Karibian-risteily: pysähdys Saint Kitts ja Nevisin Basseterressä

Artikkelikuva - Saint Kitts ja Nevis

Viime syksynä tekemämme Karibian-risteilyn toinen pysähdyspaikka oli Basseterre, joka on Saint Kitts ja Nevisin pikkuvaltion pääkaupunki. Maan kaksiosainen nimi juontuu siitä, että maa koostuu kahdesta saaresta: Saint Kittsistä ja Nevisistä. Pääkaupunki Basseterre sijaitsee näistä suuremmalla eli Saint Kittsillä. Saint Kitts ja Nevis on läntisen pallonpuoliskon pienin valtio sekä pinta-alaltaan että asukasluvultaan. Silti siitä ehtii risteilypysähdyksellä kokea vain pienen palasen.

Laivamme saapuu kahdeksan maissa aamulla Port Zanten satamaan, joka on kätevästi aivan Basseterren keskustassa. Tämä ilahduttaa meitä: pienelle kävelykierrokselle kaupungissa ei tarvitse hommata mitään erityistä kyytiä, vaan satamasta pystyy helposti kävelemään keskustaan katselemaan paikkoja. Lähdemme laivasta heti aamiaisen syötyämme. Ulkona on jo aikaisin aamulla tukahduttavan kosteaa ja kuumaa.

Jenni St Kitts -kyltin vieressä satamassa

Kuten monessa muussakin risteilysatamassa Karibialla, myös Basseterressä meitä on ensimmäisenä vastassa ostosalue muutamine ravintoloineen. Ohitamme sen ja suuntaamme kiertelemään keskustan kortteleita. Koko Saint Kitts ja Nevisissä on vain reilut 50 000 asukasta, joista pääkaupungissa asuu noin 14 000. Basseterre tuntuukin pieneltä paikalta keskustassa kuljeskellessa.

Ulkoasultaan Basseterre on hieman rähjäinen ja rakennuskanta koostuu lähinnä matalista rakennuksista. Maali ja katujen pinnoitteet lohkeilevat, kyltit repsottavat ja moni asia on vähän sinne päin. Osa rakennuksista on ihan viehättäviä, mutta kaupungista ei jää erityisen kaunis kokonaisvaikutelma. Ihmiset sen sijaan ovat erittäin herttaisia ja vieraanvaraisen tuntuisia: kadulla meitä tervehditään jatkuvasti iloisesti ja toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi saarelle. Tämä nostaa väkisinkin hymyn huulille. Hymy on tosin herkässä jo muutenkin, sillä mikäs täällä ollessa, Karibian auringon alla!

Sitä ei tarvitse hetkeäkään pohtia, miten paikalliset välittömästi meidät nähdessään tietävät meidän olevan turisteja. Vitivalkoisina ja kuumuudessa hikoilevina pohjoismaalaisina erotumme pääosin tummaihoisesta paikallisväestöstä ilmiselvästi kilometrien päähän. Meidän lisäksemme muita turisteja ei juuri näy. Vaikuttaa siltä, että moni risteilymatkustaja on lähtenyt jollekin laivayhtiön retkelle sen sijaan, että he nuohoaisivat keskustan katuja omin päin.

Kaupunkimaisemaa Basseterressä Saint Kittsin saarella
Koristeellinen matala puurakennus Basseterressä

Kierros Basseterressä ja uintia Karibianmeressä Saint Kitts ja Nevisissä

Alamme melko nopeasti keskustassa kierrellessä ymmärtää, miksi moni kanssamatkustajamme on ilmeisesti valinnut tehdä saarella jotain muuta. Basseterren keskustassa kiertely on sinänsä ihan hauskaa, sillä on kiinnostavaa nähdä, miltä kaupungissa näyttää. Varsinaiset nähtävyydet ovat kuitenkin kieltämättä melko vaatimattomia.

Nähtävyyksiin kuuluu muun muassa Berkeley Memorial, joka on pieni vihreä kellotornin ja vesialtaan yhdistelmä heti sataman edustalla. Tunnettuja monumentteja ja muita merkittäviä kohteita ovat vanha kivikirkko St. George’s Anglican Church, Independence Square -puisto sekä Immaculate Concepcion Catholic Co-Cathedral. Käymme pyörimässä näiden kaikkien luona. Jälkimmäiseen kirkkoon pääsemme käymään myös sisälle, sillä sen ovet ovat auki. Sisustus on aika yksinkertainen.

Berkeley Memorial
St. George's Anglican Church
Suihkulähde Independence Squarella
Immaculate Concepcion Catholic Co-Cathedralin torni
Immaculate Concepcion Catholic Co-Cathedralin sisätiloja

Ilmankosteuden ja lämpötilan takia kylillä kävely on hikistä puuhaa, vaikka lampsimme todella rauhalliseen tahtiin. Keskusta vaikuttaa nopeasti nähdyltä, joten päätämme, että uintihetki Karibianmeren aalloissa olisi paikallaan. Niinpä nappaamme satamasta taksin Frigate Baylle, joka on yksi lähimmistä rannoista noin kuuden kilometrin päässä Basseterrestä.

Heti, kun taksi pääsee liikkeelle, alkaa sataa vettä. Naurattaa. Olipa hyvä hetki päättää lähteä rannalle! Päätämme kuitenkin noudattaa suunnitelmaa ja mennä uimaan, satoi tai ei. Matkalla näemme keskustaan verrattuna siistimpää ja modernimpaa rakennuskantaa ja joitakin resorttihotelleja. Perillä sovimme kuljettajan kanssa, että hän hakee meidät parin tunnin päästä.

Maisema Frigate Bayllä

Osoittautuu, että Frigate Bayn ranta ei ole klassinen matkailumainosten ranta, jolla hiekka hohtaa valkoisena, mutta silti se on ihan kiva paikka. Rannalla ei ole ketään, mikä ei varsinaisesti yllätä, sillä sataa edelleen vettä. Vaihdamme uikkarit päälle rannalla olevassa katoksessa ja menemme uimaan. Tavarat jätämme hiekalle lähelle vedenrajaa siltä varalta, että paikalle ilmaantuu ihmisiä ja toisen meistä täytyy nousta vedestä vahtimaan niitä. Kirkkaassa vedessä pulikoidessa vesisade lakkaa ja aurinko ilmestyy esiin pilvien takaa. Pian paikalle ilmaantuu pari muutakin uimaria.

Parin tunnin jälkeen palaamme kaupunkiin rantabaarin suihkun kautta ja käymme vielä terassilla oluella ennen laivaan palaamista. Laivamme lähtee kohti seuraavaa kohdetta viideltä iltapäivällä ja kaikkien on oltava takaisin kyydissä viimeistään puoli viideltä.

Näkymä laivan vierestä kaupunkiin päin

Retkimahdollisuuksista Saint Kitts ja Nevisillä

Kuten muillakin Karibian-risteilyn pysähdyksillä, harkitsimme Saint Kitts ja Nevisin kohdalla, pitäisikö meidän osallistua jollekin laivayhtiön myymistä valmiista retkistä vai mitä tekisimme satamassa. Kuten edellä kirjoittamastani käy ilmi, Saint Kitts ja Nevisissä päädyimme omatoimiseen kiertelyyn. Päivä oli ihan mukava, mutta näin jälkikäteen ajatellen yrittäisin ehkä järjestää kiertelyn hieman toisin. Kokeilisin varmaankin saada heti kärkeen satamasta kuljettajan pienelle maisemakierrokselle saarella. Samalla voisi pysähtyä uimaan, ja silti jäisi vielä aikaa tehdä kävelykierros Basseterressä ennen laivaan palaamista.

Myös laivayhtiöllä olisi ollut tarjolla autokierros saarella (69 dollaria per henki, kesto 3,5 tuntia), mutta se olisi tietenkin ollut ryhmäkierros. Se ei myöskään sisältänyt uimista vaan muun muassa vierailun batiikkitehtaalla, mikä ei meidän kummankaan mielestä kuulostanut erityisen kiinnostavalta.

Katunäkymä sataman ostoskeskuksen portilta kaupunkiin

Laivayhtiön retkistä kaksi liittyi uimiseen. Tarjolla olisi ollut kuuden tunnin eli käytännössä lähes koko saaripysähdyksen kestävä snorklausretki katamaraanin kyydissä (139 dollaria per henki) sekä kahden ja puolen tunnin mittainen uintireissu delfiinien kanssa (149 dollaria per henki). Näistä snorklausreissu olisi ollut meitä kiinnostava, mutta hinta tuntui retken kestosta huolimatta liian suolaiselta, koska yritimme pitää matkan kokonaiskuluissa edes jotain rotia. Snorklausreissulle lähteminen olisi myös tarkoittanut, että emme olisi todennäköisesti ehtineet nähdä Saint Kitts ja Nevisillä yhtään mitään muuta kuin katamaraanin ja merimaisemia.

Turhan kalliina pidimme myös laivayhtiön myymää suosittua kolmen tunnin maisemajunaretkeä entisten sokeriruokoviljelmien luona (139 dollaria per henki), vaikka se vaikutti ihan kiinnostavalta. Junarata on valmistunut 1900-luvun alkupuolella ja sen kyydissä pääsee ajelemaan noin kahden tunnin ajan. Loppuaika kierroksesta menee bussin kyydissä. Lisätietoa maisemajunasta löytyy St. Kitts Scenic Railwayn sivuilta. Hintoja sivuilla ei kuitenkaan kerrota, ja risteilymatkustajien tulisi sivuston mukaan varata retki suoraan laivayhtiönsä kautta. Itsenäisiä matkustajia kehotetaan tekemään yritykselle tiedustelu. Jos hinnat haluaisi selvittää, voisi tietenkin tekeytyä itsenäiseksi matkailijaksi.

Näkymä laivalta Saint Kitts ja Nevisille laivan lähtiessä satamasta auringon laskiessa

Basseterren kaupunkiin tutustuminen ja Karibianmeressä uiminen ihan omin päin tuntuivat tällä kertaa meille luontevammilta ja myös budjettiystävällisemmiltä vaihtoehdoilta kuin valmiit retket. Päivän taksimatkoista kertyi maksettavaa 20 dollaria per henki. Saint Kitts ja Nevisistä saisi tietenkin paljon enemmän irti, jos siellä viettäisi pidemmän ajan, mutta päivän risteilypysähdys oli kuitenkin mukava pintaraapaisu tästä Karibianmeren pikkuvaltiosta. Parhaiten mieleen jäivät ystävälliset ihmiset ja Karibianmeren lämmin vesi.

Karibian-risteilyn reittimme Celebrity Millennium -laivan kyydissä oli kokonaisuudessaan tällainen:

Olimme Karibian-risteilyllä osana omatoimista yhdistelmämatkaa, johon kuului 7-päiväisen risteilyn lisäksi mennen tullen kaksi yötä sekä New Jerseyssä että Puerto Ricossa. Tarkemman kuvauksen risteilystä löydät postauksesta Ensimmäistä kertaa Karibian-risteilyllä: millaista oli?


Lue myös nämä matkaan liittyvät postaukset:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

2 vastausta artikkeliin “Karibian-risteily: pysähdys Saint Kitts ja Nevisin Basseterressä”

  1. Hmm.. Tämä on varmaan itselleni se risteilyjen suurin ongelma, että aika jää auttamattomasti usein vähän lyhyeksi. Oma valinta varmaan olisi ollut tuo snorklausretki, mutta sitten tosiaan ei oikeastaan muuta olisi ehtinyt ja kokemus olisi jäänyt siinä mielessä varsin ohueksi. Toisaalta, eipä tuonne näppärästi ilman risteilyäkään pääse, ja parin päivän jälkeen tekeminen loppuisi varmaankin äkkiä, joten risteily taitaa kuitenkin olla se järkevin vaihtoehto.

    1. Ymmärrän hyvin, mitä tarkoitat, koska tykkäisin itsekin ehtiä tutustua paikkoihin enemmän kuin vain päivän. Mutta toisaalta: se on parempi kuin ei mitään! Monet Karibian kohteet ovat tosiaan hankalasti (ja kalliisti) saavutettavia muuten kuin risteillen. Tämä oli yksi syy, minkä takia ylipäätään halusimme kokeilla Karibian-risteilyä. Tämähän oli meille ensimmäinen kerta tällaisella matkalla. Vaikka risteileminenkään ei ole erityisen edullista, niin se on kuitenkin merkittävästi edullisempaa ja ennen kaikkea kätevämpää kuin jokaiseen kohteeseen erikseen matkaaminen. Risteilemällä on ylipäätään mahdollista päästä samalla matkalla useaan paikkaan, mikä ei muilla keinoin liikkuen välttämättä olisi ihan jo aikataulujen takia ollenkaan mahdollista. Moniin kohteisiin ei siis todennäköisesti tulisi lähdettyä ollenkaan muilla keinoin, koska se vaatisi usean erillisen matkan tekemistä. Ja onhan se niinkin, että ei mikään kohde ole koskaan oikeasti ”läpikotaisin nähty ja koettu”, vaikka siellä viettäisi kuinka kauan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *