Mitä tehdä Cádizissa – 6 vinkkiä

Artikkelikuva - näkymä Cádizin katedraalista

Eteläisessä Espanjassa Atlantin valtameren rannalla sijaitseva Cádiz on läntisen Euroopan vanhin kaupunki. Historian havinan lisäksi kaupunki on muutenkin kiva vierailukohde. Koe ainakin nämä jutut Cádizissa!

1. Kipua katedraalin torniin katsomaan maisemia

Cádizin katedraali on kaunis niin sisältä kuin ulkoa. Huiman korkeassa katedraalissa saa jälleen kerran taitella niskojaan kummallisiin kulmiin koristeluja katsellessa. Katedraalissa on myös krypta, johon pääsee vierailemaan ilman mitään erillistä lippua.

Maisema Cadizin katedraalista
Cadizin katedraalia
Cadizin katedraalia
Kryptaa

Katedraalin torniin noustaan erikoista kierreluiskaa pitkin – ei siis kierreportaita, kuten yleensä. Pyörätuolirampista ei kuitenkaan ole kyse eli torni ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ylhäällä tornin tasanteella pääsee ulkoilmaan ja kellon alta aukeaa hienot maisemat joka suuntaan. Toisella puolella on Atlantti, toisella puolella Cádizin tiiviisti rakennettu kaupunki vaaleine rakennuksineen.

Cadiz katedraalista nähtynä
Maisema Cadizin katedraalista

2. Käy kävelyllä Cádizin puistoissa

Rentouttavan kävelylenkin puistoissa voi aloittaa esimerkiksi rantatörmän vieressä olevalta Parador-hotellilta. Sen takana on Parque Genovés eli genovalainen puisto, jossa on erilaisia palmuja ja muita kasveja. Puistossa on myös pieni vesialue, jossa on muutama keinotekoinen vesiputous ja pieni luola, jonka läpi pääsee kävelemään. Puiston nähtävyyksiin kuuluu myös hauska suihkulähdepatsas, joka esittää kahta lasta sateenvarjon alla.

Sateenvarjolapset
Näkymä luolasta vesiputouksen läpi
Jenni valtavan puun edustalla

Parque Genovésin vieressä lähempänä rantaa kulkee Paseo Santa Bárbara -kävelytie, jolta on suorat näkymät merelle. Kun puistolta jatkaa eteenpäin rannan myötäisesti, tie kaartaa oikealle ja puistoalue vaihtuu toiseksi. Matkalla on kivoja, Andalusialle tyypillisiä kaakeloituja osioita penkkeineen, suihkulähteineen ja patsaineen. Terassikahvilakin löytyy.

Me olimme Cádizissa tammikuussa, mutta silti puistoissa riitti vihreääkin nähtävää. Kesällä kaupungin puistoalueet ovat silti varmasti upeimmillaan.

Pergola
Suihkulähdepatsas ja kahvila

3. Vieraile ilmaisessa Cádizin museossa

Cádizin alueen historiaa esittelevä museo on helppo vierailukohde, sillä se on suhteellisen pienikokoinen eli siihen ei tarvitse varata kovin pitkää aikaa. Museo on kaiken lisäksi ilmainen EU-kansalaisille, ja muillekin hyvin edullinen.

Cádizilla on historiaa, josta ammentaa, sillä kaupungin perustivat foinikialaiset noin 3000 vuotta sitten. Näyttelyissä on muun muassa patsaita, ruukkuja, koruja ja muita esineitä, joita alueelta on löytynyt. Museovierailulla saa kätevällä tavalla perustiedot alueen menneisyydestä.

Taulu Cadizin museossa
Ruukkuja

4. Tutustu Cádizin vanhaankaupunkiin

Cádizin vanhakaupunki on viehättävä sokkelo kapeita kujia, joilla autot eivät ajele riesaksi asti. Kujilla on mukava seikkailla ja ihailla koristeellisia parvekkeita, kurkkia sisäpihoille ja putiikkeihin ja istahtaa välillä kahviloihin tai lasilliselle. Ravintoloita, kahviloita ja kauppoja on runsaasti, joten kierreltävää riittää pidemmäksikin aikaa. Kaduilla on historiallinen tunnelma – eikä ihme, onhan Cádiz läntisen Euroopan vanhin kaupunki.

Kaari vanhassakaupungissa
Aukio vanhassakaupungissa

5. Reippaile rantabulevardilla

Cádizissa riittää merimaisemia! Parhaiten ne ehkä kokee Paseo Marítimo -rantabulevardilla, jota riittää silmänkantamattomiin, kun lähtee rannan myötäisesti etelää kohti katedraalilta ja roomalaisen teatterin raunioilta.

Matkalla on useampi hieno hiekkaranta, joilla voi nähdä taitavia surffaajia. Rantabulevardilla puolestaan vastaan (ja omasta vauhdista riippuen ohi) kiitää lukuisia lenkkeilijöitä, rullaluistelijoita ja pyöräilijöitä, sillä rantareitti on suosittu kuntoilijoiden parissa. Jos reippailu ei nappaa, rantabulevardi onkin loistava paikka bongailla surffaajia ja muita vipeltäjiä. Jos huvittaa, voi myös laskeutua rantahiekalle vaikkapa piknikille tai ottamaan aurinkoa.

Ulkoilijoita rantabulevardilla
Hiekkarantaa Cadizissa
Cadiz

6. Herkuttele merenelävillä ja tapaksilla

Koska ollaan rannikolla, Cádizissa kannattaa kokeilla erilaisia mereneläviä. Klassikkoannoksia missä tahansa Espanjan rannikolla ovat herkullinen pulpo a la brasa eli grillattua mustekalaa, gambas pil pil eli katkarapuja chili-valkosipuliöljyssä sekä peruna-tonnikalasalaatti ensalada rusa (jonka nimi on sattuneesta syystä nykyään joissain paikoissa viivattu listalla yli ja tilalla lukee ensalada ucraniana).

Cádizissa tapaksia on ihana maistella vanhankaupungin viihtyisissä pikkupaikoissa. Kokeilimme muun muassa ravintolaa nimeltä La Tapería de Columela (Calle Columela 4), joka oli tunnelmaltaan kiva ja palvelu pelasi – ja tietysti ruoka oli herkullista. Tykkäsimme!

Gambas pil pil ja ensalada rusa

Onko Cádiz sinulle tuttu paikka?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Mitä tehdä Cádizissa – 6 vinkkiä”

  1. Cádiz oli itselleni aivan vieras kaupunki. Kuulostaa varsin kiinnostavalta. Katedraalin tornista on tosiaan kivannäköiset maisemat; erityisesti kaupungin puoli vaaleine rakennuksineen miellyttää. Pelkästään nuo merenelävätkin olisivat varmasti itselleni mainio syy vierailla kaupungissa, tykkään niistä todella paljon. Ja oikeastaan ylipäätään varsin miellyttävälta vaikuttava kaupunki!

    1. Cádiz taitaa tosiaan olla vähän tuntemattomampi kohde Espanjassa. Viihtyisä paikka! Ja merenelävissä löytyy valinnanvaraa. 🙂 Itse lämpenin niille vähän hitaasti enkä nuorempana oikein osannut niitä syödä, mutta nykyään tykkään kyllä kovasti. Grillatusta mustekalasta on tullut yksi suosikeistani.

  2. Cádiz on useasti esillä Espanjan hyvänä matkakohteena, mutta eipä ole vielä ehtinyt olla meidän reittiemme varrella. Olemme kyllä pitäneet sitä mielessä ja kartalla ja toivomme, että vielä joskus. Nämä vinkkisi olivat hyvät. Aila

    1. Toivottavasti joskus pääsette käymään! Cádiz on kaunis kaupunki. Onhan se niin etelässä, että on sen takia vähän sivussa monen reitiltä, mutta ei kyllä kaduta, että vihdoin käytiin. Meilläkin meni aika monta vuotta ennen kuin tuli sopiva tilaisuus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *