Idän ja lännen rajalla: Mostar

Artikkelikuva - Mostar, Bosnia-Hertsegovina

Balkan-automatkamme lähti kunnolla liikkeelle, kun nappasimme vuokra-auton alle ja huristelimme Kroatiasta Bosnia-Hertsegovinan puolelle Sarajevoon. Matkalla pysähdyimme Mostariin, joka on kiehtova sekoitus itää ja länttä.

Kirjoitin aiemmin Dubrovnikista, Balkan-automatkamme ensimmäisestä kohteesta. Vertasin kaupunkia tyylillisesti, ruoka- ja juomatarjonnaltaan sekä hintatasoltaan Italian matkakohteisiin. Dubrovnik oli mielestäni varsin välimerellinen, eteläeurooppalainen ja länsimainen kohde sanojen turismimerkityksissä. Mielikuvani eteläeurooppalaisuudesta alkoi laajentua entisestään, kun Balkan-kierroksemme eteni.

20170625-Unelmatrippi-Mostar-DSC0291

Matkamme jatkui Dubrovnikista Fleetin vuokra-autolla Bosnia-Hertsegovinan puolelle. Jos luonto oli näyttänyt jo Dubrovnikissa kauniilta, maisemat eivät ainakaan matkalla huonontuneet. Tie mutkitteli kukkulaisessa ja vehreässä, mutta yllättävän kivisessä maastossa, ja vähän väliä saimme nauttia näkymistä kirkasvetiselle Adrianmerelle. Päivän aikana kävimme katsastamassa Kravican komean vesiputouksen ja pyörimme muutaman tunnin ajan Mostarissa, jossa söimme myös lounaan. Illaksi saavuimme Bosnia-Hertsegovinan kovia kokeneeseen pääkaupunkiin Sarajevoon.

Näkymä Mostarin kadulla

Bosnia-Hertsegovinassa moskeijat täplittävät maisemaa

Ensimmäinen asia, johon kiinnitimme luonnon lisäksi huomiota Bosnia-Hertsegovinan puolelle tultuamme, oli runsaslukuiset moskeijat. Dubrovnikissa moskeijoiden minareetteja ei näkynyt – kyllä siellä jokunen moskeija on, mutta emme noteeranneet niitä.

Ylivoimainen enemmistö, noin 86 %, kroatialaisista on roomalaiskatolisia ja islaminuskoisia on vain 1,5 %, mikä selittää moskeijoiden vähäisyyden. Bosnia-Hertsegovinassa moskeijoita taas ei voi olla huomaamatta. Bosnia-Hertsegovinan asukkaista noin puolet on islaminuskoisia. (Lähde: CIA World Factbook.)

20170625-Unelmatrippi-Mostar-DSC0283
20170625-Unelmatrippi-Mostar-DSC0284
Mostarin katunäkymää
20170625-Unelmatrippi-Mostar-DSC0293

Maisemaa täplittävien moskeijoiden myötä tietynlaiset itävibat olivat heti kehissä: vaikka olisimme tupsahtaneet Mostariin laput silmillä, täysin tietämättöminä sijainnistamme, olisimme heti voineet päätellä olevamme Etelä-Euroopan maista jossain muualla kuin vaikkapa Italiassa. Moskeijoiden läsnäolo ei tietenkään Bosnia-Hertsegovinan tapauksessa (tai muuallakaan Balkanilla) tarkoita, etteikö Mostarissakin olisi myös kristillisiä kirkkoja ja esimerkiksi olutterasseja. Mostar on mielenkiintoinen sekoitus erilaisia perinteitä ja monenlaista arkkitehtuuria.

Päätelmän itäisestä sijainnista olisi voinut tehdä helposti myös turistirihkamaa ja matkamuistoja myyvien kojujen valikoimia tarkastelemalla. Mostarissa kojut eivät olleet tupaten täynnä aasialaisvalmisteista, halvan näköistä muovikrääsää. Sen sijaan niissä myytiin enemmän esimerkiksi metallista taottuja koristeellisia tarjottimia, kahvi- ja teepannuja, koruja ja muita käyttöesineitä sekä itämaisin kuvioin koristeltuja tekstiilituotteita. Toki osa näistäkin tuotteista menee krääsäkategoriaan, mutta pointtini on, että tuotteet olivat vähän erilaisia kuin mitä eteläisen Euroopan lomakohteissa yleensä on turistikaupoissa myynnissä.

20170625-Unelmatrippi-Mostar-DSC0299
20170625-Unelmatrippi-Mostar-DSC0302

Mostarissa länsi taittuu idäksi (tai toisinpäin)

Mostarissa kiehtovaa on nimenomaan se, että kaupunki tuntuu olevan lännen ja idän taitekohdassa. Kaupungissa on täysin moderneja kujia, ja toisaalta Mostarissa on Unescon maailmanperintöluettelosta löytyvä vanhakaupunki, joka on rakennettu 1500–1600-luvuilla. Sen mukulakivikaduilla käveleminen on oma taiteenlajinsa, sillä kivet ovat harvinaisen pyöreitä ja liukkaita. Vinkkiviitonen: jätä korkokengät suosiolla muihin tilanteisiin! Itselläni oli lättänöissä sandaaleissakin vaikeuksia pysyä pystyssä.

20170625-Unelmatrippi-Mostar-DSC0312
20170625-Unelmatrippi-Mostar-DSC0310
Ihmisiä Mostarin sillan kupeessa rappusilla
Don't forget '93 -kyltti Mostarissa

Keskustan modernilla kävelykadulla kahvilat ja terassit sekä vaate- ynnä muut kaupat eivät eroa mitenkään vaikkapa keskikokoisten saksalaiskaupunkien vastaavista. Vanhassakaupungissa taas itämaisuus nostaa päätään voimakkaasti turistimyymälöiden tarjonnan myötä, mutta arkkitehtuurin osalta vanhakaupunki on sekoitus turkkilaista (ottomaanien) perintöä, välimerellisyyttä ja länsieurooppalaisuutta.

Vanhankaupungin katsotaankin olevan hyvä esimerkki eri kulttuurien sekä erilaisten etnisten ryhmien ja uskontojen toimivasta yhteiselosta. Mostarissa, idän ja lännen rajalla, kulttuurit ja perinteet kohtaavat.

Vinkki matkan varrelle: Kravican vesiputous

Jos lähestyt Mostaria Dubrovnikista käsin, kuten me teimme, suunnittele reitti kulkemaan Kravican vesiputouksen kautta. Kauniisti laskeutuva putous sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Mostarista lounaaseen. Putous on suosittu uinti- ja piknikpaikka. Jos eväät jäivät matkasta, paikalla on myös pari ravintolaa, joissa voi nauttia virvokkeita ja ruokaa kohtuulliseen hintaan.

Kuumuus oli paahtavaa jo kesäkuun alussa meidän vierailumme aikaan, joten yksi jos toinenkin putouksella vierailija pulahti veteen. Vesi virkistää typerryttävässä kuumuudessa.

20170625-Unelmatrippi-Kravica-DSC0278

Lue kaikki jutut kolmen viikon automatkasta Balkanilla:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

8 vastausta artikkeliin “Idän ja lännen rajalla: Mostar”

    1. Meillä tästä on nyt kolmisen viikkoa. Te kuljitte aika hyvin meidän perässä osan matkasta 😀 – myös sama hotelli näkyi olevan teillä Albanian Durrësissa kuin missä itsekin yövyimme.

      1. Okei. Dubrovnikistä ja Mostarista on nyt paljon tarjolla juttuja. Kiva lukea toisten tuotoksia ja vertailla. Teillä on Mostarissa ollut selkeästi vähemmän muita kuin meillä.

    1. Kiitos! 🙂

      Ihanaa syysmatkaa teille – voisin kuvitella, että silloinkaan turisteja ei ole yhtä paljon kuin suurimman sesongin aikaan, joten saatte varmaan nauttia paikoista suht rauhassa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *