Autolla Euroopassa: serpentiinitiellä Kotorin yllä

Artikkelikuva - Kotorin serpentiinitiellä, Montenegro

Mielestäni Montenegron Kotorissa kannattaa aivan ehdottomasti tehdä kaksi asiaa: tutustua vanhaankaupunkiin ja ajella kaupungin ylle nouseva 25 neulansilmämutkaa sisältävä serpentiinitie. Huikeita maisemia tarjoileva kapea tie johtaa Kotorista Lovćenin kansallispuistoon, mistä on luontevaa jatkaa kohti Cetinjeä, Montenegron vanhaa pääkaupunkia, ja palata rannikkotietä pitkin takaisin Kotoriin. Tässä vinkit serpentiinitielle Kotorin yllä.

20170926-Unelmatrippi-Kotor-DSC0728

Kotorin maisemareitille lähtömme kokee heti aamusta pienen takaiskun. Olemme juuri poistumassa majapaikastamme, kun kännykkäni lipsahtaa käsistäni keittiön kivilattialle. Puhelin hajoaa käyttökelvottomaksi, mikä lievästi sanottuna ottaa päähän, sillä olisin halunnut ottaa myös puhelimella kuvia ja videota. Kipaisemme paikalliseen ostoskeskukseen hankkimaan surkean varakapulan ja pääsemme viimein matkaan.

Kännykän rikkoutuminen ei onneksi pyöri mielessäni kauaa, sillä negistely on suorastaan mahdotonta niiden näkymien edessä, joita pian pääsemme todistamaan.

20170926-Unelmatrippi-Kotor-DSC0733
Serpentiinitieltä on komeat näkymät Kotorinlahdelle.
20170926-Unelmatrippi-Kotor-DSC0732
20170926-Unelmatrippi-Kotor-DSC0735
Maisema Kotorin yltä merelle
20170926-Unelmatrippi-Kotor-DSC0741
Tien varrella ei ole runsain mitoin kahviloita tai ravintoloita, mutta muutama löytyy. Kuvassa yksi tienvarsikahviloista.

Serpentiinitie nousee heti alussa upeisiin maisemiin. Tien reunassa kulkee matala kivikaide – sellainen samanlainen, joita esimerkiksi Alpeilla olevilla vanhoilla teillä näkee. Todella kaukana alhaalla kimmeltää Kotorinlahti. Viimeisillä pysähdyspaikoilla tuntuukin melkein siltä kuin katselisimme maisemaa lentokoneesta. Mutkat ovat jyrkkiä ja tie kapea, mutta saamme ajella kaikessa rauhassa miettimättä ohituksia, sillä muita autoilijoita ei ole nimeksikään.

20170926-Unelmatrippi-Kotor-DSC0755
20170926-Unelmatrippi-Kotor-DSC0758
Kotorin serpentiinitie ei ole järin leveä.

Lovćenin kansallispuistoon mennessä tie kulkee ensin metsän suojissa ja sitten ruohoisen ja kallioisen maiseman keskellä. Kansallispuistossa voi vierailla vuoren huipulla sijaitsevassa Petar II Petrović-Njegošin mausoleumissa – tai sitten hyödyntää mausoleumista ainoastaan sen parkkipaikkaa, kuten me teemme. Tie mausoleumille poikkeaa niin sanotulta päätieltä noin kolmen kilometrin verran.

Njegoš (1813–1851) oli Montenegron ruhtinaspiispa, runoilija ja filosofi. Minua ja Hemmoa ei oikein kiinnosta hautakumpujen tai säilöttyjen kalmojen tuijottelu, joten emme käy mausoleumissa sisällä. Mausoleumin yhteydessä on myös näköalapaikka, mutta näköalat ovat huikeat jo muutenkin. Mausoleumin kupeesta löytyy suuri kahvila-ravintola, jonka hienolla terassilla vietämme kahvitaukoa kertakaikkisen kauniissa vuoristomaisemissa.

20170926-Unelmatrippi-Kotor-DSC0762
20170926-Unelmatrippi-Kotor-DSC0765
Hieno joenmutka Montenegrossa
20170926-Unelmatrippi-Kotor-DSC0820
Crnojević-joki (Rijeka Crnojevića) taittuu komeaan mutkaan Cetinjen ja Virpazarin välillä. Kuvasin joenmutkaa viinikierroksemme yhteydessä.

Kahvien jälkeen palaamme takaisin päätielle ja jatkamme matkaa Cetinjeen. Ajamme mitäänsanomattomalta vaikuttavan ja reunoiltaan rähjäisen kaupungin läpi. Tiedämme, että seuraavana päivänä vierailemme siellä tarkemmin, koska se kuuluu varaamamme viiniretken ohjelmaan. Emme siksi tällä kertaa pysähdy edes jaloittelemaan. Samasta syystä emme aja myöskään Skutarijärven rannalle Virpazariin. Oikaisemme siis Cetinjestä suoraan rannikolle.

Tässä kuitenkin vinkki: jos haluat nähdä vähän lisää upeita maisemia ja aika riittää, kannattaa vielä Cetinjestä jatkaa Virpazaria kohti ja mennä vasta sitten rannikolle. Cetinjen ja Virpazarin välillä on näköalapaikka harvinaisen komealle joenmutkalle. Tuo näköalapaikka löytyy Google Mapsistä nimellä Pavlova Strana viewpoint. Merkitsin sen postauksen lopussa olevaan karttaan, josta löydät nämä kaksi vaihtoehtoista maisemareittiä (lyhyempi ja pidempi). Kuten sanottu, me kävimme ajelemassa Kotorin liepeillä sekä kahdestaan että viiniretken yhteydessä, ja pysähtelimme molemmilla kerroilla hieman eri paikoissa.

20170926-Unelmatrippi-Kotor-DSC0854
Virpazar sijaitsee Skutarijärven rannalla. Järvestä ei esimerkiksi tässä kuvassa juuri näy merkkejä, mutta siellä se edessä on. Pysähdyimme Virpazarissa viiniretkemme yhteydessä.
20170926-Unelmatrippi-Kotor-DSC0767

Rannikolle päästyämme olemme samalla tiellä, jota ajoimme aiemmin Albaniasta tullessamme, mutta se ei haittaa yhtään, sillä reitti on kaunis. Päätämme käväistä turistien suosimassa Budvassa myöhäisellä lounaalla, mutta siellä on järjettömän ruuhkaista. Emme jää tappelemaan parkkipaikasta vaan hurautamme suoraan takaisin Kotoriin.

Meillä kuluu kaikkine kuvauspysähdyksineen maisemareitin ajeluun hieman yli neljä tuntia. Se on oikein hyvä, sillä aikaa jää vielä muuhunkin.

20170926-Unelmatrippi-Kotor-115451

Tavallisesti pyrimme automatkoilla ymppäämään maisemareitit mukaan siirtymiin eli yhdistämme ne reittiimme paikasta A paikkaan B emmekä ajele tällä tavalla täysin huvin vuoksi. Tällä Balkanin-reissullakin suunnittelimme ensin kurvailevamme Kotorin serpentiinitien Albaniasta Montenegroon tullessamme, mutta päätimme sitten tehdä tästä ihan oman päiväohjelmansa. Hyvä niin – päivä oli oikein onnistunut. 

Leikkasin Hemmon viiniretkellä ja tämän hieman lyhyemmän maisemakierroksemme aikana kuvaamista pätkistä myös lyhyen videon.

Kotorin maisemareitti on erittäin kaunis ja ilman muuta ajamisen arvoinen, vaikka se ei meidän kokemuksissamme yletykään ihan kirkkaimpaan kärkeen eurooppalaisten autoreittien listalla. Reitti saa lisäpisteitä siitä, että se on erittäin helposti saavutettavissa: nousu alkaa heti Kotorin kulmilta.

Lisäksi reitistä saa helposti muodostettua rinkulan ajamalla Cetinjestä rannikolle (tai pidempää reittiä Virpazarin kautta). Lähtöpisteeseen palatakseen ei siis ole tarpeen ajella omia renkaanjälkiä takaisin. Reitin varrella on myös runsaasti pysähdyspaikkoja, joten maisemista saa halutessaan nauttia runsain mitoin muutenkin kuin auton ikkunoiden läpi.

Kotorin maisemareitit ja kohteet kartalla

Ovatko Kotorin maisemat tuttuja? Mikä autoreitti on sinun mielestäsi Euroopan komein?


Lue kaikki kolmen viikon Balkan-automatkaan liittyvät jutut:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Autolla Euroopassa: serpentiinitiellä Kotorin yllä”

  1. Hei, tarvitseeko Montenegroon kansainvälistäajokorttia vai pärjääkö hyvin suomalaisella ajokortilla?

  2. Mahtavan näköistä, täytyy ehdottomasti saada sopimaan ohjelmaan pääsiäisreissulla! Itselleni mahtavia autoreissujen maisemakokemuksia ovat tarjonneet mm. Dolomiitit, Timmeljochin sola Itävallasta Italiaan, Connemara Irlannissa ja Nordkappin tie.

    1. Kyllä, Alpeilla on mahtavia maisemia! Itselleni on sieltä jäänyt erityisesti mieleen mm. Passo dello Stelvio, missä oli todella karun komeita maisemia ja huikeaa serpentiiniä. Myös Grossglocknerin Alppitie on upea. Tuo Timmelsjoch taitaa olla meillä ajamatta – täytyypä pitää mielessä! Myös Nordkappin tie on minulla vielä näkemättä, mutta jonain päivänä, jonain päivänä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *