Durmitorin kansallispuiston maisemia

Artikkelikuva - Curevac-näköalapaikka, Durmitorin kansallispuisto, Montenegro

Kirpeä vuoristoilma viileni auringonlaskussa nopeasti, kun etsimme patikkapolulla Curevacin näköalapaikkaa. Olimme saapuneet Montenegroon vasta pari tuntia aiemmin, mutta päätimme vielä iltapuhteena käydä ihailemassa auringonlaskua Taran kanjonin yllä Durmitorin kansallispuistossa. Upeita näköaloja oli katsomassa vain pari muuta ihmistä. Ihana hiljaisuus ympäröi meidät, ja illan värjäämä maisema oli taianomainen joka suuntaan.

20170817-Unelmatrippi-Durmitor-DSC0506

Näköalapaikan luvattiin olevan aivan tien lähistöllä, mutta tosiasiassa sinne patikointiin menee kyllä hetki. Reitti on kivinen ja juurakkoinen. Auringon laskettua asumattomalla seudulla on sysipimeää, joten tämä patikkaretki jäi mieleen sellaisena, jolle olisi kannattanut varautua otsalampulla. Viimeisten valonsäteiden turvin löysimme kuitenkin takaisin autolle ja ajelimme pimeää metsäpolkua takaisin majapaikkaamme pieneen Žabljakin kylään.

20170817-Unelmatrippi-Durmitor-DSC0496
20170817-Unelmatrippi-Durmitor-DSC0493
20170817-Unelmatrippi-Durmitor-DSC0538
20170817-Unelmatrippi-Durmitor-DSC0543

Žabljak sijaitsee Montenegron vuoristoisessa pohjoisosassa keskellä Durmitorin kansallispuistoa. Päädyimme sinne kesäisellä Balkan-automatkallamme. Itse kylässä ei ole sinänsä mitään nähtävää, mutta se toimii hyvänä tukikohtana kansallispuiston maisemien tutkimiseen. 

Me vuokrasimme Žabljakista hulppean talon (45 euroa/yö), jossa saimme herätä aamuisin katselemaan karun kaunista vuoristonäkymää. Meidät otettiin asunnolla vastaan avosylin ja saimme tervetuliaislahjaksi hyvän pullon viiniäkin.

20170817-Unelmatrippi-Durmitor-DSC0545

Todennäköisesti suurin osa Durmitorissa vierailevista matkailijoista käy katsomassa Crno jezeroa eli ”mustaa järveä”, joka ei nimestään huolimatta ole musta vaan ihan kauniin värinen vuoristojärvi. Vaikka järven rannalla on sinänsä kaunista, meille ei Hemmon kanssa ihan auennut se hehkutus, mihin olimme järven suhteen netissä törmänneet. Se on järvi, se on vuoristossa – ja se siitä.

Järven tuntumassa on kuitenkin mukavan leppoisaa kierrellä, ja mekin kävimme tekemässä pienen patikkaretken lähimaastossa. Reitin varrella näimme sekä rauhoittavaa metsämaisemaa että seesteistä maalaiselämää, mutta melko vähän vuoristomaisemia. Rehellisyyden nimissä onkin todettava, että mitenkään täysin säväyttäviä maisemat eivät meidän mielestämme tällä kyseisellä patikkareitillä olleet, sillä jokunen pelto ja metsikkö on tullut jo tässä elämässä nähtyä.

Tunnelma oli kuitenkin miellyttävä, sillä missään ei ollut tungosta, sää oli kaunis ja joka puolella oli hiljaista. Päivä oli siis oikein rentouttava ja mukava, vaikka emme kokeneetkaan patikointiretkeä metsän keskellä henkeäsalpaavan ihmeelliseksi maisemien puolesta. Yleisesti ottaen seudulla on kyllä mielestäni todella kaunista. Tämän postauksen kuvat on otettu eri puolilla puistoa sekä patikkareiteillä että muualla, sillä ajelimme puistossa myös autolla.

20170817-Unelmatrippi-Durmitor-DSC0567
20170817-Unelmatrippi-Durmitor-DSC0574
20170817-Unelmatrippi-Durmitor-DSC0557
20170817-Unelmatrippi-Durmitor-DSC0564
20170817-Unelmatrippi-Durmitor-DSC0563
Lehmien piikkilanka-aitaus kansallispuistossa
20170817-Unelmatrippi-Durmitor-DSC0582
20170817-Unelmatrippi-Durmitor-DSC0586
20170817-Unelmatrippi-Durmitor-DSC0595

Durmitorin kansallispuistossa voi harrastaa patikoinnin lisäksi esimerkiksi koskenlaskua sekä talvisin hiihtoa ja laskettelua, joten näissä touhuissa maisemat ja meininki ovat varmasti taas erilaiset. Meille pari päivää kansallispuistossa edustivat rauhoittumista ja rentoutumista raikkaan vuoristoilman keskellä, ilman tarvetta kiirehtiä mihinkään. Rauhoittuminen tulikin ihan hyvään saumaan, sillä seuraavaksi matkamme jatkui Albaniaan, jonka hermoja raastavassa liikenteessä hiljaisuudesta ja seesteisyydestä ei ole kuultukaan.

Oletko käynyt Durmitorin kansallispuistossa?


Lue kaikki kolmen viikon Balkan-automatkaan liittyvät jutut:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Durmitorin kansallispuiston maisemia”

  1. Oi vitsit, mä olin viime kesänä Kroatia-Montenegro-Albania-Korfu-matkalla, josta en ole vielä kirjoittanut juuri mitään! Kävin myös juuri noissa maisemissa. Montenegro oli kokonaisuutena kyllä tosi ihana paikka. Joskus on päästävä takaisin. 🙂

    1. Balkan on ollut jo pari vuotta tosi kovassa nosteessa, tosi moni on käynyt siellä matkailemassa! Enkä tietysti ihmettele, koska nyt kun itselläkin on sieltä kokemusta, niin voi todeta, että upeita paikkojahan siellä on. Montenegrossa on tosiaan kaunista, kuten Balkanilla monin paikoin muuallakin.

  2. Durmitor näyttää upealta! Jos joskus Montenegroon palaan, niin täytyy sitten tutustua myös maan pohjoisosaan. Vaikkei ihan jokainen metsä, kivi ja kanto saisikaan innostumaan, niin tuo kokonaisuus vaikuttaa tosi miellyttävältä. Tykkään noista taloista ja esimerkiksi auringonlaskupaikan maisemat on varmasti huikeat. Näitä kuvia katsellessa tuli vähän kaipuuta Balkanille 🙂

    1. Kokonaisuus oli tosiaan miellyttävä. Metsän keskellä oli aika samanlaista kuin Suomessa, joten se ei niin säväyttänyt (etenkään kun en erityisemmin pidä korvessa kuljeskelusta, joskaan en toki sitä inhoakaan). Curevacin näköalapaikka oli tosi vaikuttava ja sieltä on huima pudotus Taran kanjoniin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *