Kesäloma alkoi Dubrovnikista

Artikkelikuva - Dubrovnik, Kroatia

Dubrovnikin kauniilla kujilla pyykit kuivuvat tuulenvireessä heiluen ja ravintoloiden ja pienten putiikkien rivistöt seuraavat toisiaan. Pääkatu Stradunilta pohjoiseen nousevilla kapeilla kujilla rappuset toimivat tilanpuutteen vuoksi terassituoleina ja luovat tiivistä tunnelmaa. Kostea meri-ilma ja helle tuovat hien otsalle, mutta Dubrovnikissa onneksi riittää varjoisia kujia, joilla on hieman viileämpää lantustella. Välillä on mukava pysähdellä nauttimaan virkistäviä juomia. Kiirehtiä ei kannata, ollaanhan etelässä ja lomalla. 

20170611-Dubrovnik-DSC0208
Pyykkejä kuivumassa kujalla Dubrovnikissa

Edellä kuvattu tiivistää hyvin tunnelmat Balkanin-matkan ensimmäisiltä päiviltä. Kuten tiedämme, Suomessa oli tänä vuonna todella viileä kevät. Kesäkuun alkuun mennessä keväisiä, saati kesäisiä, päiviä oli ollut Helsingin korkeudellakin vain muutama. Niinpä matkan ensimmäisessä kohteessa Dubrovnikissa meitä matkalaisia vastassa olleet aurinko ja lämpö tuntuivat huumaavilta. Näin oli siitä huolimatta, että kun saavuimme Hemmon kanssa aamulla aikaisin Dubrovnikiin, lämmintä oli vain parikymmentä astetta. Se tuntui melkein helteeltä.

Aamupäivän edetessä lämpötila pelmahti hyvin äkkiä hellelukemiin, mikä puolestaan tuntui äkkirysäyksellä suorastaan tukahduttavalta. Varpaat olivat ihmeissään sandaaleista ja muu kroppa kummissaan hellekuteista. Mieli oli ihmeissään ihan vain lomasta. Majapaikan nurkan takaa löytynyt uimapaikka kruunasi orastavan lomafiiliksen: tuonne vielä pulahdamme.

20170611-Dubrovnik-DSC0200
20170611-Dubrovnik-DSC0020
Merestä nouseva rannikko Dubrovnikissa

Dubrovnikin vanhakaupunki on kaunis ja suosittu

Saavuttuamme perille viskasimme tavaramme majapaikkaan ja aloitimme Dubrovnikiin tutustumisen vanhastakaupungista, joka sijaitsi aivan lomakämppämme lähellä. Ajattelimme, että sesonki ei olisi vielä kesäkuun ensimmäisinä päivinä pahimmillaan, mutta Dubrovnikin kohdalla tämä ennustus meni mönkään. Turistimassat hyökyivät päälle heti vanhankaupungin porteilla. Tämä vähän rikkoi letkeää lomatunnelmaa, johon olimme jo melkein ehtineet solahtaa, vaikka olimme saapuneet kaupunkiin vain muutamaa tuntia aiemmin.

Vanhan talon avoimia ikkunaluukkuja Dubrovnikissa

Yritimme sivuuttaa väenpaljouden ja ravintoloiden sisäänheittäjien aiheuttaman pienoisen ahdistuksen, mikä onnistuikin kohtuullisen hyvin sivukujilla seikkaillessa. Vanhakaupunki ei kuitenkaan ole loputtoman suuri, joten siellä joutuu väkisinkin kulkemaan myös täyteen pakkautuneilla kapeilla kujilla. Tungokseen vaikuttaa suuresti se, montako kerrostalon kokoista risteilijää Dubrovnikin satamaan minäkin päivänä ankkuroituu.

Vaikka heti kävi selväksi, että Dubrovnikissa riittää vierailijoita enemmän kuin omiksi tarpeiksi, myös se oli välittömästi ilmeistä, että kaupunki on hyvin kaunis. Punaiset tiilikatot, vaaleasta kivestä taidokkaasti nakutellut kadut ja saumattomasti kokonaisuuteen sopivat vaaleat kivitalot söpöine puisine ikkunaluukkuineen ovat kertakaikkisen ihastuttavia. Dubrovnikin ulkoasu vie ajatukset helposti Italiaan, jos on sattunut siellä seikkailemaan. Myös ravintoloista leijailevat herkulliset pizzan ja pastan tuoksut muistuttavat saapasmaasta.

Italiasta muistuttaa myös hintataso: Kroatian turistikohteet eivät ole halpamatkalaisen paikkoja. Suomalaisen kukkarolle Dubrovnik ei silti ole varsinaisesti kallis, sillä eivät hinnat sentään Helsingin tasoa ylitä.

20170611-Dubrovnik-DSC0027
Kapea ylös nouseva portaikko talojen välissä Dubrovnikissa

Dubrovnikissa on ravintoloita joka nurkalla

Turistien määrän vuoksi Dubrovnikin ravintolatarjonta vanhassakaupungissa on pökerryttävä. Ravintoloita on aivan järjettömän paljon. Vaikka voisi kuvitella kovan kilpailun parantavan tasoa, osa ravintoloista menee aina sieltä, missä aita on matalin.

Meille kävi tähän liittyen heti ensimmäisenä päivänä perinteinen turistimoka, kun menimme hetken mielijohteesta syömään suunnilleen ensimmäiseen paikkaan, joka vaikutti päällisin puolin hyvältä. Dubrovnikin tapauksessa tällaisia taitavat olla käytännössä kaikki paikat vanhassakaupungissa – ainakaan me emme törmänneet siellä yhteenkään kämäisen näköiseen mestaan.

Meidän sika säkissä -ravintolavalintamme osoittautui aika ankeaksi esitykseksi. Klarisa-ravintolan capresesalaatissa oli sokeroituja manteleita ja kuivattua, sokeroitua appelsiininkuorta puoliraakojen ja ylikypsien tomaattien seassa. Salaatti näytti väsähtäneeltä ja jopa vähän epäilyttävältä – uskaltaakohan tätä varmasti syödä? No, elämä on riskinottoa, joten tämäkin hieman erikoinen ja semisti epäilyttävä annos tuli vedeltyä kitusiin, ja onneksi ilman mitään seuraamuksia. Ennen ruokien saapumista tarjoilija kävi kyselemässä, mitä oikein tilasimmekaan, ja lopulta Hemmon alun perin tilaamaa annosta ei ollut saatavilla. Pöytään päätyneet ravut bolognesekastikkeessa olivat jokseenkin samaa sarjaa oman salaattini kanssa.

Klarisa-kokemuksen siivittämänä neuvoisin ottamaan selvää ruokapaikoista, jos hakusessa on hyvää safkaa eikä mitä tahansa vatsantäytettä. Olin tosin itsekin lukenut samaisen neuvon etukäteen, mutta nälässä eivät moiset neuvot paljoa kiinnostaneet. Ja toisaalta huomasin jälkikäteen, että myös Klarisa-ravintolaa oli suositeltu useassa turistioppaassa, mitä hieman ihmettelen.

20170611-Dubrovnik-DSC0031
Kapea katu ja terassi Dubrovnikissa
Ravintolan terassi Dubrovnikin pääkadulla

Kohdallemme osui toki paljon mukaviakin ravintolakokemuksia. Esimerkiksi aivan vanhankaupungin porttien ulkopuolella pizzeria Skalinissa niin pasta kuin pizzakin oli herkullista ja tarjoilijat mukavia. Muutenkin pizzat ja pastat tuntuivat olevan varmimpia valintoja Dubrovnikin ravintolakattauksessa. Viini- ja olutbaari Razonodassa soi pehmeä jazz ja zagrebilaisen panimon pale ale ja india pale ale maistuivat erinomaisilta.

20170611-Dubrovnik-DSC0214
20170611-Dubrovnik-DSC0220
20170611-Dubrovnik-DSC0225
20170611-Dubrovnik-DSC0222

Jos etsit hienoa näkymää merelle, kaupunginmuurin ulkopuolella mereen laskeutuvilla kallioilla sijaitsevista muutamasta baarista kannattaa valita Bard Mala Buža. Kallion ulokkeille rakennettu baari on tunnelmaltaan miellyttävä ja romanttinen, ja drinkit ovat hyvää tasoa – toisin kuin vastaavalla idealla rakennetussa Buža II -baarissa, jossa yhtä kalliit juomat tarjoillaan kuppaisissa kertakäyttömukeissa. Miettikää, millaisen määrän jätettä erittäin suosittu baari tuottaa tällaisella toiminnalla ja millainen määrä muovijätettä päätyy ravintolan pöydiltä tuulen mukana mereen. Bard Mala Bužassa ei tarvitse potea syyllisyyttä jätteen tuottamisesta vaan aperitiivit voi nauttia hyvillä mielin, merellä lipuvia veneitä katsellen.

Vietimme Dubrovnikissa eniten aikaa vanhassakaupungissa, mistä johtuen kokemuksemme oli varmasti vielä enemmän turistimassojen siivittämä kuin jos olisimme henganneet jossain muualla. Kaupungista jäi joka tapauksessa hyvä fiilis ennen kaikkea vanhankaupungin kiistämättömän kauneuden ansiosta. Juuri sen kauneuden takia me viihdyimme nimenomaan vanhassakaupungissa.

Muutaman päivän kohteeksi Dubrovnik on erittäin oiva paikka, ja jos retkeilee lähiseuduille, kaupunkia voi hyvin pitää tukikohtana pidempäänkin. Meitä ihastuttivat Dubrovnikissa erityisesti kaupunginmuurin hienot näkymät sekä pieni pako lähisaarelle.

Oletko käynyt Dubrovnikissa?


Lue kaikki kolmen viikon Balkan-automatkaan liittyvät jutut:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Kesäloma alkoi Dubrovnikista”

  1. Oi voi miten ihanalta näyttää! Tuonne kyllä haluan!
    Itse en oikein jaksa ravintolasuosituksia tutkia, sillä nälkäisenä ja kiukkuisena huonolla suunnistustaidolla paikan löytäminen on täyttä arpapeliä, eikä siihen montaa tuntia viitsi aikaa käyttää, eikä toisen hehkuttama paikka välttämättä miellytä itseään ollenkaan..

    1. Dubrovnik on tosi kaunis paikka. 🙂

      En itsekään tavallisesti katso mitään suosituksia, kunhan vain istahdamme Hemmon kanssa syömään johonkin ok:lta vaikuttavaan paikkaan. Useimmiten tämä tyyli on toiminut aivan hyvin. Pettymykset ovat harvassa. Pöytävarauksia emme matkoilla tee käytännössä ikinä. Mutta jos on mielessä joku vähän erityisempi ilta, niin silloin ravintolan valintaan kannattaa panostaa etukäteen selvittämällä, ettei menisi pieleen. Kuten kirjoitit, voi se silti mennä poskelleen, mutta ainakin on yritetty. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *