Kuvittele syvänturkoosi järvi, jota ympäröivät vihreät ja osin lumihuippuisetkin vuoret. Kuvittele korkealle järven yläpuolelle kohoava kallionjyrkänne ja sen päälle linna, jonka historia ulottuu aivan 1000-luvun alkuun. Kuvittele itsesi linnan pihalle katselemaan upeaa näkymää alas järvelle, jolla nököttää pieni saari, ja saarella kirkko. Noin. Olet Bledin linnassa.
Bledin linnassa kannattaa vierailla jo pelkästään maisemien takia, vaikka sisäänpääsy maksaakin 10 euroa. Linnassa on kahvila ja vähän fiinimpi ravintola, jonka terassilta voi ihailla tuota upeaa näkymää vaikka lounaan ajan. Ravintolan terassi vetää 100 henkeä. Me emme täällä syöneet, mutta uskon, että se olisi hieno kokemus. Ainakin komeampia puitteita saa hakea.
Linnassa on kaksi linnanpihaa eri tasoissa, ja niiltä molemmilta aukeaa hulppea näköala ympäristöön. Lähistöllä kohoavat Karavankit ja Juliset Alpit. Juliset Alpit ulottuvat Koillis-Italiasta Sloveniaan, ja niiden korkein kohta Triglav on myös Slovenian korkein kohta (2 864 metriä). Huipulle on linnuntietä vain noin 20 kilometriä Bledistä.
Toisella linnanpihalla oli vierailumme aikaan meneillään jonkinlainen keskiaikainen taistelushow, jossa miekat heiluivat ja huudot kaikuivat. Esitystä seurasi sen verran iso joukko ihmisiä, että tajusimme tilaisuutemme tulleen: käytimme tilanteen hyväksi ja tutkimme show’n aikana linnaa melko rauhassa muilta turisteilta.
Kiertelimme lävitse linnan näyttelyt ja kappelin, kävimme hypistelemässä sepänpajan tuotteita ja jututimme linnan viinikellarin herrasmiestä. Tämä hauska kaveri kertoi yrittäneensä saada paikallisia viinejä vietyä myyntiin Ruotsiin, mutta oli kyllästynyt hirvittävään byrokratiaan – Suomen suhteen hän oli kuullut samaa ja luovuttanut jo ajatuksen tasolla. Sääli! Linnasta mukaan nappaamamme viinit ovat tosin vielä juomatta, joten en osaa sanoa olisiko niistä vientituotteiksi ollutkaan, mutta yleisellä tasolla tällä reissulla tuli todettua slovenialaiset viinit erittäin hyviksi.
Linnan museossa kerrotaan Bledin alueen historiasta pronssikaudelta nykyaikaan, ja sepänpajasta voi ostaa esimerkiksi hopeoidun kolikon, johon seppä lyö paikan päällä kuvan linnasta.
Kauniista maisemasta ei meinannut saada silmiään irti, joten saatoin napsia enemmän kuvia näkymistä kuin itse linnasta. Ehkä niin on käynyt jollekin toisellekin, ja siksi linnassa myydään niitä linnan kuvalla varustettuja kolikoita.
Olimme Bledissä osana viiden viikon automatkaamme Euroopassa.
Lue myös:
- Slovenian kaunis luonto: Tolminin rotkot
- Vogel-vuorella hakemassa lintuperspektiiviä
- Virtaavan veden äärellä Bledissä: Vintgarin sola
- Juhlapyhinä reissussa: juhannus Bledjärvellä soudellen
Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa: