Top of the Rock eli Rockefeller Centerin katolla

Artikkelikuva Empire State Building Top of the Rockin näköalatasanteelta nähtynä

Top of the Rock eli Rockefeller Centerin rakennuskompleksiin kuuluvan 30 Rockefeller Plazan näköalatasanne kuuluu New Yorkin upeimpiin näköalapaikkoihin. Tarkalleen ottaen Top of the Rockissa on kolme eri tasannetta, ja ne tarjoilevat legendaarisia kaupunkinäkymiä: täältä näkyvät niin valtava keskuspuisto kuin kaunis Empire State Building.

Me emme selvästikään kyllästy näköalapaikkoihin ihan ensimmäisten joukossa – olimme vasta muutamaa päivää aiemmin käyneet Empire State Buildingissä, ja nyt olimme hinkuamassa Top of the Rockin näköalatasanteelle. Jälkikäteen voi sanoa, että onneksi menimme. Top of the Rock on New Yorkin pilvenpiirtäjien näköalatasanteiden aatelia.

DSC_0364-m

Useista rakennuksista koostuvan Rockefeller Centerin rakentaminen aloitettiin 1930-luvulla, mikä tuntuu hurjalta: Suomessa ei ole vieläkään pilvenpiirtäjiä, kun taas New Yorkissa niitä on ollut jo ikuisuudelta vaikuttavan ajan. Top of the Rock -tasanne on kompleksin rakennuksista osoitteessa 30 Rockefeller Plaza (lempinimeltään 30 Rock) sijaitsevan tornin katolla. Yli 60-kerroksisella tornilla on korkeutta reilut 260 metriä ja sen rakentaminen saatiin valmiiksi vuonna 1933.

30 Rockefeller Plaza tunnetaan paitsi Top of the Rock -näköalatasanteestaan myös siitä, että siellä on napattu vuonna 1932 valokuva rakennustyöntekijöistä lounastamassa ilman turvavaljaita noin 260 metrin korkeudessa teräspalkin päällä (ks. Wikipediasta Lunch atop a Skyscraper). Luonnollisesti kyseinen valokuva koristaa monia Top of the Rockin matkamuistomyymälöiden tuotteita. Hieno kuva se onkin.

Top of the Rockin näköalatasanteella vierailu: ei jonotusta!

Top of the Rockin näköalatasanteen sisäänpääsy kuului hankkimiimme City Passeihin siten, että vaihtoehtona oli käydä joko Top of the Rockilla tai Guggenheimin museossa. Edellisen päivän Metropolitan Museum of Art -museovierailun takia päätimme säästää Guggiksen seuraavaan New Yorkin -vierailuun ja käyttää City Passin maisemien katseluun pilvenpiirtäjästä.

DSC_0399-m

Top of the Rockin näköalatasanteelle ei tarvitse jonottaa, mikä on harvinaisen hieno juttu kaltaiseni jonoja inhoavan näkökulmasta. Pääsylippujen hankkimisen yhteydessä määritetään nimittäin kaikille vierailijoille tietty kellonaika, jolloin on heidän vuoronsa päästä näköalatasanteelle. Meidän aikamme oli kello 18.20, mistä päästäänkin systeemin huonoihin puoliin: koska aikamme oli niin myöhään, meidän piti keksiä tekemistä moneksi tunniksi. Toisaalta: jos jossain, niin New Yorkissa luulisi tekemistä löytyvän. Olimme kuitenkin niin malttamattomia, että aika tuntui matelevan.

Top of the Rockin vierailuaikaamme odotellessa kiertelimme lähistön ja Rockefeller Centerin kauppoja, mutta shoppailu sujui juuri niin surkeasti kuin viime postauksessa kuvailin. Löysin tosin itselleni uudet rantasandaalit hajonneiden tilalle, vaikka emme enää tässä vaiheessa matkaa (lue: New Yorkin huhtikuun lopun jäätävässä kevätsäässä) olleet menossa rannalle. Olin vain sattumoisin etsinyt uusia sandaaleja jo muutaman kuukauden, joten nyt ne oli pakko ostaa, kun kerran tulivat vastaan.

DSC_0382-m
DSC_0381-m

Lopulta kulutimme aikaa Rockefeller Centerissä kahvilassa niin pitkään, että saatoimme mennä sieltä lähes suoraan näköalatasanteelle. Aikaikkunasysteemistä huolimatta sisäänpääsyn aikaan muodostui pientä jonoa, mutta se oli vähän omakin vika: olimme innokkaina hieman liian aikaisin paikalla, kuten muutama muukin vierailija. Hissi onneksi suhahti nopeasti 67. kerrokseen.

Top of the Rockista voi ihailla Empire State Buildingiä

Ylhäällä Top of the Rockissa on kolme eri tasoa, joilta pääsee ihastelemaan New Yorkin legendaarisia kaupunkimaisemia. Aurinko alkoi laskea ylhäällä ollessamme, mikä teki maisemasta kertakaikkisen upean. Samaan aikaan oli kuitenkin niin sairaan kylmä, että emme jääneet odottamaan pimeän laskeutumista, vaikka meillä olisi ollut hyvä tilaisuus nähdä auringonlaskun lisäksi kaupungin valotuike.

Maisema oli sanalla sanoen huima joka suuntaan. Oli myös hienoa nähdä Top of the Rockilta kaunis Empire State Building, jossa olimme vierailleet aiemmin. Näpit olivat aivan jäässä, kun laulatin kameraa tasanteella sen minkä vain palellessa kykenin.

DSC_0401-m
DSC_0393-m
DSC_0408-m

Illalla ajattelimme pureksia päivän antia Brooklyn Brewhousessa Duffield Streetillä. Pubi oli muuten ihan kiva ja ruoka hyvää, mutta meteliä oli aivan liikaa, joten juttelusta ei tullut mitään. Kumpikaan meistä ei oikein välitä sellaisista paikoista, joissa seuralaiselle joutuu huutamaan ja käyttämään suuren osan illasta ”Mitä? En kuule!” -tyyppiseen jankkaamiseen. Metelistä ja väsymyksestä johtuen päätimme tämänkin illan jo ennen puoltayötä tyytyväisinä päivän turreilun tuloksiin.

Ei kuitenkaan kahta ilman kolmatta: seuraavalla New Yorkin -visiitillä pitää varmaan käydä One World Trade Centerin näköalatasanteella, joka avattiin meidän vierailumme jälkeen toukokuussa 2015. Onko joku teistä lukijoista käynyt katselemassa, miltä New York sieltä käsin näyttää?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

8 vastausta artikkeliin “Top of the Rock eli Rockefeller Centerin katolla”

    1. No sanopa muuta! 🙂 Itseä tosiaan viehättää kovasti kaikenlaiset näköalamestat, ei pelkästään rakennuksissa vaan myös luonnossa. Kiitos kuvakehuista. 🙂

  1. Siis vaikka meillä on yleensä kaikkialla pakottava tarve päästä niin ylös kuin vain mahdollista, niin Nykissä emme ole käyneet kuin Empiressä minun 30vee synttäripäivänä. Joka visiitillä sen jälkeen on Top of the Rock ollut listallani, mutta jäänyt syystä tai toisesta väliin… No jos sitten ensi kerralla 😉 maisema on taatusti ehkä makein!

    1. Onhan se hyvä olla aina jotain suunnitelmaa takataskussa seuraavaa (tai sitä seuraavaa) reissua varten! 🙂 On tuolta kieltämättä aika hienot maisemat, suosittelen käymään joku kerta. Meinattiin vain jäätyä pystyyn kylmän tuulen takia, joten iltanäkymä jäi todistamatta, mutta onneksi oltiin nähty se jo ESB:stä niin ei harmittanut ainakaan kovin paljoa.

    1. Oli kyllä hieno kaupunkinäkymä! Ja joo, tosiaan kiinnostaisi kokea myös One World Trade Center. Se avattiin just vähän sen jälkeen, kun meidän matkamme päättyi. No, onneksi Nyciin voi varmaan lähteä joskus uudestaan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *