Mahtava kierros Sevillan katedraalin katolla

Artikkelikuva - näkymä kaiteen välistä alas Sevillan katedraalin katolta

Harvoin suosittelen kirkkojen opastettuja kierroksia ehdottomasti osallistumisen arvoisina, mutta Sevillan katedraalin kohdalla on tehtävä poikkeus. Sanotaan se kärkeen: kattokävely Sevillan katedraalissa on yksi parhaista opastetuista kierroksista, joille olen osallistunut. Sevillassa on paljon ainutlaatuisia nähtävyyksiä, mutta vaikka kirkot eivät juuri kiinnostaisi, kierrosta Sevillan katedraalissa ja sen katolla ei kannata jättää väliin.

Sevillan katedraali, maailman suurin goottilainen kirkko

Kuten arvata saattaa, Sevillan katedraali sijaitsee kaupungin keskustassa paraatipaikalla. Sen vieressä on vaikuttava Sevillan kuninkaallinen palatsi. Katedraalin historia ulottuu 1100-luvun lopulle, jolloin Marrakechin kalifi Abu Ya’qub Yusuf määräsi rakennettavaksi moskeijan. Moskeijan yhteyteen rakennettiin myös minareetti. Siitä tuli myöhemmin La Giralda, Sevillan kuuluisa yli sata metriä korkea koristeellinen maamerkki. Moskeijan aikoina rakennettiin myös appelsiinipuiden täyttämä kaunis sisäpiha, joka on yhä paikoillaan.

Sevillan katedraali La Giraldasta nähtynä
Lähikuva La Giraldan tornin koristeluista
Sevillan katedraalin koristeluja

Vuonna 1248 kristitty Kastilian ja Leónin kuningas Ferdinand III Pyhä valtasi Sevillan maureilta, ja moskeijasta tuli Sevillan katedraali (virallisesti Catedral de Santa María de la Sede). Vuosisatojen varrella sekä La Giraldaa että Sevillan katedraalia on muokattu ja laajennettu useaan otteeseen.

Nykyään Sevillan katedraali on maailman suurin goottilainen kirkko. Sisällä on viisi kirkkolaivaa ja lukuisia kappeleita ja alttareita. Koristeluja riittää, ja yläosiin katsellessa saa taitella niskojaan ihan huolella.

Sevilla katedraalin koristeluja katossa
Sevilla katedraalin sisätiloja korkealta parvelta kuvattuna

Opastettu kierros Sevillan katedraalissa ja sen katolla

Sevillan katedraaliin on tarjolla useita erilaisia pääsylippuja ja opastettuja kierroksia, joista me pienen pähkäilyn jälkeen valitsimme kierroksen katedraalin katolla. Kierros sisälsi sisäänpääsyn katedraaliin, laajan opastetun kierroksen katolla ja osin myös sisätiloissa, sisäänpääsyn upeaan La Giralda -torniin sekä Salvador-kirkkoon. Liput tälle kierrokselle maksoivat 20 euroa per henki (huhtikuu 2023) ja ne sai ostettua kätevästi netistä. Kierros oli englanniksi ja se oli myynnissä nimellä rooftops tour.

Näkymä Sevillan katedraalista kadulle

Kuvittelin kattokierroksen sisältäviä lippuja ostaessani, että meidät varmaan vain päästetään katolle hetkeksi tai ehkä joku kuljettaa ryhmän nopeasti katon läpi. Paikan päällä kävi kuitenkin ilmi, että Sevillan katedraalissa kyse on täysin opastetusta, erinomaisen asiantuntevasta kierroksesta. Sen aikana kierretään koko katto ja ahtaudutaan läpi monista kapeista rakosista ja rappusista. Kierros ei sovi ahtaita tai korkeita paikkoja kammoksuville tai huonosti liikkuville!

Kierros alkoi kokoontumisella San Miguelin portilla katedraalin sivulla. Samalle kierrokselle osallistuvia ilmaantui paikalle parikymmentä henkeä, ja kaikille jaettiin nappikuulokkeet ja lähettimet. Oppaallamme oli mikrofoni, joten selostukset kuuluivat kuulokkeista erinomaisesti. Arvostin tätä kovasti. Inhoan kierroksia, joista ei saa juuri mitään irti sen takia, että oppaan vieressä kuuloetäisyydellä roikkuminen on mahdotonta isossa ryhmässä tai ahtaissa paikoissa. Kuulokkeiden ansiosta pystyimme ajoittain kulkemaan hieman kauempana ja katselemaan paremmin ympärillemme samalla selostusta kuunnellen.

Ihmisiä Sevillan katedraalin katolla ja kattoa
Näkymä Sevillan katedraalin katolta keskustaan ja sisäpihan appelsiinipuille
Sevillan katedraalin kattokoristeluja

Kierros alkoi katedraalin sisältä, mistä etenimme pikaisesti eräälle parvelle katedraalin sisällä katsomaan näkymiä. Korkealla sijaitseva parvi oli vasta alkusoittoa. Pian olimme jo kavunneet katedraalin katolle, missä saimme historian lisäksi kuulla muun muassa katedraalin ilmanvaihdosta ja sadeveden kierrosta katolta pois. Katedraalin ilmanvaihto on järjestetty aika yksinkertaisesti katolla olevien hauskojen savihatullisten aukkojen avulla, joista pääsimme myös kurkistamaan alas katedraalin sisälle.

Eri puolilla kattoa kierrellessä näimme itse katedraalin ja vieressä seisovan upean La Giraldan tornin lisäksi myös maisemia vähän joka suuntaan. Jännin osuus katolla kävellessä oli kenties se, kun etenimme peräkanaa todella kapeaa kulkureittiä aivan katedraalin seinän ja reunakoristeiden välissä. Kierroksella pääsi siis todellakin paikkoihin, joihin tavan tallaajalla ei muutoin olisi mitään asiaa.

Ihmisiä katedraalin seinän ja koristeellisen kaiteen välissä katolla
Kaksi ihmistä Sevillan katedraalin katolla
Katon koristeluja

Sisätiloissa hieman vastaava kapoinen osuus koitti, kun palasimme katolta takaisin sisälle katsomaan katedraalia kaikkein ylimmältä parvekkeentapaiselta tasanteelta. Kyseessä oli ehkä 40 sentin levyinen luiska lähellä katedraalin katonrajaa. Ahtauduimme seinän ja kaiteen väliin tuohon kapoiseen rakoon ja kävelimme peräkkäin toiselle puolelle katedraalia. Kierroksella oli myös useita todella kapeita kierreportaita, joita pitkin nousimme ylös ja laskeuduimme alas kierroksen aikana. Opastettu osuus katedraalissa ja sen katolla kesti noin puolitoista tuntia.

La Giralda, Sevillan katedraalin kellotorni

Opastetun kierroksen lopuksi opas kertoi, että voisimme käydä samalla lipulla La Giraldassa seuraavana päivänä tai sitten nyt heti. Päivä alkoi jo kääntyä illaksi ja La Giralda oli sulkeutumassa pian, mutta päätimme suorittaa homman loppuun kerralla. Suuntasimme vielä hetken katedraalin sisätiloja ihmeteltyämme 104-metriselle kellotornille katedraalin viereen.

La Giraldaan on sen korkeuden vuoksi jonkinmoinen kapuaminen. Rappusia ei kuitenkaan tarvitse kävellä, sillä niitä ei juuri ole: torniin noustaan hauskaa kierreluiskaa pitkin. Työstä sekin helteellä käy. Ainoastaan aivan viimeiset metrit ennen tornin huipun saavuttamista täytyy kavuta rappusia.

La Giralda katedraalin katolta nähtynä
Hemmo La Giraldassa
La Giraldan kellot

Ylös päästyämme kellot soivat juuri sopivasti, mutta ääni ei onneksi ollut niin kova kuin kuvittelin. Jo Sevillan katedraalin katolta oli upeat maisemat joka suuntaan, mutta La Giraldasta myös itse katedraali näkyi upeasti. Kiertelimme tornin ympäri ja katselimme maisemia joka kulmalta ennen kuin palasimme luiskaa pitkin takaisin alas ja suuntasimme Sevillan yöhön.

Vierailu Sevillan katedraalissa oli kaikkiaan erinomainen ja pääsimme opastetun kierroksen aikana näkemään katedraalin ja maisemat poikkeuksellisista paikoista. Sevillan katedraalin kattokävely oli ehdottomasti hintansa arvoinen!

Lippuun sisältynyt Salvadorin kirkko jäi valitettavasti meiltä käymättä, sillä se ehti mennä katedraalikierroksemme aikana siltä päivältä kiinni. Lippumme olisi kelvannut kirkkoon koko seuraavan viikon, mutta seuraavana päivänä kirkko oli suljettu ja meidän matkamme jatkuikin sitten jo rannikolle. Tämä ei kuitenkaan jäänyt harmittamaan, sillä en usko, että Salvadorin kirkko olisi mitenkään voinut vetää vertoja itse katedraalille.

Onko Sevilla sinulle tuttu kaupunki?

Lisätietoa ja liput Sevillan katedraaliin

Olimme huhtikuussa Sevillassa viikon osana talven viettoa Espanjan Andalusiassa.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Mahtava kierros Sevillan katedraalin katolla”

  1. Nuo kuulokkeet tosiaan on monesti omastakin mielestä olleet varsin näppärät, kunhan vain ne toimmivat hyvin. Joskus on ollut niinkin, että ääni pätkii, joka sekin on ärsyttävää. Muutenkin kierros kuulostaa varsin laadukkaalta eikä kuulosta minusta mahdottoman hintaiseltakaan.

    1. Joskus tuollaisissa kuulokkeissa on tosiaan ongelmia ja se tietysti ärsyttää. Tällä kertaa kaikki toimi onneksi kuin rasvattu. Minustakaan lippu ei ollut erityisen kallis, kun opastus kuitenkin kesti aika kauan ja oli todella kiinnostava, ja lippu vieläpä sisälsi monta eri rakennusta. Joissain paikoissa pelkkä sisäänpääsy yhteen rakennukseen maksaa tuon parikymmentä euroa. Hinnoissa on suurta vaihtelua kohteiden välillä. Oli kiva yllättyä erittäin myönteisesti tämän kierroksen kohdalla.

  2. Olipa upean kuuloinen kierros, kiitos vinkistä. Takuulla menen ensi kerralla, kun Sevillaan pääsen. Olemme kerran käyneet ja sillä kerralla La Giraldan torni tuli suoritettua, mutta olisipa tuo kattokävely ollut vielä antoisampi. Aila

    1. Oli tosiaan hyvä ja vähän erilainen kierros, tykkäsin tosi paljon. Sevillassa on niin paljon nähtävää, että edellisellä vierailulla emme ennättäneet katedraaliin ollenkaan, mutta onneksi nyt tuli käytyä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *