Kevät Helsingissä: Roihuvuoren Kirsikkapuisto

Artikkelikuva - Roihuvuoren Kirsikkapuisto

Kevät etenee vauhdilla, ja huhti-toukokuussa on taas kauniiden kirsikankukkien aika. Helsingin paras paikka kukkaloiston ihailuun on Roihuvuoren Kirsikkapuisto. Siellä voi piknikin lomassa kuvitella itsensä Japaniin viettämään paikallista suurta kansanjuhlaa, hanamia.

Roihuvuoren Kirsikkapuistossa ja japanilaistyylisessä puutarhassa kukkii yhteensä yli 300 kirsikkapuuta. Se on Suomen mittapuulla vaikuttava määrä. Kukat puhkeavat loistoonsa vuosittain huhti-toukokuussa, mutta täsmällistä ajankohtaa ei voi etukäteen tietää. Kirsikankukinnan tilannetta voi seurata esimerkiksi Roihuvuoren verkkosivuilla.

Paras kukkaloisto ei kestä kovin kauaa, vain pari viikkoa. Postauksen kuvat ovat kevään 2020 kukinnoista. Silloin kukkaloisto alkoi jo toukokuun alussa, koska oli lämmin kevät.

Ihmisiä Roihuvuoren Kirsikkapuistossa keväällä 2020
Roihuvuoren Kirsikkapuiston kukintaa keväällä 2020

Kun kävin ensimmäistä kertaa parhaaseen kukinta-aikaan kunnolla kiertelemässä Roihuvuoren Kirsikkapuistossa, mietin, miksi ihmeessä en ollut tehnyt sitä joka vuosi. Vaaleanpunaisina hohtavat kirsikkapuut ovat todella kaunis näky, ja puita ihastelisi mielellään vaikka miten pitkään. Piknik kirsikankukkapuiden lomassa on loistava idea, ja siitä voisi tehdä jokakeväisen perinteen. Moni helsinkiläinen on tehnytkin.

Kun lisää kauhallisen mielikuvitusta, Roihuvuoren Kirsikkapuistossa voi kuvitella olevansa Japanissa viettämässä hanamia, sillä juuri tämän lähemmäs ”aitoa” hanamia ei varmaankaan Suomessa pääse. Hanami on Japanissa merkittävimpiä vuotuisia kansanjuhlia, joka ajoittuu kirsikankukkien kukinta-aikaan, ja juhlan nimi tarkoittaa kukkien katselua. Silloin on tapana kokoontua kirsikkapuiden alle syömään, juomaan ja viettämään aikaa yhdessä. Ei hassumpi idea myöskään Suomessa.

Tummia pilviä kirsikankukkien yllä Roihuvuoren Kirsikkapuistossa
Nurmikolla istuskelevia ihmisiä Roihuvuoren Kirsikkapuistossa
Vaaleanpunaisia kirsikankukkia Roihuvuoren Kirsikkapuistossa keväällä 2020

Roihuvuoren Kirsikkapuistossa myös oikeasti vietetään joka kevät Helsingin omaa hanami-juhlaa – on vietetty jo vuodesta 2008 saakka. Tapahtuma houkuttelee paikalle Helsingin japanilaisia ja japanilaiseen kulttuuriin ihastuneita kaupunkilaisia. Roihuvuoren hanami-juhlassa on tavallisesti muun muassa erilaisia tanssi- ja budoesityksiä, origameja ja teetaidetta, ja siellä myydään japanilaisia herkkuja.

Viime vuonna Roihuvuoren Kirsikkapuiston hanami-juhla jouduttiin tosin perumaan koronatilanteen takia, ja samoin valitettavasti kävi nyt tänä vuonna. Kirsikankukkia pääsee joka tapauksessa ihastelemaan, oli varsinaista hanami-juhlaa tai ei.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Kevät Helsingissä: Roihuvuoren Kirsikkapuisto”

  1. Näyttää kyllä kauniilta tuo Roihuvuoren Kirsikkapuisto! Itse asiassa se onkin kyllä käynyt mielessä tämän vuoden osalta mahdollisena vierailukohteena! Näin Nuorgamissa ollessa kevät tosin tuntuu vielä aika kaukaiselta, mutta kun taas päästään etelään, näyttää kevään edistyminen varmaan aivan erilaiselta.

    1. Kevät ei täälläkään ole vielä yhtään millään asteella siitä näkökulmasta, että kasvit olisivat heränneet eloon (eivät ole; kaikkialla on vielä likaisenruskeaa). Ei tässä kuitenkaan enää kauaa mene, kun jo vihertää! Lumet kun ovat pitkälti nyt sulaneet ja ollaan plusasteilla. 🙂 Kirsikankukkia odotellessa! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *