München: kauniit Schleissheimin palatsit

Neues Schloss Schleissheim - artikkelikuva

Schleissheimin palatsit sijaitsevat Münchenin pohjoispuolella Schleissheimin alueella. Palatsit ja niitä ympäröivät näyttävät puutarha-alueet on rakennettu 1600–1700-luvuilla. Historiallinen palatsikompleksi on kaunis vierailukohde etenkin kesäaikaan, kun puistoalueet ovat täydessä iskussa.

Schleissheimin palatsikompleksi koostuu kolmesta palatsirakennuksesta:

  • Uusi palatsi Neues Schloss
  • Vanha palatsi Altes Schloss
  • Schloss Lustheim

Lisäksi palatsialueella on suuret ja viehättävät barokkityyliset puutarha-alueet. Meidän vierailumme aikaan oli syyskuu, mutta Münchenissä oli täysi kesäsää ja istutukset hohtivat värikkäinä auringossa. Palatsilta toiselle kävellessä aurinko porotti kuumasti, joten oli mukava levähtää puutarhan varjoisalla kävelytiellä ja ihastella suihkulähteistä korkealle nousevia vesipatsaita.

Suihkulähteitä Neues Schloss Schleissheimin edustalla

Schleissheimin palatseista jokainen on oma maailmansa

Kaikki Schleissheimin palatsit on maalattu pastellinkeltaisella värillä, ja ne on ripoteltu eri puolille valtavaa palatsialuetta. Palatsit erottaa kuitenkin helposti toisistaan koon perusteella.

Altes Schloss Schleissheim

Vanha palatsi Altes Schloss on palatseista keskikokoa. Se pitää sisällään pysyvän näyttelyn, joka esittelee maailman eri uskontoja. Toinen näyttely kertoo Preussin historiasta ja alueen merkityksestä Saksalle ja muulle Euroopalle.

Altes-Schloss Schleissheim
Altes Schlossin näyttelytilaa

Altes Schlossin uskontoja esittelevässä näyttelyssä on muun muassa valtavat määrät erilaisia uskonnollisia patsaita vitriineissä. Se on siis hyvin perinteinen museo, jossa ei ole käytetty interaktiivisuutta tai muita hienouksia kävijän mielenkiinnon vangitsemiseksi.

Vaikka kulttuurihistoria kiehtoo ja museo oli sinänsä mielenkiintoinen, mielestäni Altes Schloss oli palatseista vähiten vetoava. Taisin odottaa sisätiloilta enemmän prameutta ja ”palatsimaisuutta”. Kävimme Altes Schlossissa ensimmäisenä ja myönnän miettineeni, että jos kaikki palatsialueen rakennukset ovat sisältä samanlaisia, suoritamme palatsikompleksilla vierailun ennätysajassa. Onneksi kävi ilmi, että palatseista jokainen on sisätiloista ihan oma maailmansa.

Neues Schloss Schleissheim

Uusi palatsi Neues Schloss on kolmesta palatsirakennuksesta ylivoimaisesti suurin, kaunein ja mahtipontisin. Sen voi ajatella olevan alueen pääpalatsi. Neues Schloss on vaikuttava ulkoa, mutta vielä vaikuttavampi sisältä.

Lila kukkapenkki Neues Schloss Schleissheimin edustalla
Käytävä ja sali Neues Schloss Schleissheimissa
Koristepatsas Neues Schlossin katonrajassa
Neues Schloss Schleissheimin prameaa käytävää
Yksi Neues Schloss Schleissheimin koristelluista saleista
Neues Schloss Schleissheimin pramea portaikko

Neues Schlossiin astuessa jo sisääntuloportaikko saa leuat loksahtamaan. Jykevää kiveä, koristekaiverruksia, kristallikruunuja ja ikkunoista tulvivaa valoa – kaikesta huokuu, että tämän paikan rakentamiseen on upotettu paljon aikaa ja rahaa!

Neues Schlossin palatsin salit ovat toinen toinen toistaan valtavampia, koristeellisempia ja värikkäämpiä. Vaikka ylitsepursuava sisustuksellinen mahtipontisuus ja ikivanhat jättimäiset taulut eivät niin kiinnostaisikaan, rakennus on sisätiloiltaan kiistämättä todella vaikuttava. Jos jostain syystä päättäisit vierailla palatsikompleksissa vain yhdessä rakennuksessa, valitse Neues Schloss!

Jenni Neues Schloss Schleissheimissa suuren taulun edessä
Koristeellinen sali Neues Schloss Schleissheimissa

Schloss Lustheim ja puutarhat

Schloss Lustheim on palatseista pienikokoisin. Metsästyshuvilaksi rakennettu pieni palatsi pitää sisällään Euroopan vanhimman posliinitehtaan Meissenin näyttelyn. Esillä on aimo annos koristeellisia ja yllätyksellisiäkin kippoja, kuppeja, lautasia ja tarjoiluastioita sekä koriste-esineitä.

Schleissheimin palatsialueen kruunaavat suuret barokkityyliset puutarha-alueet. Hienoimmat istutukset löytyvät Neues Schlossin ja Schloss Lustheimin välistä. Istutusten, vesialtaiden ja viilentävien suihkulähteiden lomassa on rentouttavaa kuljeskella ja istahtaa hetkeksi puiston penkille nauttimaan kauniista ympäristöstä.

Schleissheimin puutarhaa
Schloss Lustheim
Posliiniesineitä Schloss Lustheimin näyttelyssä
Posliininen lintu Schloss Lustheimin näyttelyssä

Meillä kului palatsikompleksilla vierailuun kaikkiaan kolmisen tuntia, mutta kannattaa varata enemmän aikaa, jos et ole ripeä kiertelijä. Me käytimme eniten aikaa upeaan Neues Schlossiin ja kahden muun palatsin näyttelyt kiersimme nopeammin. Palatsien aukioloajat ja muut lisätiedot löytyvät Schleissheimin palatsikompleksin verkkosivuilta.

Oletko vieraillut Schleissheimissa tai vastaavissa palatseissa?

Vierailimme palatsikompleksilla osana kolmen viikon autoreissuamme Saksassa, Itävallassa ja Italiassa.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “München: kauniit Schleissheimin palatsit”

  1. Ei olla käyty Schlessheimissa, mutta joissain vastaavissa ollaan kyllä käyty. Yleensä nimenomaan puutarhat ovat niissä kaikkein kiinnostavimpia, mutta kieltämättä tuo Neues Schloss näyttää ja kuulostaa varsin vaikuttavalta myös sisäpuolelta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *