Maailmalle kirjojen avulla – 8 lukuvinkkiä

Artikkelikuva - Kirjojen avulla maailmalle

*Postaus sisältää BookBeatin mainoslinkin*

Hurahdin pari vuotta sitten äänikirjoihin. Pandemialla taisi olla tekemistä asian kanssa, sillä ankeimpina kuukausina oli tarvetta eskapismille enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Olenkin viimeisten kahden vuoden aikana matkannut kirjojen avulla muun muassa Kongojoella, Australian aavikolla, Neuvostoliitossa, 1800-luvun Afrikassa, maailman sotatantereilla sekä jaetussa Berliinissä. Kokosin vinkkejä kirjoista, joiden myötä pääsee kurkistamaan maailmalle poistumatta lainkaan kotoa.

Kirjat eivät minun tapauksessani voi koskaan korvata oikeaa matkailua, mutta ne vievät maailmalle ja historiallisten tapahtumien keskelle omalla, upealla tavallaan – sanojen voimalla. Pidän tositapahtumista ja olen kiinnostunut historiasta, joten yksikään listani kirjoista ei ole fiktiivinen.

Helena Merriman: Pako Berliinin ali

Berliini on suosikkimatkakohteeni muun muassa kaupungin historian takia. Jos olet kiinnostunut siitä, millaista oli asua Berliinissä, kun Berliinin muuri pystytettiin ja se jakoi kaupungin julmasti kahtia 28 vuoden ajan, tämä kirja on sinulle. Kirja kertoo hengenvaarallisesta hankkeesta, johon joukko länsisaksalaisia miehiä ryhtyi kesällä 1962: he alkoivat kaivaa Berliinin muurin ali tunnelia, jonka avulla oli tarkoitus pelastaa kymmeniä itäsaksalaisia länteen.

Toimittaja Helena Merriman haastatteli kirjaa varten kymmeniä pakotunnelin rakentamiseen osallistuneita ja Itä-Saksasta paenneita. Sortovaltion ihmisissä aiheuttama pelko ja vapaudenkaipuu tulee tämän kirjan myötä kouriintuntuvaksi ja Berliinin synkkä historia lähemmäksi. Kirja on jännittävä ja mukaansatempaava – yksi parhaita tänä vuonna kuuntelemiani kirjoja.

20190120-Unelmatrippi-Berlin-Wall-Memorial-DSC0522
Berliinissä Bernauer Strassella on muistomerkki, jossa voi tutustua jaetun kaupungin (ja kahtia jaetun Saksan) historiaan. Pako Berliinin ali -kirjassa kerrotaan tunnelista, jota kaivettiin Bernauer Strassella olevan kadun kellarista.

Päivi Laitinen: Reissunaisia – seikkailijoita, tutkijoita ja edelläkävijöitä

Reissunaisia kertoo kymmenestä rohkeasta ja sitkeästä naisesta, joita yhdisti kova halu päästä maailmalle vallitsevista käytösnormeista tai soveliaisuussäännöistä juuri välittämättä. Kirjassa kerrotaan muun muassa Grönlannin rannikolle tieteellisiä matkoja tehneestä Louise Arner Boydista (1887–1972), maailman ympäri polkupyörällä matkustaneesta Annie Londonderrystä (1870–1947) ja liftaamalla Pohjois-Afrikassa 1950-luvulla matkailleesta Helinä Rautavaarasta (1928–1998).

Kirjaa kuunnellessa hämmästelin monessa kohtaa sitä, miten kirjan naiset edes selvisivät matkoillaan hengissä. Maailma oli 1800- ja 1900-luvuilla monin tavoin erilainen ja myös merkittävästi vaarallisempi kuin nykyisin, jos ajatellaan esimerkiksi terveydenhuollon saatavuutta ja tasoa sekä liikenneturvallisuutta. Moni kirjan naisista matkaili kaiken lisäksi yksin.

Vielä nykyäänkin yksin matkustelu on sukupuolesta riippumatta monien mielestä kuumottavaa. Niin ikään maailman ympäri matkustaminen on monen mielestä edelleen iso juttu, pelottava ajatus tai saavuttamaton haave – ehkä kaikkia näitä. Voi siis todella miettiä, miten mahdottomilta moisten tempausten on täytynyt vaikuttaa yksin matkustaville naisille 1800-luvulla tai 1900-luvun alussa. Vaikuttavia tarinoita!

Rauli Virtanen: Reissukirja – matkalla kaikissa maailman maissa

Siellä missä tapahtuu, siellä on Rauli Virtanen. Ulkomaantoimittajana upean uran tehnyt (ja vieläkin työskentelevä) Rauli Virtanen kertoo matkaelämäkerrassa reissuistaan viidenkymmenen vuoden ajalta. Entisenä journalismin ja mediakulttuurin opiskelijana minua tietenkin kiehtoo kirjassa ulkomaantoimittajan työ ja kaikki siihen liittyvät tiedonmurut ja kokemukset vuosikymmenien varrelta.

Niiden lisäksi Virtanen kertoo kirjassa vierailemistaan maista ja unohtumattomista kokemuksistaan maailman turuilla ja toreilla sekä kriisien polttopisteissä. Virtanen on käynyt kaikissa maailman itsenäisissä valtioissa.

Reissukirja ei ole yhtenäinen kertomus Virtasen matkailuhistoriasta vaan kokoelma hurjia matkatarinoita, hauskoja sattumuksia ja yksityiskohtia maailmanhistoriasta. Jos aiheesta ja paikasta toiseen hyppelehtivä tyyli kuitenkin ärsyttää, tämä kirja voi olla haastava pala.

DSC_0091-m
Rauli Virtanen kertoo Reissukirjassa muun muassa ensimmäisestä lentomatkastaan, joka päättyi pakkolaskuun viidakkoon.

Jukka Salminen: Polkupyörällä maailman ympäri

Tämän kirjan alkua voisi kuvailla sanoin no sehän eskaloitui nopeasti. Jukka Salminen päätti pitää välivuoden opiskeluista pitkään jatkuneen unettomuuden vuoksi ja suunnitteli matkaa Kaakkois-Aasiaan. Vain hieman ennen lähtöä matka vaihtui päähänpistosta kuuden vuoden pyörämatkaksi maailman ympäri. Kuuden vuoden! Kaiken huipuksi tämä pitkäkestoinen maailmanympärimatka oli hänen ensimmäinen omin päin tekemänsä ulkomaanreissu.

Pyöräilykirja vie Salmisen mukana usein hyvin ankeisiin oloihin. Olosuhteista juurikaan valittamatta hän pyöräili tuhansia ja taas tuhansia kilometrejä. Viiden maanosan ja 61 000 kilometrin polkupyöräreissulla Salminen päätyi nukkumaan Aasiaan ravintoloiden pöydille, Australian aavikolle tienvarren puskiin ja Afrikan autiotaloihin. Terveysongelmista huolimatta hän jatkoi pyörämatkaansa niin kaatosateessa, järkyttävässä tuulessa kuin lumihangessa ja maastopaloa paeten. Kirja ei ehkä ole mestariteos, mutta kylläkin erikoinen tarina nuoren miehen sitkeydestä pyörän päällä maailman eri kolkissa – ja sellaisena kiehtova.

Polkupyöräilijä asfalttitiellä kukkulaisessa maisemassa
Jukka Salminen pyöräilee Polkupyörällä maailman ympäri -kirjassa eri puolilla maailmaa kuuden vuoden ajan. Kuva: David Marcu / Unsplash

Sami Sillanpää: Keskellä virtaa Kongo

Kirjassa pääsee kurkistamaan valtavan Kongojoen elämään, kun toimittaja Sami Sillanpää matkaa mahtavalla joella 1700 kilometrin matkan täyteen lastatun proomun ja puukanootin kyydissä. Samalla lukija saa hyvän pläjäyksen Kongon historiaa, joka oli ainakin minulle hyvin vieras aihe ennen tähän kirjaan tarttumista. Keskellä virtaa Kongo kertoo siis Kongojoen nykyelämästä ja historiasta, johon kuuluu muun muassa belgialaisia valloittajia, luonnonvarojen riistoa ja diktatuuria.

Sillanpää kirjoittaa sujuvasti, kuten toimittajalta odottaa sopii. Sillanpää on työskennellyt muun muassa ulkomaantoimittajana ja kirjeenvaihtajana Kiinassa ja Afrikassa. Kongon turvallisuutta ajatellen kirjasta ei välttämättä jää sellainen fiilis, että huvittaisi matkustaa juuri Kongoon (tai siis kumpaankaan kahdesta Kongosta) – mutta kovaan matkakuumeeseen taipuvaiselle niinkin voi varmasti käydä.

Reijo Ruokanen: Tahdolla maailman ympäri – Ari Huuselan tarina

Myös yksinpurjehtija Ari Huuselan tarina on kertomus periksiantamattomuudesta ja neuvokkuudesta. Huusela kiersi purjeveneellä maapallon yksin ja pysähtymättä. Hän oli ensimmäinen Vendée Globe -kilpailuun osallistunut pohjoismaalainen.

Kirja on seikkailukertomus mahdottomalta vaikuttavan purjehdusunelman toteuttamisesta, ja Huuselan sitkeys on todella omaa luokkaansa. Vastoinkäymisiä nimittäin riittää niin ennen matkaa kuin sen aikana. Sitkeydestä kertoo myös se, että Huusela eteni ammattikoulupohjalta lentokapteeniksi, mikä ei ollut ihan mutkaton matka sekään.

En tiennyt purjehduksesta yhtään mitään ennen tämän kirjan kuuntelemista, mutta se ei estänyt nauttimasta kirjasta täysillä. Huuselan tarina on inspiroiva ja vaikuttava! Purjehduskipinää en siitä saanut (onneksi), mutta kylläkin uudenlaista kunnioitusta kaikkia merillä matkaajia kohtaan.

Purjevene aallokossa merellä
Ari Huusela purjehtii Tahdolla maailman ympäri -kirjassa yksin maailman ympäri pysähtymättä. Kuva: Alfonso Escu / Unsplash

Ben Macintyre: Vakooja ja petturi – kylmän sodan tärkein vakoiluoperaatio

Tämä todella koukuttava ja jännittävä tositarina vie matkalle kylmän sodan aikaan Neuvostoliiton ja Brittivakoilun syövereihin. Kirja kertoo entisen KGB:n agentin, eversti Oleg Gordijevskin tarinan.

Vuonna 1938 syntynyt Gordijevski on yksi kylmän sodan kuuluisimmista loikkareista. Hän toimi vuosikausia kaksoisagenttina Britannian MI6:n hyväksi 1970- ja 1980-luvuilla Neuvostoliiton suurlähetystöissä Kööpenhaminassa ja Lontoossa. Kirjassa matkaillaan jännittyneissä tunnelmissa Neuvostoliiton ja lännen välillä. Gordijevskin tarina on niin hurja, että sen voisi kuvitella olevan suoraan elokuvasta. Ajoittain todellisuus tosiaan on tarua ihmeellisempää. Kirja on yksi parhaista, joihin olen tarttunut vuosikausiin.

Angelika Leikola & Ismo Leikola: Suo, kuokka ja Hollywood

Ismo, miehemme maailmalla! Suo, kuokka ja Hollywood kertoo maailman hauskimmaksi ihmiseksi vuonna 2014 valitun Ismo Leikolan uran alkutaipaleista ja etenemisestä Yhdysvalloissa.

Kirjassa sukelletaan arkisiin sattumuksiin ja haasteisiin, kun Leikolat asettuvat asumaan vieraaseen maahan ja yrittävät päästä jyvälle erilaisesta, uudesta arjesta ja kulttuurista. En ole itse koskaan asunut muualla kuin Suomessa, joten en voi omakohtaisesti samaistua kokemuksiin, mutta kiehtovia ne ovat silti. Kirjassa ihmetellään kulttuurieroja ja ruoditaan suomalaisuutta ja amerikkalaisuutta kiinnostavalla tavalla. Samalla valotetaan stand up -komiikan maailmaa ja sen toimintalogiikkaa.

DSC_0810-m
Leikolat kirjoittavat asettumisesta Yhdysvaltoihin. Vaikka amerikkalainen kulttuuri on tuttu elokuvista ja sarjoista, arki ei ehkä ole ihan sellaista kuin niiden perusteella voisi kuvitella.

***

Olen jutellut äänikirjoista monien tuttujeni kanssa, ja yllättävän monelle ajatus kirjojen kuuntelusta tuntuu vieraalta. Kyllä minäkin aikanaan tykkäsin kirjoista paperisina – vaan en enää. En ole vuosikausiin kahlannut kirjoja läpi yhtä kovalla innolla ja tahdilla kuin äänikirjoihin siirryttyäni.

Teen töitä tietokoneella ja silmäni eivät oikein tykkää jatkuvasta datailusta ja tekstien tuijottelusta. Kokeilin alun perin äänikirjoja kuivien silmieni säästämiseksi, mutta huomasin nopeasti, miten käteviä äänikirjat ovat. Minulle äänikirjat ovat ennen kaikkea loistava tapa rauhoittua iltaisin niin kotona kuin varsinkin hotelleissa tai tuttavien luona yöpyessä. Matkailunäkökulmasta ilmiselvä hyöty on tietenkin myös se, että äänikirjat eivät vie tilaa kassissa.

Meillä on Hemmon kanssa ollut jo pari vuotta käytössä BookBeatin perhetili eli tili, jonka voi jakaa samassa osoitteessa asuvien perheenjäsenten kesken. BookBeatista löytyy myös e-kirjoja, mutta me olemme kumpikin ihan koukussa nimenomaan äänikirjoihin. Lataamme aina lomareissuille kirjoja offlineen, jolloin dataa ei kulu matkalla kirjojen kuunteluun. Kaikkiaan palvelussa on yli 500 000 kirjaa, ja teoksia on suomen lisäksi mm. ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi, joten kielitaitoakin pääsee halutessaan freesaamaan.

*Kokeile BookBeatia! Linkin kautta pääset kokeilemaan BookBeatia maksutta 30 päivän ajan, jos et ole kokeillut BookBeatia aiemmin. Saat 20 tuntia kuunteluaikaa. Etu koskee uusia BookBeat-käyttäjiä.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Maailmalle kirjojen avulla – 8 lukuvinkkiä”

  1. Itseäni Kongo kiinnostaa kovasti. Myös maan historia on jossain määrin tuttu ja olen esimerkiksi lukenut Kuningas Leopoldin haamu -kirjan. Ilman muuta erityisesti tuo Sillanpään kirja menee itselleni harkintaan. Myös Vakooja ja petturi kuulostaa erittäin kiinnostavalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *