”Tämä aukiohan on aivan valtava!”, hengähdän ihmeissäni, kun saavumme auringon jo laskettua Espanjan kenties tunnetuimman aukion laidalle. Järisyttävän mahtipontinen Plaza de España levittäytyy ympärillämme valaistuna Sevillan joulukuisessa yössä, ja tuhansiin kaakeleihin kuvattujen yksityiskohtien määrä alkaa iskeytyä pala palalta tajuntaan. Miten mielettömän työmäärän tämä kaikki onkaan vaatinut!
Plaza de España sijaitsee niin ikään upeassa María Luisan puistossa, ja se on yksi Sevillan merkittävimpiä rakennelmia. Aukio pakerrettiin kasaan vuonna 1928 vuoden 1929 iberoamerikkalaista maailmannäyttelyä varten. Aukiolla seisoo puoliympyrän muotoinen koristeellinen rakennelma, ja keskellä on keinotekoinen 500-metrinen kanaali komeine suihkulähteineen. Kanaalissa lipuu turisteja polkuveneillään.
Puoliympyrän seinämissä on 48 kappaletta kaakelein päällystettyjä eräänlaisia alkoveja. Ne edustavat Espanjan eri maakuntia. Huomaamme, että kunkin alkovin kaakelikoristelut sisältävät tietoa kyseisestä maakunnasta. Iltahämärässä emme tavaa kaikkia niitä läpi sen tarkemmin, mutta kiinnitämme silti huomiota värikkäisiin yksityiskohtiin. Kaakelit kiiltävät pimeässä keinovalon osuessa niihin. Viereisessä alkovissa onnellisen näköinen pariskunta nojailee toisiinsa. Ilta on viileä.
Kiipeämme yhteen Plaza de Españan aukion laidalla olevaan rakennukseen, jonne on vapaa pääsy. Mahtipontisen avarassa porraskäytävässä kaikuu andalusialainen musiikki. Trubaduuri pistää parastaan Espanjan yössä. Katselemme parvelta alas hämmästyttävälle aukiolle surumielisen musiikin tahdittaessa ihmettelyämme. Aukio näkyy ylhäältä koko komeudessaan. Näemme, kuinka María Luisan puistossa matkailijoita kuljettavat överit hevoskärryt päättävät kierroksensa aukiolle.
Palaamme takaisin alas ja suuntaamme vesirajaan. Neljä kanaalin ylittävää siltaa edustavat Espanjan vanhoja kuningaskuntia Navarraa, Kastiliaa, Leonia ja Aragoniaa. Nousemme yhdelle niistä ja katselemme kanaalilla veneidensä kanssa ähertävien turistien touhuja. Polkuveneen ohjailu ei tahdo luonnistua aasialaisen näköisiltä matkalaisilta ja veneet törmäilevät toisiinsa. Sillalla on vangitsevia yksityiskohtia: kaiteet ja koristepylväät ovat nekin kaakelia ja kauniit valopylväät valaisevat kulkijoiden tietä.
On hauskaa, että päätimme tulla Plaza de Españalle iltapimeällä. Emme suinkaan ole ainoat, mutta päivällä väkeä on varmasti enemmän. Samettinen ja viileä yö tuo vierailuun oman kiehtovan mausteensa. Plaza de España on yksi esimerkki siitä, miksi Sevillaa kehutaan Espanjan kauneimmaksi kaupungiksi.
Tämä postaus liittyy 11-päiväiseen omatoimiseen kiertomatkaamme Espanjan Andalusiassa ja Kanariansaarilla joulukuussa 2018. Lensimme Málagaan, sieltä Teneriffalle ja Teneriffalta Suomeen. Andalusiassa matkustimme kaupunkien välillä junalla. Yövyimme matkan aikana Málagassa, Córdobassa, Sevillassa ja Teneriffalla Costa Adejessa.
Lue myös:
- Mitä tehdä Sevillassa? Vinkit kaupunkilomalle
- Sevillan kuninkaallinen palatsi Real Alcázar
- Sevilla: Parque de María Luisa, puisto keskellä kaupunkia
- Mahtava kierros Sevillan katedraalin katolla
- Sevilla: prameutta ja sympaattisuutta samassa paketissa
Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:
Tosiaankin, hauska idea vierailla tuossa paikassa iltapimeällä. Olet saanut kivoja kuvia ja tunnelmia esille juuri siksi. Tuo on todella vaikuttava paikka. Olen vieraillut siellä, mutta kirkkaassa päivänvalossa. Tämä oli kiva uusi näkökulma siihen. Kiitos!
Kiitos! Aukio on tosi komea, pimeällä(kin). Meinasin mennä vielä päiväsaikaan uudelleen kuvaamaan, mutta kävelimme sitten kuitenkin vain María Luisan puistossa ja aukion ohi. Illalla oli tosi tunnelmallista.