Taannoin tekemämme Karibian-risteilyn viides pysähdyspaikka oli Bridgetown, laulaja Rihannan kotimaanakin tunnetun Barbadoksen pääkaupunki. Tutustuimme Barbadokseen ensin kiertoajelulla, jonka jälkeen kävimme George Washington House -museossa ja ihailemassa hienohiekkaista rantaa Carlisle Bayllä. Karibian-risteilyn pysähdyspaikat tuntuivat paranevan matkan edetessä. Jos pitäisi valita risteilyltä yksi kohde, jonne palaisin mieluiten, se olisi ehkä juuri Barbados.
Barbados oli Karibian-risteilymme viimeinen satama ennen paluuta Puerto Ricoon. Laivan rantauduttua aamulla Bridgetowniin suuntasimme tuttuun tapaan heti maihin. Siellä vastassa oli muiden saaripysähdysten tapaan pieni ostosalue. Olimme aikeissa lähteä satamasta suoraan museoon ja sitten rannalle, mutta kun bongasimme satamasta asialliselta vaikuttavia kiertoajelujärjestäjiä, päätimme tarttua tilaisuuteen.
Kiertoajelu Barbadoksella
Päädyimme valitsemaan kolmen ja puolen tunnin saarikierroksen Jenny-nimisen oppaan kyydissä. Se tuli maksamaan noin 30 dollaria per henkilö ja osoittautui ihan hyväksi sijoitukseksi. Kierros oli informatiivinen ja meillä oli Jennyn juttuja kuunnellessa varsin hauskaa.
Historiasta ja arkielämästä jutustelun ohella näimme saaren maisemia eri puolilta ja pääsimme yhdellä pysähdyksellä myös maistamaan paikallisia leivonnaisia. Olimme autoajeluun tyytyväisiä myös siksi, että aamupäivä muuttui yhtäkkiä sateiseksi. Rannalla olisimme kastuneet läpimäriksi ilman uimistakin. Myöhemmin sää onneksi taas kirkastui ja pääsimme sinne rannallekin.
Jenny kertoili matkan edetessä muun muassa Barbadoksen historiasta, jossa brittiläiset valloittajat näyttelevät merkittävää osaa. Britit ottivat saarella vallan 1600-luvun alkupuolella ja teettivät saaren plantaaseilla orjatyötä Afrikasta tuoduilla ihmisillä. Virallisesti orjuus lopetettiin 1830-luvulla. Tähän ja muihin Barbadoksen historian vaiheisiin voi tutustua saarella kulttuuriperintö- ja historiamuseon näyttelyissä. Lisätietoa löytyy Barbados Museum & Historical Societyn omilta sivuilta.
Barbados itsenäistyi Britanniasta vuonna 1966 ja pari vuotta sitten (2021) maasta tuli tasavalta. Barbados on Karibian saarista itäisin ja pinta-alaltaan niin pieni, että sen voisi teoriassa ajaa kokonaan ympäri noin kolmessa tunnissa. Matkaa kertyisi noin sata kilometriä.
Barbadoksen kokoon nähden maisemat saarella ovat aika monipuoliset. Autokierroksella näimme eteläosissa upeita hienohiekkaisia rantoja, pohjoisessa taas karuja kalliojyrkänteitä tyrskyineen. Maisemien (ja sattumoisin myös sään) raju vaihtelu toi kiertoajeluun mukavan säväyksen.
Myös asumukset saarella vaihtelevat tyylikkäistä kartanoista arkisemman näköisiin taloihin. Monet talot ovat hyvin värikkäitä – ehkä juuri sellaisia, mitä moni Karibialta odottaakin. Yhdessä näistä kivannäköisistä taloista vietti nuorena aikaa George Washington, josta tuli myöhemmin Yhdysvaltojen ensimmäinen presidentti.
Museossa Barbadoksella: George Washington House
George Washington House sijaitsee historiallisen varuskunnan (Garrison Historic Area) alueen kulmassa. Brittiläinen varuskunta perustettiin 1780-luvulla ja se kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.
Maan päällä sijaitsevien varuskuntarakennelmien lisäksi alueeseen kuuluu maan alla olevia tunneleita. Tunneleiden sisäänkäynti on George Washington Housen pihamaalla ja alas voi laskeutua kävelemään. Varoituksen sana: kapeissa tunneleissa saattaa olla pohjalla enemmän tai vähemmän vettä ja muutenkin 1800-luvun alkupuolelta peräisin olevat tunnelit ovat ainakin sadekelin jälkeen melko luotaantyöntävän näköiset. En lähtisi niihin sandaaleissa. Tunneleihin voi kyllä helposti kurkistaa jalkojaan kastelematta laskeutumalla parit rappuset syvennykseen.
George Washington House pihamaineen on lopulta aika pieni, mutta ihan kiinnostava kohde. Se on myös hieman hassu paikka, sillä kyse ei ole varsinaisesti mistään George Washingtonin pitkäaikaisesta asunnosta – hän oleili plantaasitalossa vain parin kuukauden ajan 1750-luvulla. Teeman ympärille on kuitenkin saatu aikaiseksi ihan mukiinmenevä museo, jossa kerrotaan George Washingtonin oleskelun ohella Barbadoksen historiasta.
Pihapiirissä on eräässä rakennuksessa pieni elokuvasali, jossa voi tutustua videoesityksen avulla George Washingtoniin ja hänen Barbadoksella viettämäänsä aikaan. Historiallisessa päärakennuksessa puolestaan on esillä vanhoja esineitä ja huonekaluja, jotka ovat kiehtovia, vaikka George Washington ei niin kiinnostaisikaan.
George Washington Houselta on lyhyt kävelymatka alas meren rantaan tunnetulle Carlisle Baylle, joten museovierailun päätteeksi ja sään sopivasti kirkastuttua suuntasimme katsomaan Karibianmeren aaltoja rantahiekalta käsin. Päädyimme parin kilometrin mittaiselle yhtenäiselle rannalle, joka oli varsin hieno: valkoista, pehmeää hiekkaa ja kirkkaanturkoosia vettä.
Myös veden alla olisi ilmeisesti ollut nähtävää, sillä luin, että lahdella on esimerkiksi uponneita hylkyjä. Me emme niitä kuitenkaan nähneet, sillä nautimme rannasta tällä kertaa ihan vain kävellen ennen kuin oli aika palata laivaan.
Barbados ja muut Karibian-risteilyn kohteet
Olimme Karibian-risteilyllä osana itse järjestämäämme reissua, johon kuului viikon mittainen risteily ja lisäksi mennen tullen kaksi yötä New Yorkissa ja kaksi yötä Puerto Ricossa. Risteilyn laivana meillä oli Celebrity Millennium. Laivan reitti oli seuraava:
Lähtö: San Juan (Puerto Rico, USA)
Päivä 1: Charlotte Amalie, St. Thomas (Yhdysvaltain Neitsytsaaret, USA)
Päivä 2: Basseterre (Saint Kitts ja Nevis)
Päivä 3: St. John’s (Antigua ja Barbuda)
Päivä 4: Castries (Saint Lucia)
Päivä 5: Bridgetown (Barbados)
Päivä 6: Merellä
Paluu: San Juan (Puerto Rico, USA)
Risteilyreittimme USA:lle kuuluvat saaret olivat niin sanotusti nykyaikaisia paikkoja. Jos muut reitin kohteet laittaisi järjestykseen paikkojen moderniuden, yleisen siisteyden ja tietynlaisen helppouden perusteella, Barbados olisi varmaan USA:n kohteiden jälkeen seuraavana.
Barbadoksella esimerkiksi tiet ovat hyväkuntoiset ja talojen katoilla näkyy aurinkopaneeleita ja bussipysäkeillä usb-latauspistokkeita (kenties kulahtaneita sellaisia, mutta kuitenkin). Barbadoksella rannat ovat kävijöille avoimia, sillä niille on lain mukaan oltava kaikilla pääsy. Yleisvaikutelma on aika järjestelmällinen, ja kun kaikki vielä puhuvat englantia, puitteet Barbadoksella ovat matkalaisten näkökulmasta aika mukavat.
Tarkempi kuvaus koko risteilystä löytyy postauksesta Ensimmäistä kertaa Karibian-risteilyllä: millaista oli?
Lue myös nämä samaan matkaan liittyvät jutut:
- One World Trade Center – mitkä näköalat!
- Ellis Island – uppoudu Yhdysvaltojen siirtolaishistoriaan
- 9/11-muistomerkkejä New Yorkissa ja New Jerseyssä
Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:
Barbados kuulostaa mukavalta paikalta. Se voisi olla yksi kiinnostavimpia paikkoja Karbialla Jamaikan lisäksi ihan omalle matkalleenkin. Alan kuitenkin koko ajan kallistua enemmän risteilyn kannalle, vaikka aiemmin olenkin ollut niiden suhteen skeptinen.
Olin itsekin skeptinen risteilyjen suhteen ennen kuin kävimme tuolla Karibian-risteilyllä. Reissu oli hyvä ja voisin lähteä toistekin jollekin vastaavalle matkalle. Meille oli tärkeää, että päästäisiin samalla paikkoihin, joihin ei luultavasti muuten tulisi yksitellen lähdettyä. Tuo meidän risteilyreittimme oli siihen tarkoitukseen erinomainen. Ja Barbados oli tosiaan varsin viihtyisä paikka.