Alankomaiden Giethoorn – kun etsit vähän erikoisempaa matkakohdetta

Artikkelikuva - Giethoorn, Alankomaat

Kun etsit Euroopasta vähän erikoisempaa matkakohdetta, paina mieleen Alankomaiden Giethoorn! Pieni kylä on söpö rykelmä kanavien varrella sijaitsevia upeasti pidettyjä taloja kauniine istutuksineen. Liikkuminen tapahtuu veneillä. Kyseessä on sen verran erikoisen näköinen paikka, että vastaavaa saa hakea.

Giethoornia sanotaan Hollannin Venetsiaksi, mutta tästä lempinimestä voi tulla aivan väärä mielikuva. Giethoornissa on vain parituhatta asukasta ja turismi on siellä varsin hillittyä: ei tyrkyttäjiä, ei krääsäkojuja, ei ahdistavaa väentungosta.

Luonnonläheinen, vehreä Giethoorn vetää kyllä puoleensa matkailijoita, mutta ei sentään Venetsian mitalla. Paikka vaikuttaa olevan erityisesti aasialaisten matkaajien suosiossa, sillä heitä oli erityisen paljon. Varsinaisesta ryysiksestä ei silti voida puhua.

Ruhokattoisia taloja vehreän kanavan varrella

Kapeat kanavat ovat Giethoornin sydän

Kylän erikoisuus ovat kanavat. Giethoornissa on paljon asuntoja, joihin ei edes pääse tietä pitkin – ainoa reitti on kanavaa pitkin veneellä tai kanootilla. Aiemmin kylän vanhoissa osissa ei ollut teitä lainkaan, mutta nykyään kanavien varsilla on kapeat väylät pyöräilijöitä ja kävelijöitä ajatellen. Autoja siellä ei ole eivätkä ne sinne onneksi edes mahtuisi. Tilaa on hyvin rajallisesti: kävely- ja pyöräreitti on vain noin metrin levyinen.

Giethoornissa on tarjolla kiertoajeluja katetuissa turistiveneissä, joissa hintaan kuuluu monesti kahvi tai tee. Venelähtöjä on rajallinen määrä, joten voi olla fiksua tehdä varaus, jos haluaa varmistaa pääsynsä kierrokselle.

Katettu turistivene kapeassa kanavassa
Ruusuja talon seinustalla

Valmiiden kierrosten lisäksi kylässä on mahdollista vuokrata soutuveneen kokoisia erilaisia veneitä, joissa on hiljaiset sähkömoottorit. Tämä on aivan mahtava ratkaisu: hiljaisten veneiden ansiosta kylässä on ihanan rauhallista, vaikka kanavat ovat vilkkaassa käytössä sesonkiaikaan. Veneet lipuvat kanavissa lähes äänettömästi.

Kanavissa mahtuu kulkemaan useimmiten vain kaksi venettä rinnakkain, niin kapeita ne ovat. Vuokralla on jonkin verran myös kanootteja ja kajakkeja, mutta veneitä on tarjolla paljon enemmän.

Kävelykierros kanavien Giethoornissa

Meilläkin oli Giethoornissa alun perin mielessä veneen vuokraaminen, mutta päätimme tehdä ensin reilun kymmenen kilometrin mittaisen kävelykierroksen kanavien varrella ja muualla kylässä. Kävelyreitti osoittautui maisemiltaan niin upeaksi, että emme enää sen jälkeen kokeneet veneen vuokraamiselle mitään tarvetta.

Kävelyreitit kulkevat aivan kiinni kanavissa, joten näkymät olisivat olleet veneestä käsin käytännössä ihan samanlaiset kuin kävelytieltä. Kiertelimme myös muualla kuin kanavien varrella eli saimme laajemman käsityksen kylästä kuin mikä olisi ollut mahdollista veneestä käsin. Veneilyssä on tietysti aina oma tunnelmansa, mitä ajatellen veneen vuokraaminen on totta kai hyvä vaihtoehto sekin.

Kapea kävelysilta
Lampaita niityllä
Kaunis iso talo kanavien risteyksessä

Kesäaikaan Giethoorn on uskomattoman vihreä. Huolellisesti parturoidut pihanurmikot suorastaan hehkuvat. Kanavien varsilla olevat talot ovat toinen toistaan nätimpiä. Niiden pihat ovat juuri niin siistejä kuin voi olettaa paikassa, jossa niitä tiirailevat vuosittain uteliaina tuhannet silmäparit.

Kapeiden kanavien, nättien pienten siltojen, mielenkiintoisten talojen ja kauniiden istutusten lisäksi kävelykierroksella näkee eläimiä. Bongasimme esimerkiksi komeita joutsenia ja pehmoisia lampaita, joita on kylässä jonkin verran. Kävelyreitillä olimme monin paikoin kahdestaan, mikä korosti entisestään kylän rauhallista tunnelmaa. Alankomaiden Giethoorn on ihana paikka!

Joutsen uimassa ruohikon katveessa
Kaunis talo jolle johtaa kapea silta kanavan yli
Punainen vene etenemässä kanavassa

Miten Alankomaiden Giethoorniin pääsee?

Giethoornin hankala puoli matkailijan kannalta on kaupungin sijainti, joka on Alankomaissa vähän keskellä ei mitään. Me olimme Giethoornissa osana parin viikon autoreissua läntisessä Euroopassa. Ajoimme siis perille omalla autolla ja yövyimme asuntoautoille tarkoitetulla leirintäalueella satamassa.

Giethoorniin on Amsterdamista matkaa noin 120 kilometriä, Groningenista noin 90. Googlen reittioppaan perusteella Giethoorniin matkustaminen esimerkiksi Amsterdamista ei ole kovin yksinkertaista julkisilla, vaan reitillä joutuu tekemään useita vaihtoja. (Jos olen väärässä ja jokin helppo reitti on olemassa, saa vinkata kommenttiboksissa!)

Jos oma auto tai vuokra-auto ei ole vaihtoehto, kaupunkiin pääsee helpoiten osallistumalla valmiille kierrokselle. Esimerkiksi Tours & Tickets järjestää päiväreissuja Amsterdamista Giethoorniin. Tietoa kierroksista löytyy yrityksen verkkosivuilta (itselläni ei ole kierroksista kokemusta).

Jos pienet kanavakaupungit herättävät sinussa ihastusta, mutta Giethoorniin perille pääseminen vaikuttaa syystä tai toisesta hankalalta, haluan vinkata vaihtoehtoisen kohteen Saksasta. Kanavien ja tunnelmansa puolesta Giethoorn muistuttaa nimittäin monin tavoin Lübbenaun kylää Spreewaldissa lähellä Berliiniä. Kävimme siellä muutama vuosi sitten, ja voin suositella sitä Giethoornin ohella vahvasti.

Mikä on söpöin kylä, jossa olet käynyt?

Tämä postaus liittyy kahden viikon automatkaamme Länsi-Euroopassa – lue myös postaus reitistämme!


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Alankomaiden Giethoorn – kun etsit vähän erikoisempaa matkakohdetta”

 1. Kiitos lukuelämyksestä, hieno blogi sulla!

  En ole käynyt missään söpössä kylässä milloinkaan. Olisi jo aika käydä! Jospa saan sinulta vinkkejä täältä blogistasi.

  1. Kiitos kommentista ja ihanasta palautteesta!

   Jos tällaiset kanavakylät miellyttävät, niin tämä Giethoorn ja mainitsemani Lübbenau ovat hyviä vaihtoehtoja! Saattaisit ehkä tykätä myös ristikkotaloista? Niistä löytyy juttua Ranskan ja Saksan puolelta, ks. esim. postaukset Colmarista ja Hamelnista. 🙂

 2. Sitä luulee tietävänsä kaikenlaista, mutta tällaisista kanavakylistä en ollut kuullutkaan. Arvaatkin varmaan, että karttamerkit on jo laitettu niin Giethoornin kuin Lübbenaun kohdalle!

  1. Haha, hyvä! 😀 Uskon, että molemmat paikat voisivat olla sinunkin mieleesi! Lübbenauhun pääsee aika kätevästi Berliinistä, ja eipä Giethoorniinkaan hankala ole matkustaa, jos on auto. Upeita paikkoja molemmat! Myös mulle Giethoorn oli muuten ihan uusi tuttavuus, kun aloin googlata reissusuunnitelmia tälle kesäreissulle, jonka yhteydessä tuolla kävimme. Aina oppii uutta, kun netin syövereissä seikkailee – ja todo-matkakohteiden lista sen kun kasvaa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *