Saksa on linnabongarin paratiisi, sillä maassa on noin 25 000 linnaa ja palatsia. Osa on eri tavoin raunioina, monet taas erinomaisesti säilyneitä ja upeasti kunnostettuja. Me olemme vuosien mittaan vierailleet lukuisissa linnoissa eri puolilla maata, sillä linnoja on Saksassa niin valtavasti, että niitä on erittäin helppo sisällyttää matkoihin. Saksasta kun on vaikeaa löytää kohdetta, jonka läheltä ei löytyisi edes yhtä linnaa tai palatsia. Tästä jutusta löydät 11 vinkkiä Saksan linnoista. Jutun lopussa on kartta, johon on merkitty kaikki jutussa mainitut linnat ja lisäksi pari ekstravinkkiä linnoista.
1. Romanttinen Marienburgin linna
Marienburgin linna (Schloss Marienburg) on hyvä todiste siitä, että myös harmaa voi olla romanttista! Hannoverin lähellä Pattensenissä sijaitseva Marienburgin linna on väriltään harmaa, mutta linna on hyvin koristeellinen ja viimeisen päälle hiottuja yksityiskohtia on valtavasti. Kaunis linna oli Hannoverin kuningaskunnan hallitsijan Yrjö V:n lahja puolisolleen kuningatar Marielle, joten romantiikka on läsnä myös linnan tarinassa.
Lue myös:
- Komea Marienburgin linna
- Linnan omat sivut: schloss-marienburg.de

2. Kultakoristeinen Schwerinin linna
Pohjois-Saksassa sijaitseva Schwerinin linna on monista muista Saksan linnoista poiketen tasamaalla. Samalla se on keskeisellä paikalla Schwerinin kaupungin keskustassa, joten vieraileminen on helppoa. Koristeellinen linna kauniine puutarhoineen sopii erityisesti romanttisista linnoista pitäville. Sisätilat ovat prameat ja palatsimaiset.
Lue myös:
- Vinkkejä Pohjois-Saksan Schweriniin
- Linnan omat sivut: mv-schloesser.de/schloss-schwerin

3. Osittain raunioitunut Schloss Heidelberg
Heidelberg on Saksan vanhin yliopistokaupunki, ja myös Heidelbergin linnalla (Schloss Heidelberg) on aika mukavasti ikää: sen vanhimmat osat ovat 1200-luvulta. Linna on osin raunioina ja osin suht hyvässä jamassa, vaikka sitä ei ole kunnostettu vuosisatojen varrella yhtä voimakkaasti kuin monia muita Saksan linnoja.
Lisäpisteitä Heidelbergin linna saa siitä, että linnan näköalatasanteelta aukeaa upea maisema Neckarjoelle ja Heidelbergin romanttisena matkakohteena tunnettuun kaupunkiin. Heidelberg on siitä harvinainen Saksan suurkaupunki, että se selvisi toisesta maailmansodasta lähes vahingoittumattomana, joten linnavierailuun kannattaa yhdistää myös kaupungilla kiertelyä.
Lue myös:
- Heidelbergin linna
- Linnan omat sivut: schloss-heidelberg.de

4. Lichtenstein, kapea linna jyrkänteen reunalla
Lichtensteinin linnan (Schloss Lichtenstein) erikoisuus on valkoinen torni, joka erottuu muuten harmaan linnan kyljestä silmiinpistävästi. Linna on myös hämmentävän kapoinen ja näyttää suorastaan uhmaavan painovoimaa, sillä se sijaitsee pystysuoran jyrkänteen reunalla.
Itse linnan lisäksi alueella on pari muutakin rakennusta ja puolustusrakennelmia. Lichtensteinin linnan ympäristö on maaseutumaista aluetta ja tiluksilla on miellyttävän väljää, joten siellä voi nautiskella rauhallisesta tunnelmasta – edellyttäen, että ei satu paikalle kovimpana sesonkiaikana.
Lue myös:
- Painovoimaa uhmaava Lichtensteinin linna
- Linnan omat sivut: schloss-lichtenstein.de

5. Punertava komistus Burg Hohenzollern
Hohenzollernin linna (Burg Hohenzollern) valmistui 1800-luvun loppupuolella. Valitettavasti linnan rakennuttamisen aloittanut kuningas Friedrich Vilhelm IV ei ehtinyt ennen kuolemaansa nähdä linnaa valmiina, vaikka linna oli nimenomaan hänen unelmansa. Samalla paikalla sijaitsi aiemmin pari muuta linnoitusta, joten täysin uudesta linnasijainnista ei ollut kyse, kun Hohenzollernin linnaa rakennettiin.
Kuten tyypillistä on, myös Hohenzollernin linna sijaitsee mäen päällä, ja avarassa maisemassa sen voi nähdä jo kaukaa. Linnassa saa seikkailla omaan tahtiin ilman opasta, mutta henkilökuntaa on kyllä paikalla, jos haluaa kysyä jotain.
Lue myös:
- Linnabongailua Saksassa: Hohenzollernin linna
- Linnan omat sivut: burg-hohenzollern.com

6. Moselin helmi Reichsburg Cochem
Moselin viinialueen sydämessä sijaitseva Cochemin linna (Reichsburg Cochem) on komea ilmestys ja koko alueen kruunu. Idyllisessä viiniviljelmämaisemassa Cochemin kaupungin yllä suoraan Mosel-joen varrella sijaitsevassa linnassa pääsee kiertelemään vain opastetulla kierroksella, mutta kierrokselle osallistuminen kannattaa, sillä silloin pääsee näkemään kauniin linnan tilat myös sisäpuolelta.
Lue myös:
- Cochemin linna Reichsburg – yksi Saksan helmistä
- Linnan omat sivut: reichsburg-cochem.de

7. Metsän siimeksessä sijaitseva Eltzin linna
Eltzin linna (Burg Eltz) on siinä mielessä piilotettu helmi, että se sijaitsee suojaisalla paikalla keskellä tiheää metsää eikä näin ollen näy kauas. Matkailijoilta se ei sijainnistaan huolimatta ole onnistunut piilottelemaan: linna on erittäin suosittu matkakohde. Sisätiloissa voi kierrellä vain opastetulla kierroksella, joka sisältyy pääsylippuun.
Eltzin linna ei vahingoittunut sodissa ja siitä on pidetty hyvää huolta, joten se on upea ilmestys niin sisältä kuin ulkoa. Harmaan kivilinnan tornit on maalattu ylhäältä valkoisiksi ja niitä koristavat punaiset ristikkorakennelmat. Sisätiloissa on paikoin yllättävän värikästä, sillä osa huoneista on koristeltu lattiasta kattoon värikkäillä maalauksilla.
Linnan omat sivut: burg-eltz.de

8. Burg Thurant Moselin varrella
Thurantin linna voi näyttää kauempaa melko vaatimattomalta, mutta lähemmän tuttavuuden tekeminen kannattaa ihan jo maisemien takia. Korkealla sijaitsevalta linnalta on upeat jokimaisemat Moselille! Monista rakennuksista koostuva linnakokonaisuus on monitahoinen ja osin raunioina, mikä lisää sen ulkoasun kiinnostavuutta.
Linna pitää sisällään myös yksinkertaisen lomahuoneiston, jota voi kesäkaudella varata yöpymiseen. Vierailun täytyy tosin tätä kirjoittaessani kestää vähintään viisi yötä, joten kovin pikaiselle visiitille tämä linnamajoitus ei sovi.
Linnan omat sivut: thurant.de

9. Schloss Burg
Kölnin lähettyvillä sijaitsevan Schloss Burgin ulkoasussa on pientä yhteneväisyyttä Eltzin linnaan: osa torneista on maalattu valkoiseksi ja niitä koristaa ristikkorakennelma. Linnan rakentaminen aloitettiin 1130-luvulla. Vuosisatojen saatossa se oli välillä raunioina, kunnes se kunnostettiin 1900-luvun alkupuolella.
Parhaillaan linnassa on meneillään uusia kunnostustöitä, joiden pitäisi valmistua vuoden 2025 aikana. Linnassa voi siksi tällä hetkellä vierailla vain rajoitetusti eikä kaikkiin tiloihin pääse. Sitten kun taas pääsee, linna on kiva vierailukohde Kölnin ja Düsseldorfin seudulla.
Linnan omat sivut: schlossburg.de

10. Prinsessalinna Neuschwanstein
Prinsessa Ruususen linnana tunnettu Schloss Neuschwanstein on varmasti Saksan tunnetuin linna. Kuuluisuus tekee tästä kauniista baijerilaisesta linnasta myös valitettavan ruuhkaisen.
Neuschwansteinin linnaan pääsee kiertelemään ainoastaan opastetulla kierroksella. Linnan liput ovat erittäin kysyttyjä, joten ne kannattaa varata etukäteen netistä. Jos ei onnistu saamaan lippuja, mutta haluaa silti nähdä linnan edes ulkoa, paras paikka saada linnasta klassinen postikorttikuva on suunnata Marienbrücken sillalle linnan lähettyville. Sieltä Neuschwanstein näkyy koko komeudessaan. Aikanaan meidän vierailullamme linnan toinen puolisko oli tietysti remontissa, joten en saanut haluamiani nättejä kuvia linnasta.
Lue myös:
- Lähtöportti-blogi: Satumainen Neuschwansteinin linna
- Linnan omat sivut: neuschwanstein.de
11. Yli kilometrin pituinen Burghausen
Burghausen on yli kilometrin mittainen, mikä tekee siitä maailman pisimmän linnakompleksin. Linna sijaitsee noin 100 kilometrin päässä Münchenistä ja vain noin 50 kilometrin päässä Itävallan Salzburgista. Jykevän näköinen linna on yli 1000 vuotta vanha.
Burghausen on tämän artikkelin linnoista ainoa, jossa emme ole vierailleet – vielä! Linna on tulevan kesän automatkamme suunnitellun reitin varrella, joten tämä epäkohta saadaan toivottavasti pian korjattua.
Linnan omat sivut: burg-burghausen.de

***
Linnoista ja palatseista kiinnostuneille hyvä vinkki on myös Saksan matkailureitti Burgenstraße eli ”linnatie”. Reitin varrelta löytyy yli 70 erilaista linnaa ja palatsia ja samalla se yhdistää monet Saksan kauneimmista kaupungeista.
Saksan linnavinkit kartalla
Alla olevalta kartalta löydät kaikki tässä artikkelissa mainitut linnat (ruskeat linnakuvakkeet). Lisäksi kartalla on ekstravinkkejä muista Saksan linnoista ja palatseista (tummansiniset linnakuvakkeet). Jos kaikki kuvakkeet eivät ole näkyvillä, saat ne näkyviin klikkaamalla karttaupotuksessa olevaa valikkoa.
Lue myös:
- Automatkalle Saksaan: missä kannattaa käydä?
- Ihanimmat Saksan ristikkotalokylät
- Saksa: Ludwigslustin linna ja puutarha
- Kauniit Schleissheimin palatsit Münchenissä
- Residenz München – koristeita ja kimallusta palatsissa
Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:
Suurin osa on näistä itselläni käymättä, ja oikeastaan Saksaa ylipäätään on tullut aika vähän kierrettyä. Tuo linnatie olisikin siinä mielessä hyvä vaihtoehto – paljon linnoja ja kiinnostavia kaupunkeja.
Linnatie ja Saksan matkailureiteistä myös Romantische Straße ja Saksan Alppitie ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja! Ihania pikkukaupunkeja löytyy Fachwerkstraßen eli Ristikkotaloreitin varrelta.
Linnat on ihania! Näistä haluaisin nähdä ehdottomasti Neuschwansteinin linnan, mutta muutkin kyllä kelpaisi. Olen käynyt Saksassa muutaman kerran, mutta linnat ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Linnareitti oli hyvä vinkki ja täytyy laittaa korvan taakse, jos tuonne joskus lähtisi autolla.
Neuschwanstein on kyllä upean näköinen, mutta niin on tosi moni muukin linna! Neuschwansteinin huono puoli on, että sen haluavat nähdä ”kaikki”, joten siellä on kovat ruuhkat. Mutta ei se tietysti mikään ihme ole, kun linna tosiaan on niin hienon näköinen. 🙂 Meillä on aina automatkoilla linnoja listalla.