Vinkkejä Pohjois-Saksan Schweriniin

Artikkelikuva - Schwerinin linna ja puutarhaa

Schwerin sijaitsee Pohjois-Saksassa noin 65 kilometriä Lyypekistä kaakkoon. Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltion pääkaupungin nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa upea Schwerinin linna puutarhoineen sekä viihtyisä vanhakaupunki. Kokosin tähän juttuun vinkkejä Schweriniin ja lähiseuduille.

Schwerinin linna

Schwerinin suurin nähtävyys on upean näköinen Schwerinin linna. Se sijaitsee arvokkaasti saarella keskustan reunalla ja sen koristelut hohtavat kultaisina auringossa. Linnan rakennutti Mecklenburg-Schwerinin suurherttua Friedrich Franz II noin vuonna 1857. Kuninkaallinen perhe hallitsi Mecklenburgia keskiajalta vuoteen 1918.

Schwerinin linnassa on lukuisia torneja ja siipiä ja se on kaiken kaikkiaan hyvin koristeellinen ja vaikuttava näky. Valitettavasti se oli osittain remontissa vierailumme aikaan, joten päätimme lopulta tutustua linnaan vain ulkopuolelta, sillä osaan normaalisti kävijöille avoimista tiloista ei olisi päässyt. Tämä vähän harmitti, mutta oli joka tapauksessa kiva nähdä linna sentään ulkoa.

Schwerinin linna
Schwerinin linna lähikuvassa

Sisätiloissa on Schwerinin linnan museo. Linnassa on peräti 653 huonetta, jotka ovat täynnä monimutkaisia ​​kaiverruksia, kultauksia ja stukkokattoja. Linnassa voi kierrellä omin päin tai opastetulla kierroksella. Lisätietoa löytyy saksaksi linnan verkkosivuilta.

Schwerinin linnan puutarha

Schwerinin linnan eteläpuolella on suuri puutarha-alue, linnan puutarha. Myös se on ehdottomasti näkemisen arvoinen – eikä maksa mitään. Linnaa on itse asiassa mukava lähestyä nimenomaan puutarhan kautta, koska sillä tavoin saa hyvän kokonaiskuvan linnan alueesta ja loistosta. Linnalle voi toki kävellä keskustasta myös suoraan Werderstraβelta Schlossbrückeä pitkin. Puutarhan kautta käynti tapahtuu Burgseen eteläpuolelta, missä on myös suuri Jägerwegin parkkipaikka.

Schwerinin linna ja linnan puutarhaa
Näkymä pergolasta Schwerinin linnan puutarhaan

Suuri barokkityylillä leikittelevä linnan puutarha on sliipattu ja avara, ja siellä on vesialtaiden ja patsaiden lisäksi miellyttäviä puiden reunustamia käytäviä ja nättejä istutuksia. Lähellä linnaa keskellä kivaa aukiota sijaitsee linnan rakennuttanutta Friedrich Franz II esittävä ratsastajapatsas. Appelsiinitarhassa on kesäaikaan yleisölle avoin kahvila, joka on suosittu kohtaamispaikka.

Puutarhan istutuksista erityisen kivat ovat mielestäni molemmin puolin symmetristä puutarhaa sijaitsevat pergolat. Ne muodostavat kummallekin puolelle keskialuetta pitkän ja suojaisan käytävän, joka tuo taatusti helpotusta helteessä. Meidän vierailumme aikaan pitelimme pergolassa sadetta, sillä sää oli erittäin vaihteleva: välillä satoi kaatamalla ja välillä tihutti, mutta samaan aikaan paistoi lähes koko ajan aurinko. Koko ajan oli järkyttävä tuuli. Kuvissa sää näyttää poutaiselta, mutta kuvat eivät kerro koko totuutta.

Hemmo Schwerinin linnan puutarhassa pergolassa
Bertha Klingbergin patsas

Matkalla linnan puutarhaan voi bongata sympaattisen naispatsaan Burgseen laidalla. Kukkakimppua sylissään pitelevä ja linnan suuntaan katseleva pronssipatsas esittää Bertha Klingbergiä (1898–2005), joka oli yksi Schwerinin kuuluisimmista asukkaista. Kukkakauppiaana työskennellyt Klingberg ajoi Schwerinin nimeämistä Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltion pääkaupungiksi, mikä myös onnistui. Klingberg sai Schwerinin kunniakansalaisuuden vuonna 2002 ja kuoli 107-vuotiaana vuonna 2005.

Schwerinin vanhakaupunki

Schwerinin vanhan keskustan yleiskuva on kaunis ja viihtyisä: on paljon aukioita, kauniita kapeita kujia ja koristeellisia rakennuksia. Suuri tulipalo tuhosi keskiajalla lähes kaikki Schwerinin keskustan rakennukset. Tuhoutunut kaupunki rakennettiin uudelleen, ja nykyään siellä olevat rakennukset ovat suurelta osin 1800-luvulta.

Schwerinin keskusaukio ja raatihuone
Hemmo Schwerinin katedraalilla
Järvimaisema Schwerinin keskustassa
Suihkulähdepatsas Schwerinissä

Vanhankaupungin nähtävyyksiin kuuluvat suuri keskusaukio ja sen laidalla sijaitseva valtava Schwerinin katedraali. Aukiolla on myös leijonamonumentti, joka kuvastaa Henrik Leijonaa. Hän toimi (nimellä Henrik III) Saksin herttuana vuosina 1142–1180 ja oli Schwerinin ensimmäinen kaupunginisä.

Schwerinin kaupunkikuvaan kuuluvat olennaisesti järvet: niitä on keskustassa ja sen liepeillä useita. Kuten arvata saattaa, järvillä voi tehdä esimerkiksi pienen risteilyn turistiveneellä tai vuokrata kajakin tai suppilaudan. Kesäaikaan purjeveneet täplittävät suurta Schweriner Seetä. Runsaat vesistöt kaunistavat kaupunkia entisestään.

Nähtävää Schwerinin lähistöllä: Wismar ja Ludwigslust

Me yövyimme Schwerinissä matkalla Lyypekistä ihastuttavaan ristikkotalojen Quedlinburgiin. Schwerin sijaitsee suorinta tietä noin 65 kilometrin päässä Lyypekistä, mutta me koukkasimme matkalla Itämeren rannalla sijaitsevaan Wismariin.

Wismar sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Schwerinistä pohjoiseen ja muodostaa läheisen Stralsundin kaupungin kanssa Unescon maailmanperintökohteen. Wismar teki vuonna 1259 Itämeren merirosvoilta puolustautumiseen tähtäävän sopimuksen Lyypekin ja Rostockin kanssa. Tästä sopimuksesta kehittyi hansaliitto, ja Wismar oli 1200- ja 1300-luvuilla kukoistava hansakaupunki.

Puuvene Wismarin satama-alueella
Wismarin keskusaukion rakennuksia
Wasserkunst Wismarissa

Nykyisin Wismar on viehättävä historiaa henkivä satamakaupunki, jonka vanha keskusta koostuu 1300–1800-luvuilla rakennetuista taloista. Tunnettuja monumentteja ovat muun muassa jättimäisellä keskustorilla sijaitseva valurautainen kaivo Wasserkunst, torin pohjoislaidalla sijaitseva uusklassinen kaupungintalo sekä goottilainen varastotalo Alter Schwede.

Schwerinistä noin 40 kilometriä etelään sijaitsee puolestaan kaunis Ludwigslustin linna ja sen suuri puutarha. Linnan sisätiloissa on muun muassa suuri taide- ja antiikkikellojen kokoelma, ja puutarhassa on kapeita kanavia ja suihkulähteitä sekä erilaisia istutuksia.

Myös itse Ludwigslustin kaupunki on varteenotettava vierailukohde ainakin autolla liikkuville, sillä siellä on helppo piipahtaa linnavierailun yhteydessä. Linna sijaitsee kaupungin keskustassa. Ludwigslustin kaupungissa on kivannäköistä punatiilistä arkkitehtuuria ja houkuttelevia pikkuputiikkeja.

Suihkulähteitä Ludwigslustin linnan puutarhassa
Ludwigslustin linna

Schwerin ja lähikaupungit kartalla

Kävimme Schwerinissä, Wismarissa ja Ludwigslustissa osana kuukauden mittaista autolomaa Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Vinkkejä Pohjois-Saksan Schweriniin”

  1. Toki on oma viehätyksensä käydä linnoissa myös sisällä, mutta monesti ne ovat upeampia juui ulkoapäin. Piti katsoa googlesta missä Schwerinin linna on, vaikka lopussa kartta sitten olikin. On tosiaan pohjoisessa, olisin itse sijoittanut ajatuksissani huomattavasti etelämmäs.

    1. Linnat ovat minustakin yleensä nimenomaan ulkoa hienoja, mutta osa on kyllä sisältäkin todella upeita – riippuu siis tosi paljon paikasta. Schwerin on ehkä taas sellainen Euroopan kohde, joka ei ole ihan jokaiselle tuttu (ainakaan siinä määrin, että sen osaisi laittaa kartalle oikeaan paikkaan googlaamatta). 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *