Kolme kuvankaunista kylää Normandiassa

Artikkelikuva - Beuvron-en-Auge, Normandia, Ranska

Suuntasimme kesän automatkalla Ranskan Normandiaan mielessä kolme asiaa: historia, ruoka ja kauniit kylät. Näitä kaikkia Normandiasta ehdottomasti löytyy, mutta keskitytään tällä kertaa jälkimmäisiin eli niihin kyliin. Matkailijaa helpottaa, että idyllisen kauniita ristikkotalokyliä ei tarvitse Normandiassa etsiä kuin neulaa heinäsuovasta, sillä nättejä paikkoja on vaikka kuinka. Runsaudenpulan helpottamiseksi vinkkaan kolme piipahtamisen arvoista kylää.

Normandia: Lyons-la-Forêt

Ajoimme Normandiaan Champagnen alueelta Reimsistä. Matkalla pysähtelimme monin paikoin, ja yksi näistä pysähdyksistä oli Lyons-la-Forêt -niminen kylä. Sitä kehuttiin erityisen kauniiksi Normandian turismisivustolla, ja paikan päällä saimme todeta, että upea se onkin!

Vain muutamasta kadusta koostuva pieni kylä uinui vielä aamupäivän raukeudessa, kun istahdimme ainoalle avoinna olevalle terassille kahville. Ympärillä olevia taloja kelpasi ihastella: rouheaa tiiltä, ikivanhoja ristikkopuita, värikkäitä ikkunaluukkuja ja seinän vierustoilla kipuavia ruusuja. Viihdyimme kahvikuppien äärellä hyvän tovin.

Lyons-la-Forêt, Normandia

Lyons-la-Forêt sijaitsee 40 kilometrin päässä Normandian keskuksesta, Rouenista, ja se on nimetty yhdeksi Ranskan kauneimmista kylistä. Sen ympärillä levittäytyy Normandian suurin pyökkimetsä. Parinsadan asukkaan kylässä ei ole mitään erityisiä nähtävyyksiä vaan se on nähtävyys itsessään. Kauniin miljöön lisäksi Lyons-la-Forêtista löytyy teehuoneita ja mielenkiintoisia pikkuliikkeitä, joista voi halutessaan hankkia herkkuja tai jotain mukavaa matkamuistoksi.

Lyons-la-Forêt, Normandia
Lyons-la-Forêt, Normandia
Lyons-la-Forêt, Normandia
Lyons-la-Forêt, Normandia

Normandia: Honfleur

Olimme Normandiassa pari yötä Jumiègesin kylän kupeessa Seinen mutkassa. Matkalla sieltä rannikolle Honfleurin kalastajakylään alkoi sataa kaatamalla. Seinen varrella tien vierustalla kohoavat kalkkikiviseinämät asumuksineen menivät sateen takia vähän hukkaan, mutta emme antaneet sen haitata. Aivan rannikon lähellä ylitimme Seinen valtavia siltoja pitkin, mutta kaatosateen takia emme nähneet myöskään siinä kohdin maisemia nimeksikään. Tie lainehti. Muun muassa satamastaan tunnettuun Honfleuriin päästyämme sade onneksi vähän hyytyi, vaikka ei lakannutkaan kokonaan.

Honfleur, Normandia

Itkuisesta säästä huolimatta Honfleurin ulkoasu vakuutti. Vanhan kauppasataman talot seisoivat kauniissa rivissä, ja oikeastaan sade sopi maisemaan. Pieni synkkyys ei himmentänyt Honfleurin hohtoa. Sadetakit päällä seikkailimme kapeilla kujilla, joilla vinot ja värikkäät talot tönöttävät vieri vieressä ja katujen yllä kulkee lippusiimoja. Etsimme houkuttelevaa lounaspaikkaa ja päädyimme lopulta Au Chalutier -nimiseen pikkupaikkaan, jonka ikkunoista aukeaa näkymä satamaan. Kolmen ruokalajin herkullinen lounasmenu ei ollut hinnalla pilattu (14 euroa) ja piristi kummasti sateesta harmaata päivää.

Noin 7000 asukkaan Honfleur on hyvässä ja pahassa paljon eläväisempi kuin pienemmät listaamani Normandian kylät, ja siellä saa helposti kulutettua eniten aikaa. Lounaspysähdystä varten Honfleur on juuri täydellinen, sillä sieltä löytyy valinnanvaraa. Vaihtoehtoja löytyy myös gallerioissa ja pikkuputiikeissa, joiden hinnoissa tosin näytti olevan aimo siivu turistilisää. Sataman lisäksi kylässä on muitakin nähtävyyksiä, kuten laivanveistäjien taidonnäyte Pyhän Katariinan kirkko, merenkulkumuseo ja honfleuriläisen taidemaalarin ja impressionismin edelläkävijän Eugène Boudinin taidemuseo.

Honfleur, Normandia
Honfleur, Normandia
Honfleur, Normandia
Honfleur, Normandia
Honfleur, Normandia

Normandia: Beuvron-en-Auge

Beuvron-en-Augea voi luonnehtia normandialaisten kylien arkkityypiksi ja pakko nähdä -kohteeksi Normandiassa. Listaukseni pienimmässä kylässä on vain noin 200 asukasta, mutta se ei tarkoita, etteikö kylässä olisi mitään nähtävää. Pieni se toki on, sitä ei käy kiistäminen. Vain muutamasta kadusta koostuva Beuvron-en-Auge on mielenkiintoisine yksityiskohtineen kertakaikkisen söpö.

Beuvron-en-Auge, Normandia

Rakennuksissa riittää historian havinaa, sillä niitä on 1500-, 1600- ja 1700-luvuilta. Hämmästelin ristikkotalojen tyyliä, joka on Normandiassa erilainen kuin Saksassa, jonka ristikkotalot ovat minulle paljon tutumpia. Hienojen rakennusten lisäksi Beuvron-en-Augen kylästä ja sen liepeiltä löytyy käsityöläispuoteja ja paikallisia herkkuja myyviä paikkoja. Me nappasimme paikallisesta myymälästä auton konttiin pullon paikallista siideriä.

Beuvron-en-Auge, Normandia
Beuvron-en-Auge, Normandia
Beuvron-en-Auge, Normandia
Beuvron-en-Auge, Normandia

* * *

Olin jo ennen Normandiaan matkustamista etukäteisselvittelyjen pohjalta sitä mieltä, että tulemme taatusti näkemään siellä ihania paikkoja. Ennustus toteutui erinomaisesti. Näiden listaamieni kylien lisäksi kävimme reissun aikana useissa muissakin Normandian kauniissa pikkukylissä ja kaupungeissa, ja vielä jäi vaikka kuinka paljon nähtävää niin kylien kuin historiakohteiden osalta. Historiaan palaan myöhemmin, mutta vaikuttaa siis siltä, että tämä kesäinen keikka Normandiaan ei jää viimeiseksi.

Tässä vielä postauksen kylät kartalla:

Miltä Normandiassa näyttää? Kiinnostavatko tällaiset kyläkohteet sinuakin?

Olimme Normandiassa osana kuukauden automatkaa Euroopassa. Katso koko matkareitti ja lue matkan kokonaisuudesta postauksesta Kuukauden automatka on ohi – miten reissu meni ja muuttuiko reitti?


Lue myös: 

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Kolme kuvankaunista kylää Normandiassa”

  1. Miten tämä juttu on voinut mennä multa aiemmin ohi. Onneksi google ohjasi tänne, kun etsin juttuja Roueniin liittyen. Ihania kyliä, harmi kun en ole tällä kertaa itse liikkeellä autolla. Julkisilla ei taida aika riittää.

    1. Hyvä, että löysit! <3 Normandiassa on aivan ihania paikkoja. Näistä tämän postauksen paikoista Honfleur on vähän isompi, joten sinne ehkä pääsee Rouenista julkisillakin (Google Maps ei tosin anna mitään fiksua reittiä) tai turistitoimiston kautta. Kesällä ainakin näimme siellä turrebusseja. Eri asia sitten tosiaan on, kannattaako siihen uhrata aikaa, jos reitti ei ole suora. Rouen on kiva jo itsessään, jos siis sitä aiot pitää tukikohtana. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *