nättiä.

Aloimme jo lähestyä Goslaria, kun nälkä alkoi kalvaa, joten Wernigeroden kohdalla päätimme pysähtyä puun juurelle vetäisemään kylmälaukusta lounassalaatit. Olimme vanhan keskustan laitamilla ja oli onnellinen sattuma, että päätimme samalla käydä vilkaisemassa tarkemmin kaupungin katuja.

Ristikkotaloja Wernigeroden kaduilla

Ensin melko vaatimattomalta näyttänyt katu muuttui pian kävelykaduksi, joka jatkui ja jatkui molempiin suuntiin. Pienet kaupat, söpöt kahvilat ja ravintolat reunustivat katua, jonka varrella olevat ikivanhat ristikkotalot kilpailivat hienoimman talon tittelistä. Upea keskusaukio kruunasi koko homman – mikä upea ilmestys Wernigerode onkaan!

Lounaalle pysähtyessämme emme todellakaan tienneet, mikä helmi meillä oli käsissämme. Wernigerode oli meille aivan tuntematon nimi, mutta ei ole enää – tämä kaupunki jäi mieleeni luultavasti ikuisesti. En tajua, miten en tiennyt koko paikasta mitään, vaikka olemme reissanneet ympäri Saksaa lukemattomia kertoja. Toisaalta tämä on jälleen yksi esimerkki siitä, miten paljon Saksasta löytyy hienoja paikkoja ja miten koskaan ei ole nähnyt ”kaikkea”, vaikka kuinka kiertelisi jotakin maata.

Wernigeroden päätorilla
Pöllöveistos wernigerodelaisen talon seinässä

Wernigerode on Harzvuoriston helmiä

Keskisessä Saksassa Holtemme-joen varrella sijaitseva Wernigerode on noin 30 000 asukkaan kaupunki. Se on osa Saksan Ristikkotalotietä (Deutsche Fachwerkstraβe) eli yhtä Saksan monista hienoista turistireiteistä. Ristikkotalotie halkoo Saksaa Elbe-joelta Bodenjärvelle (josta näkee käytettävän myös sen ranskankielisestä nimestä väännettyä nimeä Constance-järvi), ja oikeastaan se ei ole yksittäinen tie vaan kokoelma reittejä. Ristikkotalotien varrella sijaitsee Wernigeroden ohella muun muassa upea Celle. Wernigerode on niin ikään hollantilais-saksalaisen Oranssin matkailureitin (Oranierroute) varrella.

Ensimmäiset kirjalliset maininnat Wernigerodesta ovat 1100-luvulta, ja kaupungissa onkin paljon näyttäviä historiallisia rakennuksia. Esimerkiksi päätorilla sijaitseva kaupungintalo, jossa on komea puinen julkisivu, on säästynyt tähän päivään 1400-luvun lopulta. Kaupungin yllä sijaitsee Wernigeroden linna (Schloss Wernigerode), joka on yksi Saksi-Anhaltin osavaltion vierailluimpia nähtävyyksiä. Luonnollisesti kaupungissa järjestetään vuosittain myös upeat joulumarkkinat, jotka epäilemättä sopivat ristikkotalojen keskelle kuin nenä päähän. Joulumarkkinoista löytyy juttua Toisiin maisemiin -blogista.

Kävelykatu Wernigerodessa
Wernigeroden kaupungintalo
Ristikkotaloja Wernigerodessa
Cafe Wien Wernigerodessa

Kaupungin tunnelmaa voi kurkkia myös tältä kaupungin omalta videolta:

Wernigerode on niitä paikkoja, joissa tuntee hämmentävästi tupsahtaneensa keskelle historiaa, mutta kuitenkin olevansa samanaikaisesti paikassa, joka on vahvasti kiinni tässä päivässä. Nykypäivän fiiliksestä pitävät huolen moderneja tuotteita kaupittelevat liikkeet, kahvilat ja etniset ravintolat. Kaupungissa ei ole museoksi muumioituvan paikan tunnelma vaan elävä nykypäivän henki, mutta kuitenkin upeassa historiallisessa ympäristössä, jota ei ole tärvelty liiaksi. Tämä historian havinan ja nykypäivän elämän yhdistelmä tuntuu aina Keski-Euroopassa matkaillessa yhtä hienolta, sillä meillä Suomessa ei vain oikein ole vastaavia paikkoja.

Wernigerode oli ihana löytö, jonne palaisin mielelläni joskus takaisin – ehkä niille joulumarkkinoille!

Olimme Wernigerodessa osana kuukauden automatkaa Euroopassa. Katso koko matkareitti ja lue matkan kokonaisuudesta postauksesta Kuukauden automatka on ohi – miten reissu meni ja muuttuiko reitti?


Lue myös: 

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

10 vastausta artikkeliin “Autolla Euroopassa: Wernigerode on ristikkotalofanin paratiisi”

  1. Wernigerodeen päätyminen oli meilläkin ihan tuuripeliä. Katseltiin löytyisikö Goslarin ja Quedlinburgin läheltä jotain kiinnostavaa ja olin sattumoisin merkinnyt kaupungin karttaani. Olin varmaan joskus törmännyt johonkin kivaan kuvaan instassa ja laittanut paikan ylös. Pysähdyttiin siellä hetken mielijohteesta ja ihastuttiin sateesta huolimatta niin kaupunkiin kuin sen joulumarkkinoihin.

    1. Quedlingburg vaikuttaa myös kiinnostavalta ja onkin nyt listallani seuraavia matkoja ajatellen. Tuolla seudulla on kyllä tosi hyviä vaihtoehtoja kohteiksi. Ja ihan totta, edes sade ei varmasti paljoa himmennä noiden paikkojen lumoa!

      1. Q-burg on todella viehättävä paikka selvästi Wernigeroden ”sisarkaupunki”. Suosittelen lämpimästi. Bongaamme Saksan kaupunkeja tietyn viisiaukeamaisen autokartan tähtien mukaan. Koskaan se ei ole vielä pettänyt.

  2. Tuo on todella upea kohde – pari kertaa käynyt. Koetimme löytää reittiä ylös Schloss Wernigerodeen — mutta ei löytynyt kun koko kaupungin ympäristö oli täynnä tiesulkuja. Ehkäpä kolmas kerta toden sanoo.

    Mutta todellinen suosikkini tuolla päin on kuitenkin viereinen Ouedlinburgin kaupunki jossa on satoja vanhoja ristikkotaloja. Kaupunki säästettiin toisessa maailmassa pommituksista ja Itä-Saksan aikaan valtiolle ei ollut rahaa purkaa tai hävittää taloja. Se säästi tämän upean kaupungin. Olen vieraillut siellä jopa kolme kertaa ”ohikulku” matkoillani, joista kaksi kertaa yöpynyt kaupungissa. Siellä on myös erinomainen olutpanimoravintola, johon viimeksi ajettiin Jenasta asti ”päiväkaljoille” kun vierailin intialaisen tuttavani luonna… tuli samalla sitten ajettua Harz vuoriston läpi.

    1. Mekään emme käyneet siellä linnassa, koska halusimme ehtiä vielä illalla kierrellä yöpymispaikka Goslarissa, joten piti suunnata Wernigeroden kaupunkikierroksen jälkeen Goslariin. Seuraavalla kerralla sitten! Hyvin todennäköisesti noilla kulmilla tulee kuitenkin pyörittyä uudestaan. 🙂 Cellessä olemme käyneet pariinkin otteeseen aiemmilla reissuilla.

      Quedlinburg menikin listalleni, kun tutkiskelin tämän reissun jälkeen uusia ristikkotalokaupunkeja seuraavia matkoja ajatellen. Tuolla suunnilla on kyllä paljon hienoja paikkoja!

  3. Wernigerode on koko Itäsaksassa erittäin tuttu ja suosittu paikka, myös suosittu hääkaupunki. Taloja remontoitiin siellä jo DDR:n aikana, mutta naapurikaupungissa Halberstadtissa hävitettiin melkein koko vanha kaupunki 80% pommitusten lisäksi. Quedlinburg on myös todella kaunis paikka, samoin monet idän Harzin pikkukylät. Harzin pikkuhöryjunat ovat myös ainutlaatuisia, samoin Brocken-vuori. Ihme, ettei näitä mainostetaan ollenkaan Suomessa! Kotiseutuni ❤️

    1. Wernigerode on aivan ihana! Onneksi meistä automatkailijoista jotkut kirjoittelevat näistä Saksan kivoista kohteista. 🙂 Quedlinburg saa tosi paljon kehuja siellä käyneiltä. Ehdottomasti täytyy itsekin piipahtaa tulevaisuudessa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *