Istrian pikkukaupungit: viehättävä Rovinj

Artikkelikuva - Rovinjin satama

Kroatiassa Istrian niemimaalla on niin rannikolla kuin sisämaassa pieniä, suloisia kyliä ja kaupunkeja, joissa kannattaa piipahtaa, vaikka tukikohta olisikin jossain muualla. Jos mietit, mikä rannikon kylistä olisi kiva kohde, Rovinj on erinomainen vaihtoehto. 

Kylästä riippuen aikaa saa kulumaan muutamasta tunnista kokonaiseen päivään tai halutessaan pidempäänkin. Kylät ja kaupungit sijaitsevat niemimaalla hyvin lähellä toisiaan: esimerkiksi Pulasta on Rovinjiin alle 40 kilometriä matkaa. Mukavaa päiväretkeä varten takamusta ei siis tarvitse kuluttaa auton penkissä kovin pitkään.

Katunäkymä Rovinjissa
Terassi Rovinjissa
Kävelytunneli Rovinjissa
Pyykkejä kuivumassa Rovinjissa

Me vietimme Rovinjin kylää tutkien puolikkaan päivän, vaikka ensin auto laitettiinkin parkkiin vain pariksi tunniksi. Mittariin oli lisättävä kolikoita, sillä kaupunki on kaikessa rosoisuudessaan ja kovasti Italiasta muistuttavassa ulkoasussaan niin kuvauksellinen.

Rovinjin kujilla viipyilee matkailija jos toinenkin, mutta kuten kuvista näkyy, myös väljiä hetkiä on löydettävissä. Ylös mäen päälle vievät kapeat, muhkuraisilla kivillä päällystetyt kujat ovat täynnä kaikkea ah niin eteläeurooppalaista. Puhtaat pyykit roikkuvat ikkunoiden ulkopuolelle viritetyillä kuivausnaruilla. Ikkunoiden edessä repsottaa puisia ikkunaluukkuja, joihin olen ihan heikkona. Talot on maalattu erilaisin pastellivärein, mutta maali rapistuu monissa kohdin minun silmiini charmikkaasti. Näky on tuttu reissuilta Italiaan ja Espanjaan, vaikka nyt ollaankin Kroatiassa.

Sievät putiikit notkuvat paikallisia käsitöitä ja taidetta, oliiviöljyä, viiniä ja laventelituotteita. Kaduilla tuoksuvat paikalliset herkut, eritoten tryffelillä höystetyt pasta-annokset ja paistettu kala. Lounas maittaa, ja kahviloiden terassit houkuttelevat.

Taidetta myynnissä kadulla Rovinjissa
Kirkolle nousevat portaat Rovinjissa
Veneitä Rovinjin satamassa

Mäen päältä kirkon pihalta ei odotuksista huolimatta aukea häikäisevän hienoa maisemaa, mutta ihan kelvollinen kuitenkin. Matka ylös yllätyksellisiä kapeita kujia pitkin tekee helteessä kapuamisesta joka tapauksessa vaivan arvoisen.

Jos matkailija saakin olla kujilla ajoittain jopa yksin, niin satamassa näin ei pääse tapahtumaan. Siellä monenkirjava joukko veneitä on ahtautunut satama-altaaseen, ja altaan reunamille on pystyttänyt terassinsa jokainen sataman ravintoloista. Kauniin oranssi Aperol spritz irtoaa paraatipaikalla neljällä eurolla, ja sitä lipitellessä on miellyttävää katsella hillityn värikästä kaupunkinäkymää ja sataman tapahtumia.

Jos en tietäisi paremmin, olisin aivan varma, että olen jossakin Italian rannikolla.

Olimme Rovinjissa osana viiden viikon automatkaamme Euroopassa.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

32 vastausta artikkeliin “Istrian pikkukaupungit: viehättävä Rovinj”

 1. Ihan totta, että nämä Istrian pikkukaupungit muistuttavat hurjasti Italiaa! Sypressiset ja pensaikkoiset rinteet eivät ainakaan auta asiaa. Mutta Italiassa ei kovinkaan monessa paikassa ole ihan näin rosoista, eli oma kauneutensa Istriassakin.

  Tuonne olisi kyllä ollut mukava jäädä pidemmäksi ajaksi, meillä oli vain pari päivää 🙁

  1. Kiitos kommentista! Kyllä, sekä luonnon että rakennusten ja ruuan puolesta tuolla seuduilla on hyvin italiamaista – hyvin nättiä mielestäni. Rosoisuudesta tykkään, joten siitä ekstraplussaa. 🙂

 2. Tässä oli tosi mukavasti kuvattua ja kuvailtua Rovinjin tunnelmaa, tuli ihan oma parin vuoden takainen Kroatian-matka mieleen. Rovinj on mielestäni Istrian kaupungeista hienoin, vaikka monet muutkin paikat ovat ehdottomasti vierailun arvoisia. Täytyypä yrittää itsekin vielä saada tuolta reissulta postauksia aikaan jossain välissä.

  1. Kiitos! Mukavaa, että muistot heräsivät henkiin. 🙂 Rovinj on tosiaan viehättävä paikka, ja kuten kirjoitit, moni muukin pikkukaupunki ja -kylä Istriassa on ehdottomasti vierailun arvoinen. Kaunista seutua (ja hyvää ruokaa ja viiniä).

 3. Kylläpä näyttää ihastuttavalta paikalta. Ihastuimme ikihyviksi Kroatiaan viime syksyn Primosten-Trogir-Krka-Zadar -akselin reissulla ja mieli tekisi palata Kroatiaan uudestaan. Jossain vaiheessa katselimmekin edullisia lentoja Pulaan, mutta ei tullut varattua. Kiva lukea mitä kaikkea Pulan lähellä olisi tutkittavaksi. Jos vaikka joskus vielä sinne lentäisimme.

  1. Pulan lähettyviltä löytyy tosiaan nättejä paikkoja. Mua kiinnostaisivat myös etelämpänä olevat saaret (snorklaus houkuttelee), mutta tällä autoreissulla nyt oltiin Istriassa. Ehkä seuraavalla kerralla sitten jonnekin muualle. Pulassa kannattaa ottaa auto ja käydä ajelemassa myös sisämaan pikkukylissä, ne ovat myös hienoja ja maisemat ovat sisämaassa paikoin oikein näyttävät.

 4. Olipa soman näköinen paikka! Olen kerran käynyt Kroatiassa, mutta selkeästi aivan väärässä paikassa! Voisin tämän kirjoituksen (ja kuvien) perusteella lähteä uudestaan näitä pikkukyliä katsomaan. ^_^

 5. Rovinjiin pääsee myös Sloveniasta tooosi kätevästi! 🙂 Ajettiin Portorozista Red Bull Air Raceen, matkaan meni joku 1,5 tuntia kunnon maalaismaisemissa. Rovinji kyllä vei palan sydämestä vaikka oltiin siellä vain vähän aikaa! Totta tuo että paikka muistuttaa paljon Italiaa.

  1. Juu niin pääsee – Sloveniasta mekin tuonne Kroatiaan ajoimme, Mariborista. Paluumatkalla kävimme Bledissä. Välimatkat ovat tuolla lyhyitä, joten on helppo ajella paikasta toiseen.

 6. Löi ihan tyhjää päässä, kun aloitin lukemaan postausta ja puhuttiin Istrian niemimaasta. Minulla on ihan täysi aukko sivistykessä tämän alueen suhteen. En ole käynyt tuollapäin. Viehättävän näköistä siellä kyllä :).

  1. Eka kerta kaikelle – en mäkään ollut käynyt ennen tätä reissua 😉 – ja aina oppii uutta. 🙂 Nättiä seutua, ja ruoka ja juomakin on hyvää tuolla.

 7. Oi miten suloista! Kroatia on mulla nyt kevään to do -listalla, kohteet vielä vain päättämättä. Liikuitteko muuten ihan omalla/vuokratulla autolla? Onko autoilu tuolla helppoa, suositteletteko sitä liikkumiseen mieluummin kuin julkisia? Yleensä itse tykkään mieluiten auton ottaa alle, ei ole aikataulujen varassa 🙂

  1. Olimme liikkeellä omalla autolla – tämä Rovinj oli yksi kohde kesän roadtripillämme Suomesta Kroatiaan ja takaisin. Tiet ovat tuolla todella OK, pikkutiet ovat tietysti kapeita kuten missä tahansa. Busseilla ei tullut mentyä, joten en osaa ottaa niihin tarkemmin kantaa, mutta epäilen kiertävätkö ne kaikkia kyliä (sisämaassakin on kivoja paikkoja, ei pelkästään rannikolla!) tai jos kiertävät, niin aikatauluissa kiinni oleminen on tietysti busseissa se huono puoli. Omalla autolla ei tullut vastaan mitään ongelmia, ja liikenne oli myös melko rauhallista. Huristeltiin edestakaisin niemimaalla. 🙂

 8. On kyllä todella idyllisen näköisiä ja aivan upeita kuvia! Noin vuosi sitten olin Välimeren risteilyllä ja valitsin päiväkohteiksi muutamia Kroatian kaupunkeja ns. koemielessä ja ihastuin Splitiin sekä Dubrovnikiin ja näiden jälkeen olisi todella kiva päästä kokemaan rannikon muitakin kaupunkeja, sillä ne todella muistuttavat Italian vastaavia 🙂

  1. Kiitos! Välimeren risteily olisi varmaan hieno, en ole koskaan ollut. En ole kyllä myöskään käynyt Splitissä enkä Dubrovnikissa, vaan Kroatiassa olen käynyt ainoastaan Istrian niemimaalla. Istriassa on tosiaan monessa mielessä hyvin samankaltaista kuin Italiassa, mutta en ollut kuullut, että muuallakin olisi. Hauskaa. 🙂

 9. Minullekin tulee Italia mieleen tuosta somasta pikkukylästä. Kyllä nousee matkakuume tällaisia blogikirjoituksia lukiessa, etenkin kun entisen Jugoslavian alue on minulta täysin kokematta! Istrialla saisi varmaan aikaa kulumaan enemmänkin.

  1. Tuolla seuduilla on mielestäni aika rauhallista – ja hyvä niin. Somia kyliä todellakin, niin rannikolla kuin sisämaassakin. Ja hyvää ruokaa ja juomaa. Eipä kai sitä juuri muuta tarvitse. Ei Istriasta silti tullut Euroopan suosikkipaikkaani, vaikka mitään valittamista ei sinänsä ollutkaan. Oli mukava käydä. Vielä joskus haluan käydä eteläisemmässä Kroatiassa, koska tällä reissulla jäivät snorklausvedet kokematta.

 10. Kieltämättä muistuttaa Italiaa ja erityisesti Pohjoista Italiaa. Kaunista seutua. Historia antanee vaikutteita.

  1. Kyllä, muistuttaa kovasti pohjoista Italiaa. Osa Istriasta on kuulunut aikanaan roomalaisille, ja tuo historia tosiaan näkyy tänäkin päivänä. Muutenkin tuolla seudulla on värikäs menneisyys.

 11. Näiden pienten paikkojen – niin Italiassa, Espanjassa kuin varmasti Kroatiassakin – viehätys on varmaan juuri siinä, että niitä voi kierrellä vapaasti, ja voi tutustua niihin, jotka sillä hetkellä vaikuttavat kiinnostavilta. Vuokra-auto on siis luullakseni ihanteellisin tapa tutustua alueeseen. Toki bussit vievät myös mielenkiintoisiin paikkoihin, mutta niissä on aina oma riskinsä, kun hyppää pois bussin kyydistä. Auton voi aika riskittömästi pysäyttää johonkin ja taas jatkaa matkaa, jos mitään kiinnostavaa ei löydy tai kun on tutustunut paikkaan tarpeeksi.

  1. Jep, vuokra-auto, tai kuten meidän tapauksessamme, oma auto. Kuten tuossa ylempänä kommentoinkin, niin vierailu Rovinjissa oli osa kesän Euroopan-autoreissuamme. Noissa pienissä kylissä varsinkaan ei tuntunut siltä, että olisi mitään riskiä jättää autoa parkkiin vähäksi aikaa. Tietenkään autoon ei kannata Kroatiassa, kuten ei missään muuallakaan, edes Suomessa, jättää yhtään mitään vähänkään arvokkaan näköistä näkyville ja inspiroimaan jotakuta murtautumaan autoon.

   Tällainen kiertely on mielestäni todella mukavaa, ja siksi tykkäänkin automatkailusta niin paljon. 🙂

 12. Todella söpön näköistä. Tosiaankin muistuttaa Italiaa. Niin olen toisaalta olettanutkin, että siellä lienee aika samannäköistä. Kroatian rannikkoristeily on ollut haaveissa, mutta vielä ei ole sinne ehtinyt.

  1. Kroatian rannikkoristeily voisikin olla kiva! Itse olen haaveillut snorklaamisesta ja Kroatian saarista vähän etelämpänä. Tällä reissulla jäi snorklaaminen testaamatta, kun oli niin kovat aallot ja aika kylmää vettäkin.

 13. Sympaattisen näköinen paikka ja mukavaa kerrontaa! 🙂 Olin itse Kroatiassa parisen vuotta sitten road tripillä, mutta tämä kohde jäi silloin väliin – sääli! Olitteko te muuten liikenteessä omalla autolla vai vuokrasitteko menopelin jostain matkan varrelta? Omalla autolla Euroopan reissuun lähteminen kiinnostaisi mua kovasti, tosin epäilen miten tuo vanhus kestäisi…

  1. Kiitos! Olimme liikkeellä omalla autolla; olimme viiden viikon autoreissulla Euroopassa. Vuokraaminen olisi ihan jees myös, jos lentäisi perille. Varmaan tuolla bussejakin kulkee, ja joitain nähtiinkin, mutta niissä on tietysti aina se aikataulujen kyttääminen eikä niillä pääse ihan jokaiseen paikkaan. Myös pyöräilijöitä oli Istriassa paljon – välimatkat ovat sen verran lyhyitä, että sekin voisi olla näppärä vaihtoehto.

   Autoreissuja on itsellä takana enemmänkin. Meillä on ollut aina ihan hyväkuntoinen auto. Siitä huolimatta aina voi jotain pientä sattua. Olemme joutuneet mm. uusimaan renkaan venttiiliä Berliinin liepeillä, vaihdattaman ajovalot Spreewaldissa ja lainaamaan käynnistyskaapeleita useampaan otteeseen, kun akku on tyhjentynyt. Ei onneksi sen kummempaa. Itse ajattelen silti enemmän niin, että jos autolla uskaltaa ajaa Suomessa, niin kyllä sillä sitten pitäisi uskaltaa ajaa muuallakin, tai sitten se joutaa romuttamolle. 😀

 14. Okei, tän perusteella Rovinj tuntuu hyvältä vaihtoehdolta tukikohdaksi 😊 Ja kovasti on Italian tyylinen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *