Uusia matkasuunnitelmia: Karibian-risteily ja New York

Artikkelikuva - Palmuranta Karibialla

Ohhoh, meillä on pitkästä aikaa matkasuunnitelmia Euroopan ulkopuolelle! Suunta on tällä kertaa vuosikausien tauon jälkeen länteen: olemme lähdössä Karibian-risteilylle ja New Yorkiin. Jos kaikki menee putkeen, pääsemme matkalla peräti neljään uuteen maahan, mikä on tietysti mahtavaa. Emme ole koskaan käyneet Karibian-risteilyllä tai ylipäätään millään vastaavalla risteilyllä, joten odotan kokemusta mielenkiinnolla. Jännä nähdä, miten viihdymme!

Olimme edellisen kerran kaukomatkalla kolme vuotta sitten, kun kävimme omatoimisella kiertomatkalla Myanmarissa. New Yorkissa ja ylipäätään USA:ssa olemme puolestaan olleet viimeksi yli seitsemän vuotta sitten keväällä maailmanympärimatkan viimeisinä viikkoina. On mukava päästä pitkästä aikaa rapakon taakse.

Karibialla riittää rantoja! Kuvassa on Condado Beach San Juanissa, Puerto Ricossa. Kuva: Ethan Jameson / Unsplash

New Yorkin kautta Karibialle

Risteilymme alkaa Puerto Ricosta, joka on Yhdysvaltojen territorio Karibianmerellä. Ennen Puerto Ricon saarelle suuntaamista vietämme pari päivää New Yorkissa. Samaten paluumatkalla Suomeen olemme New Yorkissa kaksi yötä. Tai jos ollaan ihan tarkkoja, yövymme New Jerseyssä, mutta tarkoitus on käydä New York Cityssä katsastamassa muutama nähtävyys ja nauttimassa muuten vain suurkaupungin tunnelmasta.

Edellisellä vierailullamme New Yorkissa ehdimme katsella aika kivasti kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä, sillä vietimme kaupungissa tuolloin kaksi viikkoa. Kävimme muun muassa useissa museoissa ja katselemassa huikeita Manhattanin pilvenpiirtäjänäkymiä sekä Rockefeller Centerin katolta että Empire State Buildingin katolta.

Näkymä Top of the Rockilta

One World Observatory sen sijaan avattiin vasta sen jälkeen, kun olimme juuri lähteneet pois New Yorkista, joten sinne emme päässeet. Niinpä olemme suunnitelleet, että kävisimme siellä tällä reissulla. Viimeksi emme myöskään käyneet Vapaudenpatsaalla emmekä Ellis Islandilla sijaitsevassa Yhdysvaltojen maahanmuuton historiaan keskittyvässä National Immigration Museumissa. Vapaudenpatsaan sisätilat ovat tätä kirjoittaessani kiinni, joten sinne emme pääse tälläkään reissulla. Museo sen sijaan on harkinnassa.

Tämän enempää emme ole matkan New York -osuuksia ainakaan vielä suunnitelleet, sillä emme halua tunkea päiviä aivan täyteen ohjelmaa. Aikaa pitää jäädä myös spontaaniin hengailuun ja fiilistelyyn.

Näkymä Empire State Buildigistä

Puerto Ricon San Juan

Olemme vierailleet seudulla aikaisemmin Florida Keys -saaristossa, Meksikon Riviera Mayalla ja Cozumelilla, Panaman Bocas del Torossa sekä Costa Rican Puerto Viejo de Talamancassa. Karibianmeri ei siis ole meille ihan täysin vierasta aluetta, mutta itäinen Karibia on.

Karibian-risteilymme lähtee Puerto Ricon San Juanista, joka on territorion hallinnollinen keskus. Vietämme San Juanissa pari yötä sekä ennen että jälkeen risteilyn, joten ehdimme katsella kaupungissa paikkoja, maistella paikallisia ruokia ja ehkä käydä myös pulahtamassa Karibianmeren aaltoihin.

San Juanin vanhoissa kortteleissa on historiallisia maamerkkejä. Kuva: Zixi Zhou / Unsplash

Vuonna 1521 perustettu San Juan on Yhdysvaltojen vanhin kaupunki. Vanhassa keskustassa on siirtomaa-aikaisia suojeltuja nähtävyyksiä, joihin kuuluvat muun muassa 1500-luvulla rakennettu El Morron linnoitus, 1700-luvulta peräisin oleva San Cristóbalin linnoitus sekä San Josén kirkko, joka on yksi merkittävimpiä säilyneitä espanjalaisen arkkitehtuurin esimerkkejä alueella.

Uskoisin, että maamerkeissä riittää ihmettelemistä muutamaksi päiväksi. Niiden lisäksi odotan Karibian värikkyyttä, ja kai meidän täytyy maistaa myös piña coladaa. Kuuluisa drinkki on kuulemma saanut alkunsa juuri Puerto Ricossa 1950-luvulla.

Seitsemän yötä, neljä eri maata Karibialla

Jos risteily etenee suunnitelmien mukaan eli reitti ei muutu esimerkiksi sääolosuhteiden takia, pääsemme käymään peräti neljään uuteen maahan. Tämä uusien maiden määrä oli merkittävimpiä syitä sille, miksi valitsimme juuri tämän risteilyreitin. Satamasta toiseen yön aikana siirtyvä laiva on helppo tapa päästä useaan uuteen paikkaan yhden matkan aikana.

Risteilyn kesto on seitsemän yötä ja reitti kulkee seuraavien satamien kautta:

  • Lähtö: San Juan (Puerto Rico, USA)
  • Charlotte Amalie, St. Thomas (Yhdysvaltain Neitsytsaaret, USA)
  • Basseterre (Saint Kitts ja Nevis, meille uusi maa)
  • St. John’s (Antigua ja Barbuda, meille uusi maa)
  • Castries (Saint Lucia, meille uusi maa)
  • Bridgetown (Barbados, meille uusi maa)
  • Meripäivä
  • Paluu: San Juan (Puerto Rico, USA)

Kussakin satamassa ollaan päivä, joten kovin kattavasti paikkoihin ei tietenkään ehdi tutustua, mutta kyllä päivässäkin sentään jotain ehtii nähdä ja kokea. On kiva päästä seikkailemaan ihan uusissa paikoissa. Seitsemän päivän risteilyllä on vain yksi meripäivä, minkä luulen sopivan meidän reissutyyliimme hyvin. Uusi satama lähes joka aamu takaa sen, että laivan hytissä ei ehdi juuri homehtua.

Antigua ja Barbuda on yksi uusista maista, joihin pääsemme (toivottavasti) käymään risteilyn myötä. Kuva: Rick Jamison / Unsplash

Tietenkin on huonon tuurin sattuessa mahdollista, että reitti muuttuu esimerkiksi myrskysään vuoksi. Uskon, että saamme joka tapauksessa ajan kulumaan mukavasti missä tahansa kohteissa tai laivalla ylimääräisinä meripäivinä, jos sellaisia siunaantuu. Onhan laiva kuitenkin oletettavasti ihan hieno, ruuat kuuluvat hintaan ja laivalta löytyy vaikka mitä tekemistä. Varustamo on Celebrity Cruises ja laiva on nimeltään Celebrity Millennium.

Kuten postauksen alussa mainitsin, emme ole Hemmon kanssa ikinä olleet millään vastaavalla risteilyllä missään päin maailmaa eikä meitä muutenkaan voi kutsua risteilyintoilijoiksi. Reittilaivat (yleensä auton kanssa) ovat meille paljon tutumpia. Olemme tähän mennessä risteilleet ainoastaan Itämerellä emmekä sielläkään usein – viimeksi olimme Tukholman-risteilyllä vuonna 2017 ja sitä ennen meillä kummallakin oli yli kymmenen vuoden tauko risteilyissä. Tallinnassa olemme olleet paljon useammin, mutta sinne olemme useimmiten kulkeneet reittilaivoilla ja viettäneet perillä yön tai pari.

Odottelemme siis tällaista ihan uutta risteilykokemusta mielenkiinnolla ja tietysti olemme innoissamme tulevasta matkasta New Yorkiin ja Karibian aalloille!

Brooklyn Bridge, New York City

Nyt toki toivotaan, että matkalle lähtöön ei tule viime metreillä mitään esteitä eikä matkan aikana satu mitään, mikä romuttaisi suunnitelmat. Olin jo ennen pandemiaa aina varautunut yllätyksiin matkasuunnitelmien kanssa, koska ainahan jotain on voinut käydä (ja monenlaista on vuosien varrella käynytkin), mutta pandemian myötä riskit tiedostaa vielä selvemmin. Tämäkin tuleva matka koostuu eri kulkupeleineen ja majoituksineen useista palasista, joten kaikenlaista hidastetta ja estettä voi sattua, jos huono tuuri käy. Toivottavasti kaikki kuitenkin menee suunnitelmien mukaan ja reissusta tulee hieno kokemus!

Jaan tunnelmia matkalta Instagramin ja Facebookin puolella, joten jos haluat fiilistellä mukana ja seurailla reissua somessa, kannattaa laittaa kanavat seurantaan.

Oletko sinä risteillyt Karibialla tai jossain muualla Itämerta kauempana?

Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

12 vastausta artikkeliin “Uusia matkasuunnitelmia: Karibian-risteily ja New York”

  1. Kuulostaapa todella kivalta kokonaisuudelta! Mekään ei varsinaisesti risteilyillä Etelämannerta lukuun ottamatta olla oltu, mutta joskus sellainen olisi mukava kokea. Karibialla ollaan oltu vain Kuubassa ja se on varmasti muuhun Karibiaan verrattuna hyvin erilainen, niin tuollainen risteily olisi hyvä vaihtoehto päästä näkemään muutakin Karibiaa.

    1. Joo, on kiva päästä kokemaan tämä! Meitä ei tosiaan voi varsinaisesti sanoa risteilyihmisiksi, kun emme ole ikinä käyneet millään tällaisella matkalla. Olen kuitenkin haaveillut tällaisesta kokemuksesta jo pitkään ihan jo sen takia, että tietääpähän sitten omakohtaisesti, millaista se on. Ja tosiaan tällä kyseisellä risteilyllä meille iso pointti ovat nuo useat eri kohteet, joissa laiva pysähtyy. En olisi kovin innostunut lähtemään sellaiselle matkalle, jossa lillutaan merellä käymättä ollenkaan eri satamissa. (Vaikka eipä sitä varmuudella tiedä – voisihan sellainenkin olla sitten kuitenkin ihan kiva reissu, vaikka ei erityisesti haaveissa olekaan.) Tykkäämme matkoilla vaihtuvista maisemista ja paikkojen ja nähtävyyksien kiertelystä sekä paikallisten ruokien ja juomien maistelusta, niin uskoisin, että tällainen useissa paikoissa käyvä risteilijä sopii meille paremmin.

  2. Itse olen lähdössä kaverin kanssa Barcelonasta Atlannin yli Karibialle joulukuun alussa risteilijällä. Matkaan menee 2 viikkoa ja 4 saarta. Sitten viikon pieni levähdys Dominikaanisessa ja lopuksi vielä matka Floridan kautta Nykiin (uusi vuosi) ja Washingtoniin. Risteily on uutta itsellekin vaikka muut matkatyypit kyllä käyty läpi moneen kertaan. Amerikka on koluttu mutta nyt siellä onkin pääpaino paikallisten tapaamisessa ja urheilu/keikka tapahtumissa.
    Nauttikaa reissustanne ja rapsaa tulemaan 🙂

  3. Kuulostaapa niin kivalta! 😍

    Täällä on myös monet kerrat katseltu ja haaveiltu itäisen Karibian kiertämisestä risteillen. Vähän sama kuin teillä, eli en ole koskaan varsinaisesti innostunut saati tehnyt risteilyreissuja, mutta tuo alue maailmasta on selkeästi paras tapa nähdä laivalla ja saada samalla tuo risteilykokemus, joka luultavasti on myös huikea.

    Teidän kokemuksia risteilyltä sekä saarilta siis odotellessa! 😊☺️

    1. Luulen kanssa, että tämä on varmaan helpoin tapa kierrellä Karibianmeren paikkoja ja samalla tulee tosiaan koettua tuo risteily. Uskon, että tämä on hyvä kokonaisuus ja reissusta tulee hieno kokemus!

  4. Ai miten ihanaa, että tekin nyt sitten teette sen ekan ”oikean” risteilyn. Mulla kokemuksia Karibianristeilyistä isommaltikin ja on tullut reissattua risteilylaivoilla Karibian alueen lisäksi myös Norjassa, Välimerellä, Atlantin yli ja Meksikossa. Ensi kuussa seilataan taas Atlantin yli ja pysähdytään mm. Azoreilla.

    Kyllä merilomat on niin mukavia. Oikein hyvää matkaa ja jään odottamaan innolla matkaraporttianne.

    1. Joo, muun muassa sun blogissa kävinkin totta kai kurkkimassa kokemuksia etukäteen – kiitos vain kaikista hyvistä postauksista! 🙂 Onhan tämä mielenkiintoista näin ensikertalaisena. Saa nähdä, mitä tykätään! Uskon, että tulee hyvä reissu.

      Tuo Atlantin yli seilaaminen kuulostaa kiinnostavalta kokemukselta.

  5. Ihan mahtavaa, toivottavasti kaikki menee suunnitelman mukaisesti ja säät suosii! Itseänikin kiinnostaisi tehdä joku tämän tyyppinen risteily joskus, nimenomaan Karibian upeissa maisemissa ja samalla uusiin maihin (edes lyhyesti) tutustuen. Mekään ei olla mitään varsinaisia risteilyihmisiä, joten ihan samoin kuin teillä, huomattavasti tutumpia on autolautat. Seuraavat merimatkat nyt loppuvuodesta tulee olemaan juuri autolauttaylityksiä Välimerellä, mutta josko mekin joskus suunnattaisiin ihan oikealle risteilyreissulle! Minkälainen muuten on tuon risteilyn hintaluokka?

    1. Toivottavasti!

      Hinta vaihtelee tosi paljon sen mukaan, mitä vaihtoehtoja laivalle valitsee ja mikä on risteilyn ajankohta ja varustamo. Halvinta on varmaan aina ottaa määrittelemätön sisähytti. Me otimme ikkunallisen hytin, vaikka en tiedäkään, paljonko lopulta vietämme hytissä aikaa. Tuntui vain siltä, että 7 yötä ikkunattomassa kopissa voisi alkaa puuduttaa. Ei otettu mitään juomapakettia eikä mitään muutakaan ekstraa. Meidän valitsemallamme laivalla/varustamolla tipit kuuluvat hintaan, samoin ruuat. Tämä meidän setti maksoi vähän alle 130 euroa yöltä per lärvi. Onko se sitten paljon vai vähän – riippuu vertailukohdista. Meidän mittapuulla ei mitään halpaa, mutta ei toisaalta ihan järjettömän kallistakaan (maksaisihan saarihyppelykin jollain muulla kulkupelillä jotakin). Ajattelemme tätä sellaisena kokeillaan nyt tätä kerran elämässä -tyyppisenä juttuna.

  6. Moi!
    Vieläkös tämä keskustelu on hengissä?
    Ihan kysyisin ( kun lähden bussilla tai junalla port canaveralista fort lauderdalea kohden, että kuinka kauan tuolta laivasta poistumiseen noin arvona menee.. ? 🙂

    1. Voin tietenkin vastata vain oman kokemuksen perusteella. Meillä poistuminen meni nopeasti ja sujuvasti. Tilanteita voi kuitenkin olla erilaisia riippuen esim. laivayhtiön tai sataman käytännöistä ja matkustajien määrästä.

      Tuolla meidän risteilyllä laivalta poistumisen ajat oli porrastettu. Jos halusi viedä omat matkalaukkunsa itse ulos laivasta, alukselta piti poistua ensimmäisessä slotissa seitsemältä aamulla. Muussa tapauksessa matkalaukut piti jättää laivayhtiön kuljetettavaksi edellisenä iltana ja valita oma poistumisaika. Me otimme myöhäisimmän mahdollisen, joka oli klo 8.40. Näin ehdimme käydä rauhassa aamiaisella eikä tarvinnut nousta niin aikaisin (en ole aamuihmisiä). Hytti piti joka tapauksessa luovuttaa klo 8. Poistumisajat kuulutettiin ryhmittäin enkä ainakaan muista, että siinä olisi mitään kummempia viiveitä tai hirveitä jonoja ollut eli nopeasti meni. Käveltiin vain terminaaliin, missä saatiin matkalaukut takaisin omaan haltuun. Oli passintarkastus ja siinä kysyttiin laukun sisällöstä (ostoksista), mutta me emme tehneet mitään erityisiä hankintoja risteilyllä, joten siinä kyselyssä ei montaa sekuntia mennyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *