Segovia, akveduktin kaupunki

Artikkelikuva - Segovian akvedukti

Kastilia ja Leónin itsehallintoalueella keskellä Espanjaa sijaitseva Segovia on tunnettu valtavasta roomalaisten rakentamasta akveduktista, joka halkaisee kauniin kaupungin. Myös Segovian linnoitus Alcázar de Segovia on näkemisen arvoinen. Vierailimme kaupungissa Suomesta Aurinkorannikolle suuntautuneella automatkalla.

Segovia sijaitsee näkökulmasta riippuen keskellä ei mitään tai sitten melko keskeisellä paikalla. Kaupunki on Sierra de Guadarraman vuoriston juurella kirjaimellisestikin lähes keskellä Espanjaa, joten monille suomalaisille tuttujen Espanjan rannikkokohteiden näkökulmasta se on aika kaukana. Toisaalta Segovia on vain noin tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista Madridista. Ei siis ehkä sittenkään ihan korvessa.

Moni matkailija tekeekin Segoviaan päiväretken nimenomaan Madridista. Segovia on suosittu matkailukohde. Ilmeisin syy tähän on se, että Segovian vanhakaupunki ja siellä sijaitseva roomalainen akvedukti ovat Unescon maailmanperintöluettelossa. Segovia valloittaa sekä nähtävyyksillään että sisämaan tunnelmallaan.

Näkymä näköalapaikalta akveduktin vierestä
Segovian katedraali
Segovian vanhaakaupunkia
Katukuvaa Segovian vanhasta kaupungista

Segovian vanhakaupunki ja jättimäinen akvedukti

Segovian akveduktin koko yllättää: se ei näytä kuvissa niin valtavalta kuin omin silmin paikan päällä. Noin vuonna 50 rakennettu akvedukti on itse asiassa noin 18 kilometrin mittainen, joten Segovian vanhassakaupungissa siitä näkee vain pienen osan.

Akvedukti on hämmentävän hyvässä kunnossa. Se johtuu siitä, että akvedukti oli käytössä peräti 1900-luvulle saakka. Toki akveduktia on kunnostettu vuosisatojen mittaan moneen kertaan. Silti sen uskomattoman pitkä käyttöikä kertoo minusta aika paljon roomalaisten rakennustaidoista.

Segovian akvedukti
Akveduktin viereisellä näköalapaikalla
Segovian akvedukti

Yksi parhaista paikoista ihailla akveduktia on Plaza del Azoguejo. Siellä näkee suuren pätkän akveduktia ja pääsee myös kävelemään vapaasti sen ali. Lisäksi aukiolta akveduktin vierestä nousevia portaita pitkin pääsee näköalapaikalle, jota ei kannata jättää väliin. Sieltä akvedukti näkyy jälleen uudesta hienosta kulmasta, ja samalla näkee vanhaakaupunkia ylhäältä käsin sekä kaupunkia ympäröivää kukkulaista maisemaa.

Näköalapaikalta voi jatkaa matkaa Segovian vanhaankaupunkiin ja juutalaiskortteleihin. Segovian kadut ovat nättejä ja kapeita, ja niillä on mukava kuljeskella ravintoloihin ja putiikkeihin kurkkien. Samalla matka etenee hiljalleen Segovian linnoitukselle, joka seisoo kaupungin yläpuolella.

Segovian linnoitus, Alcázar de Segovia

Segovian Alcázar on peräisin Almoravidien muslimidynastian kaudelta ja rakennettu noin vuonna 1000. Vuosien varrella linnoitus on toiminut muun muassa kuninkaallisena palatsina ja vankilana.

Segovian Alcázar
Segovian Alcázarin yksi huone
Kattokoristeita

Linnoituksen sisätilat ovat mahtipontisen koristeelliset. Sisällä kierrellessä kannattaa muistaa vilkuilla myös kattoon, sillä upeita koristeluja löytyy sieltäkin. Linnoitus toimii nykyään museona ja sen uumenista löytyy muun muassa asevarasto ja kappeli.

Segovian Alcázar on komean näköinen niin ulkoa kuin sisältä. Lisäksi maisemat kukkulan päällä sijaitsevasta linnoituksesta ovat hienot. Näköaloja voi ihailla ikkunoista ja linnoituksen tornista, jonne kiipeäminen sisältää noin 150 porrasta.

Näkymä ympäristöön linnoituksesta
Haarniskoja linnoituksessa
Tykkejä ja teräaseita Alcázarissa

***

Olimme Segoviassa marraskuussa, joten jäin pohtimaan, millaista siellä olisi kesällä. Kaupungissa oli talvellakin turisteja, mutta mieleen eivät jääneet muut matkailijat vaan kaupungin sekä sen ympäristön karu kauneus ja tunnelma. Segoviassa pääsee aistimaan Espanjan sisämaan tunnelmaa ja kulttuuria tasolla, jota on vaikea (tai mahdoton) tavoittaa rannikon lomakohteissa.

Kävimme Segoviassa, kun ajoimme omalla autolla Suomesta Espanjan Aurinkorannikolle.


Lue myös:

Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:

4 vastausta artikkeliin “Segovia, akveduktin kaupunki”

  1. Näyttääpä tuo akvedukti hienolta! Ja niin on hieno myös tuo Segovian Alcázar ja tosiaan varsin mahtipontisen koristeellinen sisäpuolelta. Oliko turisteja muuten ympäri Eurooppaa vai erityisesti paikallisturisteja Madridista tai muualta Espanjasta?

    1. Sanoisin, että matkalaisia oli vähän joka puolelta. Mutta myös espanjalaisia. Kesällä Segoviassa varmasti on enemmän väkeä. Meidän vierailumme aikaan oli myös hieman epävakainen sää, mikä ehkä hillitsi läheltä tulevien päiväretkeläisten matkailuhaluja.

  2. Segovia on todella hieno käyntikohde ja ihailin upeita kuviasi akveduktista. Mekin kävimme siellä muutama vuosi sitten. Madridista tosiaankin sinne tehdään paljon retkiä, mutta me olimme automatkalla, kuten tekin. Yövyimme pari yötä Escorialissa, jossa myös on upea luostari, jossa kaikki turistit käyvät. Ja 13 kilometrin päässä sieltä on Kaatuneiden laakso eli Santa Cruz del Valle de los Caídos, jossa on Espanjan sisällissodassa kuolleitten muistomerkki. Sieltä pari vuotta sitten siirrettiin Francon jäännökset muualle. Eli kannatan pysähtymistä näille seuduille, koska mainiota nähtävää riittää. Automatkailun plussia on juuri tämä, löytyy paikkoja, joista kaikki turistit eivät tunnu edes tietävän. Meidän käyntimme ajoittui huhtikuulle, joten en osaa sanoa, paljonko turisteja kuumempiin sesonkiaikoihin liittyisi. Aila

    1. Juuri näin, automatkailun parhaita puolia on ehdottomasti liikkumisen vapaus ja monenlaisten paikkojen näkeminen. Ei se määränpää, vaan matka! Espanjassa sisämaassa tuntuu aina ihan erilaiselta kuin rannikolla. Maa on niin monipuolinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *