Ribeauvillé: kaunis viinikylä Ranskan maaseudulla

Artikkelikuva - Ribeauvillé, Ranska

Ranskassa Alsacen viinireitillä sijaitseva Ribeauvillé on yksi alueen vanhimmista keskiaikaisista kaupungeista. Tunnelmallista kylää vartioivat peräti kolmen keskiaikaisen linnan rauniot. Kukkulainen maisema hohtaa vihreänä, kun viiniviljelmät heilahtelevat kevyessä kesätuulessa. Täällä silmä lepää, sielu rentoutuu ja kulinaristin makunystyrät kehräävät. Maailmankuuluja Alsacen valkoviinejä pääsee maistelemaan lukuisissa Ribeauvillén viinipuodeissa, ja päivän ateriat voi nauttia kylänraitilla sijaitsevissa viihtyisissä ravintoloissa.

Pikkukaupungin charmia huokuva Ribeauvillé sijaitsee alle 20 kilometrin päässä tunnetusta Colmarin kaupungista. Automatkailijan kannattaa ehdottomasti vierailla molemmissa vähintään päiväretken verran, sillä molemmat kaupungit ovat heittämällä Euroopan söpöimpiä paikkoja. Yöpymistä puoltaa se, että viininmaistelu ja autoilu eivät sovi yhteen. Me olemme käyneet Colmarissa jo aiemmin, joten tällä kertaa keskitymme kokonaan Ribeauvilléen.

20191123-Unelmatrippi-Ribeauville-DSC0206

Viininmaistelua ja herkuttelua keskiaikaisilla kujilla

Ribeauvillén kadut ovat täynnä toinen toistaan nätimpiä ristikkotaloja, joiden viimeisen päälle viritellyt kukkaistutukset toimivat pisteenä i:n päällä. Laulatan kameraa ja mietin itsekseni, että täällä on hengästyttävän kaunista.

Värikkäissä taloissa on paljon ajan patinoimia puisia yksityiskohtia, ja monet asukkaat ovat koristelleet asumuksiaan kukkien lisäksi muillakin koristeilla. Yhden talon seinässä on haikarakoristeita, toisen ikkunoiden edustaa vartioivat puusta veistetyt karhut. Haikaroita näkee täällä ihan eläviäkin, sillä aivan keskustassa erään talon katolla pesii haikarapariskunta. Valtava pesä näkyy kauas.

20191123-Unelmatrippi-Ribeauville-DSC0279
20191123-Unelmatrippi-Ribeauville-DSC0218
20191123-Unelmatrippi-Ribeauville-DSC0172
20191123-Unelmatrippi-Ribeauville-DSC0189

Pienillä kujilla on siellä täällä viininmaistelupuoteja ja -kellareita. Käymme useammassa paikassa tutkimassa ja maistelemassa tarjontaa. Kumpikaan meistä ei osaa ranskaa, mutta onneksi paikallisilta taittuu myös englanti tai ainakin saksa, jolla minä pärjään sen verran, että homma hoituu. Maistelu ei maksa mitään ainakaan missään niistä paikoista, joissa me piipahdamme, mutta haluamme kannatuksen vuoksi ostaa jokaisesta paikasta edes jotakin. Olemme tulleet Ribeauvilléen pitkälti Alsacen rieslingien houkuttelemina, ja takakonttiin solahtaakin täältä useita pulloja paikallisia herkkuviinejä kotiin viemisiksi.

Sää on helteinen, joten terassit ovat päivällä täynnä väkeä. Opimme kuitenkin ensimmäisenä iltana, että kylä hiljenee jopa kesäkaudella aikaisin. Illallista ei kannata venyttää kovin myöhään, koska muuten mikään paikka ei ole enää auki. Viinibaari Le Goupilista saamme onneksi vähän murua rinnan alle myös ensimmäisenä iltana. Juusto- ja leikkelelautanen tyhjenee nopeasti viihtyisän puheensorinan säestäessä illanviettoamme. Seuraavana iltana tiedämme olla aiemmin liikkeellä.

20191123-Unelmatrippi-Ribeauville-DSC0190

Helteinen patikointi linnan raunioille

Haluamme nähdä Ribeavillén ympärillä kumpuilevat viiniviljelmät koko komeudessaan, joten päätämme kavuta kaupungin yllä kohoavalle Pyhän Ulrichin linnalle (Château de Saint-Ulrich). Se on yksi kolmesta linnasta, jotka vartioivat kaupunkia. Yritämme ensin päästä autolla edes vähän lähemmäs, mutta selviää, että se ei ole mahdollista. Kaupungista pääsee linnalle vain kävellen. Linna on raunioina ja siellä voi vierailla vain omalla vastuulla.

20191123-Unelmatrippi-Ribeauville-DSC0214
20191123-Unelmatrippi-Ribeauville-DSC0293
20191123-Unelmatrippi-Ribeauville-DSC0319
20191123-Unelmatrippi-Ribeauville-DSC0307

Polku kohoaa jyrkästi viiniviljelmän vierustaa, ja varjoa ei ole alkumatkasta nimeksikään. Onneksi olemme tajunneet ottaa mukaan reilusti juotavaa. Painostavassa helteessä kipuaminen kirvoittaa hien pintaan jo alkumatkasta. Metsän siimekseen päästyämme touhu tuntuu mielekkäämmältä, kunnes päätämme oikaista lähes pystysuoraa rinnettä ylöspäin. Olen varma, että jompikumpi meistä katkaisee jalkansa juurakkoon tai kemmertää vahingossa rinnettä alas kuperkeikkaa, mutta pääsemme kuin pääsemmekin ehjinä takaisin varsinaiselle polulle. Päätämme, että paluumatkalla emme enää lähde kikkailemaan polun ulkopuolelle.

Ylhäällä vastaan tulee vain yksinäinen patikoija, joka jättää meidät linnalle kahdestaan. Koko komea maisema Ribeauvillén ylle on meidän. Kauempana kohoavassa linnan tornissa on toinen pariskunta katselemassa myöhäisen iltapäivän maisemaa, jossa kylän katot muodostavat tilkkutäkin laaksoon. Matkalla aurinko sai rinteiden viiniviljelmät hehkumaan, mutta ylös päästyämme maisema on jo hieman usvainen. Ilta on laskeutumassa. Itse linnassa ei juuri ole nähtävää, sillä se on todellakin raunioina, mutta maisemat ovat sitäkin komeammat.

20191123-Unelmatrippi-Ribeauville-DSC0336
20191123-Unelmatrippi-Ribeauville-DSC0366
20191123-Unelmatrippi-Ribeauville-DSC0363
20191123-Unelmatrippi-Ribeauville-DSC0357

***

Vierailu Ribeauvilléssä jäi mieleen yhtenä kesän kuukauden mittaisen automatkan kohokohdista. Olen hehkuttanut vuosien varrella täällä blogissa vaikka mitä Euroopan helmiä, ja sen listan jatkoksi menee nyt myös Ribeauvillé. Eurooppa on täynnä mitä viehättävämpiä paikkoja!

Ribeauvillé sopii muuten myös joulukohteeksi. Joulukuussa alueella liikennöi viikonloppuisin jopa shuttlebussi eri kylien välillä (Colmar – Kaysersberg – Riquewihr – Ribeauvillé – Colmar), joten useampien joulumarkkinoiden ratsaaminen samalla matkalla on tehty helpoksi.

Mikä on söpöin eurooppalainen kylä, jossa olet käynyt?


Lue myös: 

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *