Kaupunkinäkymien aatelia: Empire State Building

Artikkelikuva - New York Empire State Buildingista katsoen

Kerroin viimeksi, että Shake Shackin hampurilaisten jälkeen meillä oli New Yorkissa loppupäivänä muuta ohjelmaa kuin Brooklynin kiertelyä. Suuntasimme Manhattanille. Nyt oli näköalojen vuoro!

20150421_191615-m
Luulin, että höyryä tulee Nycissä kaduille vain elokuvissa, mutta väärässä olin!

Matkalla vähän sakkailtiin: tarkoitus oli mennä 28th Streetille, mutta kävimme välissä odottelemassa metroa 8th Streetillä, kun hyppäsimme hätäpäissämme metrosta väärällä asemalla. (Emme ehkä olleet ihan hereillä.)

Käpöttelimme 28th Streetiltä Empire State Buildingiin ja ostimme sieltä New York City Passit (114 USD per lätty). Laskeskelimme, että passien ostaminen tuli edullisemmaksi kuin maksaa kuuden eri nähtävyyden liput yksitellen. Näin ensimmäisellä New Yorkin -matkalla kun suunnitelmissamme oli tosiaankin turreilla oikein kunnolla, ja meillä oli kaksi viikkoa aikaakin. Passin hintaan kuului:

 • Empire State Building Experience
 • American Museum of Natural History
 • The Metropolitan Museum of Art
 • Top of The Rock Observation Deck tai Guggenheim Museum
 • Statue of Liberty & Ellis Island tai Circle Line Sightseeing Cruises
 • 9/11 Memorial & Museum tai Intrepid Sea, Air & Space Museum.

Ensimmäisenä käytimme tietysti sisäänpääsyliput Empire State Buildingiin, kun olimme siellä jo valmiiksi.

Näkymä Empire State Buildingistä on upea

Empire State Buildingin rakentaminen aloitettiin vuonna 1930 ja rakennus avattiin reilun vuoden päästä vapunpäivänä 1931. Tämä 381 metrin korkuinen (antenni mukaan laskettuna lähes 450-metrinen) rakennus on yksi maailman kuuluisimmista pilvenpiirtäjistä, joten pitihän siellä vierailla. Se on tällä hetkellä New Yorkin toiseksi korkein rakennus heti uuden One World Trade Centerin jälkeen ja koko Yhdysvaltojen kolmanneksi korkein rakennus.

Ja tällaiset näkymät sieltä aukeavat!

DSC_0174-m

DSC_0218-m

Jonossa oli naurettavan vähän jengiä, mutta ylös 86. kerroksen näköalatasanteelle pääsemiseen meni silti puolisen tuntia. Tämä johtui enimmäkseen siitä, että ylös mennään kahdella eri hissillä: ensimmäinen kulkee 80. kerrokseen ja vasta toisella päästään 86. kerroksen näköalatasanteelle. Ennen toista hissiä kävijöiden täytyy kiemurrella jonossa näyttelytilan läpi, ja se vie hetken aikaa.

Vielä ylempänä 102. kerroksessa on toinen näköalatasanne, mutta siellä me emme käyneet. Vierailu olisi maksanut 23 taalaa lisää.

Maisemat ylhäältä olivat arvatenkin todella hienot. Niiden näkymien äärelle pääsemistä oli odotettu jokunen vuosi!

20150421_174702-m

DSC_0182-m

DSC_0213-m

Samalla lipulla näköalatasanteelle päivällä ja illalla

City Passin lippuun sisältyi kaksi sisäänpääsyä: toinen päiväsaikaan ja toinen saman päivän iltana kahdeksan jälkeen. Toisin sanoen meidän ei tarvinnut kykkiä ylhäällä odottamassa auringonlaskua, jotta näkisimme maisemat myös iltavalaistuksessa, vaan saatoimme huoletta lähteä välissä käymään muualla. Sää oli viilentynyt aamusta voimakkaasti, joten emme olisi jaksaneetkaan värjötellä ylhäällä niin kauaa, että aurinko olisi laskenut. Emme myöskään olisi vaivautuneet jonottamaan sisään kahdesti, jos jonot olisivat olleet massiiviset, mutta päiväsaikaan pääsimme tosiaan sisälle nopeasti.

Kävimme välissä syömässä pizzaslicet Broadwayllä, ostamassa jääkaappimagneettien kokoelmaan täytettä ja pyörähtämässä Macy’sillä ja parissa muussakin kaupassa. Sään viileneminen alkoi tuntua sen verran voimakkaalta, että silmäilimme kaupoissa vaatteita, mutta mitään ei tarttunut matkaan.

DSC_0240-m

DSC_0243-m

DSC_0257-m

Palasimme Empire State Buildingiin puoli yhdeksän aikaan. Minulla oli laukussa mukana kamerajalusta, jonka turvatarkastaja oli päivällä vaatinut saada säilöön siksi aikaa kun olimme ylhäällä. Illalla kamerajalusta ei enää kiinnostanut turvahenkilöstöä, mutta en silti uskaltanut viritellä sitä tasanteelle.

DSC_0252-m

Illalla sisäänpääsyjono oli pidempi kuin kuin päivällä, mutta selvisimme silti noin tunnissa ylös ja takaisin alhaalla olimme jo kymmenen jälkeen. Sen pidempään emme kyenneet näköalatasanteiden jäätävän kylmässä tuulessa hytisemään.

Sellaisia maisemia tänään. Oletko käynyt Empire State Buildingissä? Kauanko meni jonottaessa?

Pysy matkassa mukana ja seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa.


Lue myös:
Top of the Rock eli Rockefeller Centerin katolla
George Townin paras näköala: Komtar Tower
Singapore: kolme erilaista näköalapaikkaa
Madridin näköalapaikat
Berliinin näköalapaikat

14 vastausta artikkeliin “Kaupunkinäkymien aatelia: Empire State Building”

 1. Hienoja kuvia! Kävin itse ESB helmikuussa 2012 – NYC City Passilla, joka on muuten mainio kortti kun ensimmäistä kertaa turistina kiertämässä NYCin nähtävyyksiä Meillä jonostusta oli 0 minuuttia, kun tultiin aamusta heti kun ovet aukesivat – ja oltiin sitten huipulla ensimmäisenä ihan omissa oloissaan kunnes ennen muita turisteja. Myöhemmin kun palasimme takaisin iso jono kiersi jo taloa.

  Ensimmäistä kertaa kun olin NYCissä niin saapuminen Howard tunnelista suoraan Manhattanin keskustaan tuntui kuin olisi tullut keskelle elokuvaa – niin voimakas oli tunne.

  1. Kiitos!

   Hyvä vinkki mennä paikalle heti aamusta! Jos saapuu kaupunkiin Suomesta niin herääminenkään tuskin on ongelma jet lagin ansiosta. 🙂 Tuo City Pass oli tosiaan hyvä ostos ensikertalaiselle.

   Mulla oli New Yorkin maisemista samanlainen fiilis kuin sulla, kaikki näytti elokuvista tutulta. Hauska tunne.

 2. Nuo yökuvat ovat kyllä hienoja, mutta mulla olisi luultavasti tuollainen puoli tuntia aivan maksimi jonotusaika, jonka jaksaisin odottaa… 😀 Vähän sama Eiffel-tornin kanssa, en tiedä jonottaisinko sinnekään. Riossa jonotin kristuspatsaalle, ja harmitti että käytin siihen aikaa. Ehkä en sitten osaa arvostaa näköalapaikkoja tarpeeksi. 😀

  1. Tuskin kukaan jonottamisesta tykkää, mutta onhan noita odotusaikoja siellä sun täällä, ei pelkästään näköalapaikoilla. Ravintoloissa venaaminen on ehkä mulle se suurin inhokki turistimestojen jonojen lisäksi. 🙂 Tietenkin kannattaa valita jononsa eli pohtia, mitkä paikat ovat jonottamisen arvoisia. Meitä varmaan Hemmon kanssa kiinnostavat aika paljon nämä upeat maisemat, kun nimenomaan niihin on jaksettu aika monesti mennä, kun taas todella moni muu paikka on jätetty väliin kiemurtelevien jonojen takia.

 3. Tosi mahtavat kuvat! Syksyllä käytiin mekin Nycissä, mutta viraltiin maisemia katsomassa Top of the Rockilla. Tyydyttiin aamumaisemiin, eli mentiin heti ovien auettua, eikä tarvinnut muistaakseni jonottaa kuin n. 5-10 minuuttia. Seuraavan kerran voisin itsekin haluta käydä iltasella, mutta tykkäsin kyllä Top of the Rockista kun sieltä taas näki komeasti Empire State Buildingin. Voisin olla kyllä hauska käydä myös ESB:llä, niin saisi molemmat koettua! 🙂

  1. Kiitos! Me vähän innostuttiin ja käytiin myös siellä Top of the Rockin näköalatasanteella toisena päivänä. 🙂 Postailen siitäkin jossain vaiheessa. Molemmissa kannattaa mielestäni käydä, jos näköalapaikat iskevät. Olin tosi yllättynyt, että jonot olivat tuonne ESB:iin valoisaan aikaan niin olemattomat. Pimeän laskeuduttua väkeä oli sitten vähän enemmän, mutta olin varautunut joka tapauksessa paljon pahempaan.

 4. Marraskuussa vajaat pari vuotta sitten mentiin melkein puolenyön aikaan samoja näkymiä katsomaan eikä ollut lainkaan jonoja. Silloin ilmst olivat myös hienot ja aurinkoise.

  1. Arvelin siis oikein kun tuolla mietin, että myöhemmin illalla tai yöllä jonot varmaan katoavat kokonaan. Talvisaikaan etenkin voisin kuvitella, että väkeä ei ole yöaikaan niin paljoa, kun on viileämpi sääkin.

 5. Empire State Buildingiin voi myös ostaa express -liput, jolla pääsee jonojen ohi 🙂 Eikä se muistaakseni kovin paljoa kalliimpi ollut – tosin tietysti joku City Pass, joka sisältää muutakin on edullisempi. Olimme reissussa sisarentyttärieni kanssa ja lisähinta alkoi tuntua erinomaisen hyvältä idealta kun katsoin heidän reaktioitaan, kun pääsimme jonojen ohi: tytöt kommentoivat, että nyt on ihan filmitähtiolo!

  1. Varmasti joissain tilanteissa oikein hyvä vaihtoehto tuollainen lippu. Mä olin vähän yllättynyt jonojen lyhyydestä meidän käyntimme aikaan. Jotenkin odotin sellaista Eiffel-tornin tyyppistä kiemurtelevaa jonoa. 🙂

 6. Mentiin illalla Empire State Buildingiin eikä kovin pitkään jonotettu. Käytiin ihan ylhäällä, mutta mielestäni turhaan. Hieman alempaa oli jotenkin paremmat näkymät.

  1. Kiva kuulla, että emme menettäneet mitään, kun pihistelimme sen ylemmän tasanteen lipun kanssa! 🙂 Kaikesta päätellen ESB:iin ei ole aina mitkään kamalat jonot, kun sinullakin on ollut kokemus, että jono oli ihan siedettävä. Meillä tosiaan sama juttu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *