Upea Ronda: vinkit kävelykierrokselle

Artikkelikuva - Puente Nuevo iltapäivän auringossa

Espanjan Andalusiassa sijaitseva Ronda on kuuluisa kaupungin halkaisevasta rotkosta ja sen ylittävästä komeasta sillasta. Onkin luontevaa aloittaa kaupunkiin tutustuminen sillan kulmilta. Näkymät sillan ympäristössä ovat eittämättä mahtavat ja niistä kannattaa ottaa kaikki irti – mutta Rondassa on muutakin kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa. Kokosin parikymmentä vinkkiä Rondaan kävelykierroksen muodossa. Jutun lopusta löydät kartan, johon on koottu kaikki vinkit ja kävelykierroksen reitti.

Ensisilmäys Rondan maisemiin ja vierailu härkätaisteluareenalla

Aloita päivä katselemalla maisemia Mirador de Ronda -näköalapaikalla Parador-hotellin vierestä, Paseo de Blas Infanten ja Plaza de Españan lähistöltä. Sieltä näkee koko ympäröivän laakson. Maisema on niin ilmava, että sen äärellä tuntee itsensä pieneksi. Saattaa huimatakin – korkeuserot ovat nimittäin Rondassa melkoiset.

Kun pystyt irrottautumaan upeista, avarista maisemista, suuntaa takaisin Plaza de Españan suuntaan ja pujahda sisälle Plaza de Toros -härkätaisteluareenalle. 1700-luvulta peräisin olevan areenan uumenissa on museo, jossa voi tutustua härkätaistelujen ja Rondan historiaan. Areenan yhteydessä on ratsastuskoulu, jossa ei suinkaan ratsasteta härillä vaan hevosilla. Itse areenalla pääsee kävelemään vapaasti, joten Rondassa on harvinainen tilaisuus patsastella ison areenan keskipisteessä. Yleisöä ei tosin luultavasti ole.

Mirador de Ronda
Plaza de Toros, Ronda

Rondan sillat ja hieno näköalapaikka

Vierailuun Rondassa kuuluu totta kai mahtavan, 1700-luvulta peräisin olevan Puente Nuevon ihailu. 98 metriä korkea silta ylittää Rondan keskeltä halkaisevan rotkon, jonka pohjalla virtaa Tajojoki. Joten: suunnista seuraavaksi Puente Nuevolle.

Jos haluat ottaa Rondan kuuluisasta sillasta kaiken irti, voit maksaa muutaman euron pääsymaksun ja käydä sillan ”jalustassa” olevalla tasanteella ja pienessä näyttelytilassa. Kovin paljoa varsinaista nähtävää siellä ei mielestäni ole, mutta on kieltämättä jännä fiilis olla niin massiivisella sillalla jossain muualla kuin sillan kannella. Aukioloajat ovat aika suppeat ja ne selviävät parhaiten kyselemällä paikan päällä lipunmyyntikojusta, joka on Parador-hotellin kulmalla.

Puente Nuevo Mirador de Cuencan näköalapaikalta
Mirador de Cuenca

Puente Nuevo yhdistää uuden ja vanhan Rondan – mutta joen yli pääsee muutakin kautta. Kun olet ihaillut Puento Nuevon siltaa ja rotkoa uuden Rondan puolelta, älä siis vielä huitaise joen yli Puente Nuevoa pitkin vaan lähde sen sijaan kävelemään ”uuden” Rondan puolella Calle Rosariota rotkon suuntaisesti. Käänny oikealle Calle Virgen de los Remediosille ja sieltä edelleen oikealle kapealle Calle Escollerasille.

Päädyt Mirador de Cuencan näköalapaikalle, missä on tarjolla ihan uudenlainen näkökulma Puente Nuevolle ja rotkoon. Näköalapaikan tasanteilla ja puutarhassa on mukava levähtää hetki hienoissa maisemissa ennen matkan jatkamista.

Palaa takaisin Calle Escollerasille ja jatka matkaa alaspäin. Päädyt pian 1600-luvulta peräisin olevalle Puente Viejolle. Se on matalampi ja muutenkin pienempi kuin Puente Nuevo, mutta sillan kokoa ei pidä väheksyä. Historian läsnäolo on näillä kulmilla käsinkosketeltava, ja saat edelleen ihailla vaikuttavia rotkonäkymiä.

Puente Viejo

Arabialaisen kylpylän rauniot ja vanha kaupunginportti

Puente Viejon ylitettyäsi jatka matkaa loivia rappusia pitkin vasemmalle alas. Saavut pian arabialaisen kylpylän raunioille. Baños Árabes on arkeologinen paikka, jossa pääsee tutustumaan 1200–1400-luvuilta peräisin olevan kylpylän jäännöksiin ja historiaan. Kylpylä on yksi esimerkki Rondan maurihistoriasta Al-Andalusin ajoilta (711–1492), ja maan alla kylpylän uumenissa tuntee olevansa yhtäkkiä ihan toisella aikakaudella.

Kylpyläkierroksen jälkeen voit piipahtaa vielä Puente Romanolla, joka on kolmas joen ylittävä silta, ja silloista kaikkein pienin. Se sijaitsee kivenheiton päässä arabialaisesta kylpylästä. Palaa sen jälkeen loivia rappusia takaisin ylös Calle Cuesta de Santo Domingolle ja jatka matkaa vasemmalle, kohti tiellä olevaa porttia. Arco de Felipe V -portti on osa Rondan vanhaa kaupunginmuuria. Kulje sen läpi ja kaarra ylöspäin pitkin Calle Cuesta de Santo Domingoa.

Banos Arabes, Ronda
Arco de Felipe V

Vanha erikoinen vedenottopaikka ja puutarha

Pian näet oikealla puolella muurissa lippukioskin ja sisäänkäynnin. Olet La Casa del Rey Moron portilla. Lipun ostettuasi pääset pieneen, nättiin puutarhaan, josta avautuu jälleen erilaiset näkymät rotkoon ja ympäröivään maastoon. Tontilla on 1900-luvun alusta peräisin oleva palatsirakennus, joka ei ole ainakaan tällä hetkellä avoinna yleisölle.

Sen sijaan vierailemaan pääsee puutarhan lisäksi hyvinkin erikoiseen paikkaan: 1300-luvulta peräisin olevaan vedenottopaikkaan, joka muistuttaa kaivosta. Vedenottopaikka rakennettiin aikanaan hyödyntäen vanhaa joenuoman seinämässä olevaa halkeamaa. Pyrkimyksenä oli parantaa Rondan vesihuoltoa piiritysten aikana.

Vedenottopaikalle pääsee sujahtamalla sisään palatsin sivussa olevasta aukosta ja laskeutumalla alas pitkiä rappusia, jotka ovat hämärässä kaivosmaisessa käytävässä. Hissiä ei ole. Jos kunto kestää, vierailu on ehdottomasti suositeltava, sillä paikka on todella erikoinen.

Rotkon pohjalla La Casa del Rey Morossa
Rappusia La Casa del Rey Moron vedenottopaikalle

Kirkon hienot näköalatasanteet ja vanha Ronda

Kaupungin halkaisevan syvän rotkon ansiosta Ronda on todella ainutlaatuisen näköinen paikka. Ainutlaatuisia maisemia myös pääsee Rondassa ihailemaan harvinaisen moninaisilta näköalapaikoilta, eivätkä ne kaikki sentään liity ainoastaan rotkoon.

La Casa del Rey Morossa vierailun jälkeen jatka matkaa ylämäkeen pitkin Calle Cuesta de Santo Domingoa. Päädyt pääkadulle nimeltä Calle Armiñán. Jatka sitä vasemmalle vanhan Rondan puolella, kunnes tulet Calle Gonzáles Camposin kulmaukseen. Jatka sitä pitkin Santa María la Mayor -kirkolle.

Kirkon sisätilat tarjoavat vierailijalle aimo annoksen krumeluuria ja ehkä vähän kitschiäkin. Vieraile kirkkosalin lisäksi kirkon mahtavilla näköalatasanteilla, joilta näet hienosti vanhan Rondan kauniita kujia yläilmoista.

Kaariholvikäytävä vanhassa Rondassa
Kapea katu vanhassa Rondassa
Hemmo Santa Maria la Mayor -kirkon näköalatasanteella

Mahtavat maisemat Rondan Puente Nuevolle

Katedraalivierailun jälkeen voit levähtää hetken katedraalin edustalla olevassa pienessä puistossa. Jatka sen jälkeen seikkailua vanhan Rondan kapeilla kujilla. Suunnista kohti Plaza de María Auxiliadoraa. Siellä on San Juan Boscon monumentti ja jälleen uusi näköalapaikka, Mirador de María Auxiliadora. Tämän pienen aukion kulmalta lähtee alaspäin viettävä kävelyreitti, jota ei kannata Rondassa missata.

Maisema Maria Auxiliadoran näköalapaikalta

Kaarra rotkon vieressä kulkevaa, alas viettävää kävelyreittiä Mirador Puente Nuevo de Ronda -näköalapaikalle. Sieltä käsin näet lähes sata metriä korkean Puente Nuevon koko komeudessaan ja samalla näet (ja kuulet) sillan alla kohisevan kapean vesiputouksen. Tältä paikalta on otettu Puente Nuevosta kaikki ne hienot valokuvat, joihin olet taatusti matkaa suunnitellessasi netissä törmännyt.

Jos haluat ottaa näkymistä kaiken irti, kannattaa jatkaa kävelyreittiä vieläkin alemmas Mirador del vientolle. Sen vieressä sijaitsee muutamia kiehtovan näköisiä raunioita, joihin pääset samalla tutustumaan.

Mirador Puente Nuevo de Ronda
Raunioita Mirador del vientolla

Taaperra näköalareittiä takaisin ylös ja suunnista kohti Puente Nuevoa. Ylitä tie ja käy vielä kerran ihailemassa rotko- ja siltanäkymiä Mirador de Aldehuelan näköalapaikalta, joka on aivan sillan vieressä. Lopuksi ylitä Puente Nuevon silta takaisin uuden Rondan puolelle.

Lisätärppejä Rondaan

Vieraile myös Puerta de la Cijaralla sekä Puerta de Almocábarilla, jotka ovat vanhoja kaupunginportteja 1000-luvun alkupuolelta. Almocábarin luona pääset nousemaan maksutta myös vanhalle kaupunginmuurille.

Jos haluat kokea arabialaisen kylpylän tunnelmaa myös kylpemällä, käy rentoutumassa Aguas de Ronda -hammamissa. Pieni spa sijaitsee lähellä arkeologista arabialaista kylpylää.

Tapasosastossa Rondalla on paljon tarjottavaa, sillä kaupunki on väärällään tapaspaikkoja. Testaa esimerkiksi La Abacería, Las Maravillas ja Toro Tapas.

Tunnetuissa ja vähemmän tunnetuissa liikkeissä shoppailua varten kannattaa suunnata kävelykatu Calle ”la bolalle”, joka on viralliselta nimeltään Carrera Espinel.

Puerta de la Cijara
Tapaksia La Abaceriassa

Vinkit Rondaan listana ja kartalla

  • Mirador de Ronda (yksi Rondan lukuisista loistavista näköalapaikoista Parador-hotellin lähellä)
  • Plaza de Toros (härkätaisteluareena)
  • Puente Nuevo (Rondan kuuluisa silta)
  • Mirador & Jardines de Cuenca (näköalapaikka ja puutarha)
  • Puente Viejo (historiallinen silta, jolta on hienot näkymät)
  • Baños Árabes (arabialaisen kylpylän arkeologinen museo)
  • Puente Romano (matala historiallinen silta)
  • Arco de Felipe V (vanha kaupunginportti)
  • La Casa del Rey Moro (puutarha, palatsi ja historiallinen vedenottopaikka)
  • Iglesia de Santa María la Mayor (kirkko, jossa on hulppeat näköalatasanteet)
  • Mirador de María Auxiliadora (näköalapaikka pienen puistoaukion laidalla)
  • Mirador Puente Nuevo de Ronda (näköalareitti ja näköalapaikka Puente Nuevolle)
  • Mirador del viento (raunioita ja alempi näköalapaikka Puente Nuevolle)
  • Mirador de Aldehuela (näköalapaikka Puente Nuevon sillan vieressä)
  • Puerta de la Cijara ja Puerta de Almocábar (kaupunginportteja)
  • Aguas de Ronda (hammam)
  • La Abacería, Toro Tapas ja Las Maravillas (kivoja tapaspaikkoja)
  • Calle ”la bola”, virallisesti Carrera Espinel (kävelykatu)

Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Upea Ronda: vinkit kävelykierrokselle”

    1. Nopealla tilastogooglauksella vaikuttaisi olevan keskimäärin 5-10 astetta ja myös meidän reissulla tammikuussa lämpötila oli juuri noissa lukemissa. Eli noin 10-20 astetta enemmän kuin Suomessa tammikuussa. 🙂 Vakavasti puhuen kannattaa varmistaa, että asunnossa/hotellissa on lämmitys, jos matkustaa Rondaan tai muuallekaan Espanjaan talvella. Sisätiloissa voi olla vilpoista ihan joka puolella Espanjaa talvella, jos osuu viileät säät. Villasukat ja mielellään myös hanskat ja ehkä pipokin mukaan! Minusta Espanjassa on ihanaa talvella, vaikka helteitä ei olekaan. Aurinkoa riittää silti suuressa osassa maata ja muutenkin valoa on aivan eri tavalla kuin Suomessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *