Cáceres – Espanjan sisämaan helmi

Artikkelikuva - aukio Cáceresissa

Vajaan sadantuhannen asukkaan Cáceres sijaitsee Extremaduran itsehallintoalueella Espanjan sisämaassa, noin 300 kilometriä Madridista lounaaseen. Saman verran on matkaa Atlantin laidalle Portugalin Lissaboniin. Cáceres on monille täysin tuntematon historiallinen kaupunki, mikä on sääli, sillä Cáceres on todella sykähdyttävä! Unescon maailmanperintökohteen status tuntuu paikan päällä erittäin ansaitulta. Kokosin tunnelmia tästä ihanasta kaupungista ja listasin vinkkejä Cáceresissa vierailuun.

Sisältää Booking.comin mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä (*)

1. Sukella menneeseen maailmaan Cáceresin muurien sisällä

Cáceresin kaupungin perustivat roomalaiset noin 30 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Sen todella huomaa, kun suuntaa Cáceresin vanhimmalle alueelle. Siellä kuljeskelu on kuin aikamatka menneisyyteen – ja tavallaan se sitä onkin, sillä ympäristö on seissyt niillä sijoillaan satojen vuosien ajan. Kaupungissa on paljon rakennuksia, jotka on rakennettu 1300–1700-lukujen aikana.

Kaupungin keskellä sijaitseva muurien ympäröimä osa on sanalla sanoen upea, jos vain pitää historiallisesta miljööstä. Ja kukapa ei pitäisi? 

Jenni kävelemässä kohti Arco de la Estrellan porttia
Plaza Mayor
Holvikaari ja rakennuksia

Hyvä paikka sujahtaa vanhojen kaupunginmuurien sisäpuolelle on Plaza Mayorin laidalla sijaitseva Arco de la Estrellan holvikaari. Ennen kaaren ali kulkemista voi fiilistellä elämää suurella aukiolla. Se on yksi Espanjan suurimmista aukioista, ja sitä reunustavat lukuisat baarit ja ravintolat. Aukiolla seisoo myös hauska Cáceres-kyltti, jonka edustalla moni vierailija haluaa ikuistaa itsensä valokuvaan.

Kaariholvien ja mahtipontisten kivirakennusten lomassa vanhoissa kortteleissa kävellessä tuntee olevansa historian keskellä ja kaikin tavoin varsin erikoisessa paikassa. Täällä voi myös helposti kuvitella olevansa jonkin historiallisen elokuvan näyttämöllä. Cáceresissa on kuvattukin useita elokuvia juuri hienon miljöön ansiosta.

Holvikaari ja kapea kiviseinien reunustama katu
Hemmo kävelemässä kapealla kiviseinien reunustamalla kadulla
Yksi kaupungin lukuisista torneista sammalen peitossa
Kapea katu, jolla holvikaari ja kukkia
Vaaleita taloja ja kukkivia kukkia juutalaiskorttelissa
Vaaleanruskeita kivirakennuksia ja torneja

Kapeat mukulakivikadut, viehkot aukiot, korkeat kiviseinät ja muurit, palatsirakennukset ja kiehtovalla tavalla pysähtynyt tunnelma saavat huokailemaan ihastuksesta.

Vanhastakaupungista löytyy nättejä juutalaiskortteleita, joissa on mukava kierrellä. Siellä on jäljellä myös torneja ja muita keskiaikaisia puolustukseen liittyviä rakenteita. Tornien bongailu onkin yksi mahdollinen omatoimisen kävelykierroksen teema Cáceresissa. Muitakin hienoja monumentteja vanhoista kortteleista löytyy.

2. Tutustu historiaan ja upeaan maanalaiseen vesisäilöön Cáceresin museossa

Vanhassakaupungissa sijaitsee useita Cáceresin nähtävyyksiä, joista yksi on Cáceresin museo. EU-kansalaisille ilmainen museo sijaitsee komeassa Casa de las Veletas -nimisessä palatsirakennuksessa ja pitää arkeologisten esineiden lisäksi sisällään muun muassa Pablo Picasson ja Joan Mirón töitä. 

20230820-Unelmatrippi-Caceresin museon sisäänkäynti ja ihmisiä
Vitriinejä Caceresin museossa
Kirjaa lukevaa ihmistä esittävä taideteos, puolet patsaan päästä puuttuu

Museorakennuksen paikalla oli aikaisemmin almohadien dynastian aikaan rakennettu maurilinnake. Museon varsinainen vetonaula onkin yksi maailman parhaiten säilyneistä perinteisistä, maanalaisista vesisäiliöistä. (Suurin on Istanbulin basilikan vesisäiliö.)

Cáceresin arabialainen vesisäiliö sijaitsee museon uumenissa hienojen kaariholvien alla. Tila on hämärä ja sinne kuljetaan hieman ahdasta reittiä, joka ei kuitenkaan ole pitkä vaan nopeasti suoritettu. Vesisäilössä on hiljainen ja suorastaan harras tunnelma. Hieno paikka!

Vesisäilön holvikaaria Caceresin museossa

3. Tutustu kauniiseen katedraaliin ja katsele maisemia tornista

Jos haluaa katsella maisemia vähän korkeammalta, se onnistuu kauniin goottilaisen Santa Marían katedraalin tornista (Concatedral de Santa María). Katedraali on 1400-luvulta. Toinen paikka maisemien katselemiseen korkealta on Plaza de Mayorin laidalla sijaitseva Bujaco-torni. Muitakin vaihtoehtoja löytyy.

Katedraalissa vierailu on hieno kokemus muutenkin kuin tornin ansiosta. Vierailuun on erilaisia mahdollisuuksia: löytyy esimerkiksi yövierailu ja opastettuja kierroksia. Peruslippuun sisältyy itse käytettävä audio-opas (6 euroa per henki, elokuu 2023). Katedraali on sisältä kaunis ja koristeellinen, ja siellä on tiloja, joissa on esillä monenlaisia uskonnollisia esineitä.

Katedraalin alttari
Kaiverrettuna puukoristeita ja pöytä, taustalla ovi
Esineitä katedraalin näyttelytilassa
Sivualttari tai -kappeli katedraalissa

Katedraalin kellotorniin noustaan kapeita, kivisiä kierreportaita pitkin. Ylhäällä tornin pienellä tasanteella maisemia voi katsella jokaiseen ilmansuuntaan. Lisäksi siellä voi ihmetellä kellotornin suuria kelloja, joista lähtee korviahuumaava ääni. Me ajoitimme oman vierailumme niin, että kellot eivät soineet juuri sillä hetkellä, kun olimme niiden alapuolella. Uskon, että kuuloni kiittää tästä päätöksestä.

Kierreportaat katedraalin kellotorniin
Maisema katedraalin kellotornista
Maisema kellotornista
Kellot katedraalin tornissa

4. Maista paikallisia herkkuja

Cacéresin kenties tunnetuin paikallinen erikoisuus on Torta del Casar -juusto. Juusto on perinteikäs herkku, joka on nimisuojattu. Sitä voi maistaa ravintolassa, mutta Torta del Casaria myös myydään lähes jokaisessa ruokakaupassa Cáceresissa. 

Me hankimme juustokimpaleen kaupasta ja googlasin, miten sitä on tarkoitus syödä. Torta del Casar ei nimittäin ole perinteistä leivälle siivuiksi tai palasiksi leikattavaa mallia (vaikka juustokimpale kaupasta ostettuna sellaiselta vaikuttaakin) vaan juusto on oikein nautittuna pehmeää ja venyvää, lähes dipattavaa. 

Nauttimisohjeena on nostaa juusto lämpimään minimissään kaksi tuntia ennen syöntiä, mielellään jopa vuorokautta ennen. Juuri ennen syömistä juustosta leikataan ”kansi” pois terävällä veitsellä. Sisältä paljastuu huoneenlämmössä pehmentynyttä kermaista juustoa, jota voi levittää esimerkiksi leivälle. Juustossa on hieman kirpeä, hapokas maku – en ollut koskaan aiemmin maistanut vastaavaa juustoa. Maku ei ole hurjan voimakas, mutta ei juusto silti mitään edamia ole. Me molemmat Hemmon kanssa pidimme Torta del Casar- juuston mausta. 

Torta del Casar -juustoa

Löysimme vierailumme aikana Cáceresista myös pari suosituksen arvoista ravintolaa. Heti vanhankaupungin ulkopuolella on modernimpaa aluetta, joka sekin on hyvin viihtyisää. Siellä yksi hyvä paikka drinkeille on suojaisalla, isolla terassilla varustettu Caballerizas-baari. Terassilla drinkit eivät ole erityisen hifisteltyjä vaan pointti on tunnelmassa: tyylikäs terassi täyttyy viimeistään kahdeksan maissa aperitiiveja nauttivista ihmisistä ja puheensorina ja vilske on suosituimpaan aikaa melkoinen.

Jos haluaa syödä espanjalaista ruokaa modernilla twistillä, illalliselle voi suunnata tunnelmaltaan viihtyisään Tapería Perhaps -nimiseen paikkaan keskustassa. Ravintolan sisustus muistuttaa samanaikaisesti hieman mummolaa ja hipster-kelpoista baaria. Meidän vierailumme aikaan palvelu oli erinomaista ja ruoka herkullista. Maistelimme muun muassa pinaatti-ricottasalaattia, cevicheä, tonnikalatartaria ja arroz con leche -kroketteja. Nam!

Modernimpaa Caceresia
Tonnikalatartaria Taperia Perhapsissa
Arroz con leche -kroketteja

5. Astu arabialaiseen tunnelmaan

Museoista, historiasta ja perinteistä innostuneille mielenkiintoinen kohde Cáceresissa on arabialainen talo nimeltä Casa-Museo Árabe Yusuf Al-Burch. Talo on alun perin 1100-luvulta ja se on entisöity pieteetillä. Taloon astuessa tuntuu kuin olisi tipahtanut jälleen ihan eri maailmaan. 

Talossa pääsee tutustumaan kaikkiin sen huoneisiin, jotka on sisustettu perinteiseen arabialaiseen tyyliin. Taustalla soi itämainen musiikki tunnelmaa luomassa. Talosta löytyy muun muassa pieni, nätti sisäpiha, teehuone ja makuuhuone, kaivo ja jopa sauna. Talon kellarissa sijaitseva sauna on suhteellisen matala tila, jonka reunoilla on kaakeloidut penkit. Saunan vesi saatiin syvästä, kapeasta kaivosta, johon voi tutustua talon sisäänkäynnin luona eteistilassa.

Oleskeluhuoneen sisustusta arabialaisessa museotalossa
Huone arabialaisessa museotalossa

Sisäänpääsy on edullinen (2 euroa per henki, huhtikuu 2023). Museossa järjestetään myös opastettuja kierroksia, mutta me vierailimme siellä itsenäisesti. Lisätietoa museosta löytyy Casa Museo Árabe Yusuf Al-Burchin omilta sivuilta.

6. Majoitusvinkkejä Cáceresiin

Jos haaveilet keskeisellä paikalla sijaitsevasta, historiaa henkivästä majoituksesta, hyvä vaihtoehto Cáceresissa on Parador-hotelli. Parador-hotelleja on eri puolilla Espanjaa kaikkiaan noin 90 ja ne ovat Espanjan valtion omistuksessa. Hotellit sijaitsevat historiallisesti merkittävissä rakennuksissa tai muulla tavoin erityisessä ympäristössä, kuten perinnemaisemien äärellä.

Cáceresin tyylikäs, kivinen Parador-hotelli sijaitsee aivan vanhankaupungin ytimessä. Hotelli koostuu kahdesta historiallisesta palatsista, joissa on goottilaista sekä renessanssi- ja barokkiarkkitehtuuria. Huoneet ovat moderneja. En itse yöpynyt tässä hotellissa, mutta houkutteli kyllä! Yövyimme nimittäin samalla matkalla Zafran Parador-hotellissa, mikä oli hieno kokemus. Cáceresin Parador-hotellista löytyy lisätietoa ja kuvia hotellin omilta sivuilta.

Me majoituimme Cáceresissa *Booking.comin kautta vuokraamassani *Estudios La Casina -nimisessä asunnossa, joka oli kahdelle hengelle erinomainen valinta. Studioasunto sijaitsee rauhallisella kapealla kadulla aivan vanhankaupungin laidalla, joten sieltä pystyy helposti kävelemään joka paikkaan. Asunto oli vierailumme aikaan (huhtikuu 2023) vasta remontoitu, joten se oli erinomaisessa kunnossa.

Studioasunnon vuode ja oleskelutilaa

Ainoat miinukset asunnossa olivat autopaikan ja pyykinpesukoneen puute, mutta nämä eivät tietysti edes ole kaikille matkailijoille olennaisia asioita. Me olimme liikkeellä omalla autolla, koska vierailimme Cáceresissa osana talven viettoa Espanjassa. Säilytimme autoa parin korttelin päässä asunnolta sijaitsevassa maksullisessa parkkihallissa. Muutaman korttelin päässä on myös itsepalvelupesula.

Olitko ennen tämän jutun lukemista ikinä kuullut Cáceresista tai peräti vieraillut siellä?


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

6 vastausta artikkeliin “Cáceres – Espanjan sisämaan helmi”

  1. Täytyy myöntää, että oli itselleni tuntematon paikka. Miellyttävältä ja kiinnostavalta kuulostaa kuitenkin, ilman muuta. Paikallisia ruokaerikoisuuksia tulee aina kokeiltua, joskus ovat herkullisia, joskus vähemmän. Tässä tapauksessa tuo juusto kuulosti erittäin maukkaalta.

    1. En itsekään ollut kuullut Cáceresista ennen kuin tuli tutkittua, mitä kiinnostavaa olisi Extremadurassa. Olen tosi tyytyväinen, että tuli lähdettyä sinne, koska Cáceres oli todella kiva ja hienon näköinen paikka. Tykkäsimme myös Zafrasta, jossa kävimme. Siellä yövyimme Paradorissa, kuten postauksessa mainitsinkin.

      Mekin tykkäämme aina kokeilla paikallisia ruokia. Kaikki ei tietysti osoittaudu herkulliseksi, mutta enemmän tulee kyllä myönteisiä yllätyksiä, kun vain kokeilee kaikkea. Tuossa juustossa oli aika jännä maku (aika erilainen kuin juustoissa yleensä, vaikka onhan niitä vaikka millaisia), mutta omasta mielestäni se oli tosiaan hyvää ja söisin mielelläni toistekin.

  2. Kuulostipa taas mielenkiintoiselta kohteelta Espanjan matkalle. Meiltä onkin vielä kokonaan käymättä Espanjan länsiosan Extremaduran alue, vaikka muutaman kerran olemme jo sitäkin sillä silmällä katselleet. Kiitos vinkeistä! Aila

    1. Suosittelen Extremaduraa lämpimästi! Jännä muuten, miten se tuntuu jotenkin syrjäiseltä alueelta, vaikka eihän esimerkiksi Cáceres ole kuin parinsadan kilometrin päässä Madridista. Kertoo ehkä siitä, että on tullut (monien muiden matkalaisten tapaan) vietettyä Espanjassa eniten aikaa Välimeren rannikon tuntumassa tai vähintään itäisemmällä puolella eikä lähellä Portugalin rajaa.

  3. Càceres vaikuttaa tutustumisen arvoiselta paikalta tällaiselle suurelle juustojen ystävälle! Kiitos jälleen mielenkiintoisesta blogikirjoituksesta! Espanjasta on aina ilo lukea!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *