Mitä tehdä Sevillassa? Vinkit kaupunkilomalle

Artikkelikuva - vinkit Sevillaan

Andalusian itsehallintoalueen pääkaupunki Sevilla on vaikuttavien monumenttien ja kauniiden kaakeleiden kaupunki. Se on myös hurmaavien pikkukujien, flamencon, notkuvien ja tuoksuvien appelsiinipuiden, värikkäiden ja koristeellisten talojen sekä herkullisten tapasten ja drinkkien kaupunki – noin muun muassa. Sanalla sanoen Sevilla on säväyttävä! Kokosin vinkkejä onnistuneelle kaupunkilomalle Andalusian historiaa huokuvaan sydämeen.

Postaus sisältää Booking.comin mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä (*)

Sevillan monumentit ja historialliset nähtävyydet

Sevilla on yli 2000 vuotta vanha kaupunki, joka on kokenut monia historian käänteitä – ja se näkyy katukuvassa ja kulttuurissa. Roomalaisten aikoina Sevilla tunnettiin nimellä Hispalis, ja sitä ovat aikojen saatossa hallinneet niin Córdoban kuin Almohadin kalifaatit. Kastilia valloitti Sevillan takaisin maureilta vuonna 1248. Kaupungissa on paljon ainutlaatuisia historiallisia monumentteja ja nähtävyyksiä, joihin kannattaa ehdottomasti tutustua.

Vääntele niskoja Sevillan katedraalin koristeluja ihaillessa

Sevillan katedraali sijaitsee samalla paikalla, jolla 1100-luvulla oli kaupungin suuri moskeija. Katedraalia ei voi olla huomaamatta Sevillan vanhassa keskustassa Avenida de la Constituciónilla, sillä se on massiivinen.

Nykyään moskeijasta on jäljellä vain sen minareetti eli La Giralda -torni, viehättävä appelsiinipuiden rivistön täyttämä sisäpiha ja koristeellinen Puerta del Perdón -portti. Katedraali on valtava niin sisältä kuin ulkoa, ja eri aikakausilta peräisin olevissa koristeluissa riittää ihmeteltävää lattianrajasta kattoon. Hämmästyttävä rakennus! Katedraalin viralliset espanjankieliset sivut löytyvät osoitteesta catedraldesevilla.es.

Sevillan katedraalin koristeluja katolta käsin
Sevillan katedraalin koristeluja sisällä

Tutustu Espanjan suurvalta-aikoihin arkiston näyttelyssä

Sevillan katedraali on Unescon maailmanperintökohde yhdessä kuninkaallisen palatsin sekä Espanjan suurvalta-aikaa esittelevän Archivo de Indias -kivirakennuksen kanssa (sijainti Avenida de la Constituciónilla katedraalia vastapäätä). Archivo de Indiasin hienon kiinteistön rakentaminen aloitettiin 1500-luvulla. Sisällä olevassa näyttelyssä vieraileminen ei maksa mitään. Lisätietoa löydät Andalusian turismitoimiston sivuilta.

Häikäisty prameudesta Sevillan Real Alcázarissa, upeassa kuninkaallisessa palatsissa

Vanhassa keskustassa sijaitseva palatsialue on Sevillan ykkösnähtävyys, joten jos aiot maksaa kaupunkilomallasi vain yhdestä pääsylipusta, valitse Real Alcázar. Palatsialueen miinuspuoli on sen edustalla usein pitkänä letkana kiemurteleva jono. Lippuja on saatavilla rajallinen määrä, joten piletit kannattaa hankkia hyvissä ajoin netistä ja mennä paikalle vasta, kun lippuun merkitty oma sisäänpääsyaika alkaa lähestyä.

Palatsialueella porttien sisäpuolella ruuhka ei onneksi ainakaan joka puolella näy. Etenkin ryhmämatkalaiset tuppaavat kerääntymään tulpaksi vain tietyissä paikoissa, mutta muualla on rauhallista. Pienellä kärsivällisyydellä suosituimmatkin kulmat pääsee näkemään omassa rauhassa.

20231014-Unelmatrippi-Sevilla-DSC08824
Sevillan Alcázarin ulkopuolella ei arvaisi, mitä kaikkea upeaa muurien ja porttien sisäpuolelta löytyy.
Sevillan Alcazarin kulmaa ja torneja
Ovikaaren koristeluja Sevillan Alcazarissa
Koristeellista sisäpihaa Sevillan Alcazarissa
Real Alcazarin koristeluja
Real Alcazarin puutarhaa

Sevillan kuninkaallinen palatsi (Real Alcázar de Sevilla) on oikeastaan kokoelma palatseja, joita ympäröi korkea muuri. Porteista sisään päästyään vierailija saa kokea ja nähdä niin taidokkaita kaiverruksia ja muita koristeluja, että vierailu vetää suorastaan sanattomaksi. Myös puutarha-alueet ovat upeita, joskin talvella vieraillessa niihin ei kannata ladata suuria odotuksia, sillä suihkulähteet eivät välttämättä ole toiminnassa eivätkä istutukset kaikkein komeimmillaan. Silti puutarhat ovat vihreitä ja viehättäviä varsinkin lumen keskeltä tulevan näkökulmasta.

Voit lukea lisää alueella vierailusta postauksesta Sevillan kuninkaallinen palatsi Real Alcázar. Palatseista kiinnostuneille muita varteenotettavia kohteita Sevillassa ovat vähemmän ruuhkaisat Palacio de las Dueñas ja Casa de Pilatos. Näistä palatseista löydät jutun Lähtöportti-blogista.

Ihastu andalusialaisiin kaakeleihin Plaza de España -aukiolla

Vaikuttaviin ja ilmaisiin Sevillan nähtävyyksiin kuuluu vuonna 1928 rakennettu Plaza de Españan aukio. María Luisan puisto laidalla sijaitsevan valtavan aukion keskellä on vesiallas, jossa voi törmäillä toisiin turisteihin veneellä soudellen. Airojen käyttö kun ei aivan kaikilla ole hanskassa. Paikan oikea vetonaula on kuitenkin aukiota puoliympyrän muodossa reunustama rakennelma, jonka sisälaidat on lähes vuorattu koristeellisilla kaakeleilla. Mitään sen andalusialaisempaa ei varmasti ole olemassakaan! Upeat kaakelit kertovat tarinoita Espanjan itsehallintoalueista.

Jos haluaa välttää ryysiksen, aukiolla kannattaa vierailla ilta-aikaan. Tunnelma on hämyisässä valossa aivan erityinen. Lue lisää postauksesta Sevillan Plaza de España on Euroopan kauneimpia aukioita.

Plaza de Espana päivällä
Yksityiskohtia Plaza de Espanan kaakeleissa
Koristeellinen rakennus aukiolla

Ihmettele Sevillan sieniä

Sevillan sienet (Setas de Sevilla) voisi listata myös näköalapaikkoihin, mutta kyse on sen lisäksi monumentista – ja aika erottuvasta sellaisesta. Sevillan sienten paikalla Plaza de la Encarnaciónilla sijaitsi aikanaan markkina-alue, joka romutettiin, ja sen jälkeen alue oli vuosikymmeniä vailla selkeää kehityssuunnitelmaa. Lopulta järjestettiin suunnittelukilpailu, jonka seurauksena rakennettiin sieniä muistuttava rakennelma. Se valmistui vuonna 2011. Suomalaisittain veikeää on, että materiaalina on käytetty suomalaista mäntyä.

Ravintoloita, museon, markkina-alueen ja yleistä oleskelutilaa sekä näköalapaikkana toimivan kattokävelyreitin sisältävä rakennelma tunnettiin vielä rakennusvaiheessa nimellä Metropol Parasol, mutta kaupunkilaisten puheissa sieniä muistuttavaa hökötystä alettiin kutsua Setas de Sevillaksi. Nimi otettiin pian myös viralliseen käyttöön. Yleisillä alueilla hengailu ei maksa mitään, mutta kattotasanteelle päästäkseen tulee ostaa lippu.

Lue lisää Sevillan sienillä vierailusta Lähtöportti-blogin postauksesta Setas de Sevilla – hyvää suomalaista puuta. Lippujen hinnat ja aukioloajat löydät Setas de Sevillan sivuilta.

Sevillan sienet
Sevillan sienet

Seikkaile Itálican raunioissa Sevillan laitamilla

Conjunto Arqueológico de Itálica (tai lyhyemmin ihan vain Itálica) on arkeologinen vierailukohde hieman sivussa Sevillan keskustasta. Itálica oli roomalainen kaupunki, joka perustettiin parisataa vuotta ennen ajanlaskun alkua. Nykyään jäljellä ovat vain rauniot.

Itálican vaikuttavimman näköinen osa on amfiteatteri, joka on verrattain hyvässä kunnossa. Amfiteatteri on myös alueen varjoisin osio, mikä voi kesäaikaan Sevillan polttavassa auringossa olla hyödyllinen tieto. Amfiteatterin raunioissa on paljon kiehtovia käytäviä ja sopukoita kierreltäväksi. Muutoin alueella on matalampia erilaisten rakennusten raunioita, joissa voi nähdä esimerkiksi hienoja mosaiikkilattioita. Alueella vierailu on EU-kansalaisille ilmainen. Lisätietoa Itálicasta löydät espanjaksi Andalusian hallinnon sivuilta.

Italican amfiteatteria
Jenni kävelemässä Italican amfiteatterin käytävällä

Sevillan näköalapaikat

Sevilla voi vanhassa, viehättävässä keskustassa kierrellessä tuntua kokoaan pienemmältä, sillä sieltä puuttuu sykkivän metropolin tuntu. Kaupungissa on kuitenkin noin 700 000 asukasta, mikä tekee siitä Andalusian suurimman kaupungin. Parhaiten kaupungin koon hahmottaa nousemalla kattojen ylle jollekin Sevillan hienoista näköalapaikoista.

Kietaise aperitiivi kattoterassilla Sevillan kauniissa keskustassa

Espanjassa illalliselle suunnataan suomalaisittain ajatellen vasta myöhään, joten usein aikaa on tapettavana ennen illallista. Niinpä aperitiivien nauttiminen on hyvä idea. Sen voi tehdä jollakin kaupungin kivoista kattoterasseista, jolloin pääsee samalla nauttimaan maisemista.

Kattoterassit ovat usein suosittuja, joten kannattaa painaa mieleen pari eri vaihtoehtoa, joissa voi käydä kokeilemassa tuuriaan. Esimerkiksi Terraza Giralda (hotelli *Eurostars Sevilla Boutiquen katolla Calle Abades -kadulla), La Terraza del EME (Calle Alemanes 27, www.laterrazadeleme.com) tai pieni Terraza Fulton (hotelli *Palacio Alcazarin katolla osoitteessa Plaza de la Alianza 11) ovat toimivia vaihtoehtoja illan aloittamiseen Sevillan kattojen yllä.

Drinkki, taustalla Hemmo Terrazza Giraldassa

Nauti auringonlaskusta Torre Sevillassa

Vanhan keskustan ulkopuolella sijaitseva Torre Sevilla on noin 180-metrinen pilvenpiirtäjä, joka erottuu korkeudellaan lähistön ja koko kaupungin muista rakennuksista silmiinpistävän selvästi. Tornin ulkoasusta voi olla montaa mieltä, mutta sieltä avautuvat maisemat ovat Sevillassa vertaansa vailla.

Andalusian korkeimman rakennuksen huipulla on tyylikäs Terraza Atalaya -baari (osoite Plaza Alcalde Sanchez Monteseirin 2, hotelli *Eurostars Torre Sevillan kanssa samassa rakennuksessa), jossa voi drinkin äärellä katsella panoraamanäkymiä joka suuntaan. Drinkit ovat Helsingin hinnoissa, mutta näköalat kompensoivat! Lisätietoa baarista ja aukioloajat löydät Atalaya Torre Sevillan sivuilta.

20230805-Unelmatrippi-Sevilla-katedraali-La-Giralda-DSC09064
Torre Sevilla (kuvassa takana oikealla näkyvä torni) erottuu maisemasta selvästi. Kuva on otettu katedraalin katolta, mistä näkyy myös muun muassa vanha härkätaisteluareena.

Ihaile maisemia Sevillan katedraalin katolta

Sevillan valtavan katedraalin katto toimii yhtenä kaupungin erikoisimmista ja hienoimmista näköalapaikoista. Katedraalin katolle pääsee osana erinomaista opastettua kierrosta, jonka aikana katolla (ja sisällä) tehdään kattava kävelykierros. Katolla maisemia saa ihailla joka suuntaan. Kierros ei sovi ahtaita tai korkeita paikkoja pelkääville tai huonosti liikkuville. Voit lukea kattokävelystä tarkemmin postauksesta Mahtava kierros Sevillan katedraalin katolla.

Näkymän Sevilla katedraalin katolta kaupunkiin
Näkymä alas Sevilla katedraalin katolta kaiteen välistä

Nouse koko kaupungin ylle La Giralda -torniin

Katedraalin kyljessä oleva koristeellinen La Giralda -kellotorni on Sevillan tunnetuimpia maamerkkejä. Se on osa paikalla aikoinaan seisseen moskeijan jäänteitä. La Giralda rakennettiin Almojad-dynastian aikaan 1100-luvulla, mutta tornia on aikojen saatossa korjattu ja muutettu monin tavoin muun muassa maanjäristysvaurioiden vuoksi.

Toisin kuin voisi luulla, noin 104 metrin korkuiseen torniin nousemiseksi ei tarvitse kävellä kovin montaa rappusta, vaikka hissiä ei ole. Ylös noustaan nimittäin kivistä luiskaa, joka toimittaa kierreportaiden virkaa. Ylhäältä on hyvät näkymät joka suuntaan. La Giraldassa vierailu onnistuu yhdistettynä vierailuun Sevillan katedraalissa.

La Giralda
Näkymä La Giraldasta alas katedraalille

Kävellen Sevillassa

Sevillassa on toimiva julkinen liikenne, mutta monet matkailijan näkökulmasta kiinnostavat paikat sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan. Kaupungin tunnelmaa on mukava aistia paikasta toiseen tallustellen.

Rauhoitu viihtyisässä Parque de María Luisan puistossa

Erinomainen kohde kävelylle kauniissa ympäristössä on suuri María Luisan puisto. Värikkäitä ja muuten vain erikoisia istutuksia, paviljonkeja, liplattavia suihkulähteitä ja vesialtaita sekä kaakelikoristeita ja lintuja pullollaan oleva puisto on kuin keidas keskellä kaupunkia. María Luisan puisto on kiva vierailukohde myös talvikuukausina, sillä se on aina vihreä. Lue lisää postauksesta Parque de María Luisa, puisto keskellä kaunista Sevillan kaupunkia.

Jos jalat alkavat jo pettää alta, puistossa voi turvautua myös turistikyytiin, sillä siellä voi ajella golfkärryillä ja hevoskyydillä. Puistossa vieraillessa kannattaa samalla kertaa tutustua myös Plaza de Españaan, sillä se sijaitsee puiston vieressä.

Suihkulähde Maria Luisan puistossa
Kaksi ihmistä kävelemässä kasvien ympäröimän vesialtaan laidalla
Appelsiinipuita, kukkia ja keraamisia koristeita Maria Luisan puistossa

Kuluta kengänpohjia shoppailemalla espanjalaisia tuotteita

Sevillan vanhassa keskustassa kierrellessä on hyvä tilaisuus täydentää astiakaappeja ihastuttavalla keramiikalla, joka on ehtaa käyttötavaraa eikä mitään turistikrääsää. Kukapa haluaisi täyttää kaappeja turhilla kipoilla ja kupeilla, joita ei voi käyttää? Yksi ihana putiikki astialöytöjen tekemiseen on Alquitara (osoite Calle Francos 44, www.alquitara.es). Erityisen edullista laatukeramiikka ei Espanjassakaan ole, mutta hienoa se sen sijaan on.

Viehättävien keramiikkaputiikkien lisäksi keskustassa on myös paljon esimerkiksi taide-, koru-, vaate- ja herkkukauppoja. Niissä voi kierrellä ihan mielenkiinnosta ihmettelemässä tarjontaa, vaikka ei välttämättä mitään ostaisikaan.

20231014-Unelmatrippi-Sevilla-DSC08836
Sevillassa on laatuputiikkien lisäksi paljon matkamuistomyymälöitä.
Kaartuva katu Sevillan keskustassa

Uppoudu tunnelmaan Santa Cruzin vanhoissa kortteleissa

Santa Cruzin kaupunginosa on koti Sevillan suosituimmille turistinähtävyyksille: muun muassa katedraali, La Giralda ja Real Alcázar sijaitsevat siellä. Aikanaan kortteleita asuttivat juutalaiset, jotka keskitettiin asumaan alueelle 1200-luvulla.

Kävelykierroksella Santa Cruzin varjoisilla kujilla, eloisilla aukioilla, putiikeissa ja tapasbaareissa voi uppotua Sevillan tunnelmaan, äimistellä maahan nakutelluista pienistä kivistä muodostuvia kuvioita ja ihailla siellä täällä olevia appelsiinipuita. Alue on Sevillan tunnelmallisimpia, mutta ajoittain myös ruuhkaisimpia. Kapeimpiin kujiin lukeutuvat vain noin metrin levyiset Calle Mariscal, Calle Reinoso ja Calle Lope de Rueda. Santa Cruzista löytyy myös hotelleja ja majataloja, joten siellä voi halutessaan majoittuakin.

Terassi Santa Cruzin kaupunginosassa
Kapea kuja Santa Cruzissa
Hotelli Santa Cruzissa

Tee tapaskierros andalusialaisia herkkuja maistellen

Sevilla on pullollaan tapasbaareja, joten valinnanvaraa löytyy ja omatoiminen tapaskierros on erittäin helppo järjestää: sen kun vain kävelee houkuttelevalta näyttävästä baarista toiseen. Yksi kiva tapaspaikka Sevillan keskustassa on Bar Agustín (osoite Calle Álvarez Quintero 3, www.agustinbar.com).

Pienet tapasannokset ovat loistava keino maistella uusia makuja. Vaikka jokin annos ei olisi ensimmäisellä maistelukerralla suuri suosikki, pienen annoksen saa silti syötyä eikä sapuskaa mene hukkaan.

Lähes jokaisessa tapasbaarissa on tarjolla samoja klassikkoannoksia, kuten tomaattisella kastikkeella kuorrutettuja perunoita (patatas bravas), paistettuja vihreitä pikkupaprikoita (pimientos de padrón), lihapullia kastikkeella (albóndigas) ja kinkulla tai jollain muulla täytettyjä kroketteja (croquetas). Usein tarjonta ei kuitenkaan rajoitu vain ”ilmiselviin” vaihtoehtoihin. Muitakin annoksia kannattaa kokeilla rohkeasti. Omiin suosikkeihini lukeutuvat muun muassa paistettu mustekala (pulpo braseado), äyriäisillä höystetty musta riisi (arroz negro) ja andalusialainen tomaattikeitto (salmorejo).

Ravintoloiden terasseja kadulla Sevillassa
Annoksia tapasbaarissa
Ravintoloita kadun laidalla Sevillassa
Ensalada rusa -annos tapasbaarissa
Ihmisiä kadulla ja ravintoloiden terasseilla Sevillassa

Jutussa mainitut Sevillan nähtävyydet ja muut kohteet kartalla

Tässä jutussa mainittujen vinkkien ja ideoiden lisäksi Sevillassa on vaikka mitä muuta tekemistä ja nähtävää. Sevilla ei ole kaupunki, joka on kerralla taputeltu, vaan sinne voi palata aina uudelleen nauttimaan tunnelmasta, nähtävyyksistä, museoista, ruuasta ja juomasta. Alla olevalta kartalta löydät tekstissä mainitsemani vinkit Sevillaan.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

6 vastausta artikkeliin “Mitä tehdä Sevillassa? Vinkit kaupunkilomalle”

  1. Todella selkeästi kirjoitettu kokonaisuus. Ehkä tapakset kiinnostaisivat itseäni kaikkein eniten, niillä tulisi varmasti herkuteltua. 🙂 Tuo on kyllä kiinnostavaa, että Setas de Sevillaan on käytetty suomalaista mäntyä, mikähän tarina siinä on taustalla?

    1. Kiitos! Herkuttelu onkin Espanjassa aina paikallaan. 🙂

      En itse asiassa löytänyt tarkemmin syytä sille, miksi Sevillan sienten rakentamisessa käytettiin juuri suomalaista puuta. Kai sitä pidettiin laadukkaana.

    1. Huomasinkin talvella somesta, että taisitte olla osan matkastanne ihan samoilla seuduilla meidän kanssamme samaan aikaan. Luin aikanaan tuon juttunne Trianasta. Se taitaa olla melko suosittua aluetta majoittumiseen ja varmasti hyvä vaihtoehto.

  2. Sevilla on fantastinen kaupunki, jonka tunnelmat välittyvät tekstissäsi hyvin. Juuri tunnelmat ovatkin ehkä Sevillassa parasta, vaikka myös nähtävyyksiä on hurjan paljon. Sevillasta löytyy monipuolisesti sekä mahtipontisuutta että pittoreskeja pieniä kujia. Suosittelemasi kierros katedraalin katolla jäi mieltä väliin, mutta ehkäpä vielä joskus sinnekin! Sen sijaan käytiin kyllä juomassa drinkit mainitsemallasi Terrazza Fultonilla, kiva pieni kattoterassi ja upea näkymä valaistulle Giralda-tornille. Kiitos linkkauksista! Olin vuosi sitten juuri tähän aikaan Sevillassa, mutta kaupungista on yhä useampi juttu kirjoittamatta blogiin. Täytyypä ryhtyä tuumasta toimeen!

    1. Mielestäni Sevilla on juuri tuosta syystä mahtava paikka, että siellä on prameutta ja mahtipontisuutta, mutta samaan aikaan söpön pienen kylän fiilistä – ja valtavasti nähtävää. Ja hyvää ruokaa! Sevillassa saa iskettyä monta kärpästä samalla iskulla. Olen nyt käynyt kaupungissa talvella ja keväällä, tosin meidän keväisen vierailumme aikaan kaupungissa oli 30 asteen helle eli itse asiassa varsin kesäistä. Haluaisin silti vielä joskus käydä Sevillassa varsinaisina kesäkuukausina, vaikka tiedänkin, että siellä voi olla kesäisin turhankin kuuma. 30 astetta ei vielä minulle sellainen lämpötila ole.

      Ja joo, kattoterasseja löytyy Sevillasta aika mukavasti. Jos yhdelle terdelle ei mahdu, niin löytyy helposti monta muutakin vaihtoehtoa, joissa voi kokeilla tuuriaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *