Saksa on täplitetty tuhansilla ihanilla historiallisilla kylillä ja kaupungeilla, joissa on vieri vieressä romanttisia ristikkotaloja. Näitä kyliä kierrellessä historian havina ja söpöys ovat vahvasti läsnä. Talot nojailevat vienosti toisiinsa ja viis veisaavat siitä, että lattia ja seinät kenottavat vähän sinne ja tänne. Tuntuu uskomattomalta, että näin upeita taloja on säilynyt kaikkien Euroopan myllerrysten yli niin runsaasti. Onneksi on! Kokosin vinkit Saksan ihanimmista ristikkotalokylistä ja -kaupungeista.
Mitkä ristikkotalot?
Jos ristikkotalo ei ole käsitteenä tuttu, niin kyse on rakennustyylistä, jossa talon seinissä on käytetty ristikkorakennetta. Talon kantava rakenne on tehty vaakasuoraan, pystysuoraan ja vinottain asetetuista hirsistä, ja hirsien välit on täytetty tiilellä tai laastilla. Ristikkorakenne on näkyvillä talon ulkopuolelle, ja Keski-Euroopassa ristikkotalot on usein myös koristeltu hienoilla kaiverruksilla tai ne ovat muuten vain ihastuttavan näköisiä.
Ristikkotalojen rakentaminen oli Euroopassa suosittua 1600-luvulle asti erityisesti Saksassa ja Ranskassa. Euroopassa ristikkotaloja löytyy paljon myös Englannista. Euroopan ulkopuolella rakennustyyli on ollut yleinen muun muassa Kiinassa ja Japanissa.
Saksassa historiallisesti arvokkaita ristikkotaloja on toisen maailmansodan tuhoista huolimatta säilynyt noin 2,5 miljoonaa. Vanhimmat tunnetut talot ovat 1200-luvun jälkipuoliskolta. Ristikkotalot ovat monen kylän (ja talojen omistajien) ylpeydenaihe – eikä syyttä, sillä historiallisen arvon lisäksi talot ovat kertakaikkisen hurmaavia.
Saksan ristikkotalotie -matkailureitti auttaa löytämään kauniita kyliä
Oma tai vuokrattu auto on suositeltavin kulkupeli ristikkotalokylien kiertelyyn. Silloin voi pysähdellä juuri haluamissaan paikoissa ja viipyä juuri niin pitkään kuin haluaa. Hyvä apuväline bongailun suunnitteluun on Saksan ristikkotalotie (Deutsche Fachwerkstrasse). Sitä tai sen osia seurailemalla voi napostella kylän toisensa perään.
Saksan ristikkotalotie on matkailutie, jonka varrelta tien nimen mukaisesti löytyy kyliä ja kaupunkeja, joissa on ristikkotaloja. Varoituksen sana: reitin varrella on kymmeniä kyliä ja kaupunkeja, joten niitä kaikkia ei kierretä ihan hetkessä. Reitti on yli 3000 kilometrin mittainen.
Ristikkotalojen matkailutie sopii historian havinasta tykkääville ja söpöistä, romanttisista pikkukylistä pitäville. Kaikki ristikkotalotien kaupungeista eivät tosin ole asukasmäärältään erityisen pieniä, mutta kaupunkien vanhimmissa osissa on silti intiimien pikkupaikkojen tunnelmaa.
Jos ristikkotaloreittiä aikoo seurailla pidempään, se vaatii jo aikamoista omistautumista. Nimestään huolimatta Saksan ristikkotalotie ei nimittäin ole yksi yhtenäinen tie. Vaikuttavia ristikkotalokyliä ja -kaupunkeja on pitkin poikin Saksaa, ja ristikkotaloreitti rakentuu itse asiassa kahdeksasta pätkästä tai osiosta eri ristikkotalokeskittymien alueella.
Osan matkailureitin palasista voi suht helposti yhdistää toisiinsa ja halutessaan muodostaa ajettavaksi esimerkiksi ympyräreitin, mutta kaikkia pätkiä ei mitenkään järkevästi pysty ajamaan kerralla. Koska reitti poukkoilee vähän siellä sun täällä Saksassa, maassa matkaillessa on helppo napsia muutamat kylät käyntilistalle ilmankin, että varsinaisesti seurailisi virallista matkailureittiä.
Kaikki ristikkotalojen matkailureitin kylistä eivät kuitenkaan ole ihan niin vaikuttavia, että niihin välttämättä kannattaisi matkata pitkän matkan päästä varta vasten. Tässäkään mielessä en ehkä ottaisi tavoitteeksi ruksia jokaista reitin kylää todo-listalle. Suosittelen ennemmin valitsemaan päältä parhaat palat.
Saksan ristikkotalokylät: 12 kylätärppiä
Olen matkaillut vuosien mittaan pitkin poikin Saksaa ja usein ainakin osittain ristikkotalojen perässä, sillä ne veivät sydämeni jo lapsuuden telttareissuilla perheen kanssa. Listasin alle omat vinkkini Saksan ristikkotalokylistä – siis niistä, joissa olen tähän mennessä käynyt, mikä on pitkä lista sekin. Jokaisessa maan nätissä kylässä en sentään ole käynyt, joten listaus saattaa tulevaisuudessa päivittyä.
Kaikki Saksasta löytyvät ristikkotalokylät eivät ole osa Saksan ristikkotalojen matkailureittiä, mutta se ei tarkoita, etteivätkö ne olisi upeita paikkoja. En osaa sanoa, millä perusteella matkailureitin kylät ovat tarkalleen valikoituneet. Joka tapauksessa matkailureitistä on apua, kun suunnittelee ristikkotalojen bongailua Saksassa. Kiinnostavia kyliä voi etsiä myös esimerkiksi googlettamalla (ristikkotalo on englanniksi half-timbered house ja saksaksi Fachwerkhaus).
Alla olevan listani omin silmin kauniiksi todetuista paikoista osa kuuluu viralliseen Saksan ristikkotaloreittiin ja osa taas ei.
1. Wernigerode
Wernigerode on aivan kärkikahinoissa upeimmista Saksassa näkemistäni ristikkotalokaupungeista. Wernigerodessa voi tuntea tipahtaneensa yhtäkkiä keskelle historiaa, mutta kuitenkin niin, että moderni elämä on samaan aikaan läsnä kebabravintoloineen, kahviloineen ja putiikkeineen. Wernigeroden ristikkotalokeskittymä on syötävän nätti eikä missään nimessä pystyyn kuollut.
Wernigerode sijaitsee Elbeltä Harziin kulkevan 1083 kilometrin mittaisen ympyräreitin varrella eli kaupunki on osa virallista Saksan ristikkotaloreittiä.
2. Quedlinburg
Moni ristikkotaloihin hurahtanut kehuu Quedlinburgia erinomaiseksi kohteeksi. Niin teen myös minä. Quedlinburgin historiallisesta keskustasta löytyy ristikkotaloja ainakin kuudelta eri vuosisadalta. Taloja on yhteensä yli 2000, mikä tekee Quedlinburgista merkittävän ristikkotalokohteen. Kaupungista löytyy myös ristikkotaloarkkitehtuurin museo.
Wernigeroden tapaan myös Quedlinburg sijaitsee Elbeltä Harziin kulkevan ristikkotaloreitin varrella.
- Lue myös: Kaunis ristikkotalojen Quedlinburg
3. Hann. Münden
Parinkymmenen tuhannen asukkaan Hann. Münden on ristikkotalojensa ansiosta näyttävä paikka. Keskustasta löytyy yli 700 ristikkotaloa, jotka kilpailevat toinen toisiaan vastaan komeudessa. Kapeilla sivukujilla voi hyvinkin saada olla täysin omassa rauhassaan ja uppoutua historian havinaan, kun taas pääväylillä ja -aukioilla riittää yleensä kuhinaa.
Hann. Mündenistä alkaa Saksan ristikkotalotien 629 kilometrin mittainen osuus, joka mutkittelee Hann. Mündenistä Steinau an der Straßeen. Hann. Münden on myös osa Saksan satureitti -matkailutietä, joka on noin 40 kaupungin kautta kulkeva matkailureitti.
4. Celle
Cellen näyttävä keskusta on eheä kokonaisuus upeasti kunnostettuja ristikkotaloja, joista suuri osa on 1500-luvulta. Ristikkotalokeskittymä on Euroopan merkittävimpiä, ja Celle on Quedlinburgin tapaan hyvin tunnettu upeista taloistaan. Cellessä voi bongata myös modernimpaa arkkitehtuuria 1920-luvulta, sillä kaupungissa on paljon Bauhaus-arkkitehtuuria.
Myös Celle sijaitsee Elbeltä Harziin kulkevan ympyräreitin varrella.
- Lue myös: Ristikkotalojen Celle
5. Hitzacker
Hitzackerin vanhakaupunki ristikkotaloineen sijaitsee pikkuisella saarella Elben ja Jeetzelin yhtymäkohdassa. Vanhakaupunki on kompakti ja varsin nätti. Hitzackerin pienuuden takia en lähtisi sinne varta vasten pitkän matkan päästä, mutta jos se osuu sopivasti lähistölle Saksassa matkaillessa, niin paikka on ilman muuta söpö vierailukohde. Viehättävien talojen lisäksi Hitzackerissa voi bongailla hauskoja minikokoisia tonttupatsaita, joita on ripoteltu eri puolille kylää.
Myös Hitzacker on yksi Elbeltä Harziin kulkevan yli 1000 kilometriä pitkän ristikkotaloreitin kohteista.
6. Alsfeld
Alsfeldin kohokohtiin kuuluu keskustori, jonka laidalla on upea 1500-luvulla rakennettu kaupungintalo – ristikkorakenteinen tietenkin. Pienen kaupungin keskustasta löytyy noin 400 ristikkotaloa seitsemältä eri vuosisadalta. Ihastuttava paikka!
Alsfeld sijaitsee Hann. Mündenistä Steinau an der Straßeen mutkittelevan ristikkotaloreitin varrella. Hann. Mündenin tavoin Alsfeld on lisäksi yksi Saksan satureitin kohteista.
7. Idstein
Pienen ja söpön Idsteinin aarre ovat sen vanhat, värikkäät rakennukset: ristikkorakenteiset talot 1400–1700-luvuilta. Niitä on kaupungissa noin 200 ja monet niistä ovat helposti nähtävissä kiertämällä kylän muutama kävelykatu. Joidenkin talojen seinissä on runsaita kaiverruksia, ja niissä on vuosisatojen varrella asunut kuuluisia aatelisia. Yksi upeimmista Idsteinin ristikkotaloista on turkoosilla, keltaisella ja ruskealla maalilla ja kaiverruksilla suorastaan piparkakkutalomaiseksi koristeltu Killingerhaus.
Idsteiniin pätee sama kuin Hitzackeriin: en lähtisi sinne varta vasten satojen kilometrien päästä, mutta jos kylä on sopivasti lähistöllä Saksassa matkaillessa, niin se on tosi kiva pysähdyspaikka. Hitzacker sijaitsee Oranienstadt Dillenburgista Frankfurtiin mutkittelevan 182 kilometrin mittaisen ristikkotaloreitin varrella.
8. Bamberg
Yksi erikoisimmista ja sen vuoksi valokuvatuimmista ristikkotaloista Bambergissä on keinotekoiselle saarelle keskelle jokea rakennettu Bambergin kaupungintalo, joka valmistui vuonna 1386. Bambergin keskiaikaiset kirkot, kapeat kadut ja historialliset rakennukset ovat niin hyvin säilyneitä, että kaupunki on listattu Unesco-kohteeksi. Bamberg on upea paikka! Kaupunki ei kuulu Saksan ristikkotalotie -matkailureittiin.
9. Hameln
Hameln on tunnettu Grimmin veljesten sadusta, jossa Hamelnin pillipiipari karkotti kaupungista rotat 1200-luvulla. Hameln onkin Alsfeldin ja Hann. Mündenin tapaan osa Saksan satureitti -matkailutietä. Hamelnista innostuakseen ei kuitenkaan tarvitse olla lainkaan kiinnostunut pillipiiparista, sillä kaupunki on näkemisen arvoinen ihan jo upean kaupunkikuvansa ansiosta.
Vanhassa keskustassa on mahtavaa kuljeskella niin pääkaduilla kuin pienillä sivukujilla ja ihastella pieteetillä kunnostettuja ristikkotaloja. Myöskään Hameln ei ole osa virallista Saksan ristikkotalotie -matkailureittiä.
- Lue myös: Ristikkotalojen Hameln
10. Goslar
Goslarin keskusta on suurelta osin säilynyt tuhoilta historian myllerryksessä. Vanhakaupunki on ollut maailmanperintökohde vuodesta 1992, ja Goslarista löytyy yli 1500 ristikkorakenteista taloa. Ihanasti vinksallaan olevat ristikkotalot reunustavat kapeita mukulakivikatuja, joilla kävellessä on helppo solahtaa menneen ajan tunnelmaan.
Nykypäivän moderni elämä on Goslarissa onnistuttu yhdistämään hienosti historialliseen miljööseen. Mukavaa on myös se, että autoilla ei pääsääntöisesti ole asiaa vanhaan keskustaan vaan kapeat kadut on enimmäkseen varattu kävelijöille. Goslar ei ole osa Saksan ristikkotalotie -matkailureittiä.
- Lue myös: Historiallinen Goslar
11. Rothenburg ob der Tauber
Keskiaikainen, hyvin säilynyt Rothenburg ob der Tauber lukeutuu Saksan turistimagneetteihin. Pikkukaupungissa on vain noin 11 000 asukasta, mutta siellä vierailee vuosittain satojatuhansia matkailijoita. Vanhaakaupunkia pidetään keskiaikaisen saksalaiskaupungin prototyyppinä, ja upea se onkin. Tornit ja portit, kapeat kadut, viiniköynnökset ja suihkulähteet sekä ristikkotalot ihastuttavat vierailijoita vuodesta toiseen. Vanhankaupungin muurien päällä kävely kuuluu vierailun kohokohtiin.
Rothenburg ob der Tauber sijaitsee Saksan romanttisen tien varrella (Romantische Straße). Romanttinen tie on Saksan vanhin ja upeudessaan erittäin suositeltava autoilureitti.
12. Tübingen
Tübingen on yliopistokaupunki, jonka vanha keskusta on kiehtova yhdistelmä keskiaikaista ulkoasua ja nuorekasta, eloisaa elämää. Keskustassa on kauniiden rakennusten lomassa kapeita kävelykatuja, sieviä aukioita sekä paljon ravintoloita ja terasseja. Asukkaita on noin 90 000 ja tuosta määrästä noin 30 000 on opiskelijoita, joten vilskettä riittää. Tübingen on Neckarjoen varrella, ja vanhankaupungin kiertelyn lisäksi kiva ohjelmanumero on sup-laudan tai veneen vuokraaminen ja soutelu joella.
Myös näissä ristikkotalokylissä haluaisin käydä
Saksassa tuntuu riittävän nättejä kyliä ihan loputtomiin, joten ahkerasta Saksan-matkailusta huolimatta oma listani houkuttelevista ristikkotalokylistä vaikuttaa vain pitenevän. (Tällä hetkellä Saksan kuudestatoista osavaltiosta on muuten jäljellä enää yksi, jossa en ole yöpynyt. Tämä epäkohta toivottavasti tulee korjattua tulevana kesänä, mutta siitä lisää joskus toiste.)
Aina jostain lähteestä ilmaantuu uusia houkuttelevalta vaikuttavia ristikkotalokohteita, joihin en ole vielä ehtinyt. Tällä hetkellä haavelistani kärjessä roikkuvat nämä kaupungit: Monschau, Osterwieck, Fritzlar, Bernkastel-Kues ja Esslingen.
Oletko kierrellyt Saksan ristikkotalokyliä ja -kaupunkeja? Onko sinulla vinkkejä upeista kohteista?
Lue myös:
- Automatkalle Saksaan: missä kannattaa käydä?
- Hampurin arkkitehtuuri on täynnä kontrasteja
- Vinkkejä Saksan Berchtesgadeniin Alppien juurelle
Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:
Ristikkotalot ovat yksi Saksan matkailun ihastuttava piirre. Näistä mainitsemistasi erityisesti Celle on ollut meille aivan fantastinen kokemus. Kerran pyöräilimme siellä ja kerran poikkesimme joulutorille, kyllä kannatti. Myös Rothenburg ob der Tauber on ollut jo kolme kertaa pysähtymispaikkamme. Eri vuodenaikoihin, erilaiset näkymät. Sielläkin kiertelimme kerran joulutorilla. Ja viimeksi pyöräilimme jokivarrella. Se muurilla kiertely oli hyvä juttu, kiitos, että mainitsit sen erityisesti. Yllätyin, miten monta sellaista paikkaa oli listallasi, joissa emme ole (vielä) käyneet, mutta pitääpä katsoa karttaa esim paluumatkaamme varten. Joitain vinkkejä voisin lisätä. Esimerkiksi Heidelberg ja Heppenheim Neckarin varrella, Trier, Beilstein ja Cochem Moselin rannoilla ja Bacharach Reinin varrella. Nämä olivat meidän käymiämme kohteita viime syksynä, kun autoilimme ja pyöräilimme kuusi viikkoa Saksassa. Aila Tästä meidän koosteesta löydät lisätietoja ja ristikkotalokuvia noistakin. https://ailajajuha.com/2023/12/17/automatka-saksassa
Olenkin käynyt melkein kaikissa mainitsemissasi paikoissa – ja kyllä, nekin ovat oikein hienoja kyliä ja kaupunkeja! Kuten sanottu, Saksassa nättejä kyliä kyllä riittää reissusta toiseen! 🙂 Cochemissa muuten tykkään erityisesti linnasta, ja onhan kaupungin sijaintikin hieno joen varrella. Trieristä tuli muistona mieleen, että olimme siellä kerran matkaparkissa, jonka sijainti oli hyvä kaupungissa kiertelyä ajatellen. Vieressä oli kuitenkin meluisa huvipuisto, joka vähän rokotti yöunia. Siellä oli bileet yötä myöten. Mutta kaupunkina Trier on komea!
Vaikka ei tänä vuonna todennäköisesti ollakaan Saksaan lähdössä, oli tätä erittäin kiva lukea. Nämä nimittäin kiinnostavat kovasti, niin laitoin tämän itselleni joka tapauksessa muistiin. Tämänkalaiset jutut muutenkin, joissa kirjoittajalla on laaja kokemus ja vertailupohja, ovat aina suosikkejani. Itse en ole näissä kierrellyt, listalla Bamberg oli ainoa, jossa olen käynyt.
Oliko listauksesi muuten ihan satunnaisjärjestyksessä?
Kiva kuulla, että juttu kiinnosti! Kyliä on aika mahdoton laittaa paremmuusjärjestykseen, kun ”paremmuus” riippuu aina siitä, mitä kukin on hakemassa (sijainti, pieni vai iso paikka, pidempi pysähdys vai lyhyt, jne.). Eli lista ei ole paremmuusjärjestys. Tunnetuimmat tämän listan paikoista nimenomaan ristikkotalojen näkökulmasta ovat varmaan Wernigerode, Quedlinburg, Celle, Goslar ja Hameln, joten ehkä niistä olisi hyvä aloittaa, jos ihan ekaa kertaa on aiheen äärellä ja haluaa kierrellä tunnettuja klassikoita. Mutta kuten aina nähtävyyksien kanssa, niin kaikkein nimekkäimmät kohteet eivät suinkaan ole ainoita paikkoja, joita kannattaa harkita. Siksi sisällytin vinkkeihin myös Idsteinin, Alsfeldin ja Hitzackerin, jotka ovat vähemmän tunnettuja kohteita, mutta söpöjä paikkoja.