Staten Island Ferry ja vaateostoksia pakon edessä

Artikkelikuva - New Yorkin siluetti Staten Island Ferryn kyydistä nähtynä

Mitä olisi New York ilman Vapaudenpatsasta? No, paljonkin, mutta me Ison Omenan ensikertalaiset halusimme joka tapauksessa tuon patsaan nähdä ja päästä samalla vähän vesille. Helppo keino Vapaudenpatsaan katselemiseen on nimittäin hyödyntää täysin ilmaista Staten Island Ferryä, joka sahaa reitillään Liberty Islandilla sijaitsevan patsaan ohi.

Lauttaliikenne Manhattanin ja Staten Islandin välillä aloitettiin jo vuonna 1817, joten mistään uudenkarheasta palvelusta ei ole kyse. Staten Island Ferry lähtee Manhattanilla Whitehallin asemalta (tunnetaan myös nimellä South Ferry), jonne siis pääsee metrolla.

New Yorkin pilvenpiirtäjiä Staten Islandin lautan kyydistä
Staten Island Ferry

Lautta on kuulemma ruuhka-aikaan aivan täynnä, joten parasta lienee valita jokin muu ajankohta kuin kello 6–9.30 aamulla tai kello 16–19.30 iltapäivällä. Päiväsaikaan lautta kulkee ruuhka-ajan ulkopuolella puolen tunnin välein ja yöaikaan tunnin välein. Me hyppäsimme kyytiin puolenpäivän aikaan ja kuten kuvasta näkyy, lautalla oli tuolloin erittäin väljää.

Staten Island Ferryn tyhjiä penkkejä
20150422_124417-m

Lautalta on pakko poistua perillä, eli paluumatkaa ei voi jäädä odottamaan lauttaan. Sekä Whitehallin terminaalissa Manhattanin päässä että Staten Islandin St. Georgen terminaalissa on ilmainen wifi, joten kännykkäkansa ei pääse tylsistymään hengiltä, jos ei ehdi juosta seuraavaan lähtevään lauttaan.

Vapaudenpatsasta pääsee katsomaan paljon lähempääkin – itse asiassa jopa sen sisälle on mahdollista mennä vierailulle – mutta meitä ei tällä kertaa kiinnostanut lähteä ottamaan lähikontaktia tuohon Ranskan lahjoittamaan patsaaseen. Näkymät lautalta riittivät näin ensimmäisellä New York -vierailulla mainiosti.

Vapaudenpatsas Staten Island Ferryn kyydistä
Vapaudenpatsas
Mahnattanin pilvenpiirtäjiä vesiltä käsin

Lauttareissu oli maisemineen kiva kokemus. Mukavaa oli myös se, että Staten Island Ferry ei tosiaan maksa yhtään mitään. Tämä ilahdutti meitä kovasti, sillä se tuntui harvinaiselta herkulta. Kyllähän julkisesta liikenteestä yleensä sentään jotain täytyy maksaa.

Sää oli vielä lautalla ollessamme täysi helmi, vaikka viileää olikin. Painuimme lauttakierroksen jälkeen metrolla Cortlandtin asemalle ja sieltä Century 21 -outletiin. Siellä oli hyvät valikoimat muun muassa monenlaisia tossuja, ja Hemmo löysikin uudet lenkkarit reissussa hajonneiden tilalle. Minä olin jälleen kerran surkea shoppailija enkä kelpuuttanut mitään, vaikka viileän sään takia yritin kovasti löytää takkia tai edes jotakin paitaa. Kun poistuimme, ulkona oli alkanut sataa vettä. Lähdimme Times Squarelle lounaalle ja pyörähtämään muutamaan kauppaan, ja lopulta palasimme tyhjin käsin Brooklyniin Court Streetille.

Kävelimme metrolta hotellille ja matkalla ilmeisesti tajusin, että ilman lisävaatekerroksia jäädyn ihan oikeasti pystyyn, joten hyökkäsimme sisään GAP:n tehtaanmyymälään Fulton Streetillä. Koska takkia ei löytynyt, ostin sieltä läjän paitoja – kaikki osastoa ruma-mutta-jokseenkin-lämmin. Seuraavina päivinä noille ostoksille tuli käyttöä, sillä lämpötila laski entisestään. Sitähän sanotaan, että kevät tulee keikkuen – näyttää pitävän paikkansa myös New Yorkissa.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

6 vastausta artikkeliin “Staten Island Ferry ja vaateostoksia pakon edessä”

 1. Haha sun shoppailu kuulostaa suurin piirtein yhtä epätoivoiselta kuin mun 😀 Vaikka mitä ois tarjolla, mikään ei kelpaa / sovi / on liian kallis / ei kuitenkaan hyvä… ihan toivotonta. Sitten pakon edessä ostaa "jotain" ja sekös vasta harmittaa.

  1. Juuri näin! 😀 Epätoivoista. Tällä tavalla kertyy hyvin kaappiin niitä ”no, kai tätä jossain lenkillä / kotona / mökillä voi pitää” -vaatteita. Vaikka lenkki- ja kotivaatteita on jo ihan tarpeeksi ja mökkiä ei ole eikä tule. 😛

 2. Mäkin olen käynyt vuosia sitten katsastamassa vapaudenpatsaan tuolta lautalta. 🙂 Silloin sisällä oli tyhjää, mutta ulkona turistit olivat vallanneet aina sen puolen laivasta, jolta patsas näkyi.

  Itse vapaudenpatsaskierroksella olen käynyt lapsena, ja yritimme sille uudestaan vuosi sitten Iiron kanssa, mutta olivat pirulaiset varattu loppuun jo kolme kuukautta etukäteen. Käytiin sitten vain Liberty State Parkissa New Jerseyn puolella katselemassa patsasta, ja sitäkin voin suositella, jos on kaunis päivä!

  1. Tuolla lautalla oli vain kourallinen väkeä kannellakin – tai siis ainakin sillä puolella, jossa me olimme. Sekin vähä katosi jonnekin pian satamasta lähdön jälkeen. Jollain toisella kannella oli siis varmaan paremmat näkymät, jotka me missattiin kykkimällä tuolla alakannella ulkona ja sisällä. 😉 En valita.

   Enpä tiennytkään, että Vapaudenpatsaan kierrokset ovat noin suosittuja! Kolme kuukautta on aika pitkä aika matkasuunnitelmien tekemisessä, ei taitaisi meitsiltä luonnistua sen vaatima suunnitelmallisuus. Vaikka olisihan siellä kruunussa ollut hauska käydä! New Jerseyn puolella olisi myös ollut kiva käväistä. Täytyy pitää mielessä tuo Liberty State Park!

 3. Niin se 3 kk jono on vain kruunuun, ei patsaaseen saati sitten saarelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *