Baijerin suurin järvi Chiemsee tunnetaan etenkin Ludvig II:n rakennuttamasta prameasta Herrenchiemseen palatsista, joka sijaitsee saarella järven keskellä. Chiemsee on suosittua saksalaista lomailualuetta: palatsin ja luostarirakennusten tutkimisen lisäksi aikaa voi viettää vesiurheilulajien ja purjehtimisen parissa. Jos Chiemseen tarjonnasta haluaa ehtiä nauttia, seudulla kannattaa viettää vähintään pari päivää.
Pysähdyimme tutustumaan Chiemseehen matkalla Münchenistä Schönau am Königsseen kaupunkiin. Tavallaan kyseessä oli siis päiväretki: Chiemseelle on Münchenistä noin 70 kilometriä ja ajattelimme, että ehdimme hyvin kierrellä siellä merkittävimmät nähtävyydet ja hurauttaa sitten illaksi Schönau am Königgsseehen. Päivän ajorupeama oli yhteensä vain noin 160 kilometriä hyväkuntoista tietä.
Heti Chiemseelle saapuessamme tajusin, että nyt ollaan todellisessa turistikohteessa. Vaikka oli syyskuu ja pandemia-aika, parkkipaikalla oli kunnon ryysis ja joka paikkaan oli jonoa. Suuri osa matkalaisista vaikutti olevan saksankielisiä. Mietin, että tavanomaisena vuonna Chiemseellä mahtaa olla ihan järjetön tungos, kun väkeä oli poikkeusaikanakin todella paljon kaikissa sellaisissa paikoissa, joihin jonoa luontevasti voi muodostua.
Matkalaisten määrä vaikutti jonkin verran vierailuumme. Nopeasti oli selvää, että pysähdykseen olisi pitänyt varata enemmän aikaa. Meidän ei edes ollut tarkoitus tutustua palatseihin ja muihin nähtävyyksiin mitenkään syvällisesti – olimmehan vain pikaisella ohikulkumatkalla – mutta silti meillä tuli kiire.
En arvannut etukäteen, miten kauan aikaa tuhrautuisi venematkoihin ja venejonoissa odotteluun. Osa odottelusta johtui ihmismäärästä, osa ihan vain siitä, että saarelta toiselle kulkeminen on lähtökohtaisesti aika hidasta. Ihmisten purkautumiseen ulos veneistä ja toisen joukon ahtautuminen kyytiin vie aina oman aikansa, eikä veneitä kulje shuttlemeiningillä vaan aikataulun mukaan. Jos missaa veneen, seuraavaa voi joutua odottamaan tunnin tai pidempäänkin.
Herrenchiemseen palatsi, Baijerin Versailles
Me vierailimme Chiemseellä päivän aikana kahdella saarella: Herreninselillä ja Fraueninselillä. Muuhun ei aika riittänyt. Chiemseen tunnetuimmat rakennukset Herrenchiemseen palatsi ja Frauenwörthin luostari sijaitsevat näillä kahdella saarella ja ovat juuri ja juuri nähtävissä yhden päivän aikana, jos on ajoissa liikkeellä, varaa hommaan koko päivän aamusta iltaan ja suunnittelee vierailun hyvin. Veneaikataulujen kanssa kannattaa olla tarkkana.
Me kiersimme Herreninselillä augustinolaisluostarin (Altes Schloss) museon ja taidenäyttelyn ja kävimme katsomassa Herrenchiemseen palatsin puutarhaa sekä palatsirakennusta ulkopuolelta. Fraueninselillä haukkasimme pientä välipalaa ja sen lisäksi lähinnä pällistelimme luostariin menevää jonoa ja sen jälkeen veneeseen menevää jonoa.
Valtava Herrenchiemseen palatsi (Neues Schloss Herrenchiemsee) tunnetaan myös Baijerin Versaillesina, sillä Versailles toimi rakennuksen suunnittelun esikuvana. Herrenchiemseen rakennutti Baijerin kuningas Ludvig II, joka on jäänyt historiaan muistakin rakennuttamistaan upeista linnoista. Niistä varmasti tunnetuin on mahtipontinen prinsessalinna Neuschwanstein.
Herrenchiemseen palatsin rakentaminen jäi osin kesken, koska Ludvig II kuoli epäselvissä olosuhteissa. Ulkoa palatsin keskeneräisyyttä ei kuitenkaan huomaa. Palatsi on koristeineen viimeistelty ja pramea. Ökyn vaikutelman kruunaavat lukuisat suuret ja koristeelliset suihkulähteet, jotka solisevat palatsin edustalla olevalla puutarha-alueella.
Emme käyneet palatsin sisällä, sillä se olisi vaatinut etukäteen ostetut liput ja tarjolla oli vain opastettuja kierroksia, joihin aikataulumme ei olisi taipunut. Tilanne voi olla tänä vuonna erilainen, sillä pandemian takia saatavilla olevissa kierroksissa ja lipuissa oli viime syksynä normaalia enemmän rajoituksia. Aukioloajat ja muut ajankohtaiset asiat kannattaa ehdottomasti tarkistaa Herrenchiemseen sivuilta hyvissä ajoin ennen vierailua ja olla varausten kanssa ajoissa liikkeellä.
Jos haluaa välttää kiireen tunnun ja ehtiä kierrellä järvellä ja sen nähtävyyksillä rauhassa, kannattaa suosiolla yöpyä Chiemseellä vähintään yksi yö eikä tehdä päiväretkeä esimerkiksi Münchenistä käsin. Chiemseellä kuluu yllättävän paljon aikaa venekuljetusten odotteluun, veneillä suhaamiseen ja kaikenlaisissa jonoissa seisoskeluun.
Vaikka logistiikka vähän yllätti, täytyy sanoa, että Chiemseellä oli kiva käydä. Venematkat olivat tungoksesta huolimatta mukava kokemus, sillä sää oli täydellinen ja järvimaisema upean sininen. Veneellä lipuminen tyynellä järvellä tuntui melkein siltä, kuin olisimme solahtaneet turistiveneessä keskelle maisemamaalausta. Syvänsinistä järvenselkää koristi paikoin hämmästyttävä määrä valkoisia purjeveneitä ja taustalla näkyi vuoristoa.
Chiemseellä voisi hyvin vierailla ihan vain järvimaisemien takia ja unohtaa varsinaiset turistinähtävyydet. Näin ehkä tekisinkin, jos vierailisin järvellä uudestaan. Seutua ei turhaan kehuta kauniiksi.
Onko Chiemsee sinulle tuttua aluetta?
Kävimme Chiemseellä osana kolmen viikon automatkaamme Saksassa, Itävallassa ja Italiassa.
Lue myös:
- München: kauniit Schleissheimin palatsit
- München: Flugwerft Schleissheim vie ilmailun maailmaan
- Alpeilla Zugspitzen huipulla
Pysy matkassa mukana ja seuraa Unelmatrippiä somessa:
En muista aiemmin kuulleeni Chiemseesta. Kauniin näköistä, tyyni järven pinta ja nuo vuoret taustalla. Itsellenikin on joskus käynyt noin, että en ole osannut arvioida kunnolla siirtymisiin tai odotteluun kuluvaa aikaa. Hyvä, että ehditte tästä huolimatta käydä kahdella saarella.
Joo, näin voi joskus käydä. Ihan onnistunut vierailu tämä silti oli, ja maisemat ovat tuolla aivan ihania. Varsinkin, kun osui ihan mieletön sää! Jos tulee mentyä joskus uudelleen niin tietääpähän nyt, että aikaa on hyvä varata reilusti.