Sanotaan se heti tähän alkuun: Dubrovnikin kaupunginmuurin kiertäminen on ehdottomasti kokemisen arvoinen elämys. Aloitimme kolmen viikon Balkan-kierroksemme Dubrovnikista, ja kauniista kaupungista jäi kaikkein parhaiten muistoihin juurikin kävely Dubrovnikin kaupunginmuurilla. Postauksessa on mukana myös video muurikävelystä.
Oli kesäkuun alku eli ei vielä kovin turistisesonki. Olimme Hemmon kanssa lukeneet etukäteen, että muurilla on taatusti tungosta – onhan se Dubrovnikin ykkösnähtävyys – joten sinne kannattaa mennä ajoissa, ennen risteilylaivojen rantautumista satamaan. Olimmekin Pile-portin sisäänkäynnillä heti kahdeksan jälkeen aamulla.
Jo ennen rappusten kapuamista ylös meille alkoi valjeta muurin suosio sekä se, että Dubrovnik on vilkas jo aikaisin aamulla. Tuntui siltä, että vaikka yritimme väkijoukot välttääksemme olla todella aikaisin liikkeellä, emme oikein onnistuneet. Muuri tosin avataan vierailijoille kello kahdeksalta, joten aikaisemmin emme olisi voineet sinne punkea.
Lohdutuksena vierailua suunnitteleville voin kuitenkin kertoa, että kun olimme kaksi tuntia myöhemmin päättäneet oman kierroksemme, väkeä oli niin kaduilla kuin muurilla vielä enemmän. Luonnollisesti hienolle nähtävyydelle haluaa erittäin moni muukin, joten kannattaa yrittää taktikoida oman vierailun ajoituksen kanssa. Loppupeleissä tämä siis meiltä onnistui, vaikka se ei aluksi siltä tuntunutkaan.
Muurilla kuljetaan fiksusti vain yhteen suuntaan, joten siellä ei periaatteessa tarvitse väistellä vastaan tulevia väkijoukkoja. Kirjoitan periaatteessa, koska ainakin meidän vierailumme aikaan porukkaa punki jonkin verran myös vastakarvaan – ilmeisesti he eivät jaksaneet kävellä kokonaan kahden kilometrin kierrosta ja palasivat siksi vastavirtaan uloskäynnille. Muurin kiertäminen ei vaadi erityisen hyvää kuntoa, mutta reitillä on jonkin verran nousuja ja laskuja, portaita ja epätasaista kävelyalustaa, joten hyvät kengät ovat tarpeen.
Muurille pääsee kolmesta kohdasta. Pääsisäänkäynti on Pilen portilla, josta myös liput saa ostettua. Kierros maksaa 150 Kroatian kunaa eli noin 20 euroa (kesäkuu 2017), ja lippu sisältää sisäänpääsyn Lovrijenacin linnoitukseen vanhankaupungin ulkopuolella. Meillä meni muurin kiertämiseen kaksi tuntia, mutta paljon nopeamminkin olisimme päässeet ilman valokuvaus- ja videointitaukoja sekä alkumatkan kahvibreikkiä.
Dubrovnikin punaisten kattojen meri
Pilen portilta kierrokselle lähtiessä pääsemme melko alkumatkasta nauttimaan mereltä puhaltavasta viilentävästä tuulenvireestä. Vastaan tulee myös suht pian pari kahvilaa, joista ensimmäiseen istahdamme aamukahville ja ostamme samalla vettä. Vaikka kävelyä on tässä kohdin takana vasta hetkinen, lepotauko on tervetullut, sillä emme ole näin alkukesästä ollenkaan tottuneita helteeseen.
Muurilla on melko vähän varjopaikkoja ja jo kesäkuussa aurinko porottaa armottomana. Merelle on kahviloista hienot näkymät, joten siinäkin mielessä terassille jumahtaminen hetkeksi tuntuu hyvältä idealta. Ohi lipuvat melojat, purjeveneet ja pienet kalastusveneet toimivat viihdykkeenä.
Muurilla kävellessä pääsemme tirkistelemään talojen pihoille, katoille ja välillä myös ikkunoista sisään. Jostakin ikkunasta näkyvällä sängyllä makoilee väsyneen näköinen matkailija viilentävän tuulettimen alla. Häntä ei näytä lainkaan häiritsevän hänen avoimen ikkunansa ohitse valuva turistien tasainen virta. Kapeilla kujilla, kattoterasseilla ja sisäpihoilla puolestaan loikoilee laiskan näköisiä kissoja, joita Dubrovnikissa riittää. Vaaleat pyykit kuivuvat talojen väliin viritetyillä naruilla, ja välillä alhaalta kahviloista ja ravintoloista kantautuu muurille astioiden kilinää ja jutustelua.
Ihanasti vasta kierroksen loppupuolella alkavat ne näkymät, joista Dubrovnik tunnetaan. Punaisten kattojen sävykirjo tekee maisemasta elävän: näitä kattoja ei ole kaikkia rakennettu samaan aikaan, vaan historia kerrostuu kattotiilien kautta näkyväksi. Laajalle levittäytyvää kattomerta täplittävät lukuisat erilaiset tornit ja kupolit. Punaisten kattojen meri on Dubrovnikin tavaramerkki.
Tein muurikävelystä myös videon, jonka voit katsoa tästä alta. Videon äänen kanssa oli vähän ongelmia, mutta menköön silti.
Muista myös: Lovrijenacin linnoitus
Kaupunginmuurin kanssa samaan lippuun kuuluu sisäänpääsy 1000-luvun alkupuolelta peräisin olevaan Lovrijenacin linnoitukseen, joka sijaitsee vanhankaupungin ulkopuolella lähellä Pilen porttia. Linnoituksen terassit toimivat teatteriesitysten näyttämönä: esimerkiksi Hamletia on esitetty täällä. Linnoituksessa on kuvattu myös Game of Thronesia.
Lovrijenac oli melkeinpä kulman takana meidän majapaikastamme, joten ilman muuta kävimme tsekkaamassa sen, kun sisäänpääsykin oli ilmainen kaupunginmuurin lipulla (kunhan vierailun tekee samana päivänä). Yllättävää kyllä, kovin moni muu ei ollut Lovrijenacista kiinnostunut, sillä siellä oli kanssamme samaan aikaan vain kymmenkunta ihmistä. Rehellisyyden nimissä linnoitus onkin nopeasti nähty, mutta tarjoaa kuitenkin hienot maisemat vanhaankaupunkiin päin sekä tietysti merelle. Kaupunginmuurin laajuus hahmottuu linnoitukselta käsin erityisen hyvin, kun muurin pääsee näkemään vähän kauempaa.
Miltä Dubrovnik vaikuttaa? Kiinnostavatko muurikävelyt?
Lue kaikki kolmen viikon mittaiseen Balkanin-matkaamme liittyvät jutut:
- Autolla Euroopassa: reittisuunnitelma Balkanille
- Kokemuksia autoilusta Balkanilla
- Kesäloma alkoi Dubrovnikista
- Lokrum – saaritauko Dubrovnikin hälinästä
- Kaunis Kotor – mitä siellä voi tehdä?
- Autolla Euroopassa: serpentiinitiellä Kotorin yllä
- Viininmaistelukierros Montenegrossa
- Idän ja lännen rajalla: Mostar
- Kontrastien Sarajevo
- Durmitorin kansallispuiston maisemia
- Merkintöjä matkan varrelta: Bajina Bašta, Serbia
- Serbiasta Montenegroon: historiallinen juna ja Euroopan syvin kanjoni
- Albania – maa, josta jopa hammaslääkärini varoitti
Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa: