Berliinin näköalapaikat

Artikkelikuva - Näköala Siegessäulesta eli Voitonpylväästä, Berliini, Saksa

Missä ovat Berliinin parhaat paikat ihastella maisemia? Kun haluat Euroopan kiehtovimmassa kaupungissa kattojen ylle, tsekkaa nämä Berliinin näköalapaikat! Mukana on myös vinkki paikasta, jonka voit hyvillä mielin jättää väliin.

Kävimme vastikään Hemmon kanssa viikonloppumatkalla suosikkikaupungissamme Berliinissä. Katsastimme reissulla pari näköalapaikkaa, jotka olivat jääneet aiemmin käymättä. Näköaloja on tullut ihasteltua eri puolilla Berliiniä myös useilla aiemmilla matkoilla. Tässä suositukseni!

Panoramapunkt, Potsdamer Platz

Panoramapunktin näköalapaikka Potsdamer Platzilla on suosikkini Berliinin näköalapaikoista. Se on hinnaltaan kohtuullinen (7 euroa joulukuussa 2018), sinne pääsee helposti – Potsdamer Platzin asema on aivan näköalapaikan juurella – ja jonot eivät kokemusteni perusteella ole pitkät. Näköaloja pääsee katselemaan ulkoilmassa, minkä ansiosta valokuvia ottaessa ei tarvitse ärsyyntyä heijastavista lasiseinistä.

Panoramapunkt sijaitsee Kollhoff-tornissa. Se seisoo paikalla, jossa kulki aikanaan Berliinin muuri. Hissimatka avoimelle näköalatasanteelle tornin 25. kerroksen näköalojen äärelle kestää vain 20 sekuntia, sillä matka taittuu Euroopan nopeimmalla hissillä. Tasanteella voi näköalojen lisäksi tutkia Views of Berlin -ulkoilmanäyttelyä, jossa esitellään Potsdamer Platzilla vuosien saatossa tapahtuneita muutoksia. Näköalojen päälle saa siis historiakatsauksen.

Tornin 24. kerroksessa on kahvila, joten sisätiloihinkin pääsee, jos vaikka sää on ankea tai tekee mieli haukata jotain pientä tai ottaa lasi viiniä.

Näkymä Panoramapunkt-näköalapaikalta Potsdamer Platzilla
Panoramapunktin maisema näytti vuonna 2012 tältä.
Näkymä Panoramapunktilta Welt-pallon suuntaan vuonna 2012
Panoramapunktin näköalabaarissa oluella ja viinilasillisella

TV-torni Fernsehturm, Alexanderplatz

Alexanderplatzilla sijaitseva Berliinin televisiotorni on varmasti Berliinin maamerkkinä kaikkein tunnetuin kaupungin näköalapaikoista. Näköalapaikoista tosissaan kiinnostuneille tv-torni on pakollinen nähtävyys, mutta muuten voi mielestäni hyvin skipata koko tornin ja ihailla sitä ennemmin ulkoapäin.

Toki tornissa käyminen on kokemus sinänsä, mutta sinne on melko korkea pääsymaksu (15,50 euroa joulukuussa 2018) ja jonotusaika voi olla pitkä. Tarjolla on myös netistä varattavia fast track -lippuja, mutta ne maksavat vielä enemmän (19,50 euroa joulukuussa 2018, tammikuussa 2019 jo 21,50 euroa).

Lipulla pääsee 203 metrissä olevalle näköalatasanteelle ja siellä olevaan baariin. Näköalatasanteella on lasi-ikkunat kauttaaltaan, onhan kyseessä tv-torni. Lisäksi lasi-ikkunoissa on jonkinlainen pieni sävytummennus, joten maisemat eivät omasta mielestäni näytä niin hienoilta kuin ne voisivat tällaisista korkeuksista näyttää, sillä sävytys värjää maisemaa sinertäväksi. Varaudu myös tungokseen.

Tornin plussapuoliin kuuluu mahdollisuus ruokailuun pyörivässä Sphere-näköalaravintolassa, joka sijaitsee näköalatasanteen yläpuolella 207 metrissä. Ravintola tekee täyden kierroksen 30–60 minuutissa, joten ruokailun lomassa pääsee ihailemaan maisemia joka suuntaan.

Berliinin televisiotorni kuvattuna tornin juurelta
Näkymä Berliinin televisiotornista vuonna 2010
Maisema televisiotornista näytti vuonna 2010 tältä.

Voitonpylväs Siegessäule, Tiergarten

Viehättävää Tiergarten-puistoaluetta halkoo Straße des 17. Juni. Sen keskellä on pyöreä Großer Stern -aukio, joka toimii liikenneympyränä. Aukion keskellä töröttää 67-metrinen Voitonpylväs, jonka huipulla kimaltelee 35 tonnia painava pronssipatsas. Voitonpylvääseen pääsee vierailemaan alittamalla liikenneympyrän alikulkutunneleita pitkin. Sisäänpääsy on varsin kohtuuhintainen (3 euroa joulukuussa 2018).

Voitonpylvään jalustassa on museo, jossa esitellään muun muassa erilaisia maailman monumentteja. Ylhäällä pylvään näköalatasanteella vierailu ei sovellu heikkokuntoisille tai liikuntarajoitteisille eikä pahasti korkean paikan kammoisille. Hissiä ei ole vaan ylös kiivetään kapeaa portaikkoa 285 askelmaa. Ulkotasanteella pylvään pääsee kiertämään kokonaan ja sieltä aukeavat upeat näkymät Tiergarteniin. Ahtaalla tasanteella tungeksiva väkijoukko voi kuitenkin verottaa tunnelmaa.

Voitonpylväs marraskuussa 2018 kadulta kuvattuna
Voitonpylvään jalustan maalauksia
Voitonpylvään jalustassa on komeita maalauksia.
Ruskanäkymä Voitonpylväästä marraskuussa 2018
Näköala Voitonpylväästä vuonna 2018.

Park Inn Berlin -hotellin kattoterassi, Alexanderplatz

Jos haluaa ihailla Berliinin tv-tornia lähietäisyydeltä ja korkealta, Park Inn Berlin -hotellinnäköalatasanne on hyvä valinta. Näköalatasanteen pääsymaksu on melko edullinen (4 euroa joulukuussa 2018) ja sinne pääsee kokemusteni mukaan ilman pitkää jonottamista– mutta tähän varmaan vaikuttaa myös vallitseva sää, kuten tietysti kaikkien näköalapaikkojen kohdalla. Huonolla säällä näköalapaikoille ei ole kovaa tunkua.

Park Inn Berlinin näköalatasanteen miinuspuoli on, että tasanne on tosi ankea! Se on ensinnäkin pienikokoinen, ja toisekseen se ei ole millään tavoin viihtyisä. Tasanteella on muutama tuoli, joilla meidän vierailumme aikaan istuskeli viileästä säästä huolimatta pari tyyppiä juomassa olutta. Ylhäällä on ovensuussa minimaalisen pieni kioskiluukkua muistuttava baaritiski, josta voi ostaa juotavaa. Maisemia pääsee ihailemaan tasanteella täysin ulkoilmassa. Paikalla on myös muutamat kiikarit, joilla voi tutkailla ympäristöä tarkemmin.

Näköalat ovat tosi hulppeat, ja erityisesti tv-tornia pääsee katselemaan täältä hienosti. Tasanteella ei kuitenkaan huvita viipyillä näköalojen tsekkailua pidempään, sillä siellä on kertakaikkisen kämäinen meininki. Ei siis kannata odottaa mitään komeaa näköalabaaria, jossa olisi pientä luksuksen tuntua, sillä sitä täällä ei todellakaan ole.

Berliinin televisiotornin huippu Park Inn Berlin -hotellin näköalatasanteelta katsoen sumuisella säällä
Sumuisella säällä kannattaa miettiä kahdesti näköalaterassilla vierailun mielekkyyttä. Näin sumuista oli marraskuussa 2018.
Katunäkymä Park Inn Berlin -hotellin näköalatasanteelta kuvattuna illalla

Tämän voit passata: Teufelsbergin valvonta-asema

Teufelsberg on kylmän sodan aikainen amerikkalainen valvonta-asema, mutta valitettavasti asemasta ei tänä päivänä ole jäljellä kuin rippeet. Grunewaldissa sijaitsevan jätemäen päällä sijaitsevan valvonta-aseman torneista on ollut mahdollisuus ihailla hienoja maisemia, mutta ainakaan tällä hetkellä torneihin ei enää pääse. Kiellossa on kyse turvallisuussyistä enkä ihmettele sitä yhtään, sillä alue on todella rapistunut ja aivan heitteillä. Teufelsbergiin ei siis kannata vaivautua näköalojen perässä!

Yksi Teufelsbergin torneista
Teufelsbergin tornit ovat surkeassa kunnossa.

Myös näillä Berliinin näköalapaikoilla haluaisin käydä

Useista reissuista huolimatta muutamia houkuttelevia Berliinin näköalapaikkoja on minulla vielä käymättä. Nämä haluaisin vielä kokea.

Valtiopäivätalo Reichstagsgebäude

Reichstag eli Valtiopäivätalo on yksi Berliinin historiallisista maamerkeistä. Olen kyllä makoillut Valtiopäivätalon nurmikolla piknikillä, mutta sisätilat ja näköalakupoli ovat lukuisista Berliinin-reissuista huolimatta edelleen näkemättä. Ehkä ensi kerralla? Sisäänpääsy on ilmainen, mutta vaatii etukäteisrekisteröinnin. Sen pääsee tekemään Bundestagin sivuilla.

Valtiopäivätalo Reichstag

Welt-pallo

Welt-pallo on heliumpallo, joka on varmasti tuttu näky horisontissa kaikille Berliinin-kävijöille. Checkpoint Charlien vieressä sijaitseva sinivalkoinen Die Welt -tekstillä koristeltu pallo näkyy kauas! Vierailu olisi varmasti hauska ja vähän erilainen näköalapaikkakokemus.

Welt-pallo Topographie des Terrors -muistomerkin yllä kesällä 2010
Welt-pallo Topographie des Terrors -muistomerkin yllä vuonna 2010.

Klunkerkranich

Neuköllnissä sijaitseva Klunkerkranich-kattoterassi vaikuttaa varsin houkuttelevalta vierailukohteelta kesäaikaan. Kauppakeskuksen katolla sijaitsevasta kaupunkipuutarhasta on hienot näkymät Berliiniin. Tarjolla on rentoa biergarten-meininkiä, musiikkia ja cocktaileja. Tänne suuntaan seuraavalla kerralla, kun olen kaupungissa lämpimään vuodenaikaan! Klunkerkranichista löytyy lisätietoa esimerkiksi tästä Tripsterin jutusta.

Millaisista näköalapaikoista sinä tykkäät?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Berliinin näköalapaikat”

  1. Minunkin suosikkini on Panoramaplatz. Ei jonoja eikä ruuhkia ja kivat näkymät. TV-torni on tietysti jonkinlainen must, kyllä me senkin olemme suorittaneet kerran. Itse tykkäsimme kovasti tuosta Valtiopäivätalon ”Kuppelista”, josta yhdellä matkallamme ihastelimme edessä näkyvää ruskanäkymää. Berliini on kiva kaupunki kaikin tavoin, useita matkoja on takana, toivottavasti vielä edessäkin. Viimeksi olimme siellä lähes kolme viikkoa ja meillä oli pyörät käytössä, sekin oli kiva mahdollisuus.

    1. Kiitos kommentista! Meillä on siis sama suosikki, Panoramapunkt! Olen ihan samaa mieltä syistä: on mukavaa, kun ei ole pitkät jonot, ja näkymät ovat tosiaan hienot. Valtiopäivätalossa en sen sijaan ole vielä käynyt, mutta tarkoitus vielä joskus olisi. Berliini on todella mielenkiintoinen kaupunki ja sieltä löytyy aina uutta tekemistä. Olisin itsekin siellä joskus mielelläni kolme viikkoa, mahtavaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *