Saksa: Ludwigslustin linna ja puutarha

Artikkelikuva - Ludwigslust

Ludwigslustin linna puutarhoineen on nähtävyys, josta en ollut kuullut mitään vielä puolisen vuotta sitten. Kesän automatkaa suunnitellessa linna osui näkökenttääni karttaa tutkiessa, ja pienen surffailun jälkeen totesin, että tämähän on oiva vierailukohde reittimme varrella. Ludwigstlustin linna oli kuvissa hienon näköinen, ja paikan päällä vaikutuin linnarakennuksen lisäksi sitä ympäröivästä suuresta puutarhasta.

Ludwigslustin kaupunki, linna ja puutarha sijaitsevat Pohjois-Saksassa Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltiossa, noin 40 kilometrin päässä Schwerinistä ja noin 110 kilometrin päässä Hampurista ja Lyypekistä. Sijaintinsa vuoksi paikka sopii varmasti parhaiten automatkailijoiden kohteeksi, ja autolla mekin siellä kävimme. Vierailimme Ludwigslustin linnalla, kun olimme ajelemassa Schwerinistä Quedlinburgiin.

Ludwigslustin linna

Linnaa lähestyessämme ohitimme suuria parkkialueita ja mietimme, että onneksi lähdimme aamulla ajoissa liikkeelle. Parkkipaikat olivat tyhjiä, mutta selvästi linnalla on varauduttu suuriin vierailijamääriin. Olimme paikalla aamupäivällä ja oli toukokuun loppu, joten suuret turistiryhmät eivät olleet vielä liikkeellä. Hämmentävää kyllä, edes linnan edustalla olevan valtavan aukion laidalla ei ollut vielä täyttä. Saimme pysäköityä auton aivan linnan viereen – ja vielä täysin ilmaiseksi.

Pohjoisen Versaillesiksi sanottu Ludwigslustin barokkilinna on suuri, mutta ei valtava. Olin itse asiassa jopa yllättynyt sen maltillisesta koosta. Puutarha ja muut linnan ulkoalueet sen sijaan ovat valtavan kokoiset. Linna on koristeellinen, symmetrinen ja hienossa vaaleassa ulkoasussaan erittäin komea.

Silta Ludwigslustin linnan puutarhassa
Kanava ja suihkulähteitä Ludwigslustin linnan puutarhassa

Ludwigslustin linnan tarina alkoi pienestä metsästysmajasta, jonka tilalle rakennettiin vuosina 1772–1776 koristeellinen barokkilinna. Linna toimii nykyisin museona ja tiloista löytyy muun muassa kristallikruunuja, antiikkikelloja, maalauksia sekä koristeellisia peilejä ja muita prameita vanhoja huonekaluja. Linnassa on myös kahvila, jonka terassilta voi katsella suureen puutarhaan. Melko täydellinen kesäpäivän kahvihetki!

Kanavia ja suihkulähteitä Ludwigslustin linnan puutarhassa

Ludwigslustin linnan puutarha on rauhoittava paikka. Siellä on runsaasti erilaisia kävelyreittejä ja kanavia, joiden varrella voi maleksia. Kanavissa on erilaisia pieniä vesiputouksia sekä suihkulähteitä ja muita vesiaiheita. Suosituimpiin puutarhan nähtävyyksiin kuuluu 24 suihkulähdettä sisältävä pyöreä allas, joka onkin kivan näköinen.

Vielä suositumpi vesiaihe on kuitenkin linnan edustalla suuren aukion laidalla sijaitseva vesiputousrivistö, joka toivottaa vierailijat tervetulleiksi. Se on siis suosittu ensisijaisesti siksi, että se on ensimmäisiä asioita, jotka jokainen vierailija paikalla näkee. Ja onhan se ihan nätti. Putoukset on asemoitu siistiin riviin ja hauskasti puoliympyröiden muotoisiksi. Vesikoristeen takana olevalta pieneltä lammelta lähtee kanavia puutarhaan ja Ludwigslustin kaupunkiin päin.

Vesiputouksia Ludwigslustin linnan edustalla
Suihkulähde ja kanava Ludwigslustin linnan puutarhassa
Kanava Ludwigslustin linnan puutarhassa
Vesiputous ja silta Ludwigslustin linnan puutarhassa
Suihkulähteitä Ludwigslustin linnan puutarhassa

Puutarha ei ennakko-odotuksistani huolimatta ollut täynnä toinen toistaan värikkäämpiä kukkaistutuksia, vaan ennemminkin se koostui vihreän eri sävyistä. En ole ollenkaan viherpeukalo, joten en osaa näkemäni perusteella sanoa, voisiko puutarhassa olla johonkin toiseen aikaan kesästä enemmän kukkia. Joka tapauksessa siellä on minusta oikein kaunista, ja kävellessä on mukava nauttia kanavien suihkulähteistä ja pienistä putouksista kuuluvasta veden solinasta.

Myös Ludwigslustin pikkukaupunki on ihan viehättävä ja siellä viipyilisi mielellään lounaalla ja vähän kiertelemässä linnavierailun jälkeen, tai miksei olisi yötäkin. Me olimme alun perin suunnitelleet yöpyvämme Ludwigslustissa, mutta päätimme sitten kuitenkin tehdä vain päivävierailun. Ludwigslustin linnan ja puutarhan ihmettely toivat ajopäivään mukavan pitkän ja rentouttavan tauon.

Olitko kuullut ennen tämän jutun lukemista Ludwigslustista tai peräti käynyt siellä?

Kävimme Ludwigslustissa osana kuukauden mittaista autolomaa Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

6 vastausta artikkeliin “Saksa: Ludwigslustin linna ja puutarha”

  1. Olemme käyneet vuosia sitten Ludwigslustin linnassa, jonka erikoisuutena on juurikin nuo sisätilojen prameat peilit, koristeet, kattokruunut. Niistä suurin osa on tehty paperimassasta, jonka koostumusta tänäkin päivänä yritetään selvittää – nehän näyttävät niin aidoilta ja upeilta. Syy tuohon paperimassaan oli rahojen loppuminen Schwerinin linnan herralta.

    Todellakin linna ja puistoalue, jossa kannattaa käydä.

    1. En tiennytkään tällaista yksityiskohtaa! Kiinnostavaa. Linna sijaitsee ehkä vähän hankalassa paikassa monien matkailijoiden näkökulmasta, mutta autolla liikkuvalle se on helppo kohde.

    1. Tämä oli tosiaan kiva paikka pysähtyä automatkan varrella, mutta kaupunkikin vaikutti sen verran symppikseltä pikkupaikalta, että olisi siellä varmasti viihtynyt yötäkin.

  2. Ihana paikka, josta en ole koskaan kuullutkaan. Niin kaunista. Haaveissani matkustan joskus tuonnekin….

    1. Monille ristikkotalokylät ovat tuntemattomia, jos ei erityisesti harrasta juuri kylien kiertelyä Saksassa (tai Ranskassa, onhan niitä sielläkin paljon!). Ja toisaalta kaikkia paikkoja ei varmasti voi tietää nimeltä, vaikka olisi miten aktiivinen kiertelijä. Minullekin tulee jatkuvasti uusia kohteita vastaan, vaikka kylien nuohoaminen alkaa vissiin olla jo melkein meikäläisen leipälaji. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *